(ferdyboy / Shutterstock.com)

De supermarkten en winkelcentra zijn zo veel mogelijk gemeden. Bij de ingang werd de temperatuur gemeten en moest je verplicht je handen insmeren met een virusdodend middel. Dat was duidelijk en overzichtelijk en geen geweldige opgave. Dat is nu iets ingewikkelder.

Wie een shopping mall of supermarket bezoekt, moet of zijn hele doopceel achterlaten of een smartphone bij zich hebben met de Line-app. Deze registreert je via een QR-code voor Thai Chana (overheid) bij binnenkomst, maar ook bij het verlaten van het pand. Dit naast het meten van temperatuur en het reinigen van je (vieze) handen.

Voor doorgewinterde digibeten zoals ikzelf is het steeds weer zoeken naar de juiste knoppen alvorens de toegang is verkregen. Merkwaardig genoeg dient bij het verlaten van het pand ook een aantal vragen te worden beantwoord over de reinheid van pand en personeel. In het Nederlands. Hoe weet Line dat in hemelsnaam?

Het is de bedoeling dat Thai Chana (de app) in kan grijpen als iemand het pand heeft betreden in het bezit van Covid-19. Dan gaan alle alarmbellen rinkelen en kunnen de bezoekers die gelijktijdig met de besmette persoon aanwezig waren, worden opgespoord en getest. Zo wil het plan.

Dat de Thaise overheid weet dat ik op een bepaalde tijd ergens was, kan me niet boeien. Er hangen overal camera’s, dus mijn aanwezigheid valt gemakkelijk na te trekken.

Mocht het ooit komen tot het opsporen van een besmet persoon, komt de Thaise logica pas echt tot leven. Op dat moment waren wellicht enkele honderden personen in het pand en probeer die maar eens op te sporen. En inmiddels hebben zij contact gehad met mogelijk vele duizenden andere personen, dus je moet een echte speurhond zijn om het gigantische patroon snel in kaart te brengen. Overigens is het systeem (nog) niet in staat om de mensen te waarschuwen die mogelijk contact met de Corona-actieve hebben gehad. Dat moet nog komen.

Gelukkig is het zo ver nog niet gekomen, bij mijn weten. Geduldig checken we in en uit, laten de temperatuur meten en wassen onze handen in onschuld. Allemaal voor het goede doel.

29 reacties op “In- en uitchecken in lijn op Line”

 1. chris zegt op

  Wat een boel administratief gedoe voor niks.
  De regering heeft mijn telefoonnummer en kan elk moment van de dag nagaan waar ik ben, als dat nodig is en onder de noodtoestand die nog van kracht is. Dat heb ik gemerkt toen de Red Shirts het centrum van Bangkok bezet hielden en ik een berichtje kreeg, staande in de BTS, dat ik mij in verboden gebied bevond. Daarnaast vul ik nu 14 jaar tig pagina’s papier in om mijn visum te verlengen, doe er elk jaar een recente pasfoto bij, zet honderden handtekeningen, altijd weer mijn telefoonnummer en een paar geleden ook alle email-adressen en facebook-namen die ik gebruik. Daarnaast heb ik een belastingnummer en een Social Security nummer en ben voor de wet getrouwd. En als eerste klap op de vuurpijl vertelt Maurice de Hond dat ik eigenlijk veel meer kans heb om het Corona-virus IN het warenhuis op te lopen dan er mee binnen te komen. En als tweede klap op de vuurpijl: er zijn de afgelopen weken nauwelijks nieuwe Corona besmettingen in het land, dus al deze heisa is te vergelijken met het schieten van een kogel in een lege kerk.
  Concluise: mij zien ze voorlopig NIET in een warenhuis. En al mijn vrouw daar op staat ga ik met haar mee, maar laat mijn telefoon thuis.En op alle schriftelijke vragen antwoord ik: zie Immigration Office database 2006-2020.

 2. Bert zegt op

  Zo denk ik en gelukkig mijn vrouw er ook over. Noodzakelijke boodschappen doen we max 1x per week en voor de rest houden we het geld in onze portemonnee. Niks meer fun shoppen of uit eten, wat we vroeger toch 2 tot 3 x per week deden.
  We koken weer lekker thuis, wat we in NL ook altijd deden maar hier uit gemakzucht eigenlijk bijna nooit meer. Is zeker zo gezellig en dan komen die 100+ kookboeken en attributen ook nog eens uit de kast

 3. RonnyLatYa zegt op

  Ik haat winkelen sowieso en ging voordien enkel met mijn vrouw er mee naartoe als ik niet meteen een uitvlucht kon bedenken… (Ze wist dat ook wel en vroeg het dan dikwijls ook maar op het laatste moment.)

  Dankzij het Coronavirus heb ik nu altijd wel een excuus om niet mee te moeten. 😉

 4. Ludo zegt op

  Ik vind gecontroleerd worden en mijn privacy prijsgeven vernederend en daarom blijf ik voorlopig weg uit die malls,Kan ergens anders ook mijn geld in discretie spenderen.

 5. Kees janssen zegt op

  Inchecken met je line account. Dat je je temperatuur om de haverklap moet laten meten is al vervelend.
  Bij de plaza’s, bigC, Tesco Lotus, mrt, bts constant dit moet doen in een wachtrij is in een wachtrij.
  Nu extra dus op veel plekken ook nog de qr code scannen en naar binnen. Echter dan nog regelmatig in de plaza’s bij diverse winkels weer opnieuw inchecken.
  Hoe dit alles gecontroleerd wordt is onduidelijk.
  Vergeet je uit te checken dan is er niets aan de hand.
  Waar voorheen de tassencontrole al een ergenis was is dit overal vervallen.

  • Mike zegt op

   Feitelijke fout in dit artikel, je checked niet in met de Line app

   Jij gebruikt kennelijk line om de QR code te lezen, dat kan echter met elke QR code app, of gewoon met de camera app op je phone die meestal ook QR codes automatisch herkend.

   De QR is niets meer of minder dan een adres van een website, alwaar je inlogt en je telefoon nummer opgeeft. Als je perse wil kan je een vals nummer intypen.

   Alles wat de regering weet van je, als je tenminste niet vergeet uit te checken, is iemand met telefoonnummer XYZ van Tijd A tot Tijd B in de mall was.

   Dus niet overdrijven. En als je dat wilt kan je een vals nummer opgeven en weten ze niets van je uitje.

   • KhunTak zegt op

    volgen mij ben jij zelf ook niet goed op de hoogte.
    Als je wilt corrigeren doe het dan goed.
    Er staat bv in iedere Big C en Tesco een groot bord met een hele grote QR code.
    En die scan je.
    Dus niets van dat alles over een vals nummer opgeven.
    Wat je wel kunt doen is doorlopen en doen alsof je niet weet wat de bedoeling is.
    Tenminste zo doe ik dat en ls dat niet meer kan ga ik ergens anders shoppen.
    Flauwekul allemaal.

    • Mike zegt op

     Ik werk in de ICT , kan je verzekeren dat ik prima op de hoogte ben.
     De QR code is alleen een webadres, als je daar niets invult gebeurt er niets met je gegevens.

     Nogmaals er is geen app, en een website kan alleen je ip loggen verder niets.

 6. Mathias zegt op

  Bij de derde keer had ik begrepen hoe het werkte met de app, laat zeggen 30 seconden en je loopt naar binnen, de thai wil het zo en ik pas me aan, en inderdaad als je dit niet wil, blijf thuis, vind het hier nog altijd iets beter als in Nederland, waar duizenden viroloog zijn en zich moeilijk kunnen aanpassen , laat ik hopen dat ze over enkele maanden de terug werking niet krijgen

  • Barry zegt op

   Je hoeft als je wilt helemaal niet deze poppenkast te volgen gewoon naam en
   telefoonnr invullen volstaat ook

 7. rob zegt op

  l.S
  Welle vrijheid heb je überhaupt nog?
  Ik kreeg van Google Line een foto welke route ik op een bepaalde dag had afgelegd
  Het klopte precies, van mijn huis naar de tandarts dan naar een restaurant en vervolgens naar een bar!!
  Incl tijd en km afstand.
  Ongelooflijk , ik heb me nergens bij aangemeld of op gegeven !!
  Ze weten dus precies waar je uithangt.

  Nog ongelofelijker is het dat Thailand maar 60 Corona doden heeft op een bevolking van 60 Miljoen !!
  Dat gelooft geen mens toch?

  Misschien kunnen we in augustus nog vliegen naar Thailand ,maar ik wacht het rustig af voor wat de bijkomende regels gaan worden .
  Doktersverklaring ,quarantaine, verzekeringsbewijs en wat nog meer misschien??

  Anders wordt het December voor 4 maanden !!

  We zijn inmiddels wel een beetje CORONA MOE!!!!

  Gr rob

  • Han zegt op

   Volgens mij kun je bij Line de lokatie instelling aanpassen zodat alleen bij gebruik van de app je gegevens worden gevolgd.

  • Ernst@ zegt op

   Gewoon je telefoon thuislaten en niemand kan je volgen.

   • Roland zegt op

    Hoeft je telefoon zelfs niet thuis te laten, gewoon zeggen “have no phone”.
    Niemand zal in je zakken kijken…

 8. Wil zegt op

  Beste Mijnheer Hans Bos, ik weet niet in welke Shoppingmall u hier in Hua Hua bent geweest, maar in Market Village gaat het niet op de manier zoals u schrijft. Ik kom namelijk net van Market Village vandaan, en het enige wat men vroeg aan mij, was of ik mijn naam en telefoonnummer op wilde schrijven en werd mijn temperatuur gemeten zoals overal. Ook stond er een pompje met desinfecteringsmiddel om je handen mee in te wrijven en dat was het. Bij het verlaten van Market Village werd mij niets gevraagd. En van mij mogen ze alles weten, want ik heb niets te verbergen en men weet alles al van mij via Immigration.

  • Peter zegt op

   Wil Hans schrijft….. moet of zijn hele doopceel achterlaten… Dit is niet waar dit zijn gevoelens van Hans wellicht onbegrip.

   Er word je beleefd gevraagd als je geen smart phone hebt je naam en mogelijk een telefoon nummer op te schrijven. Je naam mag feek zijn een telefoon nummer ook.

   Dus dat je je hele doopceel moet achterlaten vind ik stemmingmakerij en is niet zo.

 9. nicky zegt op

  Ook wij waren gisteren voor het eerst weer op stap. Ik voer dus geen app in of Line registratie. ( geen smartfone bij) en ach, tel.nr en naam opgeven?? er is veel variatie mogelijk als je ondeugend wil zijn

 10. Marc zegt op

  Vandaag in Pattaya naar de Tukcom shopping gegaan.
  Uiteraard weet ik dat de temperatuur gemeten word.
  Vandaag stonden er 19 mensen in quarantaine aan de inkom en die bleken allemaal meer dan 38 gr koorts te hebben.
  Het kwam bij de geuniformeerde dienstplichtige niet op dat er iets met zijn elektronisch wonder ding kon zijn. De enige uitleg die hij gaf is dat het buiten heel warm was en wij eerst moesten afkoelen voor wij toegang kregen.
  Ik ben dan maar naar een ander ingang gegaan met meer gesofistikeerde meetapparatuur… 🙂

 11. KhunKoen zegt op

  Dat inchecken heb ik meegekregen bij de big C in Onnut. Drie dagen geleden.
  Gedaan met het cameraatje in de phone en het scannen van de qr code. Check in stond er heel groot boven Daarna akkoord gegaan met de voorwaarden en mijn nummer ingevuld.
  Bij het verlaten van het pand nergens check out gezien, dus maar zonder weggegaan.
  Ben ik nu nog steeds ingecheckt dan?

 12. David H. zegt op

  Hier voor de nieuwsgierigen , de QR link die ik opgeslagen heb als QR scan aan eenBig C , evenwel zonder wifiof mobile internet op mijn Smartphone

  Dus terplaatse geen verbinding gemaakt , thuis op condo wat verder gezocht wat dit ding doet .Je kan zien dat het de tijd bijhoud , vermits in Thai heb ik met copy paste wat verder vertaald voor mezelf , en er zijn uitbreidingen, naar bvb hoelang personeel op bepaalde vloer aanwezig is (indien gescand )

  https://qr.thaichana.com/?appId=0001&shopId=S0000013442

 13. Roger zegt op

  En de restaurants hopen dat ze terug geld gaan verdienen. Ze wsren beter af toen de malls nog gesloten waren. Nu moeten ze extra personeel inzetten en dan mag er maar 1 klant per tafel. Wie wil er in godsnaam gaan eten met je vrouw of vrorndin en dan nog apart moeten zitten. Bedankt, dan eet ik wel thuis.

 14. Frans zegt op

  Thailand , het land van de vele, vele vaak nutteloze lijstjes .Er moeten volgens mij veel pakhuizen vol liggen met nooit gelezen lijstjes.

 15. Ronny Cha Am zegt op

  Thai Watsadu in Cha am vroeg dit ook. Ik zei, ik heb geen telefoon dus ook geen nummer. Alleen naam opschrijven was voldoende dan. En inderdaad ze zwaaiden met qr codes….ze hoeven mij nog niet
  te volgen waar ik ga of sta!

 16. janbeute zegt op

  En zo verging het mij en mijn ega gisteren.
  Op weg van Pasang naar Chiangmai voor mijn kontrole in het ziekenhuis , net buiten Pasang Covid kontrolepost langs de weg door leger en politie en wat zo al meer van personeel.
  Volk zat in ieder geval, waarbij de meesten stonden te niksen.
  Zij tegen mijn ega moesten ze vaker doen gelijkse controle maar dan voor de verkeers veiligheid , lijkt mij een nuttiger tijd besteding.
  Bij aankomst en in het ziekenhuis zelf alles netjes volgens de regels, koorts contole handgel stoelen om en om afgeplakt om als reden verboden plaats tenemen.
  Ook voor het personeel afschermings folie en uiteraard afstand bewaren. Maar toen de in het ziekenhuis aanwezige 7 /11 shop ging het er ineens anders aan toe, stampvol met mensen 3 dik voor de 3 kassas en de anderhalve meter was nog maar 15 centimeter of zelfs nog minder geworden.
  Op weg naar huis twee winkels bezocht de Rimping supermarket op Kad Farang en daarna de Big C in Hangdong.
  Elke keer tot vervelends toe weer koortskontrole handgel en boek invullen met naam en telefoon nummer,
  We namen de lunch in het restaurant van de Big C , bestond uit een paar tafeltjes met elk voorzien van een stoel.
  Wat een verschil met voor de crisis.
  Het ene tentje was open de andere nog steeds dicht.
  Ik leende even een stoel van een van die andere tafels , er was toch geen hond te bespeuren in het restaurant.
  Sprak iemand van het schaarse aanwezige personeel tegen mijn ega dat dit niet was toegestaan.
  Ik zei we zitten al de gehele dag naast elkaar in de auto en ook voor het ganze jaar thuis.
  Mogen we hier dan niet samen zitten, ik grapte naar mijn ega en zei ivm Covid 19 ga jij straks maar mooi achter in de laadbak van de pickup en in de brandende zon zitten op weg naar huis.
  Op weg naar huis bleek alweer dat de al lange tijd aanwezige covid controle post langs de weg niet werkte voor ingaand verkeer naar de Lamphun provincie.
  Van dat gehele Covid gezeur, daar krijg je echt een barstende koppijn van.
  Van de een moet zus en van de andere weer zo, door de vele regels kun je door de bomen bos niet meer zien.
  En ondertussen gaat overal zowel in Thailand als in Holland de kleine zelfstandigen naar de mallemoer.
  En neemt de groeiende ellende en werkloosheid en onzekerheid onder de lokale bevolking met grote mate toe.

  Jan Beute.

 17. Roland zegt op

  Zoals met zoveel dingen berust het hier in Thailand op show, alles is een groots opgezette show meestal zonder enige inhoud.
  Ook zo met de fameuze temperatuur checks aan diverse ingangen.
  Het is me hier in Bangkok de voorbije paar weken tot 4 maal toe overkomen dat ik moet ondervinden blijkbaar zéér ziek te zijn, niet door te hoge lichaamstemperatuur maar omdat ik volgens hun speelgoedmetertjes duidelijk onderkoeld was.
  Ik voelde me nogthans kiplekker maar had telkens een lichaamstemperatuur van respect. 34.2, 34.4 en twee maal 34.5. Daarvoor moet je al duidelijk ziek zijn in een heet land als dit.
  Thuisgekomen eventjes gecheckt met mijn eigen (Philips) meter en ja hoor… normaal 36.6°C… oef!

  • janbeute zegt op

   Die speelgoed metertjes, vroeger zag je ze nooit zelfs niet in goverments hospitals maar sinds kort overal bij de duizenden.
   Waarschijnlijk goedkope troep made in China, je weet wel het land waar het ooit eens begon.
   En er zullen vast wel weer een paar miljonairs bij komen dit jaar.

   Jan Beute

 18. theoS zegt op

  Gisteren is mijn Thaise ega naar de Lotus geweest en hoefde alleen maar haar naam op te geven, niks geen phone nr of code of wat dan ook. Vanmorgen naar de markt geweest waar alleen maar haar temperatuur bij aankomst en vertrek wordt gecontroleerd en de 1.5 meter regel niet wordt toegepast. Trouwens die markt is nooit gesloten geweest en elke ochtend open.

 19. Peter zegt op

  Wat ze denken te bereiken met al doe controle is onduidelijk
  Ik ga in ieder geval niet meer naar winkelcentra
  Begin deze week ging ik naar Central in Pattaya
  Gecheckt bij ingang , temperatuur , gel op handen ok!
  Maar ook inchecken per App of persoonlijke gegevens opschrijven
  In Central bij iedere afzonderlijke winkel opnieuw temperatuur opnemen en gel
  op de handen. En tot mijn ergenis bij veel zaken opnieuw
  registeren. Ik heb dat geweigerd en ben na wat rondlopen naar huis gegaan.
  Het slaat nergens op. Ik ben bang dat ze het coronavirus aangrijpen om nog
  meer informatie over iedereen te krijgen voor commerciele en of andere doeleinden.
  Ik heb eens een QR code gescand van Home Pro en wordt nu overladen met advertenties
  Ik krijg Home Pro er ook niet meer uit. Dit ook op Line overigens.
  Ik ga lekker naar kleine zaakjes waar je nog zo naar binnen kunt en wacht verder af totdat
  alles achter de rug is.

 20. David H zegt op

  Mijn goede getrouwe 7/11 doet blijkbaar niet mee met de QR gekte , enkel de temperatuur scan en handwash , en bij de grote Tesco Lotus ga ik lekker 5 min. voor opening al in de wacht , doen ze niks , en zijn ze eerst volledig in controle status een dik half uur later .

  Zo kort na 8 uur openingstijd heb je bijna heel de zaak voor jezelf , met enkelingen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website