Hamsteren in Pattaya

11 april 2020

Ik hou niet van hamsteren, ik vind het iets asociaals, zo van “ikke, ikke, ikke” en dat ligt totaal niet in mijn aard. Maar er zijn van die momenten, dat mijn sociaal gevoel en gezond verstand niet tegen Thaise logica op kan. Daar wordt ik nu mee geconfronteerd in de openbare strijd tegen verspreiding van het coronavirus, want wat is er gebeurd?

Afgelopen woensdag wist mijn vrouw mij te vertellen, dat er in Pattaya een 24-uurs uitgaansverbod in aantocht was. Onzin, zei ik, dat kan helemaal niet, mensen moeten toch eten en naar een supermarkt kunnen gaan. Een laaiende discussie was het gevolg, ik had er niets over gelezen en mijn vrouw kon niet bewijzen, dat zij gelijk had.

Pattaya op slot

Maar donderdag gebeurde er toch iets in die richting. Pattaya ging op slot, niemand kon er meer in en er werden diverse wegversperringen aangelegd om te voorkomen dat het verkeer “van buiten” de stad in zou trekken. Als voorbeeld neem ik even de controlepost op Sukhumvit Road waar het verkeer van de A7 het gebied van Pattaya binnenkomt. Dat verkeer mocht niet de stad in, tenzij met vergunning, maar een groot gedeelte van dat verkeer wil helemaal niet de stad in. De route wordt ook gebruikt voor het verkeer naar omliggende plaatsen als Laem Chabang, Na Jomtien, Sattahip, enz. Het gevolg was lange files door eindeloze discussies, boze automobilisten en gefrustreerde (politie)ambtenaren.

Hamsteren

Dit is nog maar het begin, zei mijn vrouw, let maar op. We moeten inkopen doen (hamsteren dus) en zo geschiedde, al mijn tegenwerpingen ten spijt. Ik heb me uiteindelijk gewonnen gegeven en zij sjeesde met een goede vriend van ons door Makro en een andere (Thaise) groothandel. De vrieskist zit nu vol, een deel van de huiskamer is als voorraadkast gebruikt en wat er ook gebeurt, wij kunnen het wel een week of drie uithouden.

Blokkade mislukt, dus nieuw plan

In de loop van donderdag zag men wel in dat de wegversperringen geen nut hadden en het stadsbestuur besloot in onderling overleg tot een ander plan. Of er bij dat overleg ook verkeersdeskundigen (dat is een vak, hoor!) aanwezig waren, betwijfel ik.

De kern van het probleem is dat er in het centrum van Pattaya, ruwweg begrensd door Pattaya Noord, 3rd Road, Pattaya Zuid en Beach Road, nog circa 3.000 buitenlandse toeristen verblijven, die men wil afschermen. Immers, de meeste infecties van Pattaya tot nu toe ontstonden in dat gebied. Hoe men trouwens aan dat getal van 3.000 komt, is mij nog even een raadsel, maar goed!

Het nieuwe plan draait om 5 nieuwe blokkades, waar en hoe kunt u lezen in dit artikel van Bangkok Post: www.bangkokpost.com/thailand/general/1897390

Ik heb gisteravond bestudeerd en kan u verzekeren dat ook dat plan niet zal helpen. De 5 punten van politiecontrole zijn weliswaar op strategische punten gesitueerd, maar het laat vele mogelijkheden open om via sluipwegen toch het centrum in te rijden. Ik telde er tenminste 10, die dan wel alle afgesloten zouden moeten worden, een welhaast onmogelijke klus.

Tenslotte

We zullen zien hoe het vandaag gaat lopen en dan is het wachten op verdere maatregelen. Als eerste zal de provincie Chonburi waar Pattaya deel van uitmaakt andere provincies wel gaan volgen met een verkoopverbod van alcoholische dranken en mogelijk zal het uitgaansverbod langer gaan duren. Een 24 uurs curfew zal het waarschijnlijk niet worden, maar mijn vrouw zou toch nog wel (een beetje) gelijk kunnen krijgen.

Vandaag toch nog maar even wat meer bier in huis halen, je weet maar nooit!

17 reacties op “Hamsteren in Pattaya”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Volgens de PM zouden er toch niet direct plannen zijn om het uit te breiden.
  “He also said that the government does not have any immediate plans to extend the current 10pm-4am curfew hours.”

  https://www.nationthailand.com/news/30385762

  • Gringo zegt op

   @Ronny, als ik in Thailand een nieuwsartikel lees, waarin staat “men is van plan…..”,
   “er wordt een plan ontwikkerld om….”, “het zit (niet) in de planning” en nog andere variaties,
   dan huiver ik.
   Een student sociologie of zo zou kunnen promoveren op een onderzoek naar hoe vaak een
   plan in Thailand daadwerkelijk wordt uitgevoerd, hoe vaak verandert en hoe vaak nooit
   ten uitvoer wordt gebracht. Je zou schrikken!
   Ik hou het liever op concrete beslissingen, daar kan ik wat mee.

   • RonnyLatYa zegt op

    Ja natuurlijk.

    Maar is eigenlijk geen nieuwsartikel van een journalist, maar de uitspraak van wat de PM op TV zelf heeft gezegd.
    Hij kan toch ook niet gaan zeggen dat het nooit of zeker zal gebeuren. Dat zou de waarheid waarschijnlijk ook geweld aandoen.
    Ik vind dat hij nu juist communiceerde door te zeggen dat er niet direct plannen zijn in die richting. Maar de situatie kan natuurlijk morgen ook anders zijn en dan moeten de plannen misschien wel aangepast worden.

    Trouwens, als ik van van Belgische/Nederlandse of andere Europese gezagsdragers lees dat men van plan is…..”, of “er wordt een plan ontwikkerld om….”, “het zit (niet) in de planning” en nog andere variaties, dan huiver ik ook hoor 😉

 2. Dick zegt op

  Gringo, door dit corona komen er ook geen toeristen en dus ook geen sigaren. Helaas, maar niets aan te doen. Ik hoop in december weer te komen en sigaren voor je mee te nemen.

  • Gringo zegt op

   Ja Dick, groot probleem!
   Ik behelp me nu met dure importsigaren, gisteren nog een voorraadje gekocht.
   De nieuwe maatregel in Pattaya om de binnenstad af te sluiten betekent wel, dat
   ik de sigarenwinkel niet meer kan bereiken.
   Daar moet ik nog iets op vinden, of de winkelbeheerder komt ze brengen of ik vraag
   een dokter me een briefje te schrijven, dat de levering van sigaren van levensbelang
   voor mij is, ha ha ha!
   Hou je goed, Dick, blijf gezond en breng mij de sigaren in december!

   • RonnyLatYa zegt op

    Stoppen zal wel geen optie zijn denk ik 😉

    • Gringo zegt op

     Niet echt, Ronny, maar als ik de sigaren niet kan krijgen/kopen, houdt het op, nietwaar?

   • Antoine zegt op

    Ik behelp me nu met dure importsigaren. Grappenmaker.

  • johank zegt op

   Moderator: Off-topic

 3. Bob, Jomtien zegt op

  Tja Gringo,
  En als ze dat plan dan na 5 dagen invoeren, aanstaande dinsdag, wat is het nut dan nog. Onzinnig allemaal. Om zichzelf later op de borst te kloppen. Het is net als de cijfers. Daar klopt helemaal niets van. Wel wordt elke ‘farang’ apart vermeld alsof dat zou helpen.
  Dan nog dit; een paar geleden om 6 pm. moest de hele natie een kwartier ofzo luisten of kijken naar de toen zijnde machthebber. Verplicht of alle zenders. Lange tirades. Maar nu? Het ‘volk’ wordt amper ingelicht door deze 1ste minister. Ik heb hem nog nooit zo weinig in beeld gezien als de afgelopen 3 weken.
  En ja die sigaren, er is geen controle momenteel dus tot maandagavond de tijd. Waar is het trouwens ? misschien kan ik ze wel kopen vanuit jomtien. Groet

  • Gringo zegt op

   Inderdaad, Bob, de tweede ronde gaat pas dinsdag in, dus ga ik maandag nog een keer shoppen

 4. ton kroon zegt op

  je hoeft voorlopig geen dorst te hebben..)))

  • theiweert zegt op

   Dacht het ook al de foto te zien, de eerste levensbehoefte is voldoende ingeslagen :-)))

 5. Arne Pohl zegt op

  Hallo Gringo ik lees jouw berichtje , ik woon zelf ook in Pattaya maar waar haal jij dan je sigaren en zijn ze een beetje te betalen ?

  • Gringo zegt op

   Als ik ze hier koop, dan bij Cigarista op Second Road op Tipp Plaza voor
   ongeveer dezelfde prijs als in Nederland voor kwaliteitssigaren

   In Nederland koop ik een sigaar, die hier niet te koop is, maar wel ongeveer
   de helft goedkoper.

 6. Vakman zegt op

  Moderator: Off-topic. Graag bij Thailand houden.

 7. B.C. zegt op

  Moderator: Off-topic


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website