Een vriendin is de beste medicijn

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
3 maart 2018

Mijn vriendin is naar mijn mening een akelig precies typetje en zelf krijg ik van haar vrij regelmatig de titel ‘sloddervos’ opgespeld. In mijn beleving ben ik dat in het totaal niet maar werk gewoon heel wat sneller en kan snel beslissingen nemen.

Naar mijn mening heeft het beroep dat je hebt uitgeoefend daar veel mee te maken. Anderzijds kies je zelf meestal voor een vakgebied dat met jouw persoonlijke ambities en vaardigheden van doen heeft. Om op mijn vriendin terug te komen; we hebben beiden onze partners verloren en hebben al jaren een bijzonder fijne latrelatie. Onze niet meer zo piepjonge leeftijd in aanmerking genomen voelen we ons gezond en zien jonger uit dan onze leeftijd doet vermoeden, althans dat zeggen anderen.

Maar toch kan deze ongeduldige sloddervos maar moeilijk wennen aan het Pietje Precies gedrag van mijn partner. Ik werk volgens haar teveel ‘roef-roef’. Als modeontwerpster heeft zij in Parijs en New York gewerkt bij de groten in dat vak, dus dat precieze heeft een oorsprong.

Tijdens mijn reis door Cambodja kwam ik in gesprek met de Duitse eigenaar van een mooi restaurant. Hij wilde gezien zijn leeftijd er mee gaan stoppen zo vertelde hij. Verder pratend over het stijgen der jaren kwamen we tot de conclusie dat ons leeftijdsverschil 18 jaar betrof. De goede man wilde mij pas geloven nadat ik mijn rijbewijs met geboortedatum had getoond.

Met zijn handen ten hemel zwaaiend liep hij weg en kwam alras terug met twee glazen wijn om samen op het leven te toasten. Het “unglaublich” herhaalde hij met grote regelmaat.

Moest trots als een aap ’s avonds toch nog even een mailtje aan mijn vriendin zenden omtrent dit gebeuren.

Vrijwel direct daarna kreeg ik lik op stuk een krantenknipsel toegestuurd met de kopregel “Relatie met Pietje Precies is even gezond als aspirine” geschreven door de redactie wetenschap van de NRC. De letterlijke tekst: Dat mensen met een relatie (mits het een goede relatie is) gezonder zijn dan mensen zonder relatie, was al bekend. Nu blijkt bovendien dat het het allerbest voor de gezondheid is om een relatie met een Pietje Precies te hebben. Dat schrijven Amerikaanse psychologen in Psychological Science.

Zorgvuldige, plichtsgetrouwe mensen zijn zelf over het algemeen gezond en leven gemiddeld lang, omdat ze sporten, gezond eten en weinig drinken, roken of andere risico’s nemen. Maar ze letten kennelijk ook goed op hun partner, blijkt uit dit onderzoek onder ruim tweeduizend Amerikaanse stellen van 50-plus. Het effect is in orde van grootte van dat van aspirine op het voorkomen van hart- en vaatziekten, zei een van de onderzoekers in een interview.

Dus mannen, je weet wat je te doen staat als je gezond oud wilt worden. Voor al het gezeur van jouw Pietje Precies en de daarop volgende hoofdpijn slik je maar een aspirientje.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Een vriendin is de beste medicijn”

  1. DJ zegt op

    Weet ik nog niet hoe oud u bent en dit stukje maakt mij daar wel nieuwsgierig naar eerlijk gezegd. Enne uw vriendin “precies” toch maar thuisgelaten toen u op reis ging? wellicht draagt dat ook bij aan het gelukkig ouder worden, gezond weet ik dan weer niet maar misschien wel leuk, ja zou kunnen toch?

  2. chris zegt op

    “Maar ze letten kennelijk ook goed op hun partner, blijkt uit dit onderzoek onder ruim tweeduizend Amerikaanse stellen van 50-plus.”
    Ik denk dat ze – als ze een partner kiezen – meer op deze zaken als een gezonde levensstijl letten en minder op uiterlijk, geld enz….Tenminste: dat doe ik. Kan me niet voorstellen verliefd te worden op (laat staan getrouwd te zijn met) een vrouw die veel rookt, elke dag stevig alcohol drinkt, niet sport en de godganse dag voor de TV of de computer hangt.
    Valt het je niet op dat de te dikke, niet vooruit te branden, zware drinkers en rokers veelal getrouwd zijn met vrouwen met dezelfde levenstijl??


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website