Thais kermisgoud

Door Peter (redactie)
Geplaatst in Column
Tags: , ,
10 februari 2022

(ferdyboy / Shutterstock.com)

Tijdens mijn jeugdjaren was de jaarlijkse kermis een bijzondere gebeurtenis. Ik woonde destijds in een buurt vlakbij een winkelcentrum. In de zomervakantie was er een braderie met een kleine kermis.

De lampjes, muziek en glitter van menig kermisattractie maakten diepe indruk op mij. Ook de prijzen bij grijpers, schuivers, schiettenten, enz. zorgden voor de nodige opwinding.

Geel en glimmend

Na mijn rondje over de kermis kwam ik enthousiast thuis en vroeg ik mijn moeder om een paar kwartjes, want dan kon ik een ‘gouden’ horloge winnen. Hoewel ik dacht dat mijn moeder ook wel onder de indruk zou zijn van al die kostbare prijzen en mij snel het gewenste zakgeld zou geven, liet ze mij weten dat het om ‘kermisgoud’ ging. Het glimt en is geel, maar verder is het absoluut waardeloos, liet ze mij stellig weten.

Sinds die tijd staat ‘kermisgoud’ bij mij voor alles wat geel is en overdreven glimt. Ik moest er regelmatig aan denken toen ik met mijn Thaise vriendin in Bangkok een ring ging kopen. Dat had ik haar beloofd en belofte maakt schuld.

Kitsch?

Eerder had ik al een keer de fout gemaakt om een gouden halskettinkje uit Nederland voor haar mee te nemen. Het goud in Nederland is over het algemeen 14 of 18 karaat en soms vermengd met een ander edelmetaal. De kleur is daardoor anders, niet zo knalgeel als in Thailand. Persoonlijk vind ik dat veel mooier. Het Thaise goud is lichtgeel van kleur en oogt daarom erg kitscherig. Kortom, in mijn ogen: kermisgoud.

Hieruit blijkt wel dat ik er geen bal verstand van heb, want het goud in Thailand is meestal 23 karaat. Bijna puur goud dus en zeker geen waardeloos kermisgoud. Voor haar was het goedbedoelde kettinkje uit Nederland juist kermisgoud. Gelukkig was ze er wel erg blij mee.

Gek op goud

Overigens, Thaise dames zijn altijd gek op goud. Het blijft zijn waarde behouden en vaak stijgt de goudkoers in de loop der tijd. Het is een spaarpotje om de nek, in de oren of om de vingers.

Er zit tevens een praktische kant aan. Meestal krijgen ze het gouden sieraad van een farang vriendje. Mocht de relatie op de klippen lopen, dan kunnen ze dit ongewenste aandenken aan hem weer inruilen voor knisperende verse bankbiljetten. Even naar de goudwinkel, dagkoers bekijken, wegen en uitbetalen! Een aangename pleister op de wond.

Chinatown

Er is nog iets vreemds aan de goudkoorts in Thailand. Alle goudwinkeltjes zien er hetzelfde uit! Je vindt ze in grote aantallen in Chinatown, meestal uitgebaat door Chinezen. De inrichting is altijd rood. Rood met knalgeel goud, over smaak valt niet te twisten. Het zou niet misstaan op een willekeurige kermis in Nederland.

De volgende hindernis moest ook nog genomen worden. De aankoop van een leuke ring valt nog niet mee in de praktijk. Ik had vooraf een budget met haar afgesproken. Achteraf kwam ik erachter dat ik het budget iets te ruim had gesteld. De prijs viel namelijk erg mee. Voor een paar duizend bahtjes heb je al een aardig geel damesringetje.

Bescheiden

Een nieuw probleem was geboren. Het gewicht van de ring is belangrijk want dat bepaalt de prijs. Gezien het afgesproken budget zou ze een knots van een ring moeten kopen.

Gelukkig heeft ze wel stijl en smaak. Ze wilde er absoluut niet bijlopen als een handelaar in tweedehands auto’s met zo’n grote afzichtelijke ring. Twee bescheiden ringetjes, ruim onder het budget, was het uiteindelijke compromis. Zij blij, ik blij en de goudwinkelier blij. En mijn moeder zaliger hoeft zich niet af te vragen of ik mijn vriendin soms op de kermis heb gewonnen. Een geruststellende gedachte.

– Herplaatst bericht –

17 reacties op “Thais kermisgoud”

 1. Robert zegt op

  Mooi verhaal. En niet raar opkijken als wat je voor haar gekocht hebt 2 maanden later weer omgewisseld is voor ander goud, of een nieuwe telefoon of zo. Dit goud heeft vaak weinig emotionale waarde voor de dames. Spaarpotje om de nek, vingers of in de oren is inderdaad de juiste benaming! 😉

  • @ Voor ons heeft een ring inderdaad wat meer emotionele waarde. De Thai zijn wat praktischer ingesteld.

 2. hans zegt op

  Wat goud aangaat merk ik geen verschil tussen de thaise dames en de europeesche.
  Wat dat betreft zijn het dezelfde eksters.

  Uiteraard moest ik dus ook mijn knip trekken voor het (spaarpotje).

  Maar volgens mijn vriendin is het zo dat als je een gouden ketting om je nekt hebt hangen van een farang, de thaise mannen kunnen zien dat ze bezet is, en een eerzaam dame is die niet met jan en alleman het bed in duikt.

  Of dit nou voor alle dames geldt laat ik dan maar in het midden.

  Een beetje thaise halsketting (1bath) kost nu zo een beetje 20.000 thb.

  Inderdaad het zijn altijd de chinezen die het goud verkopen, heb ook gemerkt dat ze het niet zelf kunnen repareren (zeggen ze) dus als het kapot gaat is het motto omruilen en bij betalen, zal wel goede handel zijn, veronderstel ik maar als ik die dikke mercedes van die chinees in prachuap zie.

  Omgerekend is trouwens het thaise goud goedkoper dan het nederlands rekening houdend met het karaat gehalte. Sallant detail, Nederland kent zo een beetje de zwaarste regelgeving ter wereld aangaande keurmerken en waarborgen voor wat betreft het goud dat verkocht word.

 3. andrew zegt op

  in holland is een sierraad een klein beetje goud+nikkel+maakkosten wilje het later weer verkopen krijg je belachelijk weinig terug.14K.legering.in de handel heeft het geen waarde wij noemen het dan ook MEUK.Voor de oorlog was het in holland anders kijk maar naar de vooroorlogse siierraden van de boeren gouden vijfje,tientje enz.in azie is het totaal anders:heb je geld koop je goud,zit je later wat moelijk verkoop je weer en je verliest praktisch niets.bij opening van het nieuwe schooljaar(phut term)komt er in eens veel goud op de markt want iedereen moet de kinderen weer opnieuw inspannen en dat is uiteraard van invloed op de goudprijs.vlak voor chinees nieuwjaar is het goud duur want chinezen keren bonussen en kado,s graag uit in goud(weinig goud op de markt)wil khun peter de volgende keer echt een goeie beurt maken zou hij z,n vriendin een princessering kunnen geven dat is hier het absolute einde.je kan dan nooit meer stuk. ten slotte kan iemand zich afvragen:waar is het goud dan toch gebleven van het vooroorlogse o zo rijke nederland.het is ingenomen omgesmolten tot broodjes in ligt in fort knox in de v.s.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Andrew, goud+nikken(of palladium) levert het zogenaamde witgoud op. Doorgaans wordt goud gelegeerd met zilver (beide edelmetalen). Palladium heeft een ontkleurende eigenschap waardoor goud gelegeerd met palladium het zogenaamde witgoud oplevert. Nikkel is geen edelmetaal. Soms wordt goud gelegeerd met nikkel omdat nikkel goedkoper is, maar dat levert een mindere kwaliteit op. Goud gelegeerd met nikkel levert bij verkoop niets op. Dat is dus, zoals jij het noemt, MEUK.

 4. GerG zegt op

  Je kunt wel lezen dat men niet weet hoe de prijs van het goud tot stand komt.
  Goud kost over heel de wereld hetzelfde. Goud is een wereld produkt. En wordt zeker niet duurder gemaakt tijdens het chinees nieuwjaar, dat is echt grote onzin.
  Goud wordt verhandeld via de effectenbeurzen en daar wordt de prijs beinvloed.

  • Frans Nico zegt op

   De prijs van de grondstof goud wordt wel bepaald op de grondstoffenmarkt, maar dat is niet de prijs bij de retailmarkt. De tussenhandel wil ook verdienen. Tijdens de perioden dat er veel vraag van de consument naar een eindproduct is de prijzen navenant stijgen. In zoverre heeft Andrew gelijk.

   Overigens is puur goud 24 karaat. In het westen wordt goud gelegeerd met zilver. 75% goud en 25% zilver levert 18 karaat op. 50% goud en 50% zilver levert 12 karaat op. Hoe lichter de kleur, hoe meer zilver er in zit. Het maakt het gelegeerde metaal harder waardoor het zijn vormvastheid langer behoud. Het is niet zo dat gelegeerd goud met zilver niets waard is bij verkoop in gewicht.

   Veelal wordt het werkelijke goudgehalte gewogen en krijg je bij verkoop daarvoor betaald. De waarde van het zilvergehalte is dan verwaarloosbaar. Of het Thaise goud puur goud is kan alleen een expert bepalen. Het zou best kunnen dat de (Aziatische) fabrikanten het goud mengen met een half-edelmetaal waarmee de kwaliteit en ook de kleur wordt bepaald. In dat geval is het goud voor de Westerse markt waardeloos.

 5. andrew zegt op

  even iets verduidelijken:de chinezen keren bonussen niet uit in goudbaren doch in gouden kettingen enz.waar er zo veel van in yawaraat in de winkels hangen.de eindprijs in deze winkels wordt uitsluitend door de handelaren bepaald. de prijs is per winkel verschillend.wil je een ketting verkopen die in yawaraat (enhet liefst nog indezelfde winkel)gekocht is krijg je de prijs die van buitenaf zichtbaar is anders krijg je minder.vlak voor chinees nieuwjaar stijgt de prijs.dat is de kwestie van vraag en aanbod en heeft niets met de wereldhandel in goud te maken.wilje je goud niet verkopen doch belenen krijg je minder van de chinese eigenaar van de long tsjam nam(lommerd=ome jan)en na een maand brengt hij je ook rente in rekening.heb je je gouden ketting beleend en vraagt je vriend de volgende dag waarom je hals minder mooi is geefje een kusje op de binnenkant van je rechter duim en drukt je duim op tafel(alsof je een vingerafdruk maakt)lacht geheimzinnig en zegt verder niets.leuke wereld toch hier.niet?

 6. Chang Noi zegt op

  Ik weinig verstand van goud. Wat voor mij wel vast staat dat gewoonte die internationaal op gaan in Thailand toch niet helemaal werken.

  Ten eerste de controle op echtheid van het goud. Goudhandelaren lijken hier ieder een eigen stempel systeem te hebben en als ze goud inkopen met een onbekende stempel dan zijn ze heel voorzichtig. Er lijkt mij geen overheids controle te zijn en als die er wel was zou die net zoals met de meeste zaken hier zo lek zijn als een mandje.

  Ten tweede de goud-prijs. Natuurlijk volgt die in grote lijnen de wereld-prijs, maar bij meer vraag van de locale markt gaat de prijs hier toch echt omhoog (of bij overschot gaat de prijs naar beneden). Dat komt dus omdat goud hier op een heel andere manier wordt gebruikt als bvb. in Europa of Amerika (hoewel wacht maar tot de Euro echt kapot gaat, dan gaat ook in Europa iedereen goud kopen).

  Voor de rest … mijn vrouw heeft haar bruids-gouden-ketting verkocht toen de prijs aardig omhoog ging, maar heeft er nu spijt van dat ze niet nog even heeft gewacht. Het dragen van dure gouden kettingen is naamlijk niet geheel zonder risico. Mijn vrouw draagt met liefde haar gouden ketting met gouden klompje uit NL en als ze bij de familie op bezoek gaat of naar een huwelijks feest dan wordt ook nog een Thai gouden armband aan gedaan.

  Chang Noi

 7. andrew zegt op

  Chang noi zit op de goede golflengte.Overheidscontrole is er niet wel een soort warenwet(heet O JO) je begrijpt het wel .dat je vrouw haar bruidsketting verkocht heeft is jammer maar helaas pindakaas. niemand weet wat de prijs over een week doet. Chinezen zijn heel slimme jongens ze kijken inderdaad eerst naar het stempel en beginnen dan zorgelijk te kijken(dit om de prijs te drukken)verder kunnen ze de ketting nog in een badje laten zakken om te zien wat voor kwaliteit het is.(bij twijfel) dat je vrouw naar een thaise party gaat met een kettting om met een klompje ving ik geweldig wat een humor.

 8. Henk B zegt op

  Nu als je spreekt over goudprijsen, die zijn gelijk over de gehele wereld , Maar als we praten over sierraden, dan komen de verschillen, in deze zitten zit de prijs van het maken, en de BTW, kocht jaren geleden goud in Belgie voor de handel was een stuk goedkoper dan in Holland, daar toen de BTW op goud een stuk lager lag dan bij ons.
  Zal hier in Thailand ook wel zo zijn, mijn THaise vrouw heeft redelijk veel goud 18 Kr, en sieraden die ik zelf heb laten maken ( overschot Handel ) en zij draagt het met trots ) maar misschien omdat het meest bezet is met diamantjes , en nooit horen klagen, en zo ja breng ik het direct hier naar Ome pietje de belener

 9. Ferdinant zegt op

  Het dragen van goud is niet alleen in Thailand, maar in heel Azië een uiting van rijkdom en dan het liefst zo opzichtig mogelijk. Toen ik daar voor eerst mee werd geconfronteerd, heb ik voor de grap een fietsketting en een kunstgebit in goudkleur laten spuiten en dat als cadeau aan mijn vrouw gegeven.

  Dat wij (inclusief mijn vrouw) blauw hebben gelegen van het lachen, mag duidelijk zijn.

 10. Rob V zegt op

  Dat is wel erg generaliserend… Op moderne bruiloften e.d. zie je ook steeds meer ringen en daar zit dan toch ook wel een emotionele waarde aan voor de tortelduifjes, joh het zijn net mensen met emoties! Ik sprak laatst met mijn vriendin om een verlovingsring te gaan kopen in Thailand, maar we zitten niet echt ruim bij kas dus vroeg ik of ze misschien wat goud kon vrkopen (ruilen) om de ringen te financeren. Een ketting wou ze wel verkopen/inruilen maar toen ik haar vroeg of we dan ook de eerste goude ringen die wij voor elkaar hadden gekocht kon in ruilen was het antwoord een resoluut “neeee, dat is special ring. Kan niet!”.

  Ik ben niet van de kitch maar ik vind een bescheide sierraad van 23 karaats goud toch een stuk mooier dan die laag karaatse ‘zooi’ uit Nederland. De meeste reacties van mensen zijn toch wel dat ze zien dat het een hoog karaat is, met dus ook de vraag of het (bijna) uur goud is en zeker duizenden euro’s moet hebben gekost die ring die ik draag.. er was er maar één die vroeg of die ring van kermis kwam.. lol. 555

 11. Frans Nico zegt op

  Voor alle duidelijkheid, de goudprijs als grondstof wordt op de grondstoffenmarkt bepaald in Dollars. Door valutaschommelingen kan de prijs van goud in lokale valuta ook schommelen en dus veranderen zonder dat de marktprijs in Dollars wijzigt. Daarmee stel ik tevens vast dat bijvoorbeeld de daling van de Euro met 20% ten opzichte van de Dollar de goudprijs als grondstof in de Eurozone evenredig is gestegen zonder dat de wereldmarktprijs is veranderd.

 12. Frans Nico zegt op

  Puur goud (24 karaat = 99,9 procent na zuivering) wordt voornamelijk gebruikt in de industrie omdat het supergeleidend is en goed bestand is tegen zuren en zuurstof waardoor corrosie uitblijft. Voor sieraden is het inderdaad te zacht waardoor het sieraad snel zal vervormen.

 13. TheoB zegt op

  Waarom zijn die goudwinkels allemaal rood?
  Ik geloof dat de meeste goudwinkels in TH in handen zijn van etnische Chinezen en de kleur rood staat bij hen van oudsher voor voorspoed, geluk. Daarom ook is de buitenkant van vuurwerk rood.
  De kleur geel (zoals goud) staat bij hen natuurlijk voor rijkdom.
  Dus goud in een rode winkel is wel het summum van welvaart. 😉

 14. Tino Kuis zegt op

  Het Thais kent wel vijf woorden voor ‘goud’. Eerst natuurlijk กาญจนา kaanchanaa, dan กนก kanok, ทอง thong, het meest gebruikte woord, สุวรรณ soewan, als in Suwannaphumi (het Gouden Land) en tenslotte อุไร oerai. Ze komen allemaal veel in namen voor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website