Teleurgesteld

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
28 september 2017

Nadat ik 25 opeenvolgende jaren Thailand heb bezocht ga ik het Land van de Glimlach verlaten en vertrek naar de Filippijnen.

Begrijpelijk ben ik hevig teleurgesteld omtrent de weinige waardering die ik in Thailand voor dit jubileum heb gekregen en reis zonder het verwachte en zo begeerde lintje het land uit richting Manilla.

Hou Thailand even voor gezien en ga van de chocolade genieten.

Even voor alle duidelijkheid, het plan is om uiteindelijk op het eiland Bohol, bekend vanwege de zogenaamde Chocolate Hills (zie foto boven), aan land te spoelen.

Planning

In gedachten zie ik het allemaal wel voor me maar echt gereserveerd heb ik heel weinig, dus zal er wel enige creativiteit en verrassing om de hoek komen kijken. Reis in mijn eentje en eventuele tegenvallers zal ik zelf moeten incasseren. Uiteraard ben je als reiziger positief ingesteld en zie dus enkel en alleen de positieve kanten van het verrassingseffect.

Wil je vanaf Bangkok naar Manilla vliegen dan zijn in mijn optiek Cebu Pacific en Thai Airways de twee meest voor de hand liggende maatschappijen voor de 3½ uur durende directe vlucht. In dit geval heeft voor mij de Thaise maatschappij in verband met de vertrek- en aankomsttijden een lichte voorkeur.

In Manilla is het Best Western Corona hotel gereserveerd omdat het toch prettig is om bij aankomst niet meteen met problemen geconfronteerd te worden. En verder is niets vastgelegd.

In mijn gedachten stap ik straks in Manilla op de boot voor de 24 uur durende tocht naar Cebu. Hoe lang ik er blijf en waar ik het bootticket boek? Zien we wel. In elk geval varen vanaf Cebu dagelijkse een aantal schepen in ongeveer drie uur van daar naar Bohol.

Op internet kun je zoveel informatie vinden dat reizen heel wat gemakkelijker maakt dan het dikwijls lijkt. Oh ja, mijn vliegtuig terug van Manilla naar Bangkok daar moet ik wel rekening mee houden. Ga wel zeer teleurgesteld Thailand verlaten maar kom weer terug. Oude liefde roest immers niet.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Teleurgesteld”

 1. Ronald zegt op

  Waarom ga je 24 uur op een boot zitten als je in 1,5 uur naar Cebu kan vliegen?
  Toerisme is in de Phils veel minder ontwikkeld dus kan misschien tegenvallen (voor mij juist een plus).
  Bohol is een leuk eiland maar stel je er niet teveel van voor.

  • niek zegt op

   Ronald, die bootreizen tussen de vele eilanden in de archipel zijn nu juist een van de aantrekkelijkheden van de Filippijnen met al dat leven aan boord, de contacten die je daar maakt, het leven op zee met de uitzichten op de horizon en zonsopgang en -ondergang enz.
   Maar je moet er wel tijd voor maken; als je gehaast bent verdient uiteraard vliegen de voorkeur, maar dan zie en ervaar je een stuk minder van het land.

  • Patrick zegt op

   Ik kan Ronald toetreden. Vliegen naar Cebu. Bohol : alle tijd nemen om te ontdekken. Je kan eventueel ook eens met de ferry van Bohol naar Camiguin, is zeker ook drie dagen waard om te bezichtigen.

 2. Kees zegt op

  Leuk land, mooi land, zwaar ondergewaardeerd. Ook lekker eten als je weet waar je wezen moet. Met Manila heb ik niet zoveel, het verkeer daar is verschrikkelijk ook al is het wel beter dan pakweg 20 jaar geleden. Vergeleken met het verkeer in Manila voelt Bangkok aan als Geneve of zo.

 3. Leo zegt op

  Bohol heeft zeker veel meer te bieden dan de Choclat Hills, die overigens erg interressant zijn. Ik weet niet hoe ze er na de aardbeving van een paar jaar terug bij liggen, want er is veel beschadigd daar.
  Een bootticket van Cebu naar Bohol is erg eenvoudig te vinden op de haven van Cebu. Er varen een aantal boten per dag, ook een snelle met een duur van 1 1/2 uur.

 4. Stefaan zegt op

  Filipino’s zijn een aangenaam volk. Contact is ook makkelijker doordat hun Engels veel beter is dan in Thailand. Maar het rondreizen is minder makkelijk. En voornamelijk minder veilig om in je eentje rond te trekken. In Thailand reis ik rond zonder zorgen en voel me veilig. In de Filippijnen moet je voortdurend opletten. Kleine criminaliteit loert om elke hoek. Grote criminaliteit ‘s nachts.

  Bohol is aangenaam. Acties van rebellen komen voor, maar beduidend minder dan in Mindanao.

  Loop niet in de kijker, laat je rijkdom niet blijken, ga niet alleen op stap, doe geen grove uitspraken. Enjoy the travel.

 5. Fransamsterdam zegt op

  Ik neem aan dat er op het Ministerie van Toerisme in de Filipijnen met een vreugdedansje op dit nieuws zal worden gereageerd.
  In vergelijking met Manila is Bangkok maar een provinciale dorpskern, en om nou als binnenkomer 24 uur met bagage op een boot te gaan zitten…
  Ik zou toch overwegen om te vliegen naar Cebu, dan kun je later vanaf je uitvalsbasis Bohol vast nog wel een cruise samenstellen als je daar behoefte aan hebt.
  Houd ons wel op de hoogte van de ervaringen svp!

  • niek zegt op

   Frans, ben je wel ooit in Manila geweest ? Dat betwijfel ik zeer als je beweert dat Bangkok een provinciale dorpskern lijkt vergeleken met Manila; het is eerder omgekeerd!

 6. Karel zegt op

  Een Amerikaan, een Engelsman en een Filipino zijn aan het opscheppen over hoe snel de politie ter plekke is als je het alarmnummer belt bij een misdaad.

  Oh, zegt de Amerikaan, dat duurt bij ons maar 10 minuten.
  Pfff, zegt de Engelsman, bij ons maar 5 minuten!
  Dat is niets, zegt de Filipino: als er bij ons een misdaad is, is de politie er vanaf het begin al bij!

  Dit klopt, heb het zelf ervaren!

  • niek zegt op

   En ze vragen zichzelf nog steeds af of Filipino’s nu Amerikaanse Filipino’s zijn of Filipijnse Amerikanen.
   Ze zijn ook helemaal vergeten dat op een 400-jarige kolonisatie door de Spanjaarden een 50 jarige kolonisatie door de Amerikanen volgde, toen de Amerikanen het bestuur van het land in 1898 bij het verdrag van Parijs overnamen.
   Het nageslacht in de Filippijnen is ook voor een groot deel afkomstig van Spaanse fraters en Amerikanen.
   In 1998 werd aldus op grootse wijze 100 jaar onafhankelijkheid gevierd, een mooi voorbeeld van collectief geheugenverlies. In werkelijkheid werd het land pas onafhankelijk kort na WOII.

   En dit is een Filipijns mopje wat getuigt van hun groot vermogen tot zelfspot:
   Toen God de wereld geschapen had nam hij op de zondag vrij. Hij maakte toen van de gelegenheid gebruik om uitgebreid naar het toilet te gaan en zo ontstond de archipel Filipijnen met zijn vele eilanden en eilandjes.

 7. maurice zegt op

  Aangenaam vertoeven op de Filippijnen. Qua cultuur staan ze dichter bij ons dan de Thai. Mooie dames daar ook. Cebu is OK. Van daaruit kun je naar de noordkant v h eiland, of de boot/vliegtuig naar het eiland Palawan nemen.

  • Rori zegt op

   Palawan altijd mooi. Maar niet verder vertellen. Vanuit Puerto Princessa zijn er tours met begeleiding over het eiland. Een aanrader

 8. Danzig zegt op

  De mooiste plek op de Filipijnen kan er maar één zijn: Angeles City. Wat een prachtstad! Ben er meermaals geweest en heb genoten van de diversiteit aan cultuur die je daar vindt. Ik kan het iedereen aanraden.

  • Rori zegt op

   Hmm dan vind ik Pattaya en Phuket toch beter.
   Als je voor de vrouwen gaat raad ik toch echt Burgoss Street in Makati aan of anders Cebu en Boracay.

   • niek zegt op

    Wat de vrouwen betreft was het altijd leuk de ferry te nemen in Batangas naar Puerto Galera op Mindoro eiland en vervolgens met een jeepney dor de bergen naar Sabang Beach, waar je een gezellig hutje kan huren pal aan zee en ‘s avonds diverse disco’s kan bezoeken.
    En ‘s morgens een ontbijtje op het terrasje aan zee met je ‘lady of the night’, als het tenminste geen ‘short time’ was.

  • John zegt op

   Danzig, meen je dat nou, ik geloof bijna dat ik je reactie ondersteboven aan het lezen ben. Ik ben met een vriend daar naar toe geweest. Uitstapje voor 3 weken was de bedoeling.
   Na 8 dagen had ik al heimwee naar Thailand. Een beoordeling durf ik niet eens te geven, het woord verschrikkelijk komt nog niet eens in de buurt.
   Nee, dan is Cebu een verademing.

  • Cornelis zegt op

   ‘De diversiteit aan cultuur’ in Angeles City – daar bedoel de ‘veelzijdige’ prostitutie mee? Iets anders ‘cultureels’ is daar niet te vinden. Ik hou het maar op ironie……..

 9. Rori zegt op

  Graag een motivatie waarom uitgerekend naar Bohol for all places. Luzon heeft veel meer te bieden. Ga eens zuidelijk van manilla richting Sta Rosa en geniet in Laguna van de hot springs. Tagaytay, Pagsanjan, San Pablo, Batangas zijn dichter bij de wereld en hebben touristisch veel moois. Of ga eens ten noorden Van Manilla wat doen in Baguio, Banuae (terrasrijstvelden) Dagupan (101 islands) of nog noordelijker in San Fernández, Kandon of Candon, Laoag of echt in de Cordileras met bijvoorbeeld Bangued.
  Leuke trip is via de pas van tree point naar Baguio dan naar Banaue via la Trinidad en de Devils Pass naar Candon) is onvergetelijk.

  Daar minder touristisch, minder heet, prachtige stranden en redelijk goedkoop. Ik heb jaren in Sta Lucia vlakbij Kandon gewoond. Ben 18 jaar met een Filippijnse getrouwd geweest. En heb door mijn werk daar 8 jaar gewoond. Heb veel van de Filippijnen gezien. Zelfs 2 jaar in Koronadal op Mindanao gewoond. Dit door een ontwikkelings project. Als je meer info wilt last even weten. Mocht iemand info willen over wonen in de Filippijnen laat ook even weten.

 10. Peter zegt op

  Cebu, is nu 1 grote ramp…. hele dag traffic…. erger nog dan Manila.
  Eten is ook veeeel minder als in Thailand.
  Slechte wegen…. en op afgelegen gebieden niks te doen.
  Eniste voordeel is.. ze praten overal Engels

  PV

 11. Tommy zegt op

  Als ze je in een restaurant balut aanbevelen adviseer ik je dat niet te nemen

  • Rori zegt op

   Heerlijk met een Biertje oops San Miguel. Alleen zorg ervoor dat het ei niet ouder is dan twee weken. Anders al teveel veren en bot cq snavel.
   Ik vind het eten kleurrijker en beter dan in Thailand. Veel indonesische Chinese en spaanse invloeden.

   Nergens is het BBQ varken lekkerder. (Lechon).
   Alleen al de skin als die goed is ingesmeerd met kokosmelk, Olie en rietsuiker.
   Desert halohalo speciaal. Hmm

 12. niek zegt op

  Ik heb er in het verleden veel gereisd, maar zal nooit meer in de Filippijnen terugkeren; ben te veel belogen, bedrogen en bestolen, het is er te katholiek, Yankee vriendelijk, te macho en agressief.
  ‘Hey Joe’ is daar het equivalent voor ‘farang’.
  Het eten in restaurants trekt op niet veel; beter is naar de Chinees te gaan. Manila is een van de lelijkste steden van Azië, de verkeersopstoppingen zijn een ramp. Vooral op woensdag als iedereen ‘s avonds naar de kerk gaat moet je 4 uur rekenen om de luchthaven te bereiken.
  Qua monumenten en mooie gebouwen is er niets, op een paar oude kerkjes uit de Spaanse tijd na.
  Je wordt standrechterlijk geëxecuteerd bij verdenking van drugsgebruik en pas op voor de ‘meisjes van plezier’, die een jointje tussen je kleren verbergen, als ze kwaad op je zijn, en vervolgens de politie waarschuwen, die er dan ook een hoop aan gaat verdienen als ze je tenminste niet gelijk overhoop schieten .
  De beste plek om te verblijven in Manila is in de buurt van de Manila baai, waar nog wat frisse lucht is te happen.
  De armoede, waarin zo’n 20% van de mensen leeft, is wraakroepend evenals het verbod van de R.K. clerus voorbehoedmiddelen te gebruiken.

  Maar ik heb ook veel plezier gemaakt, veel prachtige vrouwen ontmoet, genoten van de vrolijkheid en vriendelijkheid van onbezorgde Pino(a)y’s (don’t worry be happy) ook in de grootste slum van Azië bij ‘Smokey Mountain’ , zoals de afvalberg van Manila wordt genoemd. Vergeet niet de hoogste al meer dan 2000 jaar bestaande rijstterrassen ter wereld te bezoeken, genoemd de ‘stairways to the skies’, in het noorden van Luzon en als je van prachtige stranden houdt kom je zeker aan je trekken.
  Palawan is nog redelijk maagdelijk wat toerisme betreft maar pas op voor malaria daar.

  Goede reis en veel plezier.

 13. Bert Schimmel zegt op

  Ik heb op de Filipijnen gewoond, maar vind het een rot land om te wonen. Bij bijna elke grotere winkel, hotel,benzinestation, restaurant, bar, bank etc staat een bewapende beveiligingsagent. De meeste mensen zijn alleen maar vriendelijk als ze geld aan je kunnen verdienen. De politie is er nog corrupter dan in Thailand en Cambodja en met name in Angeles City betrokken bij set ups om vooral buitenlanders geld af te troggelen.
  Ik ga er nooit meer naar toe.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Ik heb ook op de Filipijnen gewond en ik ben het hele mal eens met Bert .
   Het gaat die mensen daar nog meer om geld dan in Thailand .
   En wat het eten betreft , bij feestjes krijg je een hond op je boord .
   Politie werkt samen met criminelen en die zijn overal .
   Ook ik ga er nooit meer naar toe .

  • niek zegt op

   Helemaal mee eens. De beveiligingsindustrie is daar een van de grootste werkgevers, maar erg veiliger voel je je daar niet mee. Mijn door mij gebouwde woning is mij uiteindelijk afgepakt na inbraak, intimidatie, en daarin speelde iedereen zijn/haar rol, zoals de buren, architect-aannemer, advocaat, ondertekenaar van mijn land enz.
   Maar dat komt ook in Thailand voor, maar ik noem het even als slechts een van de voorbeelden ter illustratie van de sfeer die in de Filipijnen heerst en veel minder aanwezig is in Thailand.

   In een bar bij een resort op een toeristisch eiland zag ik eens zo’n security agent aan dezelfde bar zitten tussen de toeristen met demonstratief een geweer tussen zijn benen geklemd. Daar ga je toch niet relaxed een cocktail drinken.
   In Manila werd ik eens achtervolgd door enkele kerels die mij wilden bestelen en rende daarom haastig naar mijn hotel dat gelukkig in de buurt was in de veronderstelling dat de securitty agent de deur voor mij snel zou openen, maar nee dus. Ook hij werkte samen met een bende criminelen, zoals ook de politie daarmee samenwerkt.

   In de uitgaanscentra van Bangkok kun je je veilig bewegen tot in de vroege uurtjes; als je dat in Manila doet vraag je om beroofd te worden enz. enz.

 14. Roland jacobs zegt op

  Ik was ook van plan om een keer naar Filipijnen te gaan , maar naar alle posting gelezen te hebben
  krijg ik er weinig zin om daar heen te gaan. Tenslotte ga ik voor vakantie maar niet constant om achter mijn schouder heen te kijken of in een soap serie van de politieagenten te geraken.

  • Rori zegt op

   Vanaf 1975 regelmatig in de filippijnen geweest van 1991 tm 1998 daar gewoond. Eerst in greenhills een wijk bij Makati. Daarna muntinlupa, alabang, Sta Rosa en in Sta Lucia een huis voor mijn destijds schoonmoeder neergezet. Daar meerdere keren en lang verbleven. Wat mijn grootste beleving en zijn is dat medio 1986 wij onderweg waren van sagada naar san fernando. Onderweg aangehouden door rebellen welke destijds tegen Marcos vochten. Heel vriendelijk benaderd toen ze hoorden dat we uit Nederland kwamen kregen we de vraag of we een bepaald iemand in Utrecht kennen. Destijds zat de leider Van het verzet in Utrecht. Omdat ik toen de naam kende mocht en we zonder meer door rijden.
   Dit in 20 jaar het enige. Een kennis van mij op de ambassade werd in 1 week 2 keer overvallen op straat. Ik liep vaak in Makati triangle snachts om 11 a 12 uur op weg naar huis in mijn eentje. Nooit problemen gehad. Alles is relatief. Bij mijn buren in de straat in nederland en de achterbuurman is een paar keer ingebroken. Moet het afkloppen maar bij ons nog nooit.

 15. Patrick zegt op

  Als ik dit alles lees dan heb ik geen zin meer in een ‘echte’ relatie in de Filippijnen en al zeker niet om daar geld te spenderen aan een huis of zo. Maar ik zal het zeggen zoals het is: als ik op reis ga dan drink en sex i graag. Zowel de Filippijnen als Thailand worden nu overspoeld door Pakistanis, Indiers, Russen. Tja dan hoeft het voor mij niet meer. Het enige verschil die ik als Euro burger zie is dat mij Euro veel meer waard geworden is in filippijnen en heel sterk omlaag gaat in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website