Souvenirs uit Thailand

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
12 januari 2018

Heel wat vakantiegangers brengen als herinnering aan het land dat werd bezocht de meest vreemdsoortige souvenirs mee naar huis. Veelal verdwijnen ze na verloop van korte tijd ook weer omdat de koper er snel op uitgekeken is. Het is alweer enkele jaren geleden dat een lezeres aan de ‘Thailand-experts’ op dit blog de vraag stelde welke souvenirs ze in Thailand moest kopen. En uiteraard werd de betreffende dame door de ‘experts’ niet in de steek gelaten en volgden meteen heel wat suggesties.

Markten en met name de avond- en zondag markt van Chiangmai werden geadviseerd om daar de ogen eens goed de kost te geven. Uiteraard volgden de nodige suggesties zoals zilverwerk, zijden sjaals, aardewerk, zijden kussenhoezen, uitgesneden stukjes geparfumeerde zeep, antiek, sieraden, amuletten en een veelvoud aan snuisterijen waarbij de olifant een belangrijke rol speelde. Aangevuld met de nodige aanbevelingen en waarschuwingen. Bezoek markten en denk eraan dat Boeddhabeelden niet uitgevoerd mogen worden. En …. vergeet niet af te dingen luidde meermalen het advies.

En wat te denken omtrent het artikel ‘Beste koop tips in Bangkok’? Orchideeën, op maat gemaakte kleding, Cd’s en dvd’s, lekker uit eten, Thaise zijde, tassen en schoenen, woonaccessoires en keramiek.

En wat te denken van een Breitling of Rolex horloge om je pols. Daarbij kun je gekleed in een Burberry of Prada outfit -of welk ander bekend modemerk- als man of vrouw van aanzien huiswaarts keren. Uiteraard hebben deze neppers je weinig gekost, maar dat zal niemand aan je zien.

Mijn souvenirs

Eigenlijk durf ik het niet te vertellen; ook ik heb al jaren twee Thailand souvenirs. Het is nog erger dan u wellicht zou denken want ik kijk er bijna dagelijks naar en ze staan ook nog in mijn woonkamer. Gewoon twee stukken hout. Een blok hout kocht ik jaren geleden ergens in een piepklein dorpje in het hoge noorden van een oude man die naast zijn armetierig hutje een klomp hout tot een olifantje bewerkte. Hij lachte toen ik mijn duim omhoog stak en straalde van trots. Zittend op de grond heb ik een tijdje naar hem gekeken en zonder dat we elkaars taal spraken begrepen we elkaar. Dat simpel stuk hout vormde hij al hakkend tot Thailands symbool, de olifant. Puur en ruw, niet gladgeschuurd noch geverfd. Eerlijk puur handwerk.

Mijn tweede herinnering speelde zich af in het zuiden te Hat Yai. Midden in de stad zat een man op de stoep met voor zich een uitstalling van allerhande prullaria. Ergers daartussen lag een vervormd stuk tak dat met een beetje fantasie in mijn gedachten op een torso met twee gezichten leek. Een politieagent kwam ook nog even kijken en waarschijnlijk vond mij maar een vreemde snuiter. Zag hem en de verkoper zich afvragen wat die farang met zo’n stuk hout wilde en helemaal maf er ook nog geld voor wilde uitgeven. Thuis heb ik een bijpassend blokje graniet bij een steenhouwer gekocht en de torso als een soort kunstwerk erop bevestigd. Julius staat nu fier rechtop in mijn kamer gebroederlijk naast Jumbo, Noord en Zuid-Thailand verbindend.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Souvenirs uit Thailand”

 1. Van dijk zegt op

  Heel,aardig artikel, ik las alweer maandengelden, dat de goed bedoelde souvenirs
  Vroeger of later. Toch in de vuilnis bak belanden

 2. Marijke zegt op

  Ik vind dit mooier als de geijkte souveniers.Prachtig dit heeft iets.

 3. maryse zegt op

  Erg leuk Joseph! Kan ik me helemaal voorstellen want ook in mijn ogen zijn dat de betere souvenirs. Bedankt voor het delen!

 4. jan scheys zegt op

  dit zijn nog ECHTE souvenirs omdat ge er een verhaal bij gemaakt hebt…
  stukken beter dan al die “brol” die ge overal kunt kopen en allemaal “Made in China” is…
  helaas kan je nog weinig ECHTE souvenirs kopen.
  vroeger, maar dat is meer dan 20 jaar geleden kocht ik nog opgezette insecten (de vlinders waren al uit de mode), ge weet wel van die grote glanzende snuitkevers, maar die worden in beslag genomen door de douane wanneer men in zijn thuisland aankomt…
  ook de befaamde parasols die worden niet meer in Chiang Mai maar in China op bestelling gemaakt en zijn dus ook geen originele souvenirs meer….
  misschien een idee? flessen Thaise Whiskey of rum (wel in de hoofdbagage en goed verpakt wegens breken) en waarom geen eten, al dan niet voorverpakt of gedroogd?
  niet nodig om daarna toch in de vuilbak te belanden omdat het dan toch al lang verteerd is haha.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website