Smaken verschillen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
20 oktober 2017

Ditmaal heb ik er aan moeten geloven; een echte bommenwerper streek op mij neer. Beter gezegd streek in mij neer. Lachend kijkend naar een aantal dames die met elkaar een toast uitbrachten werd mij fataal.

Uiteraard had ik een dergelijk tafereeltje al eens eerder waargenomen maar vroeg mij daarbij steeds af wat nu de aantrekkelijkheid voor de smaakpapillen moet zijn om een dergelijk klein glaasje alcohol in een teug door je keel te laten glijden. Met de woorden ‘You have to try it’ trachtte de barkeeper mij over de streep te trekken terwijl de vijf dames mij aanmoedigden om op zijn verzoek in te gaan om een zogenaamd B52 shot in een teug naar binnen te werken. Tegen een dergelijk aantal aantrekkelijke dames is geen vent bestand. Dus moest ik er aan geloven om letterlijk de proef op de som te nemen.

Een behoorlijk borrelglas met laagjes Kahlua, Balleys en Cointreau gleed in een teug naar binnen. Allemaal drankjes die niet bepaald tot mijn favorieten behoren en ongetwijfeld straalde mijn gezicht daarbij niet bepaald vrolijkheid uit. Het was meer een prestige kwestie dan genot. Nimmer eerder kreeg ik applaus van nota bene vijf dames bij het verorberen van een alcoholische versnapering. Conclusie: eenmaal en nooit weer. Toch blijft de vraag waarom met name dames zo verzot zijn op zo’n naar mijn smaak afgrijselijke shot. Om het verdriet dat mannen ons vaak aandoen weg te spoelen was het antwoord dat een van de dames mij gaf. Wellicht zit er een kern van waarheid in.

Nieuwe haring

Smaken verschillen. Moest even terugdenken aan de tijd dat mijn twee zonen in Engeland studeerden en zo nu en dan tijdens een korte vakantieperiode wel eens een buitenlandse vriend mee naar Nederland brachten. Een van de vrienden was een Zuid-Koreaan waar mijn jongste zoon na bijna dertig jaar nog steeds mee bevriend is. Bij een van de uitstapjes die ik met hen maakte bezochten we Amsterdam. Naast de geijkte bezoeken aan musea kun je in Neerlands hoofdstad de haringkar evenmin overslaan. Na een korte demonstratie hoe wij een haring laten zakken was het de beurt aan de Koreaanse gast. Na zoveel jaren zie ik zijn gezicht vol afkeer nog voor me. Zelf moet ik een dergelijke gezichtsuitdrukking hebben vertoond na de slok B52.

De naam B52 verwijst overigens naar de Amerikaanse bommenwerper type B52 die tijdens de Vietnam oorlog werd ingezet voor het afwerpen van brandbommen. Het drankje kan ook brandend worden gepresenteerd waarbij het met behulp van een rietje achterelkaar via het keelgat naar binnen glijdt. Dit stukje geschiedenis maakt mijn afkeer nog groter. Vraag me ook wel eens af hoe Aziaten onze boerenkool met worst of zuurkool met speklappen zouden beoordelen om van spruitjes nog maar te zwijgen.

Ja, smaken verschillen maar je moet ervan geproefd hebben om te kunnen oordelen. En ook daarna blijft het een zeer persoonlijke waardering.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Smaken verschillen”

 1. Leo Th. zegt op

  Je zegt het zelf al, over smaak valt niet te twisten. Of de oorsprong van deze shot in Azië ligt zou ik niet weten maar ook in Nederland is dit drankje volop ingeburgerd. Zelf vind ik het af en toe best lekker om na een paar biertjes gezamenlijk een, natuurlijk brandend, glaasje te nuttigen. Verstevigd ook de (tijdelijk) onderlinge samenhang. Associatie met de oorlog in Vietnam, die tot 1975 duurde, heb ik totaal niet. In Nederland en wellicht ook België is ook het ‘kopstootje’ bekend, een glaasje jenever bij het biertje. Dat is nu weer niets voor mij, bovendien drink je dat niet in groepsverband. Naar een verklaring dat, volgens jou, met name dames verzot zouden zijn op dit shotje, zou ik niet zoeken. De genoemde reden om de pijn van door mannen veroorzaakt verdriet weg te spoelen kan met elk willekeurig alcoholische versnapering gedaan worden en kan ook als drogreden genoemd worden door mannen die verdriet van juist vrouwen hebben. Overigens eet mijn uit Thailand afkomstige partner met smaak een stamppot andijvie met spek(jes) en rookworst. 3

 2. Rob V. zegt op

  Wat stampot betreft ken ik diverse Thai die een bord boerenkool, hutspot, krootjes etc héérlijk vinden. Mijn eigrn liefje vroeg eens op een warne zomerdag of ik niet weer eens boerenkool op tafel kon zetten want dat was al weer lang geleden. Toen moest ik vertellen dat het een wintergerecht is… 🙂

 3. Luit zegt op

  Ja dat smaken verschillen is maar goed ook, zou wel een heel eentonig wereldje worden als dit zo is. Vreemd blijft nu natuurlijk wel dat de drankjes in een B-52 je niet kunnen bekoren en je je toch laat overhalen er een achterover te slaan…..Misschien eens op naar andere schoenen?????

 4. willem zegt op

  Ach,zowas ik in de eind jaren 2000 met een aantal Ieren aan het werk.
  Op een vrjidagavond met mijn ierse collega,s mee naar de kroeg.
  Zij deden hun eerste fles bier met een rietje erin,fles bier in 2 seconden verdwenen in hun maag!!
  Zonder te slikken dus!
  Waarom,vroeg ik?
  Als antwoord kreeg ik:
  drink with a straw,you dutch faggot !!

 5. rudy zegt op

  Joseph, ik ben bijna zeker dat die dames een B52 verkiezen omdat het een hogere prijs lady-drink is!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website