Mijn oog viel een tijdje terug op de conclusies van een interessant onderzoek. Het ging over seks en dan spitsen mannen en vrouwen de oren, daar ben ik geen uitzondering op.

Het bericht is wellicht ook lezenswaardig voor de vele expats en pensionado’s in Thailand. Want na een indrukwekkende wetenschappelijke studie was aangetoond: Hoe beter je gezondheid is, des te meer seks je zal hebben in je leven.
Deze conclusie komt van verouderingsonderzoekers van de ‘University of Chicago’ die de uitkomsten publiceerden. De onderzoekers ontdekten dat het aantal jaren dat je in je leven seksueel actief zult zijn, toeneemt naarmate je gezonder bent.

‘Sexually active life expectancy’

Het is goed om even een toelichting te geven. De auteurs van de studie, Stacy Tessler Lindau en Natalia Gavrilova, zijn de bedenkers van het epidemiologische begrip ‘sexually active life expectancy’.

Dat betekent in goed Nederlands; de seksueel-actieve levensverwachting. Die staat voor het aantal jaren dat een groep individuen (mannen en vrouwen) op een bepaald moment waarschijnlijk nog seksueel actief zal zijn.

Je levensverwachting is namelijk niet hetzelfde dan je seksueel-actieve levensverwachting. Statistieken tonen aan dat hoe ouder mensen zijn, des te groter de kans is dat ze geen seks meer hebben. In de groep mannen en vrouwen van 75-85 jaar heeft bijvoorbeeld nog maar 30 procent seks en dan hebben wij het nog helemaal niet over de frequentie.
De oorzaak hiervan ligt voornamelijk bij de verslechterende gezondheid, zo melden de onderzoekers. Ze maakten daarbij gebruik van gegevens van zesduizend volwassenen van 25-85 jaar die waren verzameld in de MIDUS-studie uit de jaren negentig en de NSHAP-studie uit 2005 (zie tabel onderaan de pagina).

Wat vooral interessant is, blijkt de ontdekking dat de mannen en vrouwen met een bijzonder goede gezondheid [Very good or excellent health] minstens twee keer vaker seksueel actief waren dan mannen en vrouwen met een redelijke of slechte gezondheid [Fair or poor health].

Op basis van gegevens uit de MIDUS-studie konden de onderzoekers het onderstaande overzicht samenstellen. Een gemiddelde man van 30 jaar zal waarschijnlijk nog 45 jaar leven, vertelt de figuur. Van de genoemde 45 jaar zal hij er 35 seksueel actief zijn. De laatste 10 jaar van zijn leven zal hij het zonder seks moeten doen.

In de figuur rechts kijken de onderzoekers alleen naar de seksueel-actieve levensverwachting. De figuur vertelt dat een man van 30 met een redelijke of slechte gezondheid kan rekenen op 30 jaar seks. Een man van 30 met een bijzonder goede gezondheid kan echter rekenen op bijna 40 jaren met seks.

Nederlanders in Thailand

De meerderheid van de Nederlandse populatie in Thailand is al aardig op leeftijd. Velen daarvan hebben een Thaise partner, niet zelden is deze (veel) jonger. Het is daarom zaak om goed op je gezondheid te letten anders doe je niet alleen jezelf tekort maar ook jouw partner.

Gelukkig is gezondheid iets wat je voor een belangrijk deel zelf in de hand hebt. Je manier van leven bepaalt voor een groot deel hoe gezond je bent en hoe oud je zult worden. Voor een gezonde manier van leven heb je geen hoog inkomen nodig, en je hoeft er ook niet voor gestudeerd te hebben. Langer en gezonder leven is niet moeilijk. Zo zijn er zijn vier belangrijke regels waar jij je aan moet houden:

 • Niet-roken
 • Geen of matig met alcohol
 • Gezond eten (voldoende fruit en groenten, matig met vet en slechte koolhydraten)
 • Voldoende bewegen (sporten)

De beloning hiervoor is niet alleen een langer en gezonder leven in Thailand, maar ook meer en langer seksueel actief zijn. Nou als dat geen goede motivatie is om je levensstijl te veranderen dan weet ik het ook niet meer.

Dus beste expat en pensionado laat nu dat biertje staan, kom uit je stoel en ga sporten!

Bron: www.ergogenics.org

10 reacties op “‘Meer seks in Thailand? Zorg voor een goede gezondheid’”

 1. Pujai zegt op

  Ter ondersteuning van je betoog. Vooral krachtsport (met mate) waardoor alle spieren worden getraind blijf je zo fit als een hoentje. Ik spreek uit ervaring!

  http://www.thepostgame.com/blog/training-day/201210/93-year-old-bodybuilder-medical-marvel

 2. Robbie zegt op

  Als psycholoog kan ik je ook verzekeren, dat het omgekeerde zeker ook waar is:
  Meer seks betekent betere gezondheid!
  Uit diverse onderzoekingen, die ik hier natuurlijk niet ga citeren, blijkt overduidelijk dat seks – op zich al topsport, fitness of workout – juist een goede gezondheid bevordert. Aangetoond is dat mannen die hun hele leven zeer seksueel actief waren, minder gauw “oud” werden.
  Ik ben het dan met Khun Peter roerend eens dat “Voldoende bewegen” essentieel is. Het maakt niet uit of dat fitness is, sport, of seks, als het maar bewegen is. Dat houdt jong en gezond en voorkomt ziektes. Voorwaar, een causaal verband.

 3. sharon huizinga zegt op

  Robbie,
  Ik huiver wanneer ik lees dat een psycholoog seks als topsport, fitness of workout beschrijft. Liefde, genegenheid, romantiek, enz. als onderdeel van seks hebben, in mijn korte ervaring, veel belangrijkere psychologische invloeden gehad op mijn geestelijke en lichamelijk gezondheid, tenzij U het over bedatleten heeft.

 4. Robbie zegt op

  @Sharon,
  Het zou erg jammer zijn als u mij verkeerd begrepen hebt. Natuurlijk ben ik het met u eens dat liefde, genegenheid, romantiek, enz. als onderdeel van de seks heel belangrijk zijn, zowel voor uw (en mijn) gevoel van welbehagen, als voor de geestelijke gezondheid, en de kwaliteit van de onderlinge relatie.
  Maar dit artikel van Khun Peter gaat over: “Hoe beter je gezondheid is, des te meer seks je zal hebben in je leven.” De gezondheid wordt hier opgevat als FYSIEKE gezondheid, niet als geestelijke. Dat wordt nog eens benadrukt door Khun Peter in de 4 belangrijke regels die hij geeft, waar je je aan moet houden: die zijn alle FYSIEK. Met name “Voldoende bewegen (sport)” is duidelijk een lichamelijke aangelegenheid, geen romantische of emotionele!

  In dit artikel wordt eigenlijk uitsluitend het belang aangegeven van het zorgen voor een goede LICHAMELIJKE gezondheid, die dan resulteert in kwantitatief (!) méér seks. Er staat dus niet: “Betere” seks, ook niet “romantischer” of “liefdevollere” seks.

  Psychologie is een wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen van menselijk gedrag. In mijn reactie, waar u helaas zo van gegruwd hebt, ben ik dus uitsluitend ingegaan op dat FYSIEKE aspect. Het is die ene kant van dat menselijk gedrag. Dat ik niet ben ingegaan op de emotionele kant van seksueel gedrag heeft dus louter te maken met het feit dat het artikel daar niet over ging. Ik heb alleen maar aangegeven dat de relatie tussen een goede gezondheid en dientengevolge meer seksuele activiteit, ook omgedraaid kan worden: meer lichamelijke activiteit, dus ook seksuele, geeft een betere gezondheid. In dit fysieke opzicht is (zeker voor mannen) seksuele activiteit net zo vermoeiend of inspannend als trappen lopen, 100 meter hard lopen, 10 minuten touwtje springen, enz. Van het hebben van seksuele gemeenschap gaat het hart nu eenmaal sneller kloppen, de ademhaling wordt sneller en dieper, je gaat hijgen en zweten, alles net zoals bij andere vormen van lichaamsbeweging die je sport of topsport kunt noemen. Kortom, hoe meer seksuele activiteit, hoe meer gezondheid.

  Als psycholoog heb ik nu dus de geestelijke, emotionele kant van de seksualiteit niet genoemd. Maar ik neem aan dat u het met mij eens zult zijn dat hoe liefdevoller en romantischer de seks bedreven wordt, hoe beter de geestelijke gezondheid wordt. Wellicht gaat de redactie van dit weblog ooit nog eens een artikel over dit aspect van de seksualiteit schrijven of plaatsen? Maar dan moet het wel een Thais tintje hebben natuurlijk…

  • Gringo zegt op

   Een prima betoog, Robbie, waar ik het volkomen mee eens ben.

   Om aan de laatste alinea een Thais tintje te geven: tenzij je een vaste Thaise partner hebt (en soms dan ook nog) is seks in Thailand vaak een fysieke aangelegenheid en heeft niets met liefde, romantiek, affectie te maken.

 5. lung addie zegt op

  Zeer goed wetenschappelijk onderlegd artikel waar ik het volledig eens mee ben: Een gezond leven heeft een zeer positieve invloed op het seksleven, een waarheid als een koe. De comment van Robbie is terecht, dit artikel gaat over het “fysieke” en niet over het “emotionele”. Beiden zijn totaal verschillend en kunnen los staan van elkaar, doch in combinatie, zal een goede fysiek en een goede emotionele band een nog beter seksleven als gevolg hebben. Als alles in balans is zijn de resultaten naargelang. Men moet geen “bedatleet” zijn, of een super romantische ziel om een goed seksleven te hebben. Een goede balans is heel voornaam.
  lung addie

 6. jozef zegt op

  Ik wist niet dat hier een onderzoek voor nodig was. Nu nog onderzoeken hoe het volgende werkt.
  “Als je ziek en bedlegerig bent dan heb je geen sex dus lage levens verwachting, je vrouw is gezond en sjouwt zich et apezuur voor jouw en heeft dus ook geen sex dus ook een lage levensverwachting, en ook visa versa.” conclusie, scheiden is gezond ??

 7. Cor van Kampen zegt op

  Allemaal mooie verhalen. Je ziet van die kanjers in pattaya. Je word bang van de spiermassa.
  Elke dag sportschool. Gebruik maken van middelen die eigenlijk in een groot deel van de wereld verboden
  zijn. Zien er allemaal veel te gezond uit. Uiteindelijk resultaat. Die middelen verlagen de potentie.
  Ik heb verhalen gehoord van Thaise hoertjes dat die klanten maar een klein geslachsdeel over hadden.
  Natuurlijk gezond leven, niet veel drinken en niet veel roken is een goed advies.
  Hoeveel zijn hier gekomen om gewoon een goed leven te hebben en denken niet aan de dag van morgen.
  Die zijn oud en komen hier genieten. Als ze daar een paar jaar voor in moeten leveren is geen probleem.
  Er zal ook een tijd komen dat je liever een lekkere biefstuk hebt, dan sex.
  Cor van Kampen.

 8. John E zegt op

  Dan leven er in Pattaya veel gezonde mensen.(lol)

 9. chris zegt op

  Tja, wat zal ik daarover schrijven? Laat ik maar verwijzen naar een website.
  http://preventdisease.com/news/12/123012_16-Reasons-To-Have-Daily-Sex.shtml

  Helaas in het Engels. Gelukkig kan mijn vrouw Engels lezen….(wink)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website