’s Werelds grootste marmeren Boeddha

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
11 september 2017

Beelden van Boeddha kom je in Thailand in heel wat uitvoeringen tegen. En niet enkel en alleen miniatuur beeldjes. Bezoek maar eens de grootste en oudste tempel van Bangkok, de Wat Pho. De tempel is ontstaan na de restauratie van de Wat Phodharam die dateert uit 1788. Meer dan duizend beeltenissen van Boeddha tref je daar aan en zoveel verschillende beelden zie je nergens anders in Thailand.

Wat Pho staat vooral bekend als de tempel van de liggende Boeddha. Het beeld met een lengte van 46 meter en 15 meter hoog is rijkelijk versierd met het nodige bladgoud en parelmoer. De bekende traditionele Thaise massage is als het ware in Wat Pho geboren. Al voordat de plaats een tempel was werd er onderricht gegeven in de Thaise geneeskunde. In 1962 werd er het instituut voor traditionele Thaise massage opgericht. Bij menige (traditionele) massagesalon tref je aan de wanden de door Wat Pho verstrekte diploma’s van de daar werkzame masseuses aan. Maar nu even naar een ander groots Boeddha beeld.

De marmeren Boeddha

Zeer binnenkort vertrek ik weer richting Bangkok en na de nodige miskleunen verstandig geworden breng ik een bezoek aan de ANWB voor een internationaal rijbewijs. Een derde maal naar een Thais politiebureau om een bekeuring te voldoen vanwege een verlopen exemplaar wil ik ditmaal voorkomen. Naar huis rijdend passeer ik de plaats Oss en wip daar bij de Wielrijders Bond even binnen om straks in Thailand een bekeuring te voorkomen.

Via een omweg tracht ik weer op de snelweg te geraken en daarbij valt mijn oog op een Boeddha beeld met daarbij een opvallende tekst. Even omrijden voor Boeddha zal ongetwijfeld garant staan voor een veilige reis.

En dan sta ik opeens in de kleine plaats Berghem (gemeente Oss) oog in oog met Lord Boeddha. Het beeld weegt 8732 kilo, is 2.77 meter hoog en is in 8 jaar gerealiseerd met 19.200 manuren.

Om geluk of gezondheid te vragen maak je 3 buigingen of hoofdknikken wanneer je hier passeert. Aldus TimmersGems.

De onderneming

Ben toch wel benieuwd wat die mijnheer Timmers allemaal verhandelt en dat is tegenwoordig met dank aan het fenomeen internet heel simpel te achterhalen. TimmersGems is een groothandel in edelstenen en mineralen en verkoopt een zeer uitgebreid assortiment

Verleden jaar maakte de politie bekend dat ze bij een inval bij deze groothandel ondermeer 2000 kilo koraal, botten plus huiden van beschermde en met uitsterven bedreigde dieren, een half miljoen euro aan contant geld en goud in beslag had genomen. Het bedrijf bevestigt de inval, maar bestrijdt de genoemde aantallen en zegt dat er geen huiden zijn meegenomen. Eigenaar Timmers ziet het onderzoek van justitie naar eigen zeggen met vertrouwen tegemoet omdat de artikelen die in beslag zijn genomen volgens hem enkele maanden eerder in Nederland zijn toegelaten.

De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit spreken echter van een ‘recordvangst’. Het duurde dagen voordat alle dierenhuiden, botten, tanden en stukken koraal waren afgevoerd.

De politie zei ontzet te zijn door de aard en omvang van de vondst en noemde de schade voor het milieu ‘ongekend’.

Een jaar na de ontdekking is het onderzoek naar mogelijk illegale praktijken bij groothandel TimmersGems in Berghem nog altijd ‘in volle gang’. Dat antwoordt woordvoerster Valentine Hoen namens het Openbaar Ministerie op vragen van Brabants Dagblad. Hoen wil op dit moment niet inhoudelijk ingaan op de zaak, omdat het onderzoek ‘nog zeker tot eind dit jaar’ duurt.

4 reacties op “’s Werelds grootste marmeren Boeddha”

 1. anna zegt op

  Leuk, alleen dit is geen Boeddha. Hij wordt wel Happy Boeddha genoemd maar heeft niets met Boeddha te maken

  • Cha-am zegt op

   Hij heet Poe Tai en was in. China. In de achttiende eeuw een rondreizende monnik

  • rene.chiangmai zegt op

   Bedankt Anna,
   Weer wat geleerd.

 2. Jose de Waard zegt op

  Toevallig vanmiddag op tv gezien, dit is een Chinese wijsgeer, die inderdaad Happy Buddha wordt genoemd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website