Rokers en mafkezen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
1 juni 2016

Laat ik vooropstellen dat ik jarenlang een aardig wolkje heb weggeblazen maar inmiddels ruim 20 jaar niet meer rook. Gedurende de jaren dat ik nog dampte zijn heel wat verwijten naar mijn hoofd geslingerd door fervente anti-rokers.

Uiteraard weet iedere roker dat je deze verslaving om gezondheidsredenen beter achterwege kunt laten, maar zelf werd ik meer dan doodziek van die predikers. Heb me na mijn rookverslaving voorgenomen nimmer of nooit anderen te vervelen met verhalen hoe slecht roken is. Iedereen heeft zijn of haar eigen verantwoordelijkheid en daarmee basta!

Mafkezen

Heb dan ook geenszins de bedoeling om de rokers als mafkees te betitelen maar wel een groep lieden die volgens een bericht in De Telegraaf aangifte hebben gedaan van zware mishandeling door de tabaksindustrie. De initiatiefnemers hebben inmiddels 600 handtekeningen verzameld en hopen nog veel meer aangiftes te ontvangen om een verzoek aan het Openbaar Ministerie te ondersteunen om tot vervolging van de tabaksindustrie over te gaan.

Volgens de initiatiefnemers is het aantoonbaar dat aan rookwaren stoffen worden toegevoegd die nicotine sneller laten werken om rokers snel verslaafd te maken. Daarnaast voegen fabrikanten smaakjes aan hun rookwaren toe die bij verbranding ook verslavend en kankerverwekkend zijn. De advocaat beticht de industrie van kwade opzet en voorbedachte rade. Alles is erop gericht om de vrije wil van de roker uit te schakelen, want verslaving is de motor van hun omzet.

Nadenken

Roken doe je uit vrije wil waartoe niemand je verplicht. Die tabaksjongens voegen smaak toe. Dat is in één woord gezegd: schandelijk, vertellen de initiatiefnemers. Maar doen de bierjongens dat dan niet? Of smaken alle jenevers, wijnen, whisky’s en aperitieven hetzelfde? Die mengers kunnen er ook wat van. En wat te denken van de voedingsindustrie die spullen op de markt brengt die de gezondheid niet bepaald stimuleren. En al die vruchtendrankjes waar een berg suiker aan is toegevoegd. Over rijkelijk toegevoegd zout in heel wat producten praten we maar niet.

Geesten

In Thailand kennen we allemaal het bekende geestenhuisje. Je komt ze overal tegen en elke Thai offert om de geesten gunstig te stemmen dagelijks dranken en voedsel. Onlangs zag ik bij de offergaven ook sigaren. Vraag me af wat de geesten daarvan moeten denken nadat ook zij nu op de hoogte zijn van de initiatiefgroep die met de tabakswereld wel eens een robbertje wil vechten. Per slot van rekening zijn geesten alom tegenwoordig en op de hoogte van het feit dat enige lieden in Nederland hen dat sigaartje willen onthouden. Denk dat ze er weinig woorden aan vuilmaken. Hoorde er al een mompelen: “Mafkezen.”

Ook de kreet: “Geesten aller landen verenigt U” was duidelijk hoorbaar. Zeker weten dat die mafkezen geen poot aan de grond krijgen nu zich ook de geesten er mee gaan bemoeien.

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Rokers en mafkezen”

 1. Fred zegt op

  Het gaat die mafkezen, zoals je ze noemt, alleen maar om geld te krijgen verder niet.
  Beginnen met roken doe je uit vrije wil, niemand verplicht je of dwingt je daartoe, en als je echt wilt stoppen gaat dat best je moet het alleen wel willen.
  Ik heb zelf ook stevig gerookt maar ben al meer dan 35 jaar clean.

  • Theo weert zegt op

   Ik denk dat de grootste boosdoeners zijn de z.g. Letsel advocaten, die er eigenlijk alleen maar beter van worden. Zij verzamelen slachtoffer om zelf vele duizenden en misschien wel miljoenen beter van te worden.
   Ik ben niet een niet roker, maar vind dat iedereen zijn eigen verantwoording is. Misschien kan je de nu 70 jarige niet het verwijten, maar alle andere weten al lang dat het niet gezond is.
   Alleen de foto’s op de pakjes laten je al stoppen 😉

 2. karel vernimmen zegt op

  Ja Josepp,
  We gaan stilaan naar een wereld waar ze op de lange termijn alles zullen moeten verbieden.
  Ik ben zelf ook gestopt met roken maar eet nog steeds voorverpakte ham die 4 weken goed blijft, boter die 2 maanden lekker is, melk die zelfs 6 maanden kan bewaard worden en ga zo maar verder.
  Daarover wordt niet of weinig gepraat.

  Die advocaat zal waarschijnlijk ook ijveren om wiet te legaliseren zoals ik er hier in België veel ken.
  Alle wetten maken de wereld naar de kl…………………
  Ik hoop voor velen dat hun sigaretje mag smaken.
  Mijn Thaise vrouw heeft nooit gerookt en altijd gezond gegeten maar is overleden op 51 jarige leeftijd aan kanker. Nee, ze heeft nooit meegerookt want ik ging altijd buiten (dit alvorens er reacties komen).

 3. Slagerij van Kampen zegt op

  Het is in de Isaan ook niet ongebruikelijk om een monnik een rokertje aan te bieden. Vaak is het aanbieden zelfs deel van de ceremonie viel mij laatst op bij een “Tam Boon”. Ben er ook mee gestopt. Ik rookte enkel sigaren. Ik nam dan een paar kistjes La Paz mee uit Nederland. Sigaren zijn niet goedkoop. Goed, dan zit je met de Thais aan een biertje en steekt een sigaartje op. Dat willen ze ook wel eens proberen! Twee ondeskundige inhalen verder, je rookt een sigaar niet over de longen, pats! Ik zie mijn sigaar op de grond belanden gevolgd door een grote plastic slipper erop. Smerig zeggen ze dan!
  Zo ben ik heel wat prijzige sigaren kwijtgeraakt. Het is eigenlijk wat bot om te weigeren, al ben ik dat later wel gaan doen. Dan maar bot. Ik moet tenslotte ook met hun onaangename eigenschappen leren leven.
  Goed, ik vulde dan mijn voorraad soms aan bij de grens met Myanmar of in Myanmar zelf. Je hebt ze daar in allerlei soorten. Het enige gemeenschappelijke dat alle hebben is dat ze niet te roken zijn.
  In een goedkope Thaise filmproductie zag ik eens de schurk, schurken roken sigaren, weer eens een sigaar opsteken. Duidelijk een Birmaans exemplaar van de grote soort. De schurk, niet zonder humor, zei op een gegeven moment in de B film na zijn zoveelste sigaar: Niet te roken dit spul!

 4. Paul zegt op

  Ik ben zelf 2 keer gestopt. een keer ruim 10 jaar en daarna bewust weer begonnen met roken.
  Bij de geboorte van mijn jongste dochter nu bijna 28 jaar geleden definitief gestopt en nooit meer behoefte aan iets rookbaars gehad.
  Ik laat de rokers in hun waarde temeer omdat ik weet wat roken betekent. Mijn beide dochters en een heleboel vrienden hebben al zo vaak geprobeerd te stoppen. Ik moedig ze dan aan, maar verwijt ze nooit dat ze slap zijn of zo. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk dat is. Ik maak alleen een opmerking als een roker(ster) bewust of onbewust de rook in mijn gezicht blaast en vraag netjes of ze een andere kant willen uitblazen. Nooit enig vervelend commentaar gehad, haast altijd een verontschuldiging al dan niet gepaard gaande met een lachje of smile.
  Laat een ieder voor zich uitmaken wat ze willen doen en laat ze in hun waarde en blijf beleefd.

 5. Henk Hauer zegt op

  Na jaren behoorlijk gerookt te hebben, ben ik 11 jaar geleden gestopt. Dit omdat ik er genoeg van had.
  Rokers doen dit uit vrije wil, dus de oorzaak van de verslaving ligt geheel bij hen zelf.
  Tabaks waren zijn een legaal product

 6. jacques zegt op

  Ja een mooi verhaal Joseph. Zelf heb ik ook gerookt van mijn 13e tot mijn 16e en toen zag ik het licht en dacht hier moet ik niet mee doorgaan. Ben nu met pensioen en nog altijd blij dat ik die keuze heb gemaakt. Die verhalen van dat het zo stoer was en die cowboys op die grote billboards, daar was ik gauw achter gekomen, klink klare nonsens. Het is al jaren bekend dat het verslavend en schadelijk is en als je dan toch doorgaat dan moet je zelf de consequenties dragen. Dat mag wat mij betreft ook zover gaan dat de verzekeringen indien men ziek wordt en dit toe te schrijven is aan de nicotine behoefte, dan ook niet meer de kosten gaan dekken, want dit komt uiteindelijk ook weer op het totaal conto van een ieder, waardoor de premies hoog blijven en mede zijn gekomen tot welke ze nu zijn.

 7. NicoB zegt op

  Of dat wel zo is dat als de geesten zich er mee gaan bemoeien dat de mafkezen geen poot aan de grond krijgen? Als de geest is uit de kan, is de wijshied uit de man.
  Een vrouw in de USA kreeg 55 mln. $ betaald van een bedrijf dat talkpoeder produceerde en op de markt bracht. De vrouw had daar kanker van gekregen en kennelijk heeft ze de rechter daar ook van kunnen overtuigen. Ben benieuwd hoe deze affaire gaat aflopen, maar maf en gekeesd is het.
  NicoB

 8. Noel Castille zegt op

  Mijn moeder is gestorven 49 jaar oud haar zuster 38 jaar long en keelkanker werkten samen in een bruine
  cafe mijn jongste broer die ik nooit gekend heb moest mee omdat er in die tijd geen opvang was in zijn wiegje
  is gestorven is in de doofpot gestopt heb het ontdekt na de dood van mijn moeder dat ik ook een broertje had
  dat gestorven was aan longziekte in die tijd niet bepaald welke mocht niemand weten .
  Wilde altijd sporten in de school maar ik kon niet lang lopen of voetballen naar de dokter doorverwezen naar
  een specialist was toen 16 jaar en die vertelde mij dat ik ogenblikkelijk moest stoppen met roken ik had nog
  nooit gerookt ? Uw longen zijn volledig aangetast ( moeder rookte in ons klein huisje gemiddeld 2 pakjes van
  groene michel of gitanes zonder filter ) Rokers zijn voor mij stille moordenaars de specialist zegde mij die
  moet meeroken zijn de slachtoffers maar vadertje staat boekt twee maal winst die taks die ze opstrijken en
  veel mensen zullen niet te lang op pensioen kunnen gaan weeral winst !

 9. ruud zegt op

  Dat je rookt uit vrije wil is natuurlijk maar gedeeltelijk waar.
  Een verslaving is is niet iets waar iedereen even makkelijk vanaf komt.
  En reclame is altijd sterk op de jeugd gericht, met het doel de jeugd zo snel mogelijk aan hun verslaving te helpen. (Tot overheidsmaatregelen dit steeds meer begonnen te verbieden)
  Het was de sigarettenfabrikanten ook al jaren bekend dat hun producten uitermate slecht waren voor de gezondheid.
  Behalve dan misschien voor luchtweginfecties, omdat ook de virussen en bacterien in de luchtwegen de sigarettenrook niet overleefden.
  In mijn ogen maakt dit de sigarettenfabrikanten tot criminele organisaties, waarvan de bestuurders levenslang opgesloten mogen worden.

 10. tonymarony zegt op

  Ik wil er nog wel wat aan toe voegen dames en heren wonende in Thailand en geregeld op de motorbike toeren of met de fiets een ritje maken en zelfs de sportende joggers in hua hin hun longen vol zuigen op de petsakem dan hoeft u niet te roken want dan is de kans groot dat u ook die nare ziekte kan krijgen want ook hier sterven heel veel mensen aan kanker maar dat is ook niet verwonderlijk als je ziet wat die vooral oude pickups en bussen een uitstoot hebben daar word je niet vrolijk van hoor. Apk bestaat wel op papier maar dat is ook alles , misschien een mail naar het ministerie van gezondheid sturen.

 11. Niek Beenen zegt op

  Sigaretten zijn bewust verslavende middelen aan toegevoegd. Aan alcoholische dranken niet.

  Het hele verhaal loopt mank. Jammer. Tevergeefse poging.

 12. theoS zegt op

  Ik heb vanaf mijn 13e jaar gerookt als een ketter en van mijn 16e gezopen als, ja als wat. (bier+sterke drank) Roken deed ik na aandringen van mijn Vader (nu niet te geloven) want nu was ik een man. Andere tijden toen. Rook en drink nu al 25 jaar niet en taal er ook niet naar. Roken en zuipen doe je uit vrije wil, je kunt er elk ogenblik aan beginnen of mee stoppen. Uit vrije wil.

 13. Nicole zegt op

  Ik ben het volledig met je eens. Roken start je volledig vrijwillig en toch zeker de laatste 50 jaar werd er al verteld hoe slecht het was. Ik heb dan ook nooit kunnen begrijpen dat ze In USA begonnen met de tabaksindustrie aan te klagen. Ik heb ook gerookt echt heel veel, maar toen ik begon op 15 .jarige leeftijd zeiden mijn ouders al dat het slecht was. dat ik nog gerookt heb tot mijn 40 is mijn eigen verantwoordelijkheid geweest. Want ik wist wel degelijk hoe slecht het was.
  Straks gaan de diabeet type 2 de voedingsindustrie aanklagen omdeat ze te veel eten, of de alcoholindustrie, of de patatzaken, en ga zo maar door. Ik vind het werkelijk van de gekke .
  Ook de plaatjes en teksten op sigaretten, weerhoud een verstokte roker er echt niet van om een peuk op te steken.

 14. Slagerij van Kampen zegt op

  Iemand berekende ooit dat een dag ronddolen op straat in Bangkok gelijk staat aan 2 pakjes sigaretten. Toch mag je in Bangkok op straat niet roken. Er geldt blijkbaar een maximum van 2 pakjes per dag!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website