Reiskriebels

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
30 augustus 2019

Gorinchem

Tweemaal per jaar krijgt Joseph de reiskriebels en wil hij Nederland, waar hij overigens met ontzettend veel plezier en genoegen woont, ontvluchten. Meestal drie maanden gedurende de winterperiode vanaf begin januari tot begin april en als de herfst in zicht komt in de maand september.

Toch blijf ik verzot op Nederland en Europa. Natuurlijk kun je als rechtgeaarde Nederlander allerlei problemen opwerpen maar noem maar eens heel oprecht één ding dat bijvoorbeeld in Thailand of waar ook ter wereld beter is. Ik hoor het al: het klimaat en de belastingdruk. Toegegeven je hebt volledig gelijk, maar zeg nu eens eerlijk in alle redelijkheid wat nog meer?  Afgelopen januari was ik in Brunei waar de bevolking geen belasting hoeft te betalen en de gezondheidszorg gratis is. Alcohol en roken zijn verboden en homo’s en overspelige vrouwen worden gestenigd. In zo’n land wil je toch voor geen geld wonen? Als je naar welk land ook verkast weeg je de voor- en nadelen tegen elkaar af en neem je als wereldburger een weloverwogen besluit.

Onlangs was groot nieuws op de Nederlandse Tv; in ons land komen weer wolven voor. Een week later op dezelfde nieuwszender; een jonge vrouw met een kudde schapen is bang dat die wolven haar kudde aanvallen. Dat is echt wereldnieuws toch? En wat te denken van de veel te hoge koers van de baht? Heb een ticket naar Bangkok geboekt en verblijf daar enkele dagen om vervolgens naar Cambodja te vertrekken, dus nauwelijks last van de baht-euro wisselkoers. Maar eerlijk gezegd is dat niet de ware reden. Heb Thailand van noord tot zuid en van oost tot west inmiddels heel wat jaren bereisd, dus ter afwisseling nu maar weer eens naar Cambodja, een land dat ik redelijk ken.

De enige reden waarom ik enkele dagen in Bangkok doorbreng betreft het trieste verhaal van Gringo die als fervente sigarenroker zijn sigaartjes mist. Ken hem inmiddels al heel wat jaartjes en als ex-verslaafde roker  weet ik maar al te goed hoe hij smachtend uitkijkt naar ‘exporteurs’ zoals hij dit eerder op Thailandblog beschreef.

Omdat ik ditmaal slechts enkele dagen in Thailands metropool doorbreng komt Gringo zijn sigaren in Bangkok ophalen en kunnen wij samen in een goed gesprek de wereldproblemen te lijf gaan en zeker en gewis oplossingen aandragen.

Cambodja

Alle gekheid op een stokje; ditmaal vlieg ik in mijn eentje vanaf Don Muang Airport in Bangkok verder naar Phnom Penh de hoofdstad van Cambodja. Het leuke van reizen is voor deze ruime tachtiger, zich nog jong en vitaal voelende wereldburger, een ware belevenis.

Dat ‘we zien wel hoe het uitpakt’ reizen is niets voor mijn jonge Nederlandse vriendin. Ze is een krasse meid en twee jaar jonger dan haar vriendje maar geniet toch meer van een uitgestippelde reis met ietwat meer comfort en luxe.

Ben al enkele malen eerder in Cambodja geweest dus het land en de verschrikkelijke daden die de schavuiten van de Rode Khmer hebben aangericht zijn mij bekend. Het tempelcomplex Ankor Wat en Siem Reap heb ik enkele malen eerder bewonderd en laat het ditmaal aan mij voorbij gaan.

Soms is het heerlijk om niet al te veel van tevoren vast te leggen en ter plekke te improviseren. De vlucht naar Bangkok is geboekt en idem naar Phnom Penh de hoofdstad van Cambodja. En niet te vergeten het zogenaamd e-visum voor Cambodja hetgeen een hele verbetering is ten opzichte van het visum on arrival. (http://www.evisum.nl) Voor de rest zien we wel en dat is het leuke van op eigen houtje en in je eentje reizen.

In de war

Toch ben ik vandaag in de war geraakt en vraag me in alle gemoede af waarom ik Nederland met dit mooie weer ga verlaten. Gisteren heb ik vanuit Zaltbommel nog een boottocht over de Waal naar het slot Loevenstein gemaakt en ben na de bezichtiging met een andere boot verder naar Gorinchem gevaren. Moet tot mijn schande bekennen dat ik deze mooie historische plaats nu voor het eerst heb bezocht en mijn ogen heb uitgekeken. Kijkend naar de weersverwachting voor Bangkok slaat de schrik om mijn hart. Bij aankomst op zondag 1 september bewolkt en dit geldt eveneens voor maandag. Dinsdag onweersbuien gevolgd door regen op woensdag en donderdag. Waar begin ik aan?

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

1 reactie op “Reiskriebels”

  1. Jacques zegt op

    Als de zon schijnt gaat er niets boven Nederland. Net zoals de begeleidende foto zijn er vele plekken die het bezichtigen de moeite waard zijn. Mijn hele familie, kinderen en kleinkinderen, oude vrienden en kennissen zijn altijd het bezoeken waard. Alleen gaat de mentaliteit van vele Nederlanders zienderogen achteruit. De recente berichten kunnen een ieder niet ontgaan zijn. Dit is niet van de ene op de ander dag gekomen maar de laatste 10 jaren ontwikkeld. Hoe de toekomst er uit gaat zien ik heb geen glazen bol maar als er geen omslag komt in het bandeloze leven van velen zie ik dat punt niet verbeteren. De regeringen Rutte hebben hun sporen achtergelaten. Armoede neemt hand over hand toe en de leugens uit de politiek met hun geheime agenda’s zijn vaak niet doorgrondelijk maar zeker aanwezig. Het sociale aspect zit bij velen niet meer tussen de oren. Ieder voor zich maatschappij is een betere omschrijving van het huidige klimaat. Het leven gaat zoals het komt en niets is zeker. Waardes en normen zijn voor velen verschillend en dat brengt een saamhorigheid niet tot een gewenst niveau. Joseph doet het goed met zijn reizen en verblijf in Nederland. Het is hem en zijn vrouw gegund en ik hoop dat zij dit nog de nodige jaartjes mogen meemaken. Mijn reizen lagen ook nooit vast. Ruimte om er creatief mee om te gaan is voor ons de beste manier gebleken. Hoe mijn leven er zal uitzien als ik 80 ben is koffiedik kijken. Voorlopig heb ik het nog goed in Thailand, maar als het geklooi op de wereld zo door blijft gaan ben ik bang dat ik dan wel weer in Nederland achter de geraniums zal zitten, want tegen die tijd is mijn pensioen niets meer waard.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website