Onderzoeken; lap ze maar aan je laars

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
23 oktober 2017

Manilla staat met name voor vrouwen op de zesde plaats van 19 grote steden, althans volgens een onderzoek van de Thompson Reuters Foundation.

De steden werden beoordeeld op 1. Seksueel geweld 2. Gezondheidszorg 3. Cultuur 4. Economische kansen. De resultaten: Londen is de Number One voor vrouwen gevolgd door Tokyo en Parijs. Maar dames blijf weg uit Cairo want die plaats is voor jullie heel gevaarlijk.

Manilla staat op de zesde plaats dus uit 13 andere steden wegblijven. Voor wat betreft de gezondheidszorg neemt Manilla een 9e plaats in, cultureel een 6e en even goed opletten aangaande de economische kansen een eervolle derde plaats. Kortom ik geloof er totaal niets van. Maar het staat wel met koeienletters in The Philippine Star en kranten liegen immers nooit! Op welke plaats Bangkok staat geclassificeerd staat niet vermeldt.

Beste eiland ter wereld

Laat ik nu gedacht hebben dat wij met Schiermonnikoog of Vlieland hoge ogen zouden werpen, niets daarvan want het is het eiland Boracay op de Filippijnen. Aldus het internationale reizigers tijdschrift Condé Nast Traveler. Het kleine eiland, net geen 4 vierkante mijl groot, is volgens het onderzoek een tropische idylle met een schitterende kustlijn, prachtige zonsondergang en een boeiend nachtleven. Na Boracay volgen Cebu en Palawan en vervolgens verkondigt Condé Nast Traveler dat Cebu City veel meer te bieden heeft dan bijvoorbeeld het Thaise ‘wilde’ Phuket. Tevens heeft de plaats heel wat restaurants en shopping mogelijkheden Waarvan goede nota. Overigens komt Thailand in het rijtje van de beste tien niet voor. De meeste toeristen komen uit Zuid-Korea en China.

Eigen ervaring

Zowel Cebu, Palawan en Boracay heb ik bezocht maar moet zacht gezegd toch lachen om zoveel uitgekraamde onzin. Cebu heeft mooie stranden, Palawan is een bezoek zeker waard en het kleine Boracay is druk, heel erg druk maar je kunt er heerlijk van vis en schelpdieren genieten. Iets dat ik van Cebu City niet kan zeggen, ergo de meeste restaurants zijn voor een dergelijke plaats ver onder de maat en de shopping mogelijkheden eveneens.

Weet niet hoeveel het Tourism Office heeft moeten dokken voor dit stukje promotie. Het artikel deed me even terugdenken aan een onderzoek in Nederland waarop iemand promoveerde. De promovendus kwam tot de verrassende conclusie dat de mussen op het platteland anders tjilpen dan hun soortgenoten in de stad.

Kijk daar heb je tenminste iets aan, maar die nonsens uit het Traveler Magazine lap ik aan mijn laars.

6 reacties op “Onderzoeken; lap ze maar aan je laars”

 1. peter zegt op

  Je verhaal is me uit het hart gegrepen. Zeker als het over Thailand gaat zijn de artikelen die over toeristische
  trekpleisters gaan meestal schromelijk overdreven. Al de plekken die ik hier heb bezocht worden de hemel ingeprezen. Maar helaas de werkelijkheid is onverbiddelijk. Daar moet een heel systeem achter zitten om de toeristen te vern….. en. Thailand is OK maar overdrijf het niet.

 2. niek zegt op

  Boracay is een vreselijk eiland, overgecommercialiseerd, veel conflicten en criminaliteit, lawaaierige disco’s en echt zwemmen kun je er niet vanwege de vele bangka’s die er varen en het dichte zeewier.

 3. l.lagemaat zegt op

  .Volgens de TAT komen er ook steeds meer toeristen naar Thailand.

  Steeds hoger percentages en grotere omzet!
  Waar deze mensen naar toe gaan of waar ze verblijven is een groot vraagteken!

  • ruud zegt op

   Het zijn waarschijnlijk wel meer toeristen, want de vliegvelden barsten uit hun voegen, maar ze (Chinezen) komen meestal maar een paar dagen.

   Maar de omzet van vliegtuigbrandstof zal ongetwijfeld stijgen, tenzij die uitsluitend in China wordt gekocht natuurlijk.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Het offensief om Boracay uit het slop trekken duurt al jaren.
  Zie onder meer de eerste 17 references onder het artikel over het eiland in Wikipedia.
  .
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Boracay
  .
  Voor een vakantie met regengarantie zit u er prima om te overwinteren. In de maanden oktober, november, december en januari is het gemiddelde aantal dagen met regen per maand respectievelijk 30, 30, 31 en 31 (!).
  Tussen 1 oktober en 31 januari is het dus gemiddeld op 1 dag droog, in oktober.
  Ok, het regent niet de hele dag maar 305 regendagen per jaar met een totaal van 1986 millimeter mag toch wel even genoemd worden.
  De Megaworld Corporation is sinds 2011 bezig zo’n 20 miljard PHP in de toeristische ontwikkeling te stoppen, dus af en toe zal er wel een advertorial vanaf kunnen.

 5. chris zegt op

  Onderzoeken hoef je niet aan je laars te lappen maar je moet wel kritisch blijven. Wat betreft onderzoek betekent dat nagaan:
  – wie het onderzoek heeft uitgevoerd (onafhankelijke instelling of niet);
  – onder welke mensen (de steekproef: hoeveel mensen zijn ondervraagd);
  – hoe (vragenlijst, telefonisch, online);
  – met welke vraagstelling;
  – in welk jaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website