Loopbaan of carrière?

Door Piet van den Broek
Geplaatst in Column, Piet van den Broek
11 augustus 2015

Dat is de vraag waarvoor hoogopgeleide beginners zich gesteld zien. Loopbaan: je loopt een tijdje mee, neemt eens een spannende afslag en voor je het weet ben je heel iets anders aan het doen dan waarvoor je bent opgeleid. Carrière: blik omhoog, ellebogen op scherp en de ladder op.

Ik was net begonnen in mijn tweede baan toen ik op een managementcursus een mijnheer tegenkwam, iets ouder dan ik, keurig in het pak, die zich voorstelde als Huub Huppelepup (niet zijn echte naam, uiteraard!), directeur van de Bijenkorf. Toen ik hem vroeg hoe hij dat op zijn leeftijd (35!) voor elkaar had gekregen, zei hij: “Ik verzet in mijn leven geen voet zonder aan mijn carrière te denken!”

In een flits zag ik het voor me, het werd me koud om het hart en ik besloot ter plekke om vooral geen carrière te maken. Sindsdien was mijn beroepsleven een loopbaan, soms was het rennen, soms slenteren, vol spannende afslagen en onverwachte doorkijkjes. Op een bepaald moment kon ik zelfs van mijn hobby mijn beroep maken, maar dat heb ik niet gedaan omdat ik bijtijds besefte dat ik dan geen hobby meer zou hebben. Rijk werd ik er niet mee maar ik kon er comfortabel van leven, zelfs met een gezin, en wat zou je dan nog meer willen?

IJzeren Rita

Deze overpeinzingen kwamen bij me op toen ik al wandelend door Jomtien merkte dat ook bekende, publieke figuren voor afslagen en overstapjes in hun loopbanen kunnen komen te staan. Het meest in het oog springende voorbeeld is natuurlijk Rita, Rita Verdonk, IJzeren Rita die uiteindelijk niet meer bleek te zijn dan een leeg harnas dat met luid geraas ineen stortte toen er iemand (Ed Sinke) per ongeluk of expres tegenaan liep. Ze heeft kennelijk haar oude stiel van gevangenisdirectrice weer opgenomen en zit nu bij ons in Jomtien aan de Thappraya Road:

Van buiten ziet het er gastvrij uit maar ik verbeeld me dat er binnen een streng regime heerst, want Rita is niet gemakkelijk. Ik kom er vaak langs en ik moet dan altijd twee keer kijken om er zeker van te zijn dat de talrijke vrouwenbeelden op de voorgevel toch echt niet geblinddoekt zijn en geen weegschaal dragen in plaats van een lamp. Echt geen Vrouwe Justitia…..

Lady Gaga

Een ander treffend voorbeeld is Lady Gaga. Omdat ze zelf alleen maar gebakken lucht te bieden heeft, weet zij als geen ander hoe tijdelijk eeuwige roem in de showbusiness kan zijn. Waarschijnlijk daarom heeft ze zich alvast ingekocht in een solide firma in Soi 5 en daar haar beroemde naam aan verbonden. Voor mijn geestesoog doemt weer het indringende beeld op van Lady Gaga, gekleed in een jurk van flinke lappen rauw vlees, en ik begrijp nu ineens de diepere betekenis van de titel van de roman Gewassen Vlees van Thomas Roozenboom.

En…

Mijn derde voorbeeld is nog incognito, maar ik herkende hem onmiddellijk. Dat bolle voorhoofd, onmiskenbaar teken van grote intelligentie, die guitige oogjes, die woeste haardos, voor de gelegenheid flink aangevuld met krullende extensies …Ik wist niet dat hij ook gitaar kan spelen, maar zo goed ken ik hem nu ook weer niet. Warempel, die gesjeesde staatssecretaris, die intrigant die als voorzitter van het CDA samen met Maxime zijn partij de gedoogconstructie in heeft gemanipuleerd met als resultaat dat hun zeteltal nu is gehalveerd.

Hij zoekt waarschijnlijk een goed heenkomen buiten Nederland en is gedwongen van zijn hobby zijn beroep te maken want politici van zijn kaliber, daar hebben ze er in Thailand zelf meer dan genoeg van. Binnenkort gaat hij hier aan de slag en hij heeft zich kennelijk ook al een passend vervoermiddel aangeschaft. Ik zou zeggen: hartelijk welkom in Jomtien, Henk Bleeker!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Loopbaan of carrière?”

  1. Khun Peter zegt op

    Ja inderdaad een treffende gelijkenis tussen Henk en de inmiddels wat oudere Angus Young. Angus Young woont trouwens in Nederland in de Achterhoek in het dorpje Aalten. In 1980 trouwde hij met Ellen van Lochem uit dat dorp. Zij is een voormalige vriendin van Bennie Jolink.

    En laat onze Henkie ook maar schuiven. Bleker (58) heeft een relatie met een 26 jarige journaliste van NRC Handelsblad, Barbara Rijlaarsdam.
    Kennelijk kan hij nog meer dan alleen gitaarspelen, haha.

  2. BA zegt op

    Haha lachen… Ik ben denk ik meer als 1000 keer voorbij de No.1 a-GoGo gelopen en er een paar keer binnen geweest omdat ze wat langer open blijven als de rest in Jomtien, maar die plaat is me serieus nog nooit opgevallen 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website