Column: Zoals het klokje tikt

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
26 augustus 2018

Ooit schreef ik voor Thailandblog onder de kop “Eieren voor je geld” een verhaal over de productie van moeder kip. Maar liefst tien miljard eitjes consumeert de Thaise bevolking per jaar. Nooit eerder zag ik zoveel eieren als in Thailand.

Bij de tijd

Een heel ander onderwerp dan het doodgewone kippenei is het horloge. De Thai is bij de tijd, of moet ik zeggen de toeristen die Thailand bezoeken hebben een tik van horloges? Ook het horloge is een artikel dat massaal wordt aangeboden. Ga in Bangkok maar eens even ergens rustig zitten. Rustig? Niets daarvan, want om de haverklap staat wel iemand voor je neus met de een of andere aanbieding.

Indiërs

Lang hoef je niet te wachten of de een of andere Indiër staat wel met een tasje vol met de meest exclusieve horloges voor je. Noem de merken maar op; Breitling, Rolex, Patek Philippe, Omega en ga maar door. Uiteraard zijn het allemaal neppers, maar met een dergelijk klokje om de pols maak je bij de minder ingewijden wel furore. Status noemen ze dat. En laten we eerlijk zijn, status is toch het marketinginstrument waar heel wat merken in hun reclame-uitingen gebruik van maken. En dat geldt niet enkel en alleen voor de uurwerkjes.

Kostprijs

Hoe je er ook over mag denken, altijd verwonder ik me over de uiteindelijke lage prijs die je, als je tenminste de kunst van het onderhandelen een beetje verstaat, voor een dergelijk exemplaar moet neertellen. De distributieketen; van fabrikant, tussenhandel, tot uiteindelijke verkoper, allemaal moeten ze er iets aan kunnen verdienen. Het kan niet anders of gigantische aantallen moeten er van geproduceerd worden. En veel van die klokjes zijn zeer goed gekopieerd en voor de niet kenner nauwelijks van de originele exemplaren te onderscheiden.

Hoe krijg je als fabrikant van een gerenommeerd merk daar een stokje voor gestoken? Blijkbaar is het een haast onmogelijke opgave want zolang als ik in Thailand kom -en dat is al twintig jaar- bestaat dit fenomeen. Oogluikend wordt het door politie en regering toegestaan, want anders was er al lang een einde aan deze frauduleuze handel gekomen.

De kracht van een merk

Merken besteden gigantische bedragen aan de bekendheid van hun merk. Mensen willen pochen en status uitstralen en daar speelt de publiciteit perfect op in. Dat je daarvoor een meerprijs moet betalen is meer dan logisch. Daarbij zal service en kwaliteit eveneens van een andere rangorde zijn dan je van een ‘nepper’ mag verwachten.

Nepper versus origineel

Mijn goede vriend en reisgenoot draagt een origineel Breitling klokje dat hij bij het 25-jarig bestaan van zijn onderneming van het personeel kreeg aangeboden. Om de zoveel jaar stuurt Jim het horloge via de dealer naar Zwitserland voor een onderhoudsbeurt en een nieuw origineel leren bandje kost in Nederland, lach niet, zo’n slordige 260 euro. Maar daar heb je dan ook een echte Navitimer, the favorite watch of pilots, voor om je pols. En niet te vergeten David Beckham showt ook met een dergelijk exemplaar. Hij heeft er ongetwijfeld niets voor betaald en zal voor het dragen beslist meer ontvangen dan mijn maandelijkse AOW-uitkering.

Maar ik wil niet onderdoen en heb een aantal jaren geleden een Patek Philippe in Thailand gekocht. Eerlijk gezegd had ik nog nimmer van het merk gehoord, maar vond het een mooi, niet opvallend en plat model. Totdat een van mijn zonen, die wat meer merkbewust en ook ietwat statusgevoelig is, bij het zien van mijn klokje de opmerking maakte: “Pa, heeft een neppertje in Thailand gekocht.”

Om kort te gaan mijn ‘neppertje’ loopt al een aantal jaren perfect totdat het op uitgerekend oudejaarsavond de geest gaf. Geen nood, want over vijf dagen vlieg ik naar Bangkok en zal er daar wel een nieuw batterijtje in laten zetten. Jim’s ‘Navitimer’ naar Zwitserland en mijn klokje mee naar Bangkok. Warempel zie ik vlak om de hoek bij mijn hotel op straat een karretje met het opschrift ‘Watch Repair.’

De man lacht me aan, maakt de achterzijde open en bekijkt met zijn loep naar het binnenste van mijn kleinood. Blaast er met een minuscuul klein balgje in en laat met een klein pipetje een weinig olie vloeien. Nieuwe batterij en mijn Patek Philippe nepper geeft de tijd weer keurig aan. Tot slot krijgt de kast aan voor- en achterzijde nog een poetsbeurt en een zo goed als nieuw exemplaar siert weer mijn pols. In mijn achterhoofd denk ik nu wel gepakt te worden voor deze excellente servicebeurt. Mis, helemaal mis, want voor honderd baht ben ik weer helemaal bij de tijd.

Jim’s Breitling

Moet eerlijkheidshalve vertellen dat Jim’s Breitling inmiddels ruim twintig jaar oud is. Elke vier jaar gaat zijn kleinood via de dealer naar Zwitserland voor een onderhoudsbeurt. Glas en wijzerplaat worden vernieuwd en veelal ook de drukknoppen. Waar nodig worden onderdelen vervangen, een nieuwe batterij geplaatst en weer waterdicht gemaakt. Kosten voor dit uiterst secure werk bedragen om en nabij vijfhonderd euro. Maar daarvoor krijg je dan wel een gelikt garantiecertificaat mee geleverd waarmee Breitling de perfecte werking voor de komende twee jaar garandeert.

Ja, zo’n certificaat kreeg ik van mijn ‘Watch Repair’ gozer niet, maar ook mijn klokkie geeft dezelfde tijd aan als Jim’s Breitling.

Tot slot: Je kunt je toch afvragen hoe het komt dat binnen de EEG merkenfraude is uitgebannen en in Bangkok op elke straathoek en ook in andere Thaise toeristenplaatsen, een loopje wordt genomen met het merkenrecht.

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

35 reacties op “Column: Zoals het klokje tikt”

 1. Willem B.www zegt op

  In 1996 de eerste keer in Thailand en kon de verleiding niet weerstaan een leuk klokje te kopen in Hua Hin: een (on)echte Breitling, schitterend klokje, fraai metalen band. Was er erg blij mee. Heb ooit in de Bijenkorf de batterij laten vervangen. “Is het een echte?” vroeg de verkoopster. “bij mijn weten wel” antwoordde ik tegen beter weten in, maar gewoon een nieuw batterijtje gekregen.
  In 2008 was ik in Pei (of is het Pai, bij Chiang Mai?) en daar was de batterij leeg. Zo’n mannetje op de hoek van de straat met een groezelig werkplaatsje zou dat wel even fixen. Met roestige schroevendraaiers en veel stof was dat snel gepiept. Helaas liep de klok nog slechts 14 dagen en stopte opnieuw. Een nieuwe batterij mocht niet meer helpen: einde van mijn trotse bezit! Was onzorgvuldig opengemaakt, zand erin gewaaid en daar kon mijn nepper niet tegen…
  Maar ben nu even trots met m’n TAG Heuer gesigneerd “Tiger Woods’, 1000 Baht op de Pat Pong en loopt al weer 5 jaar probleemloos. Ja, ik heb wat met mooie horloges.

 2. Lex K. zegt op

  Ongeveer 25 jaar geleden op Koh Samui een nep Cartier gekocht, op een gegeven ogenblik ( in Nederland) deed hij het niet meer, dus ik naar de juwelier, die zette er keurig een nieuw batterijtje in, ondanks dat de wijzerplaat vermeldde dat het om een automaat ging, de juwelier vertelde mij dat het een heel knappe imitatie is en nu,, 25 jaar en ongeveer 10 batterijtjes later, loopt dat ding nog tot op de minuut gelijk.
  Kortom geen miskoop, maar wel behoorlijk aan de prijs.

  Groet,

  Lex K.

 3. Ivo zegt op

  ooit een mooie panerai nepoer gekocht helaas die automaat stopte er mee
  Een simpel Quartz ding heeft het 15jaar gedaan helaas batt vervangen was exit
  Dus Nu een of ander goedkoop Quartz ding zal een afgekeurde partij zijn ik zie een fout in de dag aanduiding
  Overigens is cambodia nog veeeeeeeel erger
  Ga naar de grand bazar in phnom phen ze worden gestapeld echt crazy

  Maar heren neppers doe me een lol maak nou eens een hommage serie
  Dwz wel het ontwerp en niet de merktekens of lijkt op merktekens!
  Ik hoef geen nep breitling Cartier etc ik wil gewoon een leuk betaalbaar merkloos klokje!

 4. Hans van Nunen. zegt op

  Zo is het maar net Joseph ! Ikzelf heb sinds 4 jaar een originele American Eagle (denk even aan Carl), een onbekend merk dus het moet dan wel origineel zijn, gekocht voor THB 199 op de markt in Jomtien, kompleet met stalen band en uiteraard een batterij erin. Toe ik laatst in NL was, was mijn batterij leeg, vervanging hiervan koste maar liefst € 6,25, nog duurder dan het hele horloge in Thailand. Ik hoef er alleen maar op te zien hoe laat het is en als ik me wil ‘versieren’ zijn er nog andere mogelijkheden, toch. Ik heb er intussen 2 reserve gekocht van dit merk…!

 5. kjay zegt op

  Het leuke van het hele verhaal vind ik dat je in Thailand gewoon veilig rond kunt lopen met een klokje van 10.000 Euro in tegenstelling tot een 2 gram gouden kettinkje!

 6. Michel zegt op

  Heerlijk die nephorloges in Thailand, echter de kwaliteit wil nog wel eens verschillen.
  Ik heb een Breitling die ik 6 jaar geleden kocht voor 250ThB na 4 jaar een nieuwe batterij gegeven, en loopt nog steeds.
  Het binnenwerk zag er volgens de juwelier in Parijs uit alsof het een echte betrof.
  Vorig jaar kocht ik daar een Rolex bij, gewoon omdat ik het een mooi klokje vond, voor 450ThB, deze heeft het wel 5 weken volgehouden. Batterij gewisseld, maar nooit meer aan de praat te krijgen. Zag er best degelijk uit van buiten, maar het binnenwerk was 100% prut.
  Zo zie je maar, de prijs zegt echt niet alles.

 7. Alex zegt op

  Op de markt in Phuket (Nightmarket) een U-Boat gekocht voor ca 100 euro. Was vrij prijzig maar in kwaliteit aanzienlijk beter dan veel troep dat er te koop is bij andere tenten. Na een half jaar was een knopje lam, dus ik terug tijdens de volgende vakantie. Hij heeft geprobeerd het te maken maar ging niet. Mocht een nieuwe uitzoeken en met iets van 25 euro naar ik meen bij betalen kocht ik een Rolex. Nu zal iedereen zeggen dat ik veel te veel betaald heb, maar het is een waanzinnig mooi klokkie. Goed zwaar, loopt perfect, zonder batterij (laad op door beweging) en al 2 juweliers (glas was licht beschadigd door een verhuizing) wilden me wegsturen want deze moesten terug naar de fabriek en zij waren geen dealer. Als ik dan vertel dat het nep is, willen ze hem gelijk zien en kunnen ze het haast niet geloven. In Turkije zelfde klokjes gezien, daar vragen ze er 300 euro voor.

 8. Christina zegt op

  Mijn man heeft al meer dan twintig jaar een Cartier klokje gekregen van een dierbare vriend.
  Hij loopt nog steeds het is namaak maar voor hem dierbaar geschenk.
  Trouwens department store Central doet ook reparatie en batterijen wel wat duurder maar mijn Disney klokje origineel kreeg hij weer aan de praat.

 9. Fransamsterdam zegt op

  Het is hoogst opmerkelijk dat de Patek Philippe zowel een behandeling met een blaasbalgje en een drupje olie, als een nieuwe batterij nodig had.
  Overigens is merkenfraude in de EU bepaald niet uitgebannen, neem eens een kijkje op marktplaats.

 10. Arie zegt op

  Er zijn ook “echte” Rolex verkrijgbaar, modellen die ze ontwikkeld hebben en geproduceerd maar toch niet in omloop willen brengen onder eigen naam. Althans dat vertelde een juwelier mij toen ik bij mijn NepRolex een batterij liet vervangen. Moet wel zeggen dat ik bijna 50 euro voor het exemplaar heb betaald. De juwelier liet me zelfs een onderdeel zien waar Rolex opstaat gegraveerd.

  Weet niet in hoeverre dit waar is, maar las het niet waar is lieg ik in commissie.

  • steve zegt op

   is dus niet waar, dat zal Rolex never nooit doen

  • rori zegt op

   Dit verhaal klopt wel en weet het uit mijn eigen werkgeschiedenis en “oude” familie.
   Ik heb ooit een “zogenaamde” nep Tag gekocht. Maar er waren wel documenten van Tag bij??
   Heb er ooit problemen mee gehad en ben toen in Dusseldorf naar de verdeler geweest. Hij heeft het nummer gecontroleerd en kwam met de mededeling. Dit is een Tag maar is nooit officieel op de markt geweest. Ik heb maar gezegd dat ik er door mijn werk (destijds leverancier van Mecachrome = Renault racing) er ooit een als relatiegeschenk had gekregen.

   Oh dat verklaarde dan veel. Volgens hem gebeurde het wel meer dat er speciale edities worden gemaakt die nooit op de markt komen. Die van mij is een mechanische automaat. Nu ongeveer 25 jaar oud en loopt nog perfect. Mist in een week ongeveer 30 seconden.

   Een ex-zwager van mij werkt bij Nike in Zhenshen. Daar worden gewoon series van sportschoenen gemaakt. Veelal series van een 10.000 stuks of eer. Echter omdat ze op voorhand worden gemaakt en deze schoenen erg modeafhankelijk zijn worden of blijven ze als “overstock” (magazijn klevers) liggen.
   Deze worden gewoon tegen kost + iets op de markt gezet en vaak in zuid-oost azie gedumpt. China, Flippijnen, Indonesie, Maleisie etc. dus ook Thailand en Indai zijn markten.

   Heb ooit op 200 meter van een kledingfabriek op de filippijnen op de markt een aantal overhemden gekocht omdat ze goedkoop waren.
   Thuis bij uitpakken van ontdekte ik da aan de binnezijde het tagje van de V&D was ingenaaid. Op een onzichtbare plek. Dus ook een overstock van.

   Ik heb in het bier gewerkt. Daar lopen ook flessen van verschillende vulstraten en merknaam maar wel uit dezellfde tank.

 11. Slagerij van Kampen zegt op

  De prijs is niet enkel afhankelijk van het al dan niet afdingen, er is ook bij de neppertjes toch wel kwaliteits verschil. In Pnom Phen werden dergelijke horloge’s gewoon in warenhuizen verkocht en varieerden al naar gelang kwaliteit in prijs. Rolexen van 20 dollar maar ook van over de 100 dollar. Weet niet of het daar nog toegestaan is. Zo ja dan kan de ware liefhebber beter daar heen gaan voor een goede en wat duurdere kopie.
  Ze lagen gewoon uitgestald in de vitrine, gerangschikt naar kwaliteit/prijs.

 12. l.lagemaat zegt op

  Bij een winkelier wilde ik het batterijtje van een fraai Orient horloge laten vervangen.

  De winkelier vertelde even later dat een onderdeeltje voor 800 Baht vervangen moest worden.
  Mijn “onderbuik”gevoel vertelde mij dat er iets niet deugde, in dit geval de winkelier.
  Ik heb hem vriendelijk bedankt en bij een andere zaak het batterijtje laten vervangen.

  Het klokje functioneert na jaren nog steeds tot op de seconde perfekt.

  • Fransamsterdam zegt op

   Er is geen enkel consumentenhorloge (afgezien van de radioontvangstgestuurde) dat na jaren nog op de seconde gelijk loopt.
   Daar gaat het bij ‘echte’ horloges ook niet om. Het gaat om de techniek en het vakmanschap. Een simpel klokje met een quartzuurwerk loopt beter dan een mechanisch horloge van ettelijke maandsalarissen.
   Het heeft te maken met temperatuur, beweging, dat soort grootheden die in het dagelijks gebruik nu eenmaal fluctueren en noodzakelijkerwijs invloed hebben op het gangwerk.
   Een batterijtje duidt op een quartzklokje, waarbij het inderdaad merkwaardig is als er een ander onderdeel zou moeten worden vervangen, dus uw wantrouwen was wat mij betreft terecht.
   Overigens heb ik niets tegen quartzuurwerken, ik draag zelf meestal Seiko’s, daar gaat het hart van een liefhebber van mechanische horloges niet sneller van kloppen, en zijn horloge met tourbillon hopelijk ook niet.

 13. Hans zegt op

  Leuk geschreven. Maar een vriend van onze zoon mocht zijn “Breitling” wel de politie in NL inleveren, zo niet dan een forse boete. De “pech” van het jong zijn is, dat de politie je hierop dan eerder pakt (-:

  • willem zegt op

   De politie kan en mag dit niet doen. Zelfs de douane laat namaak artikelen voor eigen gebruik toe. Zie het artikel over namaak artikelen van ongeveer 2 dagen geleden.

   Ik vermoed dat er nu een politieman met een mooie nepper loopt.

 14. Tommy zegt op

  Ik heb wel eens begrepen dat er “copies” en “original copies” zijn. De eerste zijn lichter en lopen op een batterijtje, de tweede zijn zwaarder, bijna of helemaal als het origineel en winden zich automatisch op. Je schijnt de gewone copies te kunnen herkennen aan het mechanisme van de secondewijzer en de original copies lopen als een “echte”. Maar dat heb ik me ook maar laten wijsmaken. Overigens zal de douane een enkele Breitling niet in beslag nemen en er staan zelfs regels voor op papier:

  U mag voor eigen gebruik nagemaakte artikelen meenemen in uw reisbagage als u van buiten de EU Nederland in reist. U mag nagemaakte artikelen alleen meenemen als u daarmee geen handel drijft. De Douane kan onderzoeken of u inderdaad geen handel drijft met de meegebrachte nagemaakte artikelen.

  Er is geen sprake van een handel drijven als:

  u incidenteel nagemaakte merkartikelen meeneemt naar Nederland en de EU
  u de nagemaakte artikelen persoonlijk gebruikt, leden van uw gezin de nagemaakte artikelen gebruiken, of als u de nagemaakte artikelen als cadeau weggeeft
  uit de aard en hoeveelheid van de nagemaakte artikelen duidelijk is dat u geen commerciële (bij)bedoelingen hebt.

  De Douane kan onderzoeken of u handel drijft met de meegenomen nagemaakte artikelen.

  Dus geniet lekker van je Rolex, Breitling, Hilfiger, Ralph Lauren etc. maar doe het met mate.

 15. Henk zegt op

  Hans ,bedoel je de politie of de douane op Schiphol ? De politie bemoeit zich normaal gesproken niet met horloges Was het de douane dan heeft hij er waarschijnlijk meer dan de toegestane hoeveelheid bij hem gehad en dan lever je niet het teveel meegebrachte in maar dan lever je ze allemaal in . Spreek uit ervaring met “nep-breitlings” Het is toegestaan een bepaald aantal nepartikelen mee te brengen vanuit Thailand

  • willem zegt op

   De regels zijn veranderd. Nu is de stelregel eenvoudig maar ook iets minder duidelijk/hard:

   Je mag alles meenemen zolang het voor eigen gebruik is. Zelfs een gift/kado aan iemand anders wordt als eigen gebruik gezien.

   Dus er is geen aantal meer zoals eerder door de douane gehanteerd werd.

   Bekijk het artikel over namaak artikelen van ongeveer 2 dagen geleden.

   • Fransamsterdam zegt op

    Lijkt mij wel een verbetering. Kijk, maximaal drie namaakhorloges dat was nog wel bij te houden, maar maximaal 3 nnamaakonderbroeken, dat is knap lastig. Ik heb er nog nooit onderbroeken gezien waar géén Calvin Klein op staat.
    Trouwens een gemiste kans van de belastingdienst om de verouderde pagina niet van een doorverwijsfunctie te voorzien, maar hem gewoon offline te halen.
    Dat zou het liet leuker, maar wel makkelijker maken.

  • Hans zegt op

   Het was de politie in Den Bosch. Wel al een aantal jaren geleden, dus misschien zijn de regels inmiddels versoepeld. Politie ging eerst aan de hand van het nummer controleren of het een echte (gestolen) was. Dat was uiteraard niet het geval, maar wel inleveren dus.

 16. steve pattaya zegt op

  Allemaal leuk en aardig die neppertjes, de meeste gaan zeer snel stuk de meesten nog in dezelfde vakantie.
  Als op zon nepper een zogenaamd leren bandje zit dan is deze van een zeer slechte kwaliteit plastic of sky.
  mocht er een stalen band opzitten dan is deze van grapithe. die band geeft dan een zwart potlood achtige kleur af op je pols. Het verhaal van die echte Breitling die om de zoveel jaar opgestuurd moet worden naar Zwitserland met de kosten van reparatie dat is meer dan logisch wand er zit in een breitling een slecht uurwerk in van Valjoux. dat ie de wijzerplaat ook moet verwisselen dat snap ik niet ,wand dan verliest die zijn originaliteit. De oplossing is en was gewoon een originele echte Rolex aanschaffen. Als die ene man die 25 jaar geleden die nepper kocht en die nog steeds loopt ( wat ik betwijfel) een echte Rolex Submariner of een Daytona had aangeschaft dan had die nu een zeer aardig zakcentje gehad. Op een nieuwe Rolex zit overigens 5 jaar garantie op en de servicebeurt is om de 10 jaar wat nu ongeveer 600 euro kost, Een Rolex van bijv. 7500 euro gaat een leven lang mee, en drie jaar voor je dood verkoop je hem en dan zit je drie jaar gratis in Thailand. ps ik sta niet op de loonlijst bij Rolex.
  groeten van Steve

  • alexander zegt op

   Mee eens. Het is een investering. Zeker als je (slim) tweedehands koopt. Ik heb een Tissot, een Longines en een Tag Heuer en verwacht dat de duurdere horloges hun waarde behouden.

   Rolex vind ik niet altijd even mooi, en ik ben nu op zoek naar een vintage Omega. Gelukkig zit Pattaya vol met oudere mannen van wie het geld langzaam opraakt, whahahahaha…

   Ik heb al menig horloge zien langskomen op bahtsold.com

  • rob zegt op

   Moet je natuurlijk wel op een zeker moment weten dat je over drie jaar dood gaat om dat ding te verkopen….

   Overigens bezit ik ook een echte Rolex en een echte Patek Philippe, die 7 jaar terug al erg duur waren, maar ik draag ze zelden of nooit. Mijn nep Tag Heuer, 5 jaar terug in BKK gekocht, loopt nog als een zonnetje en dat kan men tegenwoordig niet snel meer zeggen als je heden ten dage een nepper aanschaft.

  • ruud zegt op

   Neppers kosten weinig. Voor dat geld kun je ieder jaar een nieuw exemplaar aan je pols hebben en na 25 jaar een veel mooiere nepper aan je pols hebben, dan het versleten echte exemplaar en nog goedkoper uit zijn ook.
   En laten we eerlijk zijn, 90% van de kosten van een echt exemplaar bestaat uit de naam die er op staat.
   Het is maar waaraan je je geld wilt uitgeven.

 17. Hans Struijlaart zegt op

  Ik heb (inmiddels al 12 jaar geleden) mijn reis dik terug verdiend door nep horloges in Thailand te kopen en op Ebay en ook nog op marktplaats te verkopen.
  Ik had er een stuk of 30 gekocht in Thailand. Prijzen vanaf 450 bath tot maximaal 1200 bath.
  25 horloges heb ik per post verzonden vanuit Thailand naar 5 verschillende adressen in Nederland.
  Om het risico te verkleinen. Slechts 1 pakje was open gemaakt door de douane, maar weer verzegeld en door gezonden naar het adres zonder consequenties. 5 had ik er mee genomen in de bagage.
  Hoewel ik nog nooit was aangehouden op Schiphol, dit keer wel. Ze vonden alle 5 horloges en keken me vragend aan met de woorden: Dit is verboden he. Oh dat wist ik niet. Wat ga je met de horloges doen? Nou 1 is er voor mezelf en ik heb nog 4 broers. Hij liet me doorgaan zonder ze in beslag te nemen, maar hij had het wel kunnen doen. Al met al had ik de 30 horloges ingekocht voor een slordige 24.000 bath. Zeg maar toen 650 euro (de wisselkoers was toen een stuk gunstiger dan nu).
  Een horloge heb ik zelf gehouden, een hele mooie Patek Philippe (was ook de duurste 1200 bath). Die heeft het 7 jaar overleefd voordat hij ermee op hield en ook niet meer te repareren was. De rest heb ik verkocht voor 60000 bath, ongeveer 1625 euro. Dus bijna 1000 euro winst, veel meer dan ik voor mijn ticket heb betaald. De verkoop ging wel moeizaam. 15 op ebay gezet ging goed tot we er vanaf werden gehaald vanwege verkoop nephorloges. Daarna nog een keer geprobeerd, maar dan kom je waarschijnlijk op een zwarte lijst te staan, en dat heeft 2 dagen geduurd. De laatste horloges aan vrienden verkocht en nog 4 op marktplaats (garantie tot aan de deur). Het was een leuk avontuur.
  Hans

 18. alexander zegt op

  Ook ik had ooit een nepper, en vond het genant om er op aangesproken te worden. Mijn zus had de echte Rolex sea-dweller als beloning voor zichzelf gekocht na een aantal succesvolle opstapjes in haar carriere, en voor mij had ze in Shanghai de nepper gekocht, als cadeautje.

  Mooi was ‘ie zeker, maar als ik er op werd aangesproken sprong in altijd onmiddelijk in de verdediging. “Neuh… tis een replica…” En je merkte het ook. De secondenwijzer liep minder vloeiend, en de dagelijkse variaties in de tijd waren behoorlijk (mjn mobieltje wist wél op de seconde hoe laat het was).

  Waterdicht was hij wel, en ergens vond ik het ook wel cool, maar na twee jaar draagplezier hield alles er in een keer mee op. Tijdens een fietstocht trilde het polsbandje uit elkaar (?!), gleed de kast van mijn pols en viel te pletter op de grond. Het glas was gebartsen, en de cijfers waren gedeeltelijk van de wijzerplaat afgekomen.

  Nu, jaren later heb ik een echte Tag Heuer Chronograph en niemand vraagt er naar. Het bandje is van rubber, wat ik perfect vind voor het zweterige weer hier, en het ding doet het gewoon, zelfs als ik hem twee dagen laat liggen.

  Mocht ik ooit in geldnood komen kan ik hem verkopen met nauwelijks verlies (het was een tweedehandsje). Horloges zijn te gek, en als je het je kunt permiteren raad ik je zeker aan een origineel te kopen. Begin klein, met een Tissot en durf je successen te vieren met wat groteren uitgaves. Je leeft tenslotte maar één keer?

  • Th zegt op

   Toevallig heb ik ook sinds een paar maanden een echte Tag Heuer met rubberen band. Ideaal voor het warme weer in Thailand en hij loopt als een zonnetje – automaat uiteraard.

   Een mooi horloge is inderdaad een beloning voor jezelf. Bijvoorbeeld na lang sparen, hard werken of die bonus die je kreeg.

 19. theoS zegt op

  Je kunt hier van alles, wat de Thai zo noemt, copies kopen. Van medicijnen tot auto en motorbike onderdelen en kleding toe. Ik denk ook dat wel 99% van de bevolking een copie van 1 of ander Windows systeem gebruikt. De nieuwste games voor Baht 100-. Mijn zoon kijkt naar de nieuwste, pas uitgekomen films op zijn telephone en ik nu ook op mijn pc. Hij heeft een, paar maanden terug, namaak Adidas jog schoenen gekocht + nog wat andere merken, onverwoestbaar.

 20. johank zegt op

  Ik heb jaren geleden meerdere horloges gekocht bij MR. Jack in Pattaya.
  Deze zit in soi Buakhao hoek central Pattaya road.
  Deze hele aardige verkoper en reparateur is zeer bekwaam, praat goed Engels en geeft hele goede service, maar is wel prijzig.
  De Horloges zijn veel beter dan de meeste verkopers, heb daar 8 jaar geleden een Ulysses nardin marine gekocht, bij iedere vakantie gratis na laten kijken en laten polijsten.

 21. John Chiang rai zegt op

  Een nep horloge is een leuk meebrengseltje maar is qua kwaliteit meestal nog minder waard als ieder nog goedkoper horloge uit een Europese Supermarkt.
  Verhalen dat deze copie klokjes naar jaren nog precies op tijd lopen ,is zover ze waar zijn,erg sporadisch en met erg veel geluk verbonden.
  Zelfs al mocht een klokje echt zijn,en duizenden Euro’s waard zijn,vindt ik dat de werkelijke kracht van een merk eerst begint te spreken,als het dure merk bij de persoonlijkheid,omgeving en de rest van zijn/of haar atributen past.

 22. brabantman zegt op

  Heb een tijd geleden in Tukcom in Pattaya op de parterre een originele Casio gekocht. Fantastisch horloge met alles erop en eraan. Loopt perfect. Echte kalfslederen band. Ook uitmuntende service van die dame in Tukcom. Als na enige jaren het batterijtje leeg is dan ga ik naar haar toe en meestal vervangt zij dit kostenloos. Als tegenprestatie koop ik meestal wel weer een nieuw model. Kan ik altijd iemand gelukkig mee maken! En dit alles voor nog geen 1000 Baht!
  Had voor die tijd altijd dure echte Seiko’s maar echt, mijn Casio loopt precieser!

 23. teun zegt op

  In 1986 een Cartier gekregen. En na 32 jaar nog steeds als een zonnetje. Geen geode trouwens met batterijen. Over investeren gesproken.

 24. thaiehans zegt op

  In 1984 kreeg ik van een Amerikaanse relatie een gouden Rolex van wel over de 100gram, ik was zo trots als een pauw en ging aan de bar zitten zodat ze mijn horloge konden zien, maar dat was gauw afgelopen, iedereen zei heb je een mooie nepper gekocht Hans? ook mijn vrouw vond het een verschrikkelijk ding.
  Op een dag kwam er een zigeuner op de zaak om autoradio’s op te kopen, die ik verwisselde voor nieuwe, hij zag de horloge en vroeg wat moet die kosten, ik zei 30.000 gulden, 25.000 gulden betaal ik je cash en je krijgt er deze bij zei hem en liet me zijn nepper zien die het zelfde was. Nou die deal was snel gesloten en de volgende keer in de Heerlijkheid in Valkenswaard hoefde ik niet meer uit te leggen dat het een echte was want nu zei iedereen het is een echte Rolex dat weten we nu, ik pakte nog maar een biertje en lachte wat.
  Okk nu in Thailand heb ik wat echte neppers die wel duurder zijn maar ook beter, Hublo, IWC, Luminor Panerai, Breitling en Rolex en ze lopen allemaal, wissel elke paar dagen van horloge zodat ze opgeladen sq opgedraaid worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website