Watervrees? Dan maar naar de Filipijnen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
21 april 2014

Sinds de beëindiging van mijn werkzame leven breng ik al een redelijk aantal jaren de wintermaanden veelal in Thailand en aangrenzende landen door. Vanwege wat lichamelijke problemen moest ik daar dit jaar van afzien.

Blijkbaar bestaat er toch zoiets als een bovennatuurlijke macht want de weergoden waren mij zeer welgezind en lieten de winterse periode in Nederland heel zachtjes over mij heen glijden. Begin april laat ik het mooie opkomende lentezonnetje maar voor wat het is en regel snel een ticket richting Bangkok om zodoende een mindere periode in mijn leven af te sluiten.

In het weekend vrij direct na aankomst volgt het bekende Thaise Nieuwjaarsfeest Songkran. Heb dit eenmaal eerder met bitter weinig genoegen in Chiangmai mogen beleven. Ieder zijn meug maar voor deze jongen geldt eenmaal, maar nooit weer. Dus toch maar op zoek naar een alternatief dat binnen Thailand moeilijk te realiseren is.

Naar de Filipijnen

Cambodja, Laos, Vietnam vormen een alternatief om mijn watervrees te ontlopen. Het zijn landen waar ik echter al diverse malen geweest ben en daarom valt de keuze ditmaal op de Filipijnen.

Voor een alleszins redelijke prijs vlieg je vanaf Bangkok met low budget maatschappijen als Tiger Airways of Cebu Pacific naar Clark om vandaar per bus de ongeveer 90 kilometer naar Manilla te overbruggen. Wil de hoofdstad van het uitgestrekte 7107 eilanden tellende land eens gaan bezoeken. Met ongeveer 12 miljoen inwoners is Metro Manilla vergelijkbaar met de Thaise hoofdstad Bangkok. In feite is daarmee ook alles gezegd en is dit de enige overeenkomst.

De stad maakt een rommelige en armoedige indruk met veel bedelende mensen en jonge kinderen. De restaurants zijn van een matig gehalte en de Filipijnse keuken is niet bepaald verfijnd te noemen. Toegegeven, het is weer eens iets heel anders en in weinig opzichten met Thailand vergelijkbaar.

Angeles City

De goedkoopste manier om naar Manilla te reizen is zoals omschreven een vlucht vanaf Bangkok naar Clark, de voormalige vliegbasis van de Amerikaanse Air Force, en op een tiental minuten rijden van Angeles City. Vergelijk de plaats maar een beetje met Walking Street in Pattaya. Een nachtje of meer in Angeles doorbrengen en vervolgens met de bus van Swagman voor ongeveer 10 euro naar Manilla.

De bus kun je in elk hotel boeken en men komt je zelfs als speciale service daar ophalen. Ontelbare bars met spaarzaam geklede dames, die op een podium pogingen ondernemen, die niet in het minst op danspasjes lijken, markeren kilometers lang de weg.

Armoe troef

De ‘danseressen’ verdienen een spaarzaam dagloontje, dat voor minimaal 8 uur lang op het podium huppelen een resultaat oplevert van nauwelijks 200 peso, oftewel drie en een halve euro. Sommige meisjes krijgen zo nu en dan een lady-drink aangeboden als een minimale aanvulling op het bescheiden inkomen. Op mijn speurtocht als hobbyfotograaf en lid van een fotoclub ga ik op pad naar een schamele buiten het feestgedruis gelegen buurt.

Plotseling roept iemand naar mij. Het is de serveerster van een pub waar ik de avond tevoren een drankje heb genuttigd. Als ik met haar aan de praat kom, toont zij mij haar kleine hutje, want een huis durf ik het niet te noemen. Samen met een collega bewonen beiden dit onderkomen en betalen elk omgerekend ongeveer 30 euro per maand.

Het hele meubilair bestaat uit een houten bank waarop een van hen de nacht doorbrengt en de ander op de vloer slaapt. Water of douche is in geen velden of wegen te bespeuren en eerlijk gezegd durf ik er ook niet naar te vragen. Een naar en bedroefd gevoel maakt zich van mij meester.

Dezelfde dag lees ik ’s avonds op Thailandblog een verhaal over de inkomensverschillen in Thailand. De helft van de Thaise bevolking heeft een inkomen beneden 15.000 baht  en ouderen zijn afhankelijk van hun kinderen. Daarbij te bedenken dat een groot deel van de bevolking het met aanmerkelijk minder moet doen dan het genoemde bedrag.

Tevreden

De zon mag in deze landen dan wel overdadig schijnen en voor de buitenlandse toerist of expat wellicht de hemel op aarde betekenen, maar voor het gros van de inheemse bevolking schijnt het zonnetje heel wat minder.

Tracht me voor te stellen wat het betekent om met genoemd inkomen rond te moeten komen waarbij ook nog de woonlasten betaald moeten worden. Kan die avond moeilijk in slaap komen en blijf denken aan dat schamele hutje waar twee jonge vrouwen leven van een minimaal inkomen.

Mopperen en klagen ligt een beetje in onze volksaard, maar zo nu en dan eens over het opgetrokken muurtje willen kijken zal menigeen tot nadenken stemmen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Watervrees? Dan maar naar de Filipijnen”

 1. colin de jong zegt op

  Ik kom er al vele jaren en heb nergens ter wereld zoveel armoede gezien in dit verrot corrupte land. 13 miljoen philipino’s werken in het buitenland en sturen hun geld naar hun familie,maar het gros leeft zelfs niet eens in een hut,en slaapt op de meest gekke plaatsen. Er zijn buurten in Manilla, maar ook in het centrum,waar je hindernissen moet nemen over de slapende mensen op de voetpaden.Ik was ook op de vlucht naar Angeles, en kwam vele bekenden tegen, want wil dit labiele waterfestival nooit meer meemaken. Een fijne tijd gehad, want daar weten ze nog wat manieren en service betekend. Zou er niet willen wonen,maar die mensen krijgen een grote pluim,want niets is teveel, in tegenstelling tot de Thais, die nog te beroerd zijn om je te begroeten. De Philipijnen is voor mij altijd een verademing onder de geciviliseerde mensheid. Maar je moet erg oppassen want de criminaliteit is er erg hoog, en ben zelfs bestolen in mijn hotelkluis door de nachtmanager, die 1700 euro uit mijn kluis heeft gehaald de laatste nacht.Ben ook 2 keer overvallen in Manilla door een paar snotapen, maar die heb ik kunnen uitschakelen en flink mishandeld. Ik kreeg een pluim van de politie, en werd met alle egards behandeld, en kreeg zelfs een biertje aangeboden op het buro.

  • Sir Charles zegt op

   Dat is wel heel tegenstrijdig. Je vindt het een verademing dat de mensheid daar zo geciviliseerd is en dan ga je vervolgens in een soort van tirade door dat je daar erg moet oppassen vanwege de hoge criminaliteit, bestolen bent geweest door de nachtmanager van het hotel en ook nog eens door 2 snotapen bent overvallen. Bovendien is het ook nog een verrot en corrupt land aldus je betoog.

   Tsja, hoe geciviliseerd oftewel hoe behoorlijk, beleefd en fatsoenlijk wil je het hebben. 🙁

  • Bacchus zegt op

   Geweldige mensen, maar je zou er niet willen wonen! De Thai zijn onbeschoft, maar je woont in Pattaya?! En dan een rechtvaardige “crimefighter” die een paar “snotapen” flink mishandeld! Ik zou graag een keer een biertje met je willen drinken, want ik houd van spannende verhalen!

 2. Han van der Horst zegt op

  Ik zal niet gauw in Azië gaan wonen maar als ik het deed, dan zou ik liever naar de Filipijnen gaan dan naar Thailand. Dat komt omdat je er een stuk makkelijker met de mensen communiceert vanwege de wijde verbreiding van het Engels (daar hebben destijds de Amerikanen voor gezorgd met hun onderwijs) en omdat Tagalog, de taal van Manila, ondanks gruwelijkse moeilijkheden en struikelblokken me toch makkelijker lijkt dan Thai. Tegelijkertijd is het een heel misleidend land: vanwege het katholieke geloof en de Spaanse erfenis ziet het er allemaal een beetje latijns uit maar het is een uitermate Aziatisch land met – laat ik het maar zo noemen – Aziatische waarden. Manila biedt om zo te zeggen de schijn van herkenbaarheid.
  Het is inderdaad een arm land. De Filipinos hadden Marcos in de tijd dat elders in Zuid-Oost Azië regeringen zaten die de basis legden voor een economisch wonder. Het schijnt dat ze op de Filipijnen nu met een inhaalslag bezig zijn maar de achterstand is heel erg groot.

  Verder is het een land voor visliefhebbers. Geloof niet wat Joseph Jongen schrijft over het eten. Hier wat je in de provincie Ilocos Sur langs de weg kunt krijgen. http://www.choosephilippines.com/eat/local-flavors/972/road-side-eats-in-ilocos-norte/

  Tenslotte: lees naast de Bangkok Post deze geweldige krant http://www.inquirer.net/

  • Joseph Jongen zegt op

   Beste Han, Of de mensen willen geloven wat ik over het eten schrijf is ter beoordeling aan hen. En voor wat het eten betreft is dat altijd een persoonlijke smaak. Wil graag in een redelijk restaurant eten en niet bij een eetstalletje langs de weg. Als ik naar de rommel op straat kijk moet ik daar echt niet aan denken. De restaurants in Thailand staan op een veel hoger plan. Overigens kan ik iedereen een uitstapje naar de Filipijnen aanbevelen al is het maar om te beseffen in welke welvaartsstaat wij in Nederland leven. En dat besef is bij velen aan het verwateren.

 3. W Wim Beveren Van zegt op

  Ben net terug van de philipines en ben het met beide sprekers volkomen eens.

 4. Sir Charles zegt op

  Inderdaad Joseph en wij ons maar druk maken over ons (toekomstig) pensioen al of niet bestedend in Thailand.

 5. Van Windekens Michel zegt op

  Beste Jo,

  Mooi dat je dit eens aanhaalt, inderdaad vele mensen begrijpen niet dat we (gelukkig) niets te weinig hebben in onze maatschappij. Mooi dat we er beter van af zijn dan daar, maar …. inderdaad eens over nadenken zou velen goed doen.

 6. Jan Hoekstra zegt op

  Beste Joseph,

  Je zou toch eens verder moeten kijken dan alleen Angeles en Manila. Dat is hetzelfde als iemand alleen Pattaya bezoekt en denkt dat hij Thailand heeft bezocht. Ik ben het met je eens dat de Filipijnen een arm land is en de Thaise keuken een stuk beter is. Wat ik wel een voordeel op de Filipijnen vind dat je nog eilanden hebt die niet door toerisme zijn overspoeld zoals in Thailand vaak het geval is. Ik ben net op Palawan geweest, prachtig en heerlijk rustig en erggggg goedkoop. Filipijnen heeft veel te bieden als je de grotere steden ontvlucht want dat is ellende. Ik vind dat veel plaatsen in Thailand zijn verpest en zijn charme heeft verloren door het massatoerisme.

  Groetjes,

  Jan Hoekstra.

 7. patrick zegt op

  beide sprekers hebben elk wat gelijk.ik kom al jaren in de filipijnen,was er verleden jaar een goeie 6 maand,veel rond gereisd en veel gezien,maar dagelijks proberen ze je overalte bedriegen in van alles en nog wat,tuurlijk komt het door die armoede,maar plezant is toch anders.
  Het eten in de Filipijnen is gewoon ROTZOOI,sorry maar zo is het,vraag het d e meesten die er geweest zijn,als je iets lekkers wilt eten of niet ziek wil zijn moet je naar een buitenlands restaurant,naar 4-5* hotels of naar de restaurants in een mall,ook d e foodcourt is te eten,maar veel te vet,veel varkensvlees en zowat geen groeten.Thai food staat daar torenhoog boven!!
  Kiezen waar te wonen in Azie?in de Filipijnen,denk daar maar nog eens serieus over na en spreek maar met mensen die e r gewoond hebben,inbreken,bestelen,familie en kenissen van je vriendin die constant komen schooien achter geld enz…………en je hebt serieuze beveiliging nodig als je gerust wil slapen.
  Ja de taal is een voordeel en ze zijn katholiek,zijn de 2 voornaamste redden waarom farangs er een meid gaan halen en in Thailand wonen ermee,veiliger en ben je ook gerust gelaten van de familie.Weinigen houden het er lang uit,of sommige die met een heel klein budget voort moeten en ook in zo n hutteke/huisje gaan wonen voor d e goedkoopte .

  • Noah zegt op

   Beste Patrick en die andere betweters, ik ben getrouwd met een Fillipijnse na 20 jaar met vakantie te zijn geweest in Thailand. Jullie praten maar wat raak en weten helemaal niet waar jullie over praten. Rotzooi qua eten? Als je je eerst eens wat beter verdiept in de phillipijnse keuken sla je niet zo een wartaal uit! Manila, ja inderdaad, daar moet je weg blijven. Maar ja als je er nooit geweest bent en niet weet waar je zijn moet wordt het een moeilijk verhaal. Geldt dit ook niet voor Thailand? Inderdaad veel spannende verhalen zoals Bacchus vertelde, maar gelukkig weet ik beter…..

   N tip voor de eters die niets anders eten dan patat… Kijk ff youtube en Anthony Bourdois over de Fillipijnse keuken. kijk maar eens wat er langs komt in alle provincies, ja ook Manila en Angeles…slecht? Wat een slap gelul!

 8. frans turkije zegt op

  Een zeer realistisch verslag van die’Jongen’. Ik ben daar al een paar keer geweest en ben verliefd geraakt op een zeer aardige dame maar wat een ellende daar. Dan is Thailand wel een paar stappen hoger op de financiële ladder.
  Ook grote armoede daar in de dorpen maar ze hebben tenminste wat te eten. Als cultuur prefereer ik Thailand meer als de Filipijnen.
  Het is inderdaad heel triest.
  Frans

 9. Sjaak S zegt op

  Ik ben een paar jaar geleden ook vaker in Manilla geweest. Wat een rotzooi. Niet te vergelijken met Bangkok. Bangkok lijkt een paradijs tegenover die stad. Ik was toen op de markt geweest en we waren er nog maar net toen we een paar meter verder iemand met een groot kapmes zagen die daarmee om zich heen wilde slaan.
  Eten in Manilla? Ik probeerde Filipijns eten in een foodcourt. Het was voor mij een rotzooi en zeker vergeleken met welke foodcourt dan ook waar ik hier in Thailand heen ben geweest.
  De beste Filipijnse maaltijd die ik ooit gehad heb, was in Japan nota bene. Ik had daar een Filipijnse kennis, die in de buurt van Nagoya woonde en die nog nooit Sushi gegeten had. Zij werkte daar in een garnalenfabriek als loonslaaf en had gewoonweg het geld er niet voor. Maar in de stad waar zij woonde, konden we niks vinden en stelde zij voor naar het lokale Filipijnse restaurant te gaan. Een winkel met allerlei Filipijnse spullen voorin en achterin een kamertje met twee tafels en stoelen, dat als restaurant diende. Ik heb toen een soort van goulash gegeten. En ik moet zeggen, ik was onder de indruk. Het smaakte voortreffelijk.
  Maar in Manilla… nee.
  En ik voelde me er nooit veilig.
  De hoge criminaliteit en bereidheid daarvan heeft volgens mij ook te maken met het geloof. In landen zoals Thailand, India, Sri Lanka, Singapore, Hongkong (toen het nog niet bij China hoorde) en Japan, heb ik heel weinig gewelddadige criminaliteit meegemaakt. Het gebeurt, maar overal in de landen waar de Katholieken zaten (het is mijn persoonlijke mening hoor): bijna geheel Zuid Amerika, Mexico, Filipijnen, gaat criminaliteit vrijwel altijd gepaard met een hoge bereidheid tot geweld.
  Cultuur in de Filipijnen? Wat is er daar nog “authentiek”? Ik ben zelfs verbaasd hoe weinig er in Thailand veranderd is in de laatste 35 jaar – sinds ik voor het eerst hier kwam – ondanks het vele toerisme.
  Natuurlijk veranderde ook Thailand, maar vergeleken met het westen, hangt het nog heel sterk af van oude tradities en normen. Dat maakt het voor sommigen misschien iets moeilijker in de dagelijkse omgang met de Thais, en daarom ook vaak het geklaag over de aard van de mensen hier. Velen kunnen zich gewoonweg niet indenken in de voor ons veel vreemdere Thaise cultuur dan in een maatschappij zoals die ontstaan is in de Filipijnen, die door de Katholieke Spanjaarden en de Amerikanen opgebouwd werd.
  Bestonden er vóór de Spanjaarden en Amerikanen grote steden op de Filipijnen? Koninkrijken zoals in Thailand, Indonesië, Cambodja, Vietnam, Laos, Myanmar??? Ik heb er nog niet van gehoord. Ik weet ook niks van indrukwekkende tempels of oude steden, zoals Ayuthaya in Thailand, de Borobudur in Indonesië, de Minggraven in China en veel meer…. Daar waren al beschavingen lang voordat de Europeanen kwamen…maar op de Filipijnen???
  Het kan er best wel leuk zijn, daar niet van, maar van wat ik gezien heb en gelezen, is het niet het land dat voor mij aantrekkelijk is.
  Nou ja, eerlijkheidshalve moet er bij gezegd worden: als ik de Filipijnen mooier had gevonden dan Thailand, dan zat ik ook niet hier maar daar. Of niet soms?

  • Noah zegt op

   Beste Sjaak S, Het is uw persoonlijke mening, maar ik vind wel dat ik mag reageren. Als u de Fillipijnen mooier had gevonden….dan zat u daar of niet soms schrijft u? Nou, ik zeg u nu de Fillipijnen is mooier!!! Heb ik recht van spreken? Ja! Ben 20 jaar in Thailand geweest van Noord tot Zuid en ben ook veel in de Fillipijnen geweest. Manila een kapmes, ohh in Bangkok lopen ze niet met pistolen? Kapmes kan ik nog rennen, pistool schieten ze me in de rug! Koninkrijken? Fillipijnen is geen koninkrijk geweest en zal t ook nooit worden, raar voorbeeld niet om dan te vergelijken met 4 andere Aziatische landen. Fillipijnen heeft heel veel Westerse invloeden gehad door het verleden en die zijn er nog steets, dus logisch dan de typische Aziatische cultuur van Thailand. Hoge criminaliteit? Is die hoger dan in Thailand, zoja geef me een link en onderbouwing. Wat is er mooi aan Bangkok? Al die Boedhas en tempels, Koninklijk paleis? Geen smog, geen files, geen gassen waaardoor je longen een ” beetje ” aangetast worden? Inderdaad, ik vind Manila ook niks, maar bent in Intramuros geweest, DE oude binnen stad met zijn schitterende koloniale gebouwen? Hebt u de Cordilla Mountains bezocht, de rijstterrassen van Banaue, kan u nu al vertellen, zo ziet u ze nergens in Thailand of Indonesie! Ooit Boracay geweest? Bohol? Ja, dat zijn dan de zogenaamde Samuis en Pi Pi’s. Kan u nu al vertellen dat deze Thaise eilanden er niet aan kunnen tippen! taal? Ga naar bv de Isaan en behelp je maar, Fillipijnen is Engels een officiele lestaal. Ga eens eilandhoppen tussen Cebu, Bohol en Negros….Duiken? Enig idee hoeveel prachtige koraalriffen er zijn en hoeveel mensen er ook jaarlijks gaan duiken? Eten, de porc bbq, de bicol express, de overbekende sissig, de adobo, de pancits, de zeevruchten gerechten, de krabs en kreeften, nog even doorgaan? heerlijke gerechten waar helemaal niks mee mee is en heerlijk smaken. Zie je de Amerikaanse invloeden? Ja natuurlijk. Eet ik die vette hap? Nee ik eet puur Fillipijns. Eten rotzooi zei u? Een zin later hebt u in een lokaal Fillipijns restaurantje voortreffelijk gegeten. Een goulash noemde u het. Dat bedoel ik! Misschien was u in Hongarije geland en dacht u daarom aan een goulash. Ik weet wel zeker dat een adobo was door de ingredienten, dus toch lekker? Ja, lekker want u at puur Fillipijns. Zit ik hier een reclame te maken voor de Fillipijnen? Nee, ik ben bloggers erop aan het wijzen dat ze onzin uitkramen omdat ze een keer in Angeles geweest zijn ( waarom daar? Drank en vrouwen? en Manila bezocht hebben en inderdaad ik vind Manila ook niks, maar dat wil niet zeggen dat het land een rotzooi is want het heeft niets minder te bieden dan Thailand. 20 jaar in Thailand met vakantie geweest, Thailand genomen met zijn voor en nadelen, die ieder land heeft. De laatste 15 jaar het geluk gehad dat ik het mij kon permitteren om 5 maanden in de winter er te verblijven. Nee, kan niets slechts over Thailand zeggen, kom er jaarlijks nog 2 weekjes voor het heerlijke eten en de zeer aangename sfeer die mij altijd zal boeien. Zal de mooie tijd van Thailand ook nooit vergeten, zowel de mooie als mindere ervaringen. Ga de Fillipijnen eerst eens een paar jaar bezoeken, maarook in de Provence, ja idd de zogenaamde Isaan van de Fillipijnen en geef dan uw oordeel, tot dan lijkt onzin vertellen mij totaal overbodig net zoals de zogenaamde Thailandgangers die alles over Thailand weten maar nooiit verder zijn gekomen dan het strand van Hua Hin, Samui, Jomtien of opgesloten zitten in een kamertje op Kao San Road.

   Moderator: niet ter zake doende tekst verwijderd.

   • Sjaak S zegt op

    Met het grote gevaar dat het chatten wordt, wil ik meneer Noah er even op wijzen, dat ik op de Filipijnen – ok Manilla – net zoals in Bangkok in een foodcourt gegeten had. In Bangkok ben ik nog niet één keer in een foodcourt geweest waar ik niet iets tegen kwam dat ik lekker vond. In Manilla ben ik niet één keer iets tegen gekomen dat ik wél lekker vond. Ik ben vroeger vaker daar geweest vanwege mijn werk.
    Dat ik schrijf dat ik ook eens iets lekkers gegeten had, was voor mij een verassing. Maar, dat was niet in Manilla, maar in JAPAN!
    Dit had u waarschijnlijk niet gelezen, blind door uw verdediging van de Filipijnen.
    Voor de verdere rest heb ik gewoon mijn mening en indrukken verder gegeven. Soms zijn eerste indrukken verkeerd en ik ben ook niet van mening dat een hoofdstad nou het hele land vertegenwoordigd. Maar je zou wel zeggen dat je in de meeste hoofdsteden ook het betere aangeboden krijgt, zoals een betere keuken.
    En ik ben behalve op de Filipijnen in veel andere landen van de wereld geweest.
    Ook dat ik “slechts” vier landen opnoemde… het waren slechts voorbeelden. Ik vind het geweldig te horen dat er zoveel natuur is in de Filipijnen en ook mooie rijstvelden. Die was ik ook niet aan het vergelijken. Ik vergeleek historische culturele overblijfselen van de bevolking van het land zelf. Dat er koloniale kerken en gebouwen staan, wist ik ook wel. Maar die waren gebouwd door de Spanjaarden. Over daarvoor is er mij niks bekend. Anders is dat bij vele andere landen. Zelfs in Zuid en Midden Amerika zijn er cultuur centra die van vóór de Spaanse invloeden afstammen.
    De meeste Filipijnen zullen ongetwijfeld eerlijke, hardwerkende en lieve mensen zijn (een goede vriend van mij is van Filipijnse afstamming en ik ben ook nog steeds bevriend met de Filipijnse dame met wie ik in Japan ben gaan eten), maar ze kunnen zich niet roemen op een cultuurrijk verleden. Dat kan bijna ieder land om de Filipijnen heen wel doen.
    En dat vind ik nu juist het mooie aan Thailand. Vandaag bezoek ik een mooie tempel en krijg de zegeningen van een boeddhistische monnik en de volgende dag ga ik luieren op het strand.
    Wanneer ik een paar meter weg van de toeristische wandelpaden ben, kan ik het lekkerste lokale eten voorgeschoteld krijgen (tot voor drie jaar vond ik Thais eten niet bepaald lekker) en hoef niet bang te zijn ziek ervan te worden.
    Maar goed… ik ben blij dat u de Filipijnen zo sterk verdedigd. Ik moest glimlachen toen ik uw bijdrage las. Daar had ik me toch iemand op de zere teen getrapt!

    Moderator: we sluiten de discussie over eten in de Filippijnen, nieuwe reacties op dit item worden niet geplaatst.

 10. patrick zegt op

  Beste Noah,

  Ik zeg niet dat ik een betweter ben of dat jij dat bent,maar als jij zegt dat de Filipijnse keuken beter is dan de Thaise,wel dan schort er toch wat aan je smaakpupillen. IK kom al 12 jaar in de Filipijnen,niet juist in Angeles of Manila,van noord tot zuid ook uiterste zuiden,kip en varken aan de gril,kip varken adobo,smaakt niet slecht maar vette brol zonder enige groente. De groente die je overall kan krijgen is chop suey en dan NOG draaien ze er varkensvet doorheen. Vertel mee eens waarom de meeste Filipina s anders love handles hebben, Jolibee en al die andere vette voeding. Ik eet toch wat meer dan patat,ik hou van al de lekkere buffets in thailands sterren hotels, maar ook van de thaise keuken en je kunt zeggen dat jij beter weet,neen jongen in de filipijnen moet je niet zijn voor een superieure keuken, al zijn er paar lekkere dingen dat wel.
  Zelfs vers fruit, Davao bekend voor zijn durian,geef mij maar de monthong in Thailand,Cebu voor zijn mango, geef mij maar de Thaise, ik zeg dit niet om de Filipijnen af te breken,ik was ook jaren in Vietnam, het thaise fruit, durian, lichi,mango s zijn de beste van zuid oost Azie.

  • Noah zegt op

   Beste Patrick, u mag mij overal van beschuldigen maar dit is mijn laatste posting hierover. Ik heb mijn punt gemaakt en thats it. Wil gewoon zeggen oordeel niet als men het niet weet en dat bedoel ik in het algemeen. Zowel over een land, als zijn cultuur, als zijn eten!

   Mijn smaakpappillen? Ben sous chef geweest in een 2 Michellin sterrenzaak, dus mijn smaakpapillen zijn dik in orde! Daarnaast zit ik nu nog steeds in de horeca en wel al 15 jaar als eigenaar!

   Nu over de beschuldidging waar ik mee open. Waar staat dat ik de Fillipijnse keuken beter vindt of lekkerder dan de Thaise? Waar heb ik dat geschreven?
   Heb vaak het idee dat mensen willen lezen wat er helemaal niet staat.
   Heb alleen gezegd dat als men de echte Fillipijnse keuken kent het geen rotzooi is!
   Om u gelukkig te maken ik vind de Thaise keuken een van de beste van de wereld, dus ook beter dan de Fillipijnse!

 11. Han van der Horst zegt op

  Wat is dat nu allemaal over Manila, wat ik daar lees? Take me back in your arms, Manila and promise me you’ll never let go. https://www.youtube.com/watch?v=dK8-U9dt280


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website