Thaise kunstschilders

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
16 februari 2017

Het lijkt er wel eens op alsof in Thailand heel wat kunstschilders het penseel goed kunnen hanteren. In de wat grotere plaatsen kom je een veelvoud aan galerieën tegen. Meestal betreft het de werkplek van de betreffende artiest die tevens als expositieruimte dienst doet.

Portrettekenaars

In Chiangmai bij de bekende Night Bazaar hebben zich een aantal portrettekenaars –en schilders gevestigd. Aan de hand van een simpele foto tekenen de mannen -en ook dames- een subliem gelijkend portret. Met bewondering heb ik die artiesten daar vaak gadegeslagen. Zwart-wit kan mij voor een portret meer bekoren dan kleur. Vergelijk het maar met de fotografie. Sommige onderwerpen krijgen in zwart-wit iets mysterieus, iets spannends.

De schilders

Hoewel er heel wat kunstschilders zijn die echt wel iets in hun mars hebben ontbreekt het hen vaak aan de nodige fantasie. Veelal komen die niet verder dan het kopiëren van bestaand werk. De zonnebloemen van Van Gogh blijken wel erg populair te zijn en de Colombiaanse schilder Fernando Botero, die grote bekendheid geniet vanwege zijn werk met afbeeldingen van pompeuze personen.

Kunstenaars die iets creëren dat aan hun eigen brein is ontsproten zijn dun gezaaid en dat is toch heel erg jammer. Het naschilderen zou toch voor ieder zich zelf respecterende artiest taboe moeten zijn.

Smaak

Over smaak valt niet te twisten en wat is eigenlijk een goede smaak? Persoonlijk ben ik bijvoorbeeld in het geheel niet gecharmeerd van houtsnijwerk. Heb wel heel veel bewondering voor het vakmanschap van de makers, maar wil het voor geen geld in huis hebben. Hoe beroemd Van Gogh’s zonnebloemen ook mogen zijn, ook een dergelijke kopie laat mij Siberisch koud.

Rembrandt

Hij is niet dood en leeft voort in zijn werk. Het zeer onlangs geheel gerenoveerde Rijksmuseum in Amsterdam trekt weer grote aantallen bezoekers en drommen mensen kijken hun ogen uit bij De Nachtwacht.

Bij een bezoek aan het atelier van een bepaalde schilder verscheen een grote glimlach op mijn gezicht. Oog in oog stond ik daar voor De Nachtwacht. Ik kon Rembrandt’s meest beroemde creatie zomaar aanraken en kapitein Banning Cock en luitenant Willem van Ruytenburg de hand drukken. Wat was ik in Thailand toch even een bevoorrecht mens. Nooit eerder mocht ik een dergelijk uniek iets meemaken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Thaise kunstschilders”

 1. Rene zegt op

  Beste Thailandbloggers,
  Is er iemand die mij kan helpen met de coördinaten door te geven van een paar Thaise schilders die vanuit een foto schilderijen kunnen maken? Het zou niet over één schilderijtje gaan maar over een paar. Graag die jongens/meisjes hun emailadres dan kan ik met ze contact opnemen. Graag echte goede schilders en geen …
  Niet met prijzen die je zelfs in Europa al te veel vindt. Maar dat stuk van de onderhandeling met de artiest kan ik zelf wel aan. Maar aan kunstvaardigheid weten jullie misschien wel meer dan ik.
  Alvast erg bedankt en nog een fijne (te warme ??) tijd in ons mooie tropisch land.
  René

  • Fransamsterdam zegt op

   Probeer het eens in Art Street Pattaya, ik meen Soi 11 off Beach Road.
   .
   https://youtu.be/ZTlB_4p0wVA

   • Fransamsterdam zegt op

    Het is niet Soi 11, maar dit ongenummerde straatje, pal naast Mike Shopping Mall.
    .
    https://goo.gl/photos/4apKyqhfJPhsw9iT6
    .

   • Gringo zegt op

    Prima advies, daar gaat het zeker lukken bij een van de vele meesterschilders!

    • Fransamsterdam zegt op

     Haha, klinkt bijna cynisch. Eerst zelf kijken wat ze ervan bakken natuurlijk, ik heb geen verstand van kunst.

  • peter brouwer zegt op

   Pattaya Naklua

 2. marc zegt op

  weet er iemand portretschilders in de buurt van khon kaen zijn ?

 3. ludo zegt op

  Het schilderwerk van copies door Thais is soms beter dan het origineel; en ook 4 maal goedkoper dan in Belgie en Nederland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website