Pleegzuster bloedwijn, een Thais alternatief

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
9 juli 2018

Rijdend van Chachoengsao naar Rayong maak ik een korte stop bij een coffeeshop.

De aanduiding dat men hier Boncafe koffie schenkt is een ware verademing om tot rust te komen na het trotseren van de kamikaze Thaise rijstijl van de medeweggebruikers. Zal Jezus, Allah, Brahma, Shiva, Vishnu, niet te vergeten Boeddha en alle andere ‘Heeren der Schepping’ op mijn blote knieën danken als ik een periode van anderhalve maand per auto door Thailand zonder kleerscheuren kan afsluiten. Regelmatig heb ik een malai, zo’n bloemslingertje, aan mijn spiegel gehangen. Ben zeer bijgelovig en vanwege het bijna dagelijks verse slingertje is mij tot dusverre geen onheil overkomen. Ben dus een gelukkig en tevreden mens.

Eastern Wind 2011

In de keurig weinig Thais ingerichte coffeeshop valt mijn oog op een aantal flessen rode wijn met op het etiket de aanduiding Eastern Wind Premium 2011. Op de hals van de fles ontwaar ik het opschrift: mangosteen Thai fruits wine. Moest daarbij meteen denken aan een eerder op Thailandblog gepubliceerd artikel: “De geheimen van de mangosteen.” De bijzondere geneeskrachtige eigenschappen van met name de schil van de mangosteen komen daar aan de orde. Voor 340 baht schaf ik dus een fles gezondheid aan en daarbij ben ik toch ook wel erg nieuwsgierig omtrent de smaak.

Proeven

Op de veranda van mijn hotel ontkurk ik de fles en laat de eerste kleine slokjes langzaam via mijn gehemelte door mijn mond glijden. De kleur is niet bepaald mooi en aan de smaak moet ik toch wel even wennen.

Het alcoholpercentage is met 11 procent in verhouding tot de normale wijnsoorten aan de lage kant. Naar mijn gevoel mag deze mangosteen wijn wel wat koeler worden gedronken. Na het tweede glas begint de smaak te veranderen en krijg de indruk dat de wijn opeens heel wat beter smaakt dan bij de eerste slokjes.

Maar dat gegeven zal menigeen herkennen. Om alle goede eigenschappen van deze heerlijke vrucht nog eens de revue te laten passeren moet je het eerder verschenen artikel over de mangosteen er nog maar eens op naslaan. Eerlijk is eerlijk als wijnliefhebber laat je het spul echt staan en drink het slechts vanwege de bijzondere aan de mangosteen toegeschreven geneeskrachtige eigenschappen.

Pleegzuster bloedwijn

In de 60-er en 70-er jaren van de vorige eeuw was Pleegzuster bloedwijn een bekend wijnmerk dat vanwege de heilzame werking, althans volgens de distributeur, gretig aftrek vond. Er hing een medische sluier omheen, doch de Reclame Code Commissie stak een stok tussen de spaken en verbood om het nog langer als medicijn te propageren vanwege het bevatten van alcohol. Het merk is tegenwoordig in bezit van het Vlaamse farmaceutische bedrijf Omega Pharma. Pleegzuster bloedwijn is ook tegenwoordig nog te koop maar de echte glans heeft het merk verloren.

Mocht je nog naar een handeltje op zoek zijn en over enig commercieel talent en een paar duiten beschikken bel dan maar eens met de producent van de mangosteen wijn: 038 647 825 of ga bij hen op bezoek in Baan Neonpayon in de provincie Rayong.

De verkoopargumenten voor mangosteen zijn legio en met de nodige fantasie is er naar mijn mening een goede boterham aan te verdienen.

Geen dank voor het kosteloos advies!

3 reacties op “Pleegzuster bloedwijn, een Thais alternatief”

 1. piet zegt op

  Mijn vrouwtje maakt van gedroogde paddestoelen vermengd met honing en water ook een gewild en bekend geneeskrachtig drankje.

  Zelf natuurlijk ff ruiken en proeven , tirak zeg ik hier zit alcohol in; antwoord nee hoor is gewoon drankje,
  nou valt een Thai natuurlijk niet makkelijk te overtuigen van hun ongelijk dus probeer het niet eens.
  Maar als ik de grote afgesloten ronde koel emmer opentrek met klein plopje, zeg ik wel tirak heb je dat gehoord? ja ze gaf het toe ,en gelijk geloofde ze dat er inderdaad alcohol inzat, maaaaaaar het is wel gezond hoor 😉

  Gewoon gegiste paddestoelen water met honig jaja je word er 100 mee (en aangeschoten)
  Blijft bij 1 klein glaasje per dag meld ze nog ff en dat is al weken geleden; deksel zit er nog steeds op 🙂

 2. Jacq Reijnders zegt op

  Ik heb de schil van mangosteen al jaren terug gebruikt om mijn zelfgemaakte wijn te kleuren en is zeer goed te drinken. Ik heb hem van bananen en rozijnen gemaakt en nu doe ik dat van banaan met ananas in combinatie met de schillen van de mangosteen. Jammer genoeg zijn mijn wijngisten op en nu gebruik ik een gistsoort die tot 13% gaat. De moeite waard om te proberen. Ik doe het laten vergisten in de waterflessen van 18 liter.

 3. Kees zegt op

  Ik hou van zowel mangosteen als van wijn, maar dan wel apart graag. De (fruit)wijnen die ze hier verkopen hebben natuurlijk weinig met fatsoenlijke echte wijn te maken. Helaas is de duty hier 400% op wijn wat de liefhebberij nogal duur maakt. De Thaise (fruit)wijn is geen alternatief, als ‘old world’ liefhebber heb ik al moeite met Australlische en Californie wijnen. Chileens is dan nog vaak redelijk en het beste en goedkoopste alternatief voor liefhebbers van ‘old world red’ in Thailand. Was laatst in Nakhon Sawan, daar hadden ze zowaar Gato Negro Chileense wijn, kon nog kiezen ook tussen cab sav en merlot. Wel THB 1,500 per fles aftikken. In Nederland ligt dezelfde fles voor minder dan 5 Euro bij de Jumbo in het schap maar goed, dat betaal je hier dan weer voor een Thaise massage die je 60 Euro of meer in NL kost. In BKK en sommige andere grotere plaatsen ben je nog het beste af bij Wine Connection; grote selectie voor zeer redelijke prijzen (voor Thaise begrippen). Regelmatig een mooie Bordeaux, Rioja of Italiaan voor nog geen 800 THB.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website