Een verhaal over gezondheidszorg en kosten

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
12 september 2015

Regelmatig hebben we op dit blog verhalen kunnen lezen omtrent het onderwerp zorgverzekering. Met name voor mensen die zich in Nederland hebben laten uitschrijven roept dit onderwerp regelmatig heel wat discussie op. Velen die Nederland voor Thailand hebben verruild mopperen nogal omtrent de gedragsregels van met name Nederlandse zorgverzekeraars.

In het zeer onlangs geplaatste interessante vervolgartikel ‘De lange reis, door het (bijna) aards paradijs’ lucht ook Hans Bos zijn hart omtrent de zorgverzekeraars. “Ik betaal aan Univé maandelijks nu 495 euro, terwijl de zorg hier nog niet de helft kost van die in Nederland” zo schrijft hij.

Waarom die opmerking van Hans Bos naar mijn mening niet opgaat wil ik trachten duidelijk te maken. Op de eerste plaats is een vergelijking tussen Thailand en Nederland voor wat betreft ‘de zorg’ onmogelijk. De totaal kosten van de zorg zijn in Nederland het hoogste binnen Europa en in verhouding staan wij wereldwijd na de Verenigde Staten van Amerika op de tweede plaats. Verder is de premie die iemand betaalt afhankelijk van persoonlijke omstandigheden die in het geval van Hans zeer verschillend kunnen zijn.

Kosten

Per jaar kost de gezondheidszorg in Nederland veel, heel veel geld. Maar liefst het astronomische bedrag van bijna honderdmiljard euro oftewel in cijfers: 100.000.000.000. Even voor alle duidelijkheid een miljard is duizend miljoen. Las op internet een aardige vergelijking over wat je met zoveel geld kan doen. Je kunt er jaarlijks 2300 koningshuizen mee financieren. Wie wil nu nog mekkeren omtrent de kosten ons koningshuis of over het eindeloos gedebateer binnen de regering over het JSF programma betreffende de aankoop van 37 starfighters? Je kunt voor dat bedrag maar liefst 1500 van die vliegtuigjes aanschaffen. We besteden inmiddels jaarlijks 15 ½ procent van ons bbp, het bruto binnenlands product, oftewel de waarde van alle goederen en diensten die binnen ons land worden geproduceerd, aan zorg. Daarbij blijven we ijverig discussiëren over de matige verzorging van ouderen in verzorgingshuizen. Te weinig aandacht voor deze groep door een tekort aan verplegend- en verzorgend personeel. Kortom er moet voor de ouderen meer geld ter beschikking komen.

Besteding gelden

Hierbij moeten we een onderscheid maken tussen de meer gewone ziekenzorg (cure) en de langdurige zorg (care). Voor wat betreft de gewone ziekenzorg is ons land niet bijzonder duur en staan wij rond het gemiddelde van wat we noemen de rijke landen. Voor wat betreft de langdurige zorg (care) voor ouderen en gehandicapten is Nederland het duurste land ter wereld. Voor wat betreft de langdurige zorg kun je nergens beter wonen dan in ons eigen kikkerlandje.

Wat betalen wij zelf?

Wat we noemen betalen ‘uit eigen zak’ is ongeveer anderhalf procent van het genoemde bbp. Je zou het niet willen geloven, in geen enkel ander land betalen burgers zo weinig zelf. Maar; politici zijn slim en uiteindelijk betalen we toch alles zelf via de premies en niet te vergeten de niet geringe belastingen die weer tot de hoogste ter wereld gerekend mogen worden.

Langer leven?

Helaas is er geen duidelijke relatie tussen de kosten van de zorg en langer leven. Een paar aardige voorbeelden: in de U.S.A. is de levensverwachting twee jaar lager dan in Nederland, maar de zorg bijna de helft duurder. Een ander voorbeeld is Zuid-Korea, waar de mensen vrijwel even oud worden maar de zorg de helft goedkoper is. En uiteraard zijn we nieuwsgierig hoe de levensverwachting er in Thailand uitziet.

De dames worden gemiddeld 77.5 jaar en de heren ruim zes jaar minder met 71 jaar. In Nederland ligt dit percentage toch aanmerkelijk hoger met 82.8 jaar voor de dames en 79.1 voor de mannen. (2012) Zelf heb ik het Nederlands gemiddelde inmiddels al overschreden en pieker er niet over mij in dit overigens fijne (vakantie)land te vestigen. Al jaren geleden zou ik dan op de brandstapel aan mijn einde zijn gekomen. Volgende week vertrek ik richting Bangkok om vandaar verder reizend het achtste wereldwonder te gaan bezichtigen. Maar daarover later meer.

Mijn mening

Waarom ben ik het met Hans Bos, die ik redelijk ken en waardeer, het niet eens. Als je het besluit neemt om je in Nederland uit te schrijven heb je naar mijn mening daar goed over nagedacht. Aan een dergelijk belangrijke beslissing zijn voor- en nadelen verbonden. Laat ik maar van start gaan met de voordelen die ook weleens binnen mijn brein hebben gespookt. Als Nederlander ga je meteen aan het rekenen. Als halve Belg -mijn verre voorouders kwamen er vandaan- zie ik de Belgische lezers al denken “awel da’s weer inne Ollander”. Maar toch; ook ik ben een aantal jaren geleden na het plotseling overlijden van mijn lieve vrouw aan het rekenen geslagen.

Uitschrijven uit Nederland betekende een groot financieel voordeel waarbij ik best durf te bekennen dat ik enkel en alleen van dat financiële belastingvoordeel aardig in het bijna aards paradijs had kunnen vertoeven. Familiaire omstandigheden hielden mij er echter van tegen. Anderen, waaronder Hans, namen een andere beslissing met de daaraan verbonden vele voordelen en een enkel nadeel. Daarover moet je naderhand over een nadeel niet zeuren. De vele voordelen overtreffen alles.

Dat is je eigen keuze. En om met een leuk Nederlands TV-programma; de Rijdende Rechter te eindigen: “Dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen.

44 reacties op “Een verhaal over gezondheidszorg en kosten”

 1. Miek37 zegt op

  Wat mooi en helder verwoordt Joseph! Het is ons nu duidelijk wat te doen over 4 jaar! 🙂

 2. Andre zegt op

  @ Hans Bos, het was inderdaad een leuk stuk wat U heeft geschreven met zeker 99% waarheden, ik kan er redelijk over mee praten na 20 jaar Thailand fictief wonen, dus zonder nog iets in Nederland te hebben.
  @ Joseph, ik ben het in veel gevallen met U eens als je op leeftijd bent gekomen om te kunnen emmigreren om dan de boeken er eens op na te slaan wat de voor en nadelen zijn.
  Betreft mijzelf ben ik op 36 jarige leeftijd geemigreerd en ik kan mij niet voor stellen dat er iemand, slimme mensen heb je altijd, er op die leeftijd naar de voor en nadelen heeft gekeken??
  Ik heb zelf 15 jaar een verzekering in Thailand gehad, Bangkok bank over de 50.000 per jaar, en hier een paar keer voor kleine dingen gebruik van gemaakt, tot 4.5 jaar geleden ik 2 gevallen in 4 maanden had en toen kwamen ze met de mededeling dat het 2e geval in 4 maanden niet meer wordt uit betaald na 7 maanden was het geen probleem, dus alsnog het spek aan mijn klote.
  Ik bedoel er maar mee, en dat is niet om iemand af te kraken, dat je een hoop dingen niet van tevoren ziet aan komen maar deze gebeuren in Thailand terwijl dit in Nederland onmogelijk is.
  Ik weet dat er weer ractie’s komen dat het mijn eigen schuld is, maar zelfs mijn eigen vriendin, 21 jaar dezelfde, snapte er ook niets meer van.
  Loop nu onverzekerd rond omdat je bij alle maatschappijen voor al je gevallen die je heb niet meer wordt verzekerd, en ik heb er heel wat.
  Er hoeft geen medelijden te komen, ik red mij gelukkig wel ook zonder verzekering, maar als er ooit eens 1 komt die alles verzekerd neem ik deze op zeker maar je moet natuurlijk niet met iets komen van 500 Euro want die kan niemand met een normaal pensioen betalen, denk ik.
  Alsnog allemaal een fijne vakantie.

 3. NicoB zegt op

  Joseph, ik nam wel de beslissing mij in NL uit te schrijven, met als vooraf bekend gevolg het verlies van de verplichte zorgverzekering. Ik deel je mening geheel, dat is mijn bewuste keuze geweest, dan moet je daar niet over zeuren.
  Iets anders is, of het wel billijk is dat iemand die zich uitschrijft in NL hier mee te maken krijgt. Toen ik wat jonger was, volledig bijdroeg aan het systeem, had ik in verhouding minder kans op het moeten doen van een beroep op dit systeem. Nu ik wat ouder ben neemt die kans toe. Dan is het m.i. niet redelijk dat ons uitgeschrevenen de mogelijkheid van het voortzetten van de zorgpolis wordt ontnomen.
  Maar zoals ik al zei, dit was mijn keuze en ik zeur er niet over.
  Dat Hans thans 495 Euro neertelt per maand ( was daarvoor +/- 350 Euro ) voor een zorgpolis in NL is ook zijn beslissing. Dat is hem bij Univé gelukt, de verzekeraar waar ik verzekerd was bood die mogelijkheid niet, wat ook weer merkwaardig is.
  Maar goed, ik zou die 495 Euro in de maand echt niet gaan betalen, dat is globaal 20.000 THB per maand ofwel 240.000 THB per jaar!! Mij niet gezien, beter zelf maar dit bedrag opsparen.
  Ook dat is een eigen beslissing, verzekeren in Thailand geeft ook maar een beperkte dekking of je betaald je ook blauw. Dus ook geen polis in Thailand. Opnieuw, een eigen beslissing, duidelijk.
  Mede afhankelijk van iemands financiële mogelijkheden en huidige gezondheid kun je met deze feiten rekening houden.
  Dus een ieder die overweegt te emigreren en zich in NL uitschrijft weet of kan dit weten, eigen keus, klaar!
  NicoB

 4. FOODLOVER zegt op

  Ik kom al meer dan 25 jaar in Thailand, steeds voor een vakantie van een week of 4. In 2006 wilde ik ook gaan emigreren naar Thailand. Maar achteraf ben ik blij dat ik dit niet gedaan heb. In 2010 werd ik ziek en diverse chemokuren later ben ik samen met mijn man toch maar weer naar het zo geliefde Thailand vertrokken voor een langere periode, nooit meer dan 7 maanden want dan zijn we spookburgers, Ik blijf nu verzekerd bij het VGZ, niet de goedkoopste maar ik ga dus ook iedere keer op controle bij mijn specialisten in Nederland.De zorg in Thailand is ook prima maar er is toch die taal barrière .

  • Davis zegt op

   Inderdaad Foodlover, de zorg in Thailand is er, en kan prima zijn!
   Schrijf uit ondervinding, en waren geen simpele ingrepen.
   Heb verder dit jaar ook chemo, bestralingen en chirurgie gehad, en is nog lang niet over (< 5jaar).
   Ben 43. Maar de de planning om definitief te emigreren, heb ik laten varen.
   Verzekering in Thailand is te duur gezien vooraf bestaande aandoeningen en history!

   Maar met de huidige kost van Belgische ziekteverzekering (aangevuld met extra hospitaalplan) ben ik niet duur af, en medisch gezien zitten we in onze contreien bij de wereldtop. Leuk toch voor kleine landjes als Nederland en België. En of ik spijt heb dat ik daardoor niet in Thailand woon? Och, we gaan zoveel we kunnen, en zijn blij 2 (t)huizen te hebben !;~)

   Ook met dank aan Joseph's duidelijke bijdrage in deze standpunten.

 5. compuding zegt op

  Een leuk verhaaltje, maar ik vraag me af hoe je aan die 100 mln komt.
  Wanneer daar ook de kosten bij zitten van de zorgverzekeraars, zou dat aardig uitkomen, want deze bulken van het geld.
  Er zijn 14 mln mensen in Nederland en ongeveer 9 mln mensen betalen gemiddeld 120 euro per maand.
  Dan kom je aan bijna 100 mln euro
  Ik denk dat Hans Bos gelijk heeft. De zorgverzekeraars vragen teveel geld aan expats.
  Het heeft niks te maken wat je beslissing is, of, was het gaat erom dat de zorg hier goedkoper is dan in Nederland, en de zorgverzekeraars slaan hier een slaatje uit
  Ik hoop dat de moderator dit zal plaatsen

  Lees het plan van de SP maar eens, dat vandaag gepubliceerd is.

  compuding

  • Joseph Jongen zegt op

   Compuding, even goed lezen. Het bedrag is niet 100 miljoen maar 100 miljard en dat is andere koek.

 6. Thailand John zegt op

  Schitterend verhaal zeer verhelderend verwoord, maar niet helemaal correct? De zorg kosten rijzen de pan uit door fraude, gesjoemel
  door artsen, ziekenhuizen,specialisten etc. Als hier heel goed naar gekeken zou worden dan zou men nog veel kunnen besparen.Daar naast vind ik dat je als gepensioneerde overal zou moeten kunnen vestigen met behoud van je zorgverzekering op basis van het geldende tarief in Nederland en conform vergoedingen van kosten als in nederland.En al die mensen die nu niet hun premie betalen dwingen om hun premie te betalen.Gewoon inhouden van hun uitkering.Wat heb ik aan het recht en vrijheid van verplaatsing als het aan de andere kant onmogelijk wordt gemaakt.Als ik in Nederland blijf dan verrek ik van de pijn en zit ik achter de geraniums en heb heel weinig mogelijk heden. In een warm land veel minder pijn en een beter leven en mogelijk heden. We worden al aan alle kanten gekort ?Als je uitgeschreven ben dan heb je geen rechten meer als Nederlands staatsburger als Alleen plichten.En ja de mensen worden vaak uitgemolken wat de maandelijkse premie betreft om dat ze geen andere fatsoenlijke keus hebben.Maar ook wij hebben ons hele leven betaald.En bij ons gaat het niet om langdurige zorg maar om normale gezondheids zorg: Ziekenhuis,medicynen etc. Als je gepensioneerd ben dat is het financiele voordeel zeer beperkt want over AOW en staats pensioen blijf je belasting betalen.

 7. Hans Bos zegt op

  Beste Jo, je verhaal is behoorlijk kort door de bocht. Je foetert vaker op mensen die op iets of iemand kritiek hebben als het om Nederland gaat. Ik weet wat je gedaan hebt en durf rustig te zeggen dat je daar zeer goed van kunt leven. Wat dat betreft heb je (te) gemakkelijk praten.

  Nu mijn opmerking over de Nederlandse ziektekostenverzekering. We maken allemaal onze afwegingen en proberen de toekomst zo goed mogelijk in te schatten. Ik heb mijn beslissing genomen in 2005 en (gelukkig) wat onvoorzien ingebouwd. Wie kon de bankencrisis op dat moment voorzien? Wie kon voorzien dat de premie bij Univé jaarlijks van 260 euro toen naar 495 euro nu zou stijgen? En dat zonder enige verklaring? De Nederlandse overheid wijzigt de spelregels onder het spel, waardoor de opbouw van de aow niet op 15, maar op 17-jarige leeftijd begint. Waardoor dat mensen die niet meer actief werekn en binnen een paar jaar met pensioen gaan er 4 procent op achteruit gaan. Daar heb jij op jouw leeftijd geen last meer van….

  Het zou je sieren als je ook eens oog had voor mensen in Thailand (en andere landen) die het minder hebben dan jij.

  Overigens gegroet, Hans

  • Sir Charles zegt op

   Kan het niet anders dan eens zijn met Joseph. Hetgeen wat jij o.a opnoemt hoe vervelend dan ook zijn een soort van ‘bedrijfsrisico’s’ waartoe ook onvoorziene omstandigheden toebehoren vergelijkbaar die ondernemers kunnen ondervinden. Zo kunnen zich maatregelen voordoen die voordelig echter andere nadelig kunnen uitvallen.
   Neemt niet weg het persoonlijk niet erg te vinden minder premie te moeten betalen, eh ja óók dat kan ik niet anders dan toegeven.

  • Joseph Jongen zegt op

   Beste Hans, Overheid en Zorgverzekeraar zijn twee verschillende grootheden. Jij hebt een overeenkomst met een zorgverzekeraar afgesloten en de overheid staat hier los van. Op mensen foeter ik in het geheel niet maar sommige lieden hebben vaak totaal ongegronde kritiek op Nederland en daar mag ik toch best mijn mening tegenover plaatsen dacht ik. Kort door de bocht schrijf je. Dat is me niet duidelijk. Uiteraard kan ik in een beknopt artikel niet alle in en outs betreffende dit onderwerp beschrijven, maar wat ik schrijf is wel de waarheid. De overheid moet behoorlijk in de buidel tasten om de zorg te betalen. En waar haalt de overheid het geld vandaan? Inderdaad de belastingbetaler draait daar voor op. Als je vrijwillig naar een ander land vertrekt en in Nederland geen belasting meer afdraagt heb je ook geen recht van spreken betreffende zorg. Veronderstel dat de belastingbetaler moet opdraaien voor alle landgenoten die zich hebben laten uitschrijven en naar waar ook ter wereld zijn vertrokken. Zou dat eerlijk zijn? De allerlaatste zin van jouw reactie “Het zou je sieren ..” heeft mij gegriefd en vraag me daarbij af wie daarover kan oordelen.

   • Lammert de Haan zegt op

    Beste Joseph Jongen,

    In een reactie op een bericht van Hans schrijf je o.a.:

    “maar wat ik schrijf is wel de waarheid. De overheid moet behoorlijk in de buidel tasten om de zorg te betalen. En waar haalt de overheid het geld vandaan? Inderdaad de belastingbetaler draait daar voor op. Als je vrijwillig naar een ander land vertrekt en in Nederland geen belasting meer afdraagt heb je ook geen recht van spreken betreffende zorg.”

    M.a.w.: zodra de geëmigreerde wel belasting betaald dan heeft hij wél recht van spreken. En daarin moet ik je gelijk geven.
    De vraag is dan: betaald hij dan ook geen belasting. En hier sla je de plank volledig mis.

    Ik geef je 2 veel voorkomende voorbeelden, welke zich voordoen bij naar Thailand geëmigreerde Nederlanders.

    Voorbeel 1.

    Je bent een alleenstaande AOW-er. Dan bedraagt jouw bruto (en dus belastbaar) inkomen € 14.218 (incl. vakantie-uitkering).
    Na belasting, premies sociale verzekeringen en premie inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) hou je € 13.483,– netto over.

    Nu ben je geëmigreerd naar Thailand. Je bruto inkomen bedraagt ook nu € 14.218,–.
    Maar nu hou je na belasting slechts € 13.031,– netto over. Dus een afname aan besteedbaar inkomen van € 452,–.

    Voorbeeld 2.

    Je hebt een (fiscale) partner, die nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Je geniet een volledige AOW-partnertoeslag.
    Je bruto (belastbaar) inkomen bedraagt in dat geval € 19.334,–.
    Na aftrek van belasting en premies bedraagt je netto inkomen € 16.966,–.
    Daarnaast geniet jouw partner de uitbetaling van een deel van de algemene heffingskorting tot een bedrag van € 1.431,–

    Het te besteden gezinsinkomen komt daarmee op € 18.397,–.

    Nu ben je geëmigreerd naar Thailand. Je bruto inkomen bedraagt ook nu € 19.334,–. Na belasting hou je hier € 17.720,– van over. Je partner verspeelt echter de uitbetaling van het deel van de algemene heffingskorting.

    Het te besteden gezinsinkomen blijft dus steken op € 17.720,–.

    Dit betekent dus een verlies aan besteedbaar gezinsinkomen van € 677,–.

    Geëmigreerde Nederlanders vormen een melkkoetje voor de Nederlandse staatskas. Praat dus nooit weer over “niet in Nederland belasting betalende geëmigreerden, die dan ook geen recht van spreken hebben betreffende zorgkosten” als je hier geen enkele kaas van gegeten hebt want, in tegenstelling tot wat je van jezelf beweert: wat jij schrijft bevat geen enkele waarheid.

   • Bacchus zegt op

    Joseph, je slaat de plank weer helemaal mis. Hoezo zijn overheid en verzekeraars 2 verschillende grootheden? Het hele systeem van zorgverzekeringen is gebaseerd op wetgeving en die wordt bepaald door de overheid. De zorgverzekeraars zijn niet meer dan uitvoerders van regelgeving.

    Dat de overheid het geld voor de zorg bij de belastingbetaler vandaan haalt is ook niet juist. Hiermee schets je wederom een totaal verkeerd beeld met betrekking tot de situatie van Hans Bos. De zorgkosten worden voor meer dan 55% betaald uit de premies ziektekostenverzekering, op het loon ingehouden nominale premie, eigen risico, eigen bijdragen (iets anders dan eigen risico) en aanvullende verzekeringen. Als je dan ook nog eens bedenkt dat van de 90 miljard ongeveer 50 miljard wordt uitgegeven aan aan ziekenzorg (cure), mag je concluderen dat de ziekenzorg voor het merendeel gefinancierd wordt door de verzekerden en het systeem dus selfsupporting is. Het is dus niet zo dat Hans Bos profiteert van de belastingbetaler in Nederland, maar eerder andersom, dat de verzekerden in Nederland profiteren van mensen als Hans Bos, die absurde premies moeten betalen die in geen enkele verhouding staan tot de kosten van ziekenzorg waar hij gebruik van kan maken.

    Ik denk dat je er goed aan doet de volgende keer zaken zelf te analyseren en niet hele stukken tekst van internetbronnen moet overnemen om deze als enige waarheid te verwerken in commentaar op anderen!

   • kjay zegt op

    Beste Bacchus en Lammert, wat mij opvalt en daarom reageer ik is dat JULLIE het wel weten. Ok, maar waarom zijn jullie het dan niet eens over de belastingbetaler betaald en de ander zegt: De belastingbetaler betaald dat niet!

    Wat wil ik nou eigenlijk zeggen? Een van jullie beiden weet het ook niet en valt Joseph onterecht aan!

    Maar wie weet, misschien krijgen de medebloggers en ikzelf een link wie er nu gelijk heeft…..

    • Lammert de Haan zegt op

     Beste kjay,

     Ik ben inderdaad degene die zegt dat je wél belasting moet betalen als je in Thailand woont. Ik stelde daarbij dat je zelfs het melkkoetje bent voor de Nederlandse staatskas. Ik heb dat ook nog met een tweetal voorbeelden voorgerekend in mijn eerdere bericht daarover. Maar ook daarna blijft men reageren met de stelling dat je géén belasting betaalt in Nederland. Ik heb dan ook de indruk dat men z’n vooringenomen standpunt hier ventileert zonder de berichten daarover te lezen of zich eerst verder te oriënteren voor wat betreft dit item.

     Je vraagt naar een link. Die kan ik je inderdaad geven. Ik heb nl. vandaag mijn website aangepast met een paar voorbeelden over de belasting- en premiedruk bij wonen in de Filippijnen of in Thailand, zulks in vergelijking met deze druk bij wonen in Nederland.

     Zie daarvoor op: http://www.lammertdehaan.heerenveennet.nl

     Vervolgens ga je naar het tabblad “Belastingnieuws”. Daar vind je de voorbeeldberekeningen die ik reeds op het blog heb geplaatst, volledig uitgewerkt.

     Ik hoop dat het je dan duidelijk zal zijn.

     Lammert de Haan.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Hans,
   Ik heb begrip voor de kosten explosie i.v.m. jou ziekenverzekering die van 260 euro op 495 euro gestegen is. Alleen het laatste deel van jou reactie waar je wijst op een verlies van 4% bij die mensen,die in een paar jaar met pensioen gaan,is mij niet helemaal duidelijk. Zover ik begrepen heb,wil de nederlandse overheid, net zoals o.a.in duitsland, dat mensen eerst 2 jaar later met pensioen gaan, omdat onze levensverwachting zich voortdurend verbeterd,en de kosten hierdoor steeds meer stijgen.
   Iemand die nu eerst met 67 jaar met pensioen gaat,blijft onafhankelijk van het feit,of hij gewerkt heeft,of niet 50 jaar verzekerd,zodat hij/zij de volle Aow ontvangt. Het enigste wat veranderd is,dat men nu eerst 2jaar later genieten kan van zijn Aow,maar normaal geproken gezien de levensverwachtingen ook langer profiteerd. Ik ben echter omdat ik een groot deel van het jaar in duitsland leef,niet op de hoogte met een eventuele overgangsregeling voor ouderen die binnenkort 65 worden,daar zou het inderdaad goed zijn, als men een geleidelijke regeling zou hebben. Betreffende onze europeese ziekenverzekeringen,kan ik melden,dat deze ook steeds duurder worden,bij steeds minder vergoedingen,zodat de meesten ook met hoge bijbetalingen rekenen moeten,die voor vele Aow ers haast onbetaalbaar zijn,terwijl deze in Thailand ,nog steeds goedkoper zijn.

   • Albert zegt op

    Die 4% komt omdat de AOW aanspraak opbouw van 15 naar 17 jaar gaat.
    Iemand die dus Nederland heeft verlaten voor deze wetswijziging,
    zal 2 jaar extra worden gekort op zijn AOW uitkering.
    Dus 2 * 2% is 4% korting op de AOW.

    • NicoB zegt op

     Sorry Albert, deze info is niet juist, de aow opbouw is nu vanaf 17 jaar t/m 67 jaar. dus 100% indien al deze jaren in NL gewoond en premieplichtig geweest.
     NicoB

    • John Chiang rai zegt op

     Beste Albert,
     Als je wacht tot de leeftijd dat je recht op een AOW uitkering hebt,krijg je gewoon 100%,en dit geschied alleen op basis van aanwezigheid,onafhankelijk of je nog werkt,of niet.
     Zelf heb ik Nederland verlaten op 39 jarige leeftijd,en heb recht op 48%van de AOW,ik kan daarom geen verwijten maken aan de Nederlanse overheid,te meer mij net als alle andere emigranten niemand gedwongen heeft.

 8. Kees zegt op

  Uitschrijven uit Nederland levert voor mij alleen maar nadeel op. Géén, ik herhaal, géén belasting voordeel. Jaren gewerkt om rustig van mijn pensioen te leven hier in Thailand is officieel niet mogelijk. Ik maak hier in Thailand veel minder gebruik van de zorg dan in Nederland. En als ik kosten moet maken, zijn die zo lasg dat het declareren alleen al duurder is.

  • NicoB zegt op

   Kees, ik hebt dus een overheidspensioen, daar blijf je in NL belasting over betalen, private pensioenen kun je vrijstelling voor vragen in NL op basis van het Verdrag Thailand-Nederland.
   Voor de goede orde, de AOW blijft Altijd belast in NL, dat tarief is laag.
   Dus pech met een overheidspensioen, dan heb je inderdaad geen belasting voordeel, behoudens misschien over vermogen, box 3, dat was in NL belast en wonend in Thailand onbelast.
   Controleer je pensioen herkomst nog eens, sommige overheidspensioenen zijn wèl onbelast.
   Sukses.
   NicoB

 9. bob zegt op

  Allemaal leuke verhalen met de achtergrond te veel betalen. Maar niemand heeft het erover dat als je emigreert je in Nederland geen belastingen en premies meer betaalt. Een aardig voordeel. Als je erbij optelt dat je ook de verplichte nederlandse vliegretourtjes erbij optelt toch gauw € 650 tot 850 wordt het voordeel al groter. Dan de voordelen die Thailand biedt: geen verwarming, geen winterkleding, bijna alles goedkoper dan in Nl of B. Dan heeft het vervlijf alhier toch zo zijn voordelen. Als je je nu via Hua-Hin voor in patient verzekert zeg bij 65 jaar ca, € 2500 dan blijft die ziektekosten beheersbaar en houd je zeker nog wat over voor andere dingen die je anders in NL en B zou moeten laten staan. Informeer maar eens bij André of Matthieu.
  Gegroet met een gezond leven…..

 10. P.c.Brouwer zegt op

  Mijn verzekering,Health Care,heeft de premie verhoogd van 3300 euro naar 8500 bij het bereiken van de leeftijd van 76 jaar.Dit met een eigen risico van 2000 euro .Nog nooit iets geclaimed in 10 jaar tijd.
  Men wil je gewoon kwijt.

  • Wim van Beveren zegt op

   In die 10 jaar had je dus 10 x (gemiddeld zo’n 5000) per jaar kunnen besparen, kan je hier een mooi tijdje van in het hospital doorbrengen met de nodige behandelingen.

 11. Bacchus zegt op

  Sorry, maar ik begrijp het hele verhaal niet! Je bent het niet eens met Hans Bos met betrekking tot de premie zorgverzekering, noemt dan een hele waslijst met vermeend mooie dingen in Nederland met betrekking tot de zorg, die verder geen enkele verklaring geven voor de hoge premie die Hans Bos betaald, en komt dan met de werkelijke reden waarom je het niet eens bent met Hans Bos en dat is: “Aan emigreren zitten voor- en nadelen”. De hoge premie wordt dus gezien als een nadeel.

  Eigenlijk zeg je dus gewoon: “Hans Bos, je moet niet zeuren, je wilt in Thailand wonen en door een Nederlandse verzekeringsmaatschappij worden verzekerd en dan moet je dus maar betalen naar de Nederlandse maatstaven, ondanks dat Univé weet dat de zorgkosten in Thailand veel lager liggen”. Vervolgens koppel je dat aan de “geweldige” zorg in Nederland, waaruit we mogen opmaken dat je het normaal vindt dat emigranten blijvend meebetalen aan de zorgkosten in Nederland.

  Een raar verhaal en een rare kijk op zaken! Persoonlijk zou ik denken dat een verzekeringsmaatschappij bij het bepalen van een premie rekening dient te houden met de lokale omstandigheden. Om onnodige discussies te voorkomen; uiteraard dient de verzekering dan ook alleen lokale dekking te geven! Indien Hans Bos dus alleen zorgkosten binnen Thailand heeft verzekerd, betaalt hij een absurd hoge premie.

  De trieste waarheid is dat verzekeringsmaatschappijen, zoals Univé, willens en wetens misbruik maken van de situatie voor eigen profijt (lees winst). Als buitenlander een zorgverzekering afsluiten in Thailand is erg moeilijk, zeker als je op leeftijd bent, en dat zijn de meesten die naar Thailand emigreren. Van dit feit wordt door (westerse) verzekeringsmaatschappijen dankbaar gebruik gemaakt op een bijna maffia-achtige wijze!

  Dan even over al die hosanna aangaande de Nederlandse zorg.

  Om te beginnen is Nederland met zijn 90 miljard aan zorgkosten niet de big spender binnen Europa; Zwitserland en Noorwegen geven nog meer uit. Binnen de EU is Nederland wel koploper, maar zijn de verschillen met andere Noord Europese landen zeer marginaal.
  Wat in dit kader verontrustend en meer sprekend is, is dat Nederland de duurste zorgverzekering heeft binnen Europa. In het Verenigd Koninkrijk is zorg gratis. In Belgie, Frankrijk en Duitsland kent men een soort ziekenfonds die allemaal veel goedkoper zijn dan Nederlandse verzekeringen. Volgens de World Health Organization heeft Frankrijk het beste zorgverzekeringsstelsel. And so on…. Helaas wordt dit allemaal even buiten beschouwing gelaten, maar dit maakt nu juist duidelijk waarom Hans Bos zoveel betaald.

  Wat ik uitermate vreemd vind, is dat de hoogte van de kosten per definitie wordt gekoppeld aan kwaliteit. Ik citeer: “Voor wat betreft de langdurige zorg (care) voor ouderen en gehandicapten is Nederland het duurste land ter wereld. Voor wat betreft de langdurige zorg kun je nergens beter wonen dan in ons eigen kikkerlandje.” Hoe anders is de huidige realiteit! Kranten staan bol van uitwassen in de zorg! Zorgkantoren klagen steen en been! Tienduizenden ontslagen in de zorg! Ouderen wordt (bepaalde) medicatie geweigerd! Medisch ingrijpen wordt bepaald door kosten, niet door medische noodzaak (lees overleven). Ook hier kan ik nog uren citeren uit nieuwsberichten. Ondanks alle schokkende berichten en cijfers, wordt dit door onze premier afgedaan als “incidentjes”! Hoezo, goede zorg in Nederland? Zorg wordt alleen bereikbaar voor kapitaalkrachtigen, de rest mag het doen met mantelzorg!

  Nog even wat feitjes. Sinds de liberalisering in 2006 zijn de zorgkosten voor de Nederlanders met 57%(!!) gestegen! Verzekeringsmaatschappijen maken jaarlijks miljardenwinsten over de rug van de VERPLICHT verzekerden! Inmiddels zijn er al ruim 300.000 Nederlanders die hun zorgverzekering niet meer kunnen betalen! Verwachting is dat de premies 2016 weer zullen stijgen, evenals de eigen bijdrage. Ook voor mensen die afhankelijk zijn van onbetaalde mantelzorg!

  Je mag het een nadeel noemen, maar Hans Bos betaalt gewoon veel te veel premie gerelateerd aan de Thaise zorgkosten door het losgeslagen banditisme van Nederlandse zorgverzekeraars. Ik geef het nog een paar jaar en dan zullen veel niet geëmigreerde Nederlanders dat zelfde gevoel hebben als Hans Bos!

  • Cees1 zegt op

   Inderdaad een vreemd verhaal ten eerste de begroting voor de totale zorg voor 2016 is 74′,6 millard. En er zijn zat mensen die niet zichzelf hebben uitgeschreven. Maar als je een jaar niet in Nederland verblijft schrijven veel gemeenten je vanzelf uit.En waarom 4 keer zoveel betalen dan iemand die gewoon in Nederland woont. Nederland is toch een vrij land. Moet je dan gestraft worden omdat je doet wat doet.
   Mensen hebben toch hun hele leven belasting en premies betaald.moet dan een van die opvreters in Den Haag maar bepalen dat jij een paria bent. Als we dit goed gaan vinden mag je straks ook je AOW alleen nog maar in Nedrland besteden.

 12. Lammert de Haan zegt op

  Joseph Jongen, je vergeet iets zéér wezenlijks.

  In plaats van op het bewuste artikel van Hans Bos af te geven was het beter geweest als je je wat meer had verdiept in de materie. En dan was je vast tot een geheel andere conclusie gekomen dan wat je nuneerschrijft.

  Toen per 1-1-2006 de zorgverzekeringswet werd ingevoerd in Nederland werden veel mensen in diverse landen waaronder Thailand uit de oude ‘particuliere ziektekostenverzekering’ gegooid. De zorgverzekeringswet voorzag niet in voortzetting daarvan onder de nieuwe wetgeving.

  Alle emigranten die bij een ziektekostenverzekeraar zaten en GEEN zogenaamde buitenlandpolis hadden werden van de een op de andere dag onverzekerd. Het werden dolende ridders vaak met een medisch verleden en ga dan maar ergens onderdak vinden.

  Met een medisch verleden krijg je een hogere (zeg maar gerust: een onbetaalbare) premie, uitsluitingen of beide. Die groep kon zich niet voorbereiden en is ondergesneeuwd door de nieuwe wetgeving en die mensen kun je niet verwijten dat ze in de problemen zijn gekomen. In die groep zitten de niet- of beperkt verzekerde emigranten in diverse landen.

  Als fiscalist heb ik in Thailand en de Filippijnen klanten die om die reden overwegen om maar weer terug te gaan naar Nederlander en Nederland wordt vervolgens opgezadeld met sterk stijgende kosten van de gezondheidszorg. Denk hier ook eens aan: in verhouding veel meer inkomstenbelasting betalen maar de gemeenschap in Nederland niet opzadelen met zorgkosten. Nee, daar draai je zelf voor op!

  De vorm van je verzekering hangt af van inkomen, vermogen, medisch verleden en de politiek in twee landen. Gebleken is dat die politiek in Nederland grillig kan zijn. Je kunt ook het woord “onbetrouwbaar” laten vallen als je de 62% belastingverhoging in de schijven 1 en 2 in Nederland per 1-1-2015 in ogenschouw neemt. En dan hebben we het helemaal nog niet over de afschaffing van de heffingskortingen en de mogelijke aftrek van kosten voor de inkomstenbelasting als je in Thailand en vele andere landen woont! En dat kan, zeker als je ook nog een fiscale partner hebt, oplopen tot duizenden euro’s! Mocht zoiets in Nederland gebeuren: ik verzeker je dat het Malieveld dan te klein zou zijn. Ik denk dat je aan 10 “Malievelden” nog niet eens genoeg hebt.

  Als ik jou was zou ik in de toekomst toch een iets meer genuanceerd verhaal aan het papier (toetsenbord) toevertrouwen, ervan uitgaande dat je je uiteraard eerst terdege hebt verdiept in de materie..

  Groet,

  Lammert de Haan.

 13. HansNL zegt op

  Ik ben het volstrekt eens met Hans Bos.
  De Nederlandse Zorgverzekeringen rukken, als het even kan, iedereen het vel ruimschoots over de neus.
  En verder.
  Dat lukt nog niet helemaal zoals de verzekeringsboere4n dat graag zouden willen, maar dat komt er wel van.
  Maar, de “expats”, die kunnen gewoon een poot uitgedraaid worden.
  En voorwaar, als je bijna 500 euro per maand neer moet tellen, oftewel 20,000 baht, dan mag je gerust spreken van uitbuiting.

  De vergelijking en vergoeilijking die een van de inzenders ten berde brengt, kan in mijn visie alleen maar voortkomen uit het brein van een, zoals dat heet, zeer gegoed persoon.

  Een wat minder bedeelde, zoals Hans Bos en ondergetekende, hikken aan tegen hoge premies, uitsluitingen, en uitbuiten door Nederlandse “Zorg” verzekeringsboeren.

  Let wel, de winsten van deze bedrijven in Nederland puilen de pot uit.
  En maar inkrimpen van de voorzieningen.
  En maar misbruik maken door zorgverleners van de ingebakken mogelijkheden in het monster van Hogervorst.

  Wat ook de reden mogen zijn voor de expat om naar Thailand te verhuizen, het feit blijft bestaan dat de meesten van hen jaren en jaren hebben betaald aan de voorzieningen, en in de meeste gevallen weinig of geen gebruik gemaakt hebben van de voorzieningen.
  En tevens mogen we dan best wel stellen dat deze expats uit het zicht en uit het hart zijn verdwenen van de Nederlandse overheid.
  Een overheid die gaande de rit alle afspraken en contracten gewoon aan zijn laars lapt.

  Maar ja, vergoeilijken van misbruik van omstandigheden ter meerdere glorie van winstbejag, is tegenwoordig helemaal in.
  Zoals te zien is in enkele reacties.

  De opmerking dat je bij vertrek uit NL geen belastingen en premies meer betaalt in NL is juist.
  Maar, betaal wel degelijk belasting in Thailand.
  Gelukkig wat minder als in Nederland, maar toch.

  En dat bijna alles in Thailand goedkoper is als in Nederland?
  Dat was eens.

  Heb voor een bepaalde partij in NL een overzicht gemaakt voor kosten van levensonderhoud in Thailand voor een alleen wonende expat.
  Nog voor de prijsexplosie van vorig jaar kwam ik al uit op een bedrag van meer dan 1000 euro per maand.
  En daar zitten echt geen gekke dingen in.

 14. ko zegt op

  Het verhaal van Joseph is zo lek als een mandje en raakt kant noch wal. Ik weet niet waar hij die “wijsheid” vandaan heeft maar is zeker niet gestoeld op enige bewijslast. Zijn vergelijkingen zijn zelfs arrogant. Verder lees ik verhalen over belasting betalen van anderen: ik betaal gewoon de volle mep belasting in NL (geen sociale premies inderdaad).
  Als oud militair en oorlogsveteraan, ben ik aangewezen op de Unive, Andere verzekeringen weigeren mij gewoon. Wat te denken van oud KNIL militairen die hun laatste dagen willen slijten in Indonesië? Oud militairen die na een bermbom toch weer terug willen naar hun geboorteland ( Marokko, Turkije, of gewoon in Thailand willen gaan wonen etc.) Nu het hele schandaal rond PX10, mensen met PTSS. Allemaal aangewezen op de Unive. Unive is namelijk verplicht deze mensen op te nemen en te blijven verzekeren tot hun dood. Er is dus wel degelijk een andere kant aan het hele verhaal van Joseph. Ik zou het dus maar erg snel terugnemen.

 15. ruud zegt op

  Je kunt natuurlijk roepen dat de zorgverzekeraars te veel geld rekenen aan expats,(en mogelijk is dat zo) maar niemand die weet hoeveel kosten ze hebben aan die expats.
  De premie voor de ziektekosten verzekering in Nederland is een gemiddelde over alle leeftijdsgroepen, terwijl in Thailand het grootste deel van de verzelerden uit oudere mensen bestaat, die gemiddeld meer kosten.
  Verder loopt iedereen de duurste ziekenhuizen in voor een consult, in plaats van zoals in Nederland bij een huisarts terecht te komen.
  De kosten voor de zorg (cure) in Thailand zullen dus aanmerkelijk hoger liggen dan in Nederland.

 16. Ronny zegt op

  kan ook kiezen voor een verzekering in Thailand. De kosten liggen een stuk lager dan in Thailand maar ook niet alles is gedekt. Maar als de kosten met 60% zaken kan je ook iets op zij leggen voor het geval dat.

 17. Timo zegt op

  Leuk verhaal. Maar waarom moet hij nu zoveel betalen? Dat was toch waar het om ging. Waarom €495,00 bij Univé terwijl de zorg in THAILAND toch veel gekoper is.

  • Davis zegt op

   Lees ergens van Hans zelf dat zijn premie van 260 euro in een keer verhoogd werd tot die huidige 495 euro per maand.
   Waarom dat zo is, lees je niet. ‘Zo maar uit het niets’ lijkt me geen uitleg
   Reden kan zijn: bijkomende diagnose, extra risico dient gedekt, chronische ziekte …

   Heb verder kennissen hier in Thailand. Werkzaam geweest bij NGO’s, multinationals… die betalen allemaal om en bij het bedrag dat Hans ook moet leggen. Dus niet zo onoverkomelijk, toch.

   Je kan in Thailand van goedkope zorg genieten, in de staatsziekenhuizen.
   In de privéziekenhuizen kost een ingreep vaak even veel als in je thuisland ALS je verzekerd bent. Zelf heb je dan geen weet van dat bedrag natuurlijk, tenzij je onverzekerd bent. En dan kan je gaan shoppen bij de ziekenhuizen, en zelfs afdingen.

 18. janbeute zegt op

  Ik zelf loop hier ook al weer voor 11 jaren onverzekerd rond .
  Ik ben nooit ziek geweest in die periode , dus deze jaren waren premie winst voor mij .
  Ik weet hoe de verzekerings maatschappijen en banken in Thailand werken .
  In verhouding veel premie betalen voor een lage uitkering , of zelfs helemaal niet bij vaker ziek zijn .
  Ben in de begin periode ooit eens voor een jaar verzekerd geweest bij de BUPA , stond mij helemaal niet aan .
  Maar ik beschik gelukkig over voldoende financieele middelen , dat mocht er iets gebeuren ik zelf de kosten kan betalen voor mijn gezondheid .
  Als ik zie wat je nu al maandelijks kwijt bent als de mogelijkheid wel zou bestaan , dat je in Thailand wonende Nederlander zou moeten betalen als premie is ook niet niks .
  Heb je alleen AOW en een kleinpensioentje dan kun je de gedachte om op oudere leeftijd permanent in Thailand te gaan wonen zeker wel vergeten .
  Elke maand zo las ik hier 495 Euro betalen , weg is je pensioen .

  Jan Beute .

 19. lucky zegt op

  Als je veel premie moet betalen kan je beter het geld op zij zetten .Als je nog redelijk gezond bent

 20. edward zegt op

  Het probleem is dat de regelwetgeving in nederland om de minuut veranderd ten nadele van expats in thailand en andere landen – zie ook het moeten kwalificeren om in aanmerking te komen voor de heffingskortingen
  Ook wat betreft het aangaan van ziektekostenverzekeringen wordt het de expats moeilijk gemaakt ten gunste van partijen die in diverse besturen zitten van de verzekeraars
  Heb dit aangekaard bij diverse partijen in nederland om dit probleem in de tweede kamer kenbaar te maken en te bespreken Hoop dan ook op meer steun van de expats in thailand die alleen maar zitten te klagen via thailandblog etc.

 21. Sjaak S zegt op

  Ik begrijp niet hoe men kan klagen over de hoogte van de ziektekostenbijdragen in Nederland. Ik heb 25 jaar lang in Nederland gewoond en in Duitsland gewerkt. Mijn Duitse collega’s moesten het dubbele betalen voor hun ziektekosten. In het begin, toen ik weer in Nederland woonde, betaalde ik nog in Duitsland. De verzekering in Nederland scheelde me destijds met mijn gezien ongeveer 500 gulden per maand.
  Nu kan ik dan wel begrijpen dat je als Nederlander de ziektekosten in Thailand hoog vindt. In vergelijk met Nederland zijn ze hoog. In vergelijk met de Duitse verzekeringen echter niet zo.
  Desalniettemin, is het naar verhouding tot het inkomen van velen die hier wonen, ontzettend duur om hier verzekerd te zijn. Je mag dan wel een verzekering betalen, maar dan kun je nauwelijks nog iets leuks doen in je leven hier… dan ga je je afvragen wat belangrijker is. Vooral als je beseft dat je naarmate je ouder wordt, steeds meer moet betalen en bij te veel gebruik maken van de verzekering, word je eruit gezet of krijg je niks meer vergoed. Wat heb je dan nog aan die verzekering?
  Nog ben ik relatief jong en heb mijn pensioengerechtigde leeftijd nog lang niet gehaald. Maar als het zover is dat ik niks meer kan betalen, dan zal ik ook weer terug naar Nederland of Duitsland gaan en daar aanspraak gaan maken op alle voorzieningen die ik dan nog kan krijgen en vlieg dan, voor zover mijn gezondheid het toelaat, iedere jaar voor 8 maanden naar Thailand. Op die manier kun je tenminste aan alle voorwaarden voldoen en van beide kanten genieten.

 22. Wim van Beveren zegt op

  Zelf ben ik nu 4.5 jaar onverzekerd hier en dat spaart dus heel wat uit, kan je een mooi tijdje van in het ziekenhuis liggen. Ben moeilijk verzekerbaar vanwegen een hartinfarct in 2005 maar voorlopig heb ik nog geen kosten gemaakt hier.
  Kortom als je wat geld achter de hand heb kun je volgens mij hier beter niet verzekeren.

 23. John zegt op

  In Nederland is een ieder verplicht verzekerd. In Nederland wordt een systeem gehanteert dat gemiddelde behandelingskosten berekend. Bijvoorbeeld voor een meniscus operatie wordt een vast bedrag betaald aan de zorgaanbieder waar de verzekeringsmaatschappij een contract mee heeft. De ene keer heeft de zorgaanbieder wellicht een voordeel en de andere keer de verzekeraar. Kies je nu zelf voor een ander ziekenhuis dan kan jou verzekering jou 25% korten op het bedrag wat normaliter voor jou vergoed zou zijn.
  Als je jou overwinteren of langdurige vakantie niet wil onderbreken en in Thailand behandeld wilt worden heb je al gelijk 25% korting aan je broek want je kiest voor een niet gecontracteerde zorgaanbieder. Ook wordt er geen rekening gehouden met plaatselijke omstandigheden, kansen op infecties in de tropen zijn groter dus vaak wordt je meer intensief in de gaten gehouden wat ook extra kosten met zich mee brengt.
  In de tropen behandeld worden is dus niet altijd goedkoper dan in Nederland.
  Reisverzekeringen bieden ook niet altijd uitkomst want als jou situatie niet als urgent wordt bestempeld keren die niets uit.
  Hoe dan ook het kost jou geld, of je betaald een duur ongepland ticket naar Nederland of je wordt gekort op je vergoeding.
  Ook ik ben helaas door schade en schande wijzer geworden.

 24. Jacques zegt op

  Iedere keer als dit onderwerp ter sprake komt lopen de gemoederen op van de voor- en tegenstanders van het beleid m.b.t., de ziektekosten. Er zit veel eigen ik in de verhalen die je bij de reacties leest. Hoe oud ben je, hoeveel geld heb je, hoe ziek ben je en wel of niet geëmigreerd. Alles wat je doet heeft consequenties en kan voor- of nadeel opleveren. Wat ziektekosten betreft zou er geen onderscheid moeten zijn tussen de mensen onderling. Nederlanders over de hele wereld zouden in gelijke maten kosten en baten moeten kunnen verkrijgen. Hier moet men zijn best voor doen. Een schone taak voor de Nederlandse regering. Jammer genoeg zijn er te veel politieke partijen en mede daardoor blijft het gedoe geven en wordt er onrechtvaardig gehandeld. De ziektekosten zijn mede zo hoog omdat er jarenlang niets gedaan werd aan corruptie in Nederland op medisch gebied en de zelfverrijking van verzekeraars.
  Er moet een regering komen die los staat van de partijen en die in gelijke mate voor alle Nederlanders de belangen gaat behartigen en toeziet op het besteden van ons ingelegde belastinggeld. Ook onze democratie werkt niet zoals het zou moeten. Wat er nu zit is toch ook een lachertje. Voor de gewone burger zal het er financieel niet beter op worden met oplopende kosten voor opvang van asielgerechtigden, om maar eens wat te noemen. Er zal dus, mede hierdoor, door de regering en de beleidsambtenaren, gekeken worden om mensen nog meer te korten want we hebben het toch nog erg goed in Nederland???!!!
  Ik zit zwaar te dubben wat ik nu ga doen wel of niet emigreren. De kosten in Thailand heb ik berekent en zijn best wel hoog. Voor een bungalowtje huren met airco, internet, visvijver en tweedehands auto en verzekeringen en wat andere kosten ben ik zo’n 1500 euro per maand kwijt. Dan leef ik echt niet luxe maar normaal zoals ik dat ook in Nederland heb. Je kunt op momentopnamen zeer moeilijk een keuze maken, omdat het natuurlijk consequenties heeft maar ook afhankelijk is van keuzes gemaakt door de regeringen. Zoals we allemaal wel weten zijn deze niet te vertrouwen, want denken allemaal weer anders. Ik had vorig jaar berekeningen laten maken hoeveel ik aan pre pensioen zou krijgen en dat werd mij toen duidelijk gemaakt. Nu ik op het punt sta mijn pensioen te krijgen blijkt er weer een verandering in de belastingwetgeving te zijn waardoor ik 3000 euro minder pensioen krijg. Het ABP wast zijn handen in onschuld, want doe voert alleen maar de regels uit zoals ze zelf zeggen.
  Mijn vrees is en daar zijn alle redenen voor te bedenken, dat het alleen maar slechter gaat worden over de wereld en zeker in Nederland.
  Als ambtenaar zie je dat je een salarisverhoging krijgt als je daar toekomstig pensioengeld voor inlevert.
  Sigaar uit eigen doos dus. Ja de rekenmeesters weten wel wat ze doen.
  Met een zeer nadelige financiële situatie op gebied van ziektekosten als geëmigreerd persoon in het vooruitzicht gesteld, waardoor je ook al weer minder geld overhoud om van te leven, geeft dit mij geen prettig gevoel. Dit zou niet zo moeten zijn want ik ben en blijf een Nederlander en discriminatie op wat voor gebied dan ook voelt aan als onrechtvaardigheid.

 25. Aad zegt op

  Tja, daar blijken wij toch wat mazzel te hebben gehad om een goeie INTERNATIONALE ZKV te vinden (die dus ook oa een behandeling in NL of B vergoed, (behalve USA & Canada) en die ook mensen boven de 70 verzekert!
  De kosten voor deze verzekering bedragen voor mij, boven 70 jaar, 3600 euro pjr en voor 60-64 jarigen 2150 euro, zonder eigen risiko en voor In Patient, Day Case en Out Patient.
  Ik ben gaarne bereid om geinteresseerden verder te helpen. Je kunt mij bereiken via email: aad.vanvliet1@gmail.com.

  Aad

 26. Davis zegt op

  In veel reacties lees je dat men de premies te duur vindt.
  Sommigen lossen dat op door onverzekerd vrolijk en vrij te zijn.
  Tot ze ernstig ziek worden, want die verhalen lees je ook op blogs. Dan wordt opgeroepen tot solidariteit of zijn er acties om landgenoot X gerepatrieerd te krijgen naar land van oorsprong Y, waar die – na jaren afwezigheid – alsnog de nodige zorg zou kunnen krijgen. Wel, die ‘cure’ en ‘care’ wordt ook betaald door de gemeenschap, niet.
  En, er wil natuurlijk niemand ziek worden, en dan bezien sommigen verzekeringspremies ook als verloren geld. Tja, maar zo werkt het niet. Het gaat om het solidariteitsprincipe: een groep mensen betaalt een premie voor wanneer er eentje ziek wordt, en die geniet dan ten volle van de voordelen van de zorg. Een verzekering bekijken als een investering is dan ook verkeerd; hopelijk heb je ze nooit nodig. Bij een brandverzekering ga je na X tijd toch ook geen brand wensen om je rechten op de verzekering uit te kunnen putten en ‘profijt’ te doen?
  Verder geeft Joseph een duidelijke visie weer, anderen houden er een eigen – andere – visie op na. En dwepen dan met al dan niet gelijk hebben.
  Er is er maar één die gelijk heeft en dat is Vadertje staat! Om de Rijdende Rechter te citeren: “Dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen.

 27. heidelande zegt op

  Vanaf 1 mei ben ik (62 jaar oud) verzekerd bij BDAE/Wurzburger Versicherung. Inpatient en outpatient inclusief eventuele medicijnen en een tandartscontrole per jaar voor een premie van 195 euro per maand. Eigen risico is 250 euro per jaar. Polisgarantie voor ten minste 5 jaar. Duits recht is van toepassing met ook mogelijkheden voor beslechting van eventuele geschillen door een onafhankelijke commissie. Voorts is werelddekking (op USA en Canada na) inbegrepen + World Assistance via Allianz. Een verzekeringskantoor in Saarbrucken is tussenpersoon en over de prima individuele ook Engelstalige begeleiding van dit kantoor heb ik niets dan lof. Er zijn dus beslist mogelijkheden om ook in Thailand tegen een redelijke premie ‘rondom’ en zo goed als ongelimiteerd verzekerd te zijn tegen ziektekosten van welke aard dan ook.

  • Sjaak S zegt op

   Deze verzekering mag dan wel goed zijn, maar kun slechts tot je 67ste gebruiken. Daarna is het afgelopen en daar gaat het hier om…. vele expats die hier wonen zijn 65 of ouder en dan hebben ze niks aan die verzekering, want ze krijgen deze niet.
   Kijk hier maar eens naar onder puntje 4: https://www.bdae.com/de/downloads/Expat_Private.pdf


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website