Yingluck Shinawatra

Zeer Geachte Prime Minister,

Heel goed dat u zich persoonlijk op de hoogte gaat stellen omtrent de maatregelen die tot nu toe zijn genomen om in de toekomst een dergelijke ramp te kunnen voorkomen. Voordat het regenseizoen over vijf of zes maanden weer aanbreekt moeten bepaalde maatregelen zijn uitgevoerd. Of in een dergelijk korte tijd dit allemaal in voldoende mate gerealiseerd kan worden betwijfel ik ten zeerste, maar u bent verstandig genoeg om dat eveneens te beseffen. Het zal u ongetwijfeld niet onbekend voorkomen dat bij dergelijke bezoeken, met name de plaatselijke autoriteiten vaak de neiging hebben om de gang van zaken te rooskleurig voor te willen spiegelen. Vergeet bij uw bezoeken niet om ook uw oor eens te luisteren te leggen bij gewone mensen die het allemaal aan den lijve hebben ondervonden.

De beloften van het kabinet

Als regelmatige bezoeker van Thailand volg ik met veel belangstelling het wel en wee van uw land. Politiek bezien verschillen mijn land en het uwe in bepaalde opzichten niet zo veel van elkaar. Tijdens de verkiezingsperiode worden in ons beider landen vaak beloften gedaan die in de praktijk nauwelijks of niet uitvoerbaar zijn.

Een van de beloften van uw partij was onder meer de verhoging van het dagloon. Voor heel veel mensen zou dat fantastisch zijn. Als toerist schaam ik me soms om een glaasje bier of nog erger om een glas wijn ergens te bestellen. Voor de prijs die ik achteloos voor twee glaasjes betaal moet menigeen in uw land meer dan een dag werken.

Uitnodiging

Zou u graag eens willen uitnodigen om met mij gewoon incognito eens een avondje op stap te gaan naar enkele uitgaansgelegenheden in uw hoofdstad. Kwam op dit idee omdat ik gisteravond bij toeval verzeild raakte in een, laat ik het maar zeggen, ‘bierlokaal’.

Het was er druk en u mag het geloven of niet er waren net zo veel Thaise dames als buitenlandse heren aanwezig. In eerste instantie dacht ik dat de aanwezige dames zeer geëmancipeerd moesten zijn, maar ik vergiste me deerlijk. Ik ga het u allemaal uitleggen.

Heel toevallig raakte ik in gesprek met een alleraardigste dame die daar aan de bar zat. Thong is haar naam en ze werkt als verkoopster aan de rand van de stad in een van de kleine verkoopstalletjes bij een Big C . Zeven dagen per week van 10.00 tot 18.00 uur is ze daar present voor een maandsalaris van, u zult het wellicht niet geloven, 4000 baht. De helft van haar inkomen moet ze uitgeven voor een simpele kamer. Met de bus komt ze voor 30 baht naar Bangkok. De combinatie BTS en bus is veel sneller maar bedraagt meer dan het dubbele en dat kan en wil ze niet uitgeven. Waarom Thong en ook al die andere dames, enkele malen per week naar Bangkok komt laat zich raden. Ze is dertig jaar oud en heeft zoals veel van de daar aanwezige dames een kind.

De vader is gevlogen en zal her of der wel met zijn vrienden achter een fles Thaise whisky zitten. Dat soort mannen zou uw regering eens harder moeten aanpakken. Alimentatie betalen noemt men dat in mijn land. De koningin van mijn land is incognito en in het gezelschap van een zeer gerespecteerde dame van het Leger des Heils ooit ook eens op stap gegaan. Een avond toeven tussen burgers die op een heel wat minder florissante wijze door het leven moeten gaan kan heel verhelderend werken.

Zullen we?

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

33 reacties op “Open brief aan Mevrouw Yingluck Shinawatra”

 1. cor verhoef zegt op

  Alleen de gedachte al om tussen de ‘little people’ te moeten bivakkeren en te moeten luisteren naar hun problemen zal Yingluck naar haar 130.000 baht Gucci handtasje doen grijpen om daar vervolgens haar maaginhoud in te lozen. Daarna zal ze waarschijnlijk stamelen; “we’ll set up a commitee that wil look into the matter ‘na ka”.

 2. erik zegt op

  Fantastishe brief, maar of hij in thailand gewaardeert word, betwijfel ik ten zeerste!

 3. king zegt op

  Joseph,
  Prachtige brief alleen zal de message niet overkomen.
  Die 4000–Bht die je noemt lijkt me te weinig,Volgens mijn vrouw moet dat minstens 6000.–Bht zijn(ook nog een lachertje) en mijn schoondochter zegt zelfs dat daar nu niemand meer voor werkt.
  De Birmese vrouw die hier hele dagen de straat aanveegt(en constant met zichzelf telefoongesprekken voert)krijgt zelfs 9000.–per maand van de Konkaan.

  • HansNL zegt op

   Beste King,
   4000 baht per maand lijkt je te weinig.
   En dat is het ook.
   Volgens de ega moet dat minstens 6000 baht per maand zijn.
   Op zijn minst.
   En een straatveegster krijgt zelfs 9000 baht per maand.
   Wow.
   Je schoondochter zegt dat daar nu niemand meer voor werkt?
   Oops, de jeugd he?
   3 weken geleden was er een sollicitatie bij een winkelbedrijf in Khon Kaen.
   Er waren 15 plaatsen te vergeven.
   Maandsalaris voor 6 dagen per week, 8 uur per dag 4500 baht.
   Aantal sollicitanten?
   480
   Ach ja, moet er wel bij vermelden dat de gemiddelde leeftijd van de sollicitanten in de rij ongeveer 35-40 was, overwegend dames, en ook enkelen die ik gedurende mijn zeldzame stapavondjes ook gezien heb, duidelijk in functie.

   Dus

   • king zegt op

    Hans,Ik spreek over Bangkok.Jij oer Khon Khean.Dat is verschil.
    In Isaan ligt alles op een veel lager niveau.
    Groeten.

 4. king zegt op

  Joseph,
  Nog even een aanvulling.Een vrouw die in bars werkt zal zeker overdag niet een baantje erbij nemen als verkoopster.Zeggen hier een paar Thais om me heen.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Het is precies andersom. De dame in kwestie probeert in de avonduren iets bij te verdienen. Ik ken legio van dergelijke gevallen. Bovendien maakt het weinig uit of je 4000 of 6000 baht per maand verdient, het is te veel om van dood te gaan en te weinig om van te leven.

   • king zegt op

    Hans nog even dit:
    Gaat iemand die na barbezoek in Bangkok 1500Bht kan verdienen door 2xmet haar ogen te knipperen 7 dagen per week in de snikhitte dingen verkopen voor 4000Bht per maand?Nee toch?

 5. Gringo zegt op

  Mag ik met je mee, Joseph?
  We kunnen het zo regelen, dat ik “toevallig” in de buurt ben!

  • Joseph Jongen zegt op

   Gringo, als mevrouw toevallig niet zou reageren ga ik met jou op stap en stellen een rapport op dat we naar haar zenden. Groet uit Chiangmai

   • Gringo zegt op

    Natuurlijk gaat zij met jou op stap, maar dan moet je wel eerst haar foto vervangen door de jouwe. Zij wil vast weten wat voor vlees zij in de kuip heeft.

 6. teun zegt op

  Joseph, kennelijk kom je regelmatig naar Thailand en je denkt dan gelijk al te weten hoe het werkt hier. Om te beginnen moet je kijken naar het Cost of Living gegeven hier. En dan pas een oordeel geven over de prijs, die jij betaalt voor je bier. Uitgaande van TBH 4.000 p/m (=TBH 133 p/d) betaal jij – zeker in Chiang Mai – veel te veel voor een biertje. Of had je er 3 op toen je dit verhaal schreef?

  Je kunt inkomens hier dus totaal niet bekijken tegen een Nederlandse achtergrond. Hou er rekening mee, dat er een relatie is tussen lonen en prijzen en dat niveau is niet in alle landen gelijk.

  De premier hoeft dus echt niet met jou tussen “het volk” te lopen om via jou iets te weten te komen. Jan Modaal verdient in Nederland EUR 40.000 en de premier iets van EUR 130.000. Zo werkt dat hier ook en nog een beetje extremer, omdat democratie nog niet zover is ontwikkeld (of beter gezegd:doorgeschoten) als in Nederland.

  Proost!

  • Joseph Jongen zegt op

   Teun, ik denk het niet alleen te weten, maar weet het ook. Ken Thailand aardig goed en niet enkel en alleen Bangkok en Chiangmai of simpel de prijs van een glas bier. Verder maak ik geen enkele inkomensvergelijking tussen Thailand en Nederland. Maar met 4000 baht per maand is het leven in Thailand echt bitter. Jammer dat zoveel expats, zoals blijkbaar ook jij, geen kwaad woord over Thailand willen horen en slechts kritiek op Nederland kunnen uiten.Vergeet niet dat mede dankzij die -wat jij noemt- ‘doorgeschoten democratie’ wij tot een van de allerrijkste landen ter wereld behoren en vele landgenoten daardoor met zoveel genoegen in Thailand kunnen wonen. Groet, Joseph

   • teun zegt op

    Joseph, er is geen thai(se) die met een verdienste van TBH 4000 per maand ook nog eens in een bar kan zitten! Gewoon even rekenen:
    1. inkomen TBH 4.000 p/m
    2. huur TBH 2.000 p/m (jouw opgave)-/-
    3. te besteden levensonderhoud TBH 2.000
    4. dagelijks met bus TBH 1.800 (vlgs jou TBH p/d om naar BKK te komen; ze moet ook weer terug dus 30dagen x TBH 60)

    RESTEERT precies TBH 200,- p/m voor eten, kleding, kind. wat denk je? zou het kloppen wat ze je zegt?En ook als ze voor TBH 30 p/d heen en weer reist dan resteert er TBH 1.100 (TBH 36 p/d) voor genoemde uitgaven. Als ze aan de bar kan zitten (zoals jij wil geloven) dan is dat maar voor 1 ding: Farang aan de haak slaan met zielig verhaal!

    Ik bedoel maar. Wat ze je vertellen moet je met minimaal een grote korrel zout nemen.

    • teun zegt op

     Joseph??

     Waar blijf je nou met je moraliserende verhalen? Het is toch zielig die TBH 4.000 p/m! Geloof niet alle sprookjes, die ze je vertellen.

     En als het waar is dat ze van TBH 4.000 p/m moet leven dan zal het toch wel waar zijn? Of niet soms??

 7. king zegt op

  Joseph,
  Jongen nou toch.Mijn twee thaise zonen zeggen van jouw prachtige verhaal “Ki Moo”
  Jij zal weten wat het betekent.Zie mijn reachtie verder over de 4000Bt voorf een hele maaand 8 dagen per week in Bangkok.

  • king zegt op

   Teun,
   Jouw reactie sluit aan op de opmerking van mijn twee zonen:Ki Moo.Dat betekent leugenaarster.

 8. Jos zegt op

  Ik wil ook wel een avondje met Yingluck op stap.

  Welke PM er ook de baas in Thailand maakt niet zo veel uit. (gebeten door kat of hond?).
  En op prestaties hoef je ze ook niet af te rekenen.
  Maar deze ziet er tenminste in ieder geval goed uit.

  • Sir Charles zegt op

   Als ik mocht kiezen tussen Yingluck Shinawatra of Angela Merkel dan heb ik geen bedenktijd nodig. Overbodig te vermelden dat ik kies voor de eerste. 😉

   • Jos zegt op

    zou het Joseph echt om de economie gaan of wil hij gewoon de PM daten?

   • Rob V zegt op

    Zou toch afhangen van mijn intenties: WIl ik daadwerkelijk iets bereiken of gewoon een leuk avondje uit? Beide dames zijn te oud voor mij, maar als ik voor de sanook avond ga, dan toch met Ying! 555

 9. teun zegt op

  Die Joseph! Rekenen is niet zijn sterkste punt! Het geloven van sprookjes in een bar cq. zielige verhalen is wel iets waar hij na – regelmatige? – bezoeken aan Thailand wel in geloofd! Van TBH 4.000 p/m waarvan de helft opgaat aan huur en ca TBH 1300 aan busritjes, resteert nog zo’n TBH 650 p/m om
  1. van te leven met een kind (=TBH 21,66 per dag) en
  2. ‘s avonds in een bar te zitten.

  • Joseph Jongen zegt op

   Die Teun! Ik kan in elk geval lezen en ook helder denken met daarbij een beetje mensenkennis.

   • teun zegt op

    Joseph,

    Het eerste geloof ik zonder meer. Maar bij 2e en 3e heb ik toch enige twijfel. Je artikel over die “zielige” dame in de bar bevestigt dat. Je suggestie, dat jij degene zou moeten zijn om Yingluck “de ogen te openen” is op z’n minst pretentieus te noemen. Misschien ingegeven door het feit, dat Yingluck kwa uiterlijk aantrekkelijker is om een avond mee door te brengen dan de door jou omschreven dame in de bar?

    • Joseph Jongen zegt op

     Wil wel een discussie op aangaan maar dit is ver beneden mijn niveau. Dag Teun

 10. siamees zegt op

  De echte minimum die ik van horen te zeggen heb weet je wel,wel van horen te zeggen hier in het hele verre arme Isaan op het platteland zou zijn 4500 bath,en dat is zeven op zeven 4 weken aan een stuk voor 150 bath per dag,maar dat is wel in Isaan op den armen buiten he.
  Ikdenk wel dat dat de minimum van heel Thailand is.Moeten ze zelfs nog hun eten gaan schieten of vissen,geloof me er is echt wel nog armoede in dit zo prachtige land voor de farang.En dan hebben ze meestal ook nog geen electriciteit,ik vindt het hier soms zo fantastisch helemaal niet meer als ik die armoede zo moet zien.

  • king zegt op

   Let wel Siamees,
   Het zou in het verhaal gaan om een vrouw die in Bangkok werkt.
   Daag gelden iets andere maatstaven.

   • siamees zegt op

    Moeilijk te geloven,veel armen hier staan te springen om daar te kunnen gaan werken omdat ze daar al gemakkelijk 6000,7000,8000 bath kunnen verdienen.4000 bath in
    Bangkok kan ik moeilijk geloven en mijn vrouw ook trouwens,maar ja net zoals iedereen weet ik niet alles.Groeten.

    • king zegt op

     Siamees,
     Onze schoondochter(behendig en snel,ondanks haar dikte)verdient op de Phatunam markt 9500Bht per maand+provisie In Bangkok dus.
     Ze spreekt gebrekkig Engels maar genoeg om aan Farang inkopers goed te kunnen verkopen
     Vandaar de provisie
     Alles gaat dan per 6,12 of 24 in de groothandel afgeleid van het dozijn.Op bobe trouwens ook.

    • king zegt op

     Siamees,
     Nog even een aanvulling op je reactie.7of 8000Bht krijg je niet “gemakkelijk”Je moet er wel wat voor doen en kunnen.Isaan mensen die naar BKK komen krijgen altijd minder en worden(vooral door de Chinezen die de baas zijn)afgeknepen.Bovendien alles is hier veel duurder,dat weet je zelf ook wel.

     • siamees zegt op

      Mijn vrouw is een half-Chinese van Bangkok, ik ga dus regelmatig terug naar Bangkok en ja Isaan mensen worden daar fameus uitgeknepen en gediscrimineerd dat weten we allemaal al lang,maar het zal wel waar zijn als al die jonge mensen dat mij hier komen vertellen en masaal naar daar trekken,en geloof me vrij Isaanmensen niet kunnen werken, vergeet dat maar er zijn er velen die kunnen werken voor 2 of 3,alleen zijn de sukkelaars niet slim omdat hun ontwikkeling niet gestimuleerd wordt omdat ze dom gehouden worden.Bangkok is ook wel wat duurder maar velen van die Isaanmensen zijn spartaans opgebracht en hebben uiteindelijk ook niet zo veel nodig zoals de Bangkokianen en sparen dus zo veel mogelijk op,die zijn al blij dat ze daar kunnen komen werken.Velen zullen natuurlijk ook wel een paar jobkes combineren wat ze er niet altijd komen bij zeggen,maar ja als iedereen hier wegloopt naar daar kan het niet anders dan waar zijn.

 11. hans zegt op

  Mijn schoonvader had vorig jaar bij het oogsten van de rijst 270 thb perdag, schoonmoeders 220 en dat vond men ruim betaald. Kennis van mij liet zijn huis bouwen door eigen familie resp. 200 en 150 .thb per dag.

  Mijn vriendin verdiende 2 jaar gelen 3500 thb per maand 6 dagen in de week van smorgens 7.00 tot savonds 20.00 (lokale winkeltje
  Overigens Teun, Jan Modaal zou willen dat ie 40.000 euro had, deze was voor 2011 rond 32000,00 euro en wordt voor 2012 geschat op zo een 33.000.

  bron: thailand schoonfamilie Udon Thani

 12. Sir Charles zegt op

  Begrijp wat je bedoeld met je open brief maar ik schaam me geen moment wanneer ik in Thailand verblijf om daar eten en drinken te nuttigen waarvoor vele Thai een dag voor moet werken, zo schaam ik me ook niet een vliegticket aangeschaft te hebben voor een bedrag wat voor menig Thai onhaalbaar is om een soortgelijke reis te kunnen maken, zo schaam ik me er ook niet voor om me niet te willen laten vervoeren in zo’n gammele stadsbus, zo schaam ik me er ook niet voor om in een hotel te verblijven voor een bedrag per nacht gelijk aan het bedrag waarvoor menig Thai per maand zijn of haar kamer moet betalen en zo zijn er wel meer herkenbare omstandigheden te bedenken die de toerist en de expat eigen zijn.

  Nee hoor, ben daar echt niet om daar er mee te koop te lopen of daar de ‘big spender’ uittehangen die opzichtig met bahtbiljetten en zijn creditcard zwaait want zal zeker niet achteloos geld over de balk gooien of meer uitgeven dan nodig is.
  Evenzo zal ik ook niet willen bezuinigen op een biertje of een Khao Pad omdat die ergens 5 baht goedkoper zijn, die landgenoten zijn er ook…..

  Prijs me gewoon een gelukkig tevreden mens, kortom het is toch leuk om Nederlander te zijn, geld te kunnen verdienen om vervolgens een deel daarvan te kunnen uitgeven om te genieten van een vakantie in Thailand en of eventueel daar later de oude dag doortebrengen.

  Uiteraard realiseer ik me dat de situatie voor veel mensen op de wereld waaronder in Thailand er niet uitziet zoals we zouden wensen, wil het een en ander daarom zeer zeker niet demoraliseren en besef me degelijk dat ik het beter heb dan een bijstandgerechtigde of een minimumloner maar daarnaast heb ik er ook volstrekt geen moeite mee dat veel mensen op hun bankafschrift (veel) meer krijgen bijgeschreven dan op de mijne.

  Overigens ken heel wat mannen die zouden willen dat alimentatie niet bestond in Nederland, gelukkig zit ik daar niet aanvast want dat geef ik liever uit aan leuke dingen waaronder in Thailand. 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website