Isaanland

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Column
Tags: ,
30 juli 2017

De Inquisiteur heeft veel tijd en vooral, terug iets beter internet. Tenslotte moeten de stille avonden gevuld worden en televisie is niet aan hem besteed dus grasduinen op het internet is de boodschap. En hij heeft ‘Thailandblog’ ontdekt. Beter gezegd, hij is het gaan uitpluizen.

Meestal veel betere schrijfsels dan de zijne maar het deert niet, de Inquisiteur is de schaamte allang voorbij. In een vroeger leven leverde hij al vele blogs voor zijn toenmalige stamkroeg in Pattaya en de spot ging volledig aan de Inquisiteur voorbij.

Verbazing is het eerste gevoel dat opkomt, verdorie, er zijn er meer als hij die ook gekozen hebben voor het rurale leven in Thailand in plaats van de toeristische hotspots. Het tweede gevoel is een beetje gelukzaligheid: ze maken op dat blog net zoveel schrijffouten als ondergetekende. Bewondering ook, sommigen lijken wel echte Thai indien alles waar is wat ze beweren. Vrolijkheid komt ook boven, de expats lijken verdeelt in twee kampen:

 1. de Pattayanen (daar kan je gemakkelijkheid halve ook de Samuiers, de Hua-Hinners, de Pukhetters, de Chang-Maiers en zelfs de Bankokezen bijrekenen).
 2. tegenover de Isaaners.

Wat is dat toch met Isaan? Waarom roept deze streek zoveel controverse uit? Waarom zoveel commentaren over deze mensen?

Iedereen die Thailand bezoekt, er langdurig verblijft of er woont krijgt er mee te maken, willen of niet. Neem nu het eerste het beste koppel dat een georganiseerde rondreis maakt. Hun eerste contact, de minibus chauffeur die hem op Suvarnabhumi afhaalt, is Isaaner – zeker weten. Eentonige en slecht betaalde job, veel en lang van huis, dikwijls slaperig (hoe gevaarlijk! denkt dan de modale westerling), maar meestal vriendelijk genoeg.

Vervolgens de poetsvrouwen in de hotels – Isaans, want ze moeten maandenlang twaalf uur per dag werken, de opgespaarde maandelijkse vakantiedag nemen ze pas bij het Thaise nieuwjaar of een ander traditioneel feest, kunnen ze hun kinderen bezoeken.

De toerist ziet de bouwvakkers, in die hitte, in die zon. De straatwerkers, de afvalbehandelaars. Een nadenkend toerist kan zich zelfs een voorstelling maken van hoe het er aan toe moet gaan in de fabrieken in en rond Bangkok.

Kortom, al het lager en ongeschoold personeel komt uit het noordoosten. Vriendelijk glimlachend, diep buigend en verlegen. Toeristen vinden deze mensen uitermate aangenaam – dienstig en vriendelijk, blij met een tip van twintig baht, het moet goed zijn daar in die Isaanstreek. En toeristen vertellen vanaf nu veel goeds over Isaan.

Vervolgens een nieuwsgierig man, of een groep vrienden, die wel eens willen ontdekken of het daar in Thailand werkelijk zo losjes aan toe gaat. Ze hoorden wat van vrienden of kennissen en reizen vervolgens avontuurlijk zelfstandig richting wonderland. En geraken er meestal zonder al te veel problemen – tot ze uit de klauwen van de goed georganiseerde westerse organisaties als luchtvaartmaatschappijen en luchthavens komen.

De rit richting -vul zelf in- doch meestal Pattaya, is al iets chaotischer. De chauffeur wil toch graag net iets meer verdienen dan de schamele driehonderd bahtjes per dag. Later, in de tot zijn tijdelijk uitgeroepen stamkroeg, zal hij van de meer ervaren mannen te horen krijgen dat het een Isaaner was, die zijn tuk op geld.

Dat weten ze door de meisjes, de vrouwen. Die zijn ook erg geldlustig. En bijna zonder uitzondering afkomstig uit de Isaan-provincies. De serveuses, de kassiersters, de ronddolende schoonheden op straat, de ongelooflijk mooi en slank gebouwde go-go dansers, zelfs de mooie jongens in de bars, clubs en discotheken: negentig procent kans dat ze uit Buriram, Korat, Udon Thani, Kon Khean of een andere Isaan provincie komen.

Vanaf nu beleven deze mannen vreemde dingen. De lieve meid blijkt arm te zijn, moet werken om de familie te ondersteunen. Dus op alle mogelijke manieren geld verdienen. Vroeger, zo’n twintig of meer jaar geleden was dat nog leuk: de familiebuffel werd zonder uitzondering ziek. Nu is dat een kapotte tractor geworden. Indien dat niet werkt sukkelen hun moeders nog steeds in het ziekenhuis en jawel, geen geld. Kortom, de man begint kennis te krijgen. Isaan-mensen willen geld weet hij nu.

Vaak worden deze mannen vaste Thailand-reizigers. En worden ze ervaren in het behandelen van hun Isaan-problemen. Er komt meer eelt op hart en ziel, de portefeuille blijft vaker achter slot en grendel – want ze krijgen ook te maken met slimme Isaan-sters die al jaren in de horeca werken. Die meer welstellend geworden zijn, die slimmer dan hen zijn. En gaan hun verhalen rond, meestal niet meer zo erg positief wat deze streek betreft.

Dan zijn er de gevorderden, de ‘long-stayers’. Sommigen houden vast aan het vrijgezellenleven maar de meesten worden verliefd op, jawel, negentig procent kans, een Isaanvrouw. De impulsieven gaan direct samenwonen. Willen dat vakantiegevoel gedurende drie-vier maanden per jaar en komen zodoende in de problemen met hun geliefde. Want ze vergaten dat die familie en kinderen heeft waarnaar ze verlangt. In plaats van lekker sexy te wezen, te doen wat de farang graag heeft, begint ze een eigen planning te verkondigen – wil hij niet naar haar geboortedorp versassen?

De nadenkende maken eerst een barre verkenningstocht richting platteland, overleven gedurende enkele dagen het vreemde eten, de minder hygiënische omstandigheden, de hitte, de insecten, de familie. En besluiten om wel langdurig in Thailand te gaan leven doch niet in Isaan. Ze gaan met hun trofee in een westerse enclave wonen zodat ze hun eigen gewoontes aangaande cultuur, eten, farang-vrienden, op stap gaan en andere kunnen behouden. De gade moet maar blijven, of ze nu heimwee naar kinderen, familie of streek heeft of niet. Tenslotte betaald hij toch alles zeker. Uit goedheid zal hij jaarlijks wel eens keertje heen-en-weer rijden. Die vlotte, sexy meid begint te veranderen, ze begint te zeuren, ze is minder toegevend geworden als voorheen. En nu komen er meer slechte dan goede verhalen los over Isaan.

Er zijn ook echte Isaan-kenners. De expats. Mensen die echt integreren, zelfs die fonetische taal willen aanleren, zo anders dan het beetje koeterwaals-Thai dat ze onder de knie kregen.

Die willen werken op de rijstvelden zonder te beseffen dat hun ondernemingslust door de overheid als illegale arbeid beschouwd wordt. Die verhuizen naar dat geheimzinnige gebied en er een zodoende huis bouwen, meestal niet ingedekt door een goed samenlevingscontract of wat dan ook. Ze ondergaan morrend het familiegedoe van de broers en zussen, de moeders, de vaders en de verre verwanten die plotseling allemaal in zijn huis wonen, er eten en slapen en hem links laten liggen. Tachtig procent zal na een half jaar terugkeren naar de meer farang-vriendelijke streken.

Deze mensen zijn de ware specialisten, de kenners. Met veel cynische verhalen over Isaan, al dan niet positief.

En zijn er mensen zoals de Inquisiteur. Vijfentwintig jaar Thailand, waarvan vijftien jaar lang langdurend rondreizend van noord naar zuid, van oost naar west. De laatste tien jaar er wonend, waarvan de eerste negen jaar in de enclave Pattaya-aan-zee. Oneindig ervaren in Thailand, de cultuur, de Thai.

En nu in, jawel, Isaanland gaan wonen. En jawel, met een trofee, zo’n twintig jaar jonger. En jawel, een huis gebouwd. Die zich nog steeds voortdurend ligt te verbazen over cultuur, taal en andere Thaise, nu ja, Isaanse dingen. Die een eigen taaltje heeft ontwikkeld waar geen buitenstaander iets van snapt, enkel zijn naasten begrijpen hem goed.

Die nog steeds dikwijls zware en emotie volle discussies heeft met de geliefde over hoe samenleven. Die het budget na een eenmalige proeftijd van een maand of drie terug in eigen handen moest nemen om niet failliet te gaan. Die beseft dat hij altijd een vreemdeling zal blijven, hoe vriendelijk en meelevend het er ook aan toe gaat – tot het menens wordt. Die zich ergert aan familiedingen waar hij kop noch staart aan krijgt. Die beseft dat hij hier niet enkel voor eigen plezier kan leven, maar dat er een jongere partner is die aan eigen en haar dochters toekomst denkt en verwacht dat hij daaraan meewerkt.

Maar die gevonden heeft wat hij zocht: plezier in het leven, in zijn partner, in zijn omgeving. Iemand die veel krijgt voor wat hij geeft, iemand die niet steeds wil oordelen of veroordelen.

Mensen uit Isaan zijn gewone mensen – alleen is er een erg groot cultuurverschil. Ze hebben hun gevoelens, ze willen een goed leven net als iedereen. Ze zijn lief, ze zijn wreed. Ze zijn vriendelijk, ze zijn ergerlijk. Ze zijn werklustig, ze zijn lui. Er zijn drinkers, er zijn geheelonthouders. Er zijn hier slimme mensen, er zijn domme mensen.

Net zoals in België en in Nederland. Zoals over de hele wereld.

De Inquisiteur

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Isaanland”

 1. NicoB zegt op

  Dit is een mooi en behoorlijk raak beschouwend verhaal. Dat is uit het leven gegrepen zoals de Farang langzaam maar zeker zich ingraaft in een totaal andere wereld dan huisje boompje beestje door een routinier in Thailand.
  NicoB

 2. Koge zegt op

  Een heel mooi stuk ,compliment , heel herkenbaar . Zo is het helemaal. Ik hou ook van Isaan en precies
  om de redenen die je aangeeft.

 3. HansG zegt op

  Duidelijk verhaal. Mooi geschreven.
  Niets aan toe te voegen.

 4. Ruud zegt op

  Ja en daar ligt de kern van het verhaal, Westerlingen kunnen zich niet verplaatsen in de authentieke Thaise maatschappij en armoede en Thai kunnen zich bij benadreing niets voorstellen over de Westerse maatschappij. Als je als Farang de taal niet spreek en opgaat en meegaat in de Thaise cultuur is een langdurige relatie ondenkbaar, tenzij je het geluk hebt een Thaise partner te vinden die in jouw land wil wonnen en leven, hard wil studeren om jouw taal te leren en wil werken om deels zelfstandig te zijn en zelf te kunnen beslissen of zij geld aan familie besteed. Dan is een lange relatie denkbaar, maar Thailand zal altijd blijven trekken, zeker als ouders of kinderen daar achter blijven.
  Een relatie meet een Thaise met een leeftijdverschil tot max 20 jaar is het zeker waard om te proberen, als zij en jij een toekomst op willen bouwen in jouw geboorteland, want ik heb maar zelden een Farang ontmoet, die de taal, cultuur begrijpt, en daar dan ook nog in kan integreren en accepteren. Ook de Inquisiteur moet regelmatig zijn Westerse grenzen aangeven, wat ee spanning en afstand op kan roepen naar de locals.
  Hoewel zijn levenswijze heel dichtbij een acceptabel integreren in de Isaan komt. Maar toch nog wel verschillen en dus onbegrip naar boven komen.

  Onthou dat een sexuele relatie met een Thai hoe heftig ook, nog geen garantie is voor een goede relatie. Voor een goede relatie is begrip, geduld, gezichtsverlies en mededogen belangrijk ( en geld helpt) maar sex is als een biertje en een whisky, je geniet zorgeloos, maar het maakt je niet langdurig gelukkig.
  Dus geniet op je vakantie in Thailand en besef dat voor geluk meer tijd en inzicht nodig is.
  Na 5 jaar leven in de Isaan heb ik veel geleerd, veelal op de harde manier en te laat, nu weer een bestaan in Nederland met een Thaise partner die hier een toekomst aan het opbouwen is. En ik leer nog elke dag en heb oneindig veel geduld, omdat zij mij uiteindelijk meer plezier geeft dan menige Nederlandse vrouwen die vaak met het bereiken van de 50-jarige leeftijd er ouder uitzien, met hun korte haarstijl en kledingkeuze.

  Dus mannen geniet in Thailand maar verlies niet je verstand na een weekje sexueel plezier.

  Ruud

 5. Sir Charles zegt op

  In alle vriendelijkheid mijnerzijds en in algemene zin eigenlijk nooit zo begrepen wat er zo bijzonder aan Isan is, dat het zo opgehemeld wordt door menigeen. Ook nooit begrepen wanneer er ook maar enig kritiek op een willekeurig Isaans onderwerp of gebruik geleverd wordt sommigen dan direct in de gordijnen willen springen want zeg niets ‘verkeerds’ op Isan of mensen uit dat gebied!
  Het zal te maken hebben dat van vele hun vrouw een Isaanse is wat dan ‘automatisch’ betekent dat Isan zo bejubeld behoort te worden?
  Hoor nog steeds dikwijls zeggen ‘wanneer je niet in Isan bent geweest dan ben je ook nooit in Thailand geweest’ of dat Isan het ‘echte’ Thailand is en dergelijke uitlatingen.
  Het klopt mijn vrouw is geen Isaanse en waar zij vandaan komt is ook een gewoon gebied met gewone mensen net zoals in Nederland en België kortom zoals overal in de wereld én dus ook Isan…

 6. Henk zegt op

  Herkenbaar voor mij. Ook enkele jaren als toerist Thailand bezocht. Mijn Nederlandse vrouw was overleden, en een kennis haalde me over een keer mee naar Thailand te gaan (pattaya) Ik wist niet wat me overkwam! Verliefd geworden op een dame die ook verliefd was geworden, op mijn portemonnee wel te verstaan. Daarna nog wat relaties geprobeerd. Maar ook hetzelfde, geld was belangrijker dan liefde. Op een gegeven moment had ik het helemaal gehad met Thailand. Ze konden de boom in de dames daar! Ik nam me voor er nooit meer heen te gaan. Een goede vriend van mij in Nederland had een Thaise vrouw. Tijdens een gesprek met hen vertelde deze Thaise dat ze wel een goede Thaise vrouw voor mij wist. Een ontwikkelde vrouw nog wel! Verkracht als 16 jarige, onder druk van de familie met de verkrachter getrouwd, 2 kinderen met hem gekregen, maar dat huwelijk hield geen stand, hij gebruikte geweld, ging vreemd, gaf nauwelijks geld om van te leven, kortom een drama. Haar moeder zorgde voor haar kinderen, ze werkte enkele jaren keihard, ging naar Engelse les, leerde Engels spreken en schrijven. De Thaise vrouw die mij op haar spoor bracht, was een zus van de verkrachter…. Haar familie sprak schande van hun zoon c.q broer en had juist veel respect voor zijn ex-vrouw. Toen ik foto’s zag van haar was ik onder de indruk! Ik kreeg haar e-mailadres, stuurde een berichtje, en kreeg antwoord. Zo begon het, op een gegeven moment Skypten we elke dag, en na een half jaar, nadat we elkaar goed hadden leren kennen besloot ik haar op te zoeken. Het klikte geweldig. Dit nu is inmiddels 7 jaar geleden. Inmiddels was ik met pensioen gegaan. Ik besloot voor haar te gaan. Ze kwam ook uit de Isaan, ik vond en vindt de Isaan geweldig, inmiddels zijn we 3,5 jaar getrouwd, en hebben we ons gesetteld in een nieuw gebouwd huis. We hebben een goede relatie, met ook wel eens probleempjes, maar we kunnen heel goed communiceren, en we lossen dat altijd op. Ik denk wel eens, als ik nu geen geld had gehad, zou het dan ook zo gegaan zijn, maar dat zal altijd een vraag blijven. Mijn vrouw hoeft niet te werken, we hebben het goed. Het leeftijdsverschil van meer dan 20 jaar voel ik niet. We hebben inmiddels vele tripjes gemaakt door heel Thailand, maar ik ben altijd weer blij als we in ons huis terug zijn. We wonen 20 km vanaf de Mekong rivier, prachtig om die rivier te volgen. NongKhai, Loei, Nakhon Phanom, met hun markten, prachtig. De mensen in ons dorp geven me het gevoel dat men mij accepteerd. Kortom niks negatiefs van mij over de Isaan.

 7. FrancoisNangLae zegt op

  “Meestal veel betere schrijfsels dan de zijne”. Niet zo bescheiden, inquisiteur. Je hebt een geweldige manier van schrijven. Het schrijven vanuit de 3e persoon is een aantrekkelijke stijlfiguur. Zo er al betere schrijvers zijn, dan toch zeker slechts een enkeling. Dus de geciteerde zin moet zijn: ” Meestal schrijfsels die niet in de buurt komen van het niveau van de zijne”.

 8. henry zegt op

  Isaan is Thailand niet. Alhoewel velen daar wel diep van overtuigd zijn. Ik woon niet in de Isaan, heb ook geen Isaanse vrouw. Ook geen Isaanse buren,,vrienden of kenissen. Dit geld ook voor de meesten in mijn Westerse kenissenkring.
  Dus wij worden niet geconfronteerd met die blijkbaar voornamelijk Isaanse toestanden. Wou maar even aantonen dat Isaan niet Thailand is, en Isaan al helemaal niet Thailand is.

  • FrancoisNangLae zegt op

   Fijn dat dat misverstand dan nu definitief uit de wereld is.

 9. ruudje zegt op

  kom al 25 jaar in thailand (korat) , ik heb het hier zien evolueren.(woon hier 7 jaar)
  In Pattaya heeft men de Central , Royal garden en het verouderde Mike
  Hier in Korat ,the Mall met zwembad, ijspiste enz , terminal 21 en de Korat Central is bijna af .
  Wij hebben hier ook een nachtleven (universiteitsstad) enkele farangbars en vele thai bars , de Korat zoo
  enz.
  Het is hier goed leven , maar soms ga ik eens terug naar Pattaya om eens een goede babbel te doen .

  RUUDJE

 10. fred zegt op

  Ergens gaan wonen is één ding maar ergens blijven wonen is een heel ander ding. Ik heb er al veel geweten die in de Isaan zijn gaan wonen…..echter zijn er daarvan al hele hopen wedergekomen.

  Mijn standpunt blijft dat ik de Isaan leuk vindt voor af en toe een tiendaagse…..ook wij hebben er een huis….en dat zie ik als mijn buitenverblijf. Er echter permanent wonen zie ik echt niet zitten…..Je gaat dan toch wel heel veel dingen missen in je leven.

  Zelfs om het even waar permanent in Thailand wonen zou me niet kunnen bekoren. Met enige regelmaat verlang ik naar de schoonheid van Europa en wil even weg uit die chaos.

 11. lung addie zegt op

  Isaan is reeds veel veranderd in een periode van 20jaar. Zeker na het ‘ Taksin’ tijdperk. Isaan is niet meer wat het toen was. In en rond de steden is een ware metamarfose ontstaan.
  Zich ‘inleven’ in een maatschappij is iets totaal anders dan ‘leven’ zoals de maatschappij. Zich inleven is proberen te begrijpen en zich aanpassen aan de geldende levensomstandigheden. Doch zich inleven betekent niet dat je moet levens ALS want dat is voor een farang bijna onmogelijk, tenminste, als hij de zich verworven levensstandaard uit zijn thuisland, wil behouden. Ik lees hier vaak: ik wil leven of leef zoals een Thai. De Thai die wil echter veel liever leven zoals de Westerling, doch kan het zich meestal niet veroorloven. Waarom zou iemand dan als Westerling willen leven als een Thai? Het kan toch niet de bedoeling zijn ergens te gaan wonen waar je 5 passen terug moet tegenover wat je voorheen gewend was. Ook in Isaan is dat niet meer nodig. Je kan in Isaan, net als in het Zuiden op een even comfortabele manier leven als waar ook ter wereld. Dit zal enkel en alleen afhankelijk zijn van wat je er zelf kan of wil van maken en van hoe afhankelijk je zelf bent van de omgeving. Het is geen enkel probleem je in een maatschappij goed te voelen en er je vertrouwde levensstijl op na te houden zonder de omgeving tegen de borst te stuiten. Binnen je eigen omgeving leef je tenslotte zoals je zelf wil. Een goede voorbereiding voor het zetten van zo een stap is echter onontbeerlijk en wordt door velen over het hoofd gezien, met dan alle gevolgen van dien.
  Voor mij is “Thailand” niet enkel Isaan maar het ganse grondgebied, van Noord naar Zuid en van Oost naar West. Ik geniet elke dag en dit reeds sedert verschillende jaren, waar ik ook ga, elk gebied heeft zijn charmes ……

 12. Slagerij van Kampen zegt op

  Dat de meesten verliefd worden op een “Isaan vrouw klopt” Oorzaak? Niet de specifieke aantrekkingskracht van de isaanse vrouw maar het feit dat de Isaan vrouw tuk is op farangs vanwege de financiële rampspoed thuis. Met name deze vrouwen zijn op zoek naar farangs en niet andersom. Wat vrouwen betreft neigt een man tot hetgeen gemakkelijk verkrijgbaar is, zeker als hijzelf minder goed in de markt ligt. Dat een farang met zijn “trofee” een toeristen enclave als domicilie prefereert boven de Isaan maakt de inquisiteur zelf begrijpelijk door te stellen dat hij in de Isaan altijd een outsider blijft.
  Ik kan het inderdaad ook maanden in de Isaan uithouden. Maar dan juist dankzij dat isolement. Ik hoef niets, behalve mijn portemonnee trekken, men vraagt mij verder niets. Mijn mening interesseert niemand. Men laat mij met rust. Een kluizenaar in de Isaan. Heerlijk na al die verplichtingen en eisende en claimende mensen op mijn werk hier in nederland. En dat op mijn 63e! In de Isaan? ” I am a rock, I am an island” om met Simon and Garfunkel maar wat mee te neuriën!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website