Het ideaalste plekje van Thailand

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
7 september 2018

Wat is het meest ideale vakantieplekje waar je in Thailand heen moet gaan? Om maar met de bekende deur in huis te vallen; dat plekje is voor iedereen heel persoonlijk. Het echte Thailand bestaat niet, hoewel sommige Thailandblog-lezers daaromtrent een afwijkende mening hebben. Thailand is in dit opzicht niet anders dan België, Nederland of welk ander land ook.

Genieten kun je in het noorden van Thailand, in de Isan en op de meer zuidelijk gelegen stranden en eilanden.

Onzin

Heb inmiddels al heel wat onzinnige opmerkingen gehoord en gelezen omtrent Thailand. Pattaya; ’s werelds grootste bordeel. Hua Hin; een rustoord voor ouden van dagen. De Isaan; als je niets te makken hebt en voor goedkoop kiest. De eilanden; als je niet meer fantasie hebt dan zij aan zij te willen bruinbakken op het strand. Schandalige prijzen op Phuket. Taxichauffeurs die in de stinkstad Bangkok de boel belazeren. En de aller merkwaardigste: de mannelijke Thailandgangers zijn hoerenlopers. Het zal je maar gezegd zijn.

Central Mosque, Songkhla

Persoonlijk

De plaats waar je een vakantie wil doorbrengen is heel persoonlijk en kan zelfs gedurende de reis sterk variëren. Neergestreken in Songkhla, bijna het uiterste zuiden van Thailand, heb ik genoten van de rust en het superbrede strand. Echter na 9 uur ’s avonds kun je daar een kanon afschieten. Toeristen zie je nauwelijks en het is er rustig, heel erg rustig. Meer moslims, dat wel, maar die mensen zijn uiterst vriendelijk en mogen van mij hun hoofddoekjes dragen. Waarom moet ik dat afkeuren, tatoeages heb ik niet op mijn lijf, maar laat iedereen de vrijheid te laten en te doen wat hij of zij zelf verkiest zolang anderen er geen last van hebben. Leuk, die rust voor een paar dagen maar dan, ja dan begint het te kriebelen en wil ik weer verder. Dus maar weer in het vliegtuig gestapt en op weg naar Phuket.

Dagdromen

Op het strand van Patong lig ik in een luie stoel te dagdromen over dat mooiste plekje in Thailand. Ben in het totaal geen strandmens maar op dit moment is die luie strandstoel voor mij het allermooiste plekje. Mijn oogjes glijden van links naar rechts om al de bedrijvigheid rondom mij gade te slaan. Mannen en vrouwen die er heel wat smeerseltjes voor over hebben om gebruind van top tot teen straks huiswaarts te keren. Wat valt er op dat strand toch veel te genieten als je de ogen goed de kost geeft.

Mijn gedachten dwarrelen af naar de Isan waar ik enkele jaren geleden in een klein dorp en zeer bescheiden hotelletje ’s avonds vroeg met de kippen op stok ging en door blaffende honden uit mijn slaap werd gehouden om bij het ochtendgloren door het hanengekraai gewekt te worden. Kan er met veel plezier aan terug denken. Of dat leuke koffietentje ‘Love at first bite’ in Chiangmai met prima koffie en heerlijk gebak. Raakte daar met een alleraardigste oude dame aan de praat en genoot.

En dan die ontmoeting in Pattaya met een Russin die mij bijna wilde wurgen omdat ik Putin verafschuwde en Gorbatsjov de hemel had in geprezen. Na haar zoveelste biertje sleepte ze mij de dansvloer op en maakte met haar de meest onstuimige dans van mijn leven. En die andere keer dat op mijn verjaardag, die ik stiekem geheim had willen houden, plotseling maar liefst zeven welgevormde dames op het podium stonden en mij luid toezongen. Vond het al vreemd dat een goede vriend lang met de toetsenist stond te praten. Kostte wel wat bahtjes maar wel een meer dan gedenkwaardige verjaardag. Of de keer dat ik de drie dames die bij mijn gastheer werkten de avond voor mijn vertrek had uitgenodigd voor een hap en slok in het plaatselijke hotel. In een mum van tijd had ik een heel harem rond mij aan tafel.

Kan een boek schrijven over heel wat leuke ervaringen en mooie plekjes gedurende de bijna 25 jaar dat ik in Thailand kom. Zou je in Thailand willen wonen werd wel eens aan mij gevraagd. Kom er met veel genoegen maar zou er voor geen goud willen wonen. En ook dat is heel erg persoonlijk en van een aantal persoonlijke omstandigheden afhankelijk. Leef je leven en geniet in Thailand, Nederland of België en kijk positief vooruit. Iedere dag kan een feestdag zijn, maar de slingers moet je wel zelf ophangen.

2 reacties op “Het ideaalste plekje van Thailand”

  1. Mark zegt op

    wat je zegt, iedereen voelt zich thuis daar waar hij/zij zich thuis voelt, bij iedereen verschillend, na jaren Sangkhlaburi eindig ik in Phuket, jaren vermeden, maar woon nu in Mai Khao voor meer dan 6 jaar, erg gelukkig hier, hoe kan het lopen…

  2. Jacob zegt op

    Ayutthaya.. ga hier nooit meer weg. Heerlijk plattelands en het mondaine Bangkok op korte afstand.

    Alles is hier betaalbaar, vriendelijke mensen, geen verkeersopstoppingen en veel backpackers wat in algemeen de vriendelikste toeristen ziin die er bestaan en met een gezonde intresse naar Ayutthaya komen
    Weinig barren, veel karaoke’s maar meer gericht op de (afnemende) Japanse expat community


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website