Huisman

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: ,
7 mei 2017

Het is vrijdag 5 mei, de rood-wit-blauwe vlag wappert aan mijn huisdeur, het is bevrijdingsdag. Mensen vieren feest denken nauwelijks aan wat er nu al ruim 72 jaar geleden is gebeurd.

Zag gisteravond op de Tv de herdenking van de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog op de Dam in Amsterdam. Stoere militairen die, de leeftijd bekijkend, nooit zo stoer waren. Blauwe, groene en zwarte baretten, met daaronder nors en krijgshaftige recht vooruit kijkende heldhaftige strakke blikken. Het hele militaire gezag was in vol ornaat aanwezig met de borst vol gespeld met hoge onderscheidingen. Waar waren die eerder geweest? Korea, Suriname of in het voormalige Nederlands Indië?

De koning was ook aanwezig en keek zoals dat betaamt strak voor zich uit. Zijn echtgenote strak in haar gitzwarte jurk en idem kleur kousen zag er weer betoverend uit. Een beetje ‘not done’ toverde ze zelfs zo nu en dan een glimlach op haar gelaat. Het is haar vergeven want de echte oorlog noch armoede heeft ze ooit gekend. Oude mannen -een groot aantal jonger dan ik- hadden hun militaire baret weer eens uit de mottenballen gehaald en voelden zich weer echte helden. Welke heldendaden vroeg ik mij af; die het weet mag het zeggen.

Heb zelf ook een lintje vanwege mijn 12 ½ jaar dienst als reserve officier bij de Koninklijke Landmacht. Het jeneverkruis noemden wij helden in vredestijd die onderscheiding destijds. Deze voormalige ‘krijger’ heeft ook de eed voor koningin en vaderland afgelegd maar krijgshaftig ben ik nooit geweest. Wel destijds een grote bek want als jong officiertje moet je zeker in vredestijd laten horen dat je iemand bent.

Wakker

Manhaftig sta ik op deze Bevrijdingsdag naast mijn bed en in een mum van tijd lig ik heerlijk in een warm bad. Mij afdrogend kijk ik in de spiegel salueer in mijn blootje, kijk strak vooruit, trek mijn buik in en denk aan de dingen die ik als huisman vandaag nog allemaal moet doen. Morgen komt mijn vriendin en dan is het écht oorlog. Althans; als mijn toilet niet super schoon is, vlekken op mijn glazen tafel vallen te bespeuren, het aanrecht niet super hygiënisch is of op de houten vloer in mij huiskamer iets te bespeuren valt wat daar niet thuishoort.

Praat nog niet over mijn werk- en slaapkamer want dan komen de kanonnen pas echt in actie. Zwijg ook maar over de badkamer die moet kraakhelder zijn.

Willem-Alexander en Maxima hebben daar heel wat minder last van. Die hebben het na de herdenkingsdag het voor een dagje allemaal achter de rug en kunnen ontspannen en wat je noemt bevrijdt de Bevrijdingsdag vieren.

Programma

Mijn Bevrijdingsdag staat in het teken van oorlog en dus moet ik voorbereidingen treffen op het uitbreken van een mogelijk conflict. Begin deze ochtend met het kuisen van de kazematten en ga de legerorders van hogerhand opvolgen. Er is geen breakfast thee meer, de bloemen in mijn huiskamer zijn verwelkt, de koelkast moet worden aangevuld en wat schaft de pot dit komende weekend? Mijn fantastische hulp komt pas de volgende week maar daar heb ik op dit moment niets aan. Als alleenstaande man sta je dan toch ietwat besluiteloos waaraan te beginnen om de ‘vijand’ te overrompelen.

Strategisch denken

Begin maar om munitie in te slaan om de ‘vijand’ te paaien bij het avondeten. Voorgerechtje: een heerlijke aspergesoep gevolgd door een tweede gang van krokant gebakken mul met zeekraal en als hoofdgerecht …. daar moet ik nog over nadenken. Per slot van rekening moet je in oorlog zijnde niet alle kruit meteen verschieten.

Thailand

Ben wel eens jaloers op al die mannen die in Thailand wonend verwend worden door een over het algemeen genomen heel wat jongere vrouw die liefdevol alles voor hen doet en nimmer moppert. Altijd Vrede met een hoofdletter.

Hoop dat ik het komende weekend weer ongeschonden uit de strijd te voorschijn kom.

Mannen en vrouwen waar ter wereld ook; leef in vrede met elkaar en blijf genieten van het leven.

 

Moet nu snel mijn toilet gaan inspecteren of dat wel kraakhelder is en het hoofdgerecht heb ik intussen al bedacht.

10 reacties op “Huisman”

 1. Frans Maarschalkerweerd zegt op

  Mijn Rood Wit Blauw. Wappert de gehele jaar door. Hier in Thailand.

 2. Geert zegt op

  https://youtu.be/lcilRB0ejSc

  Misschien een schrale troost voor je,maar je bent niet de enige.

 3. Hans van Mourik zegt op

  Ook mijn rood,wit en blauw hangt haf-stok op 4-Mei, en op 5-Mei voor twee redenen…bevrijdingsdag en mijn verjaardag(68).

 4. walter zegt op

  Ik heb zo’n vrouw die alles regelt en doet en daarnaast werkt ze ook nog. Vooral in het begin zat me dat niet echt lekker, maar ja het beste haar maar te laten gaan en dat doe ik dan maar, ook dochterlief laat zich niet onbetuigd, iedere ochtend ontbijt op bed!

 5. Bert Schimmel zegt op

  Ik ben net na de oorlog geboren, maar de oorlog zegt mij helemaal niets.De dodenherdenking en Bevrijdingsdag laat ik altijd aan me voorbij gaan en zal zeker geen Nederlandse vlag aan mijn huis hangen, hier in Cambodja.

 6. PEER zegt op

  Heerlijk Joseph,
  Jij in Nijmegen en ik in Tilburg maar wanneer ik weer voor ‘n halfjaar in Ubon resideer hangt daar enkel de Brabants Bonte vlag uit voor ALLE zekerheid,
  Peer

 7. lung addie zegt op

  Bij Lung addie hangt de fiere Vlaamse Leeuw, vredig naast de Thaise vlag het ganse jaar door.

 8. Daniël M. zegt op

  In België wordt vandaag – 8 mei – het einde van de 2de wereldoorlog herdacht. Toevallig ook de verjaardag van mijn oudste dochter.

  In het nieuws wordt daaraan herinnerd, maar verder is dit een banale werkdag. Ik heb nog geen vlag gezien, al zouden er hier en daar wel hangen.

  • lung addie zegt op

   In Belgie wordt idd het einde van de Tweede Wereldoorlog niet gevierd, wel herdacht. Veel mensen kennen zelfs deze datum niet. Waarom wordt het niet gevierd? Belgie was al een tijd “bevrijd” toen de capitulatie en dus het einde van de oorlog tot stand kwam. Alsook had Belgie geen goede herinneringen aan deze tweede wereldoorlog. Belgie was namelijk niet meer in oorlog met Duitsland want had zich overgegeven, gecapituleerd “. Dat er geen goede herinneringen waren uitte zich na de oorlog in de bewuste Belgische ” Koningskwestie”.
   Ze hebben het dan maar anders (op zijn Belgisch) aangepakt en herdenken het einde van de Eerste Wereld Oorlog, samen met de tweede, op 11 november en dat is wel een nationale feestdag met een algemene naam: WAPENSTILSTAND.

   • Daniël M. zegt op

    Inderdaad. 11.11 is een officiële feestdag en dan vinden er plechtigheden plaats aan het monument van de onbekende soldaat in Brussel. Om 11uur (of 11:11u. ?) worden (of werden?) er kanonschoten afgevuurd ter herdenking.

    Waarom 8 mei geen officiële feestdag is? Als ik dan de vraag stel, waarom de regering eraan denkt om bvb. Pinkstermaandag af te schaffen, dan zal een aantal lezers dat wellicht meteen weten…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website