Gemengde gevoelens bij kerstmis in Thailand

Door Hans Bos
Geplaatst in Column, Hans Bos
Tags:
26 december 2021

chingyunsong / Shutterstock.com

Kerstmis roept in Thailand elk jaar gemengde gevoelens bij mij op. Ondanks alle kunstbomen en jingle bells in de winkelcentra wil de juiste sfeer maar niet komen. Op een sneeuwwitte kerst hoeven we hier niet te rekenen, maar Stille Nacht, Heilige Nacht bij dertig graden is ook te veel van het goede. Hoe je het ook wendt of keert, de herinnering aan vieringen in Nederland sjouw je je hele leven met je mee.

Ook in Nederland sloeg de twijfel aan het eind van elk jaar toe. Gedwongen samenzijn met mensen van goede wil, lag mij niet echt. Van donkere dagen in december werd ik steevast chagrijnig, gevolgd door te veel en te duur eten met de kerst. Koud, nat en guur weer; donker als ik naar mijn werk reed en weer donker als ik thuiskwam. Ik vierde kerst voor de kinderen en om de lieve vrede te bewaren. Familiebezoek was niet mijn ding, maar gedurende die dagen onderdrukte ik mijn cynisme. Waarom alleen aan het eind van het jaar aardig doen, om begin januari er de beuk weer in te gooien?

In Thailand heb ik de afgelopen 12 jaar niet kunnen wennen aan de manier waarop hier de zonnewende wordt gevierd. Ik heb een kunstboom staan met ontelbare lichtjes, maar dat is alleen om dochter Lizzy van zeven een plezier te doen. Ga naar een willekeurig winkelcentrum en het doet alle moeite om de concurrenten naar de kroon te steken met de meest uiteenlopende versieringen. Begeleid door Engelse kinderkoren die kerstliedjes uitbraken. Die ik vervolgens niet meer uit mijn hoofd krijg. Juist op die momenten mis ik familie en vrienden in Nederland.

MoreGallery / Shutterstock.com

In het superkapitalistische Thailand is het de middenstand alleen te doen om meer te verkopen, want de gemiddelde Thai heeft geen flauw benul van kerstmis, anders dan dat het soms een vrije dag oplevert, vooral voor werknemers van banken, leerkrachten en ambtenaren. Om dan weer inkopen te gaan doen. Elk excuus om een feestje te vieren wordt met beide handen aangegrepen. Uiteraard in combinatie met de nodige alcohol, wat dan weer een piek in het aantal verkeersdoden oplevert.

Afgelopen week vroeg dochter Lizzy mij in de auto of ik het verhaal van Jezus kende? Ik vroeg haar hoe ze op deze vraag kwam. Lizzy antwoordde: “Niet iedereen vond hem aardig, hè.” Ze doelde daarmee op de testamentische afloop van het Bijbelverhaal. Ze had dat opgepikt op Youtube, de moderne missionaris. Ik heb haar verteld dat veel mensen dit geloven, maar veel ook niet en dat het verhaal aan mij niet is besteed. Op mijn standpunt dat elk geloof bijgeloof is, moet ze nog een paar jaar wachten. Als je nog in Sinterklaas gelooft, is de wereld nog perfect en dat mag nog even zo blijven. Het geloof in de Kerstman is overigens inmiddels bijgezet in het rijk der fabelen.

Kerstmis in Thailand heeft ook goede kanten, hoewel deze niets met het feest te maken hebben. Het is hier altijd weer voor een korte broek (hoewel de laatste dagen even niet). Ik kan elke dag op de fiets en in het zwembad, iets wat ik in december in Nederland wel kon vergeten. En je kunt iedereen een voorspoedig 2018 wensen.

Beste lezers (genderneutraal) dat doe ik dan bij deze. I wish you many klysma’s and a happy new mia (vrouw)….

41 reacties op “Gemengde gevoelens bij kerstmis in Thailand”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Het kerstfeest is in feite de gekerstende versie van het Joelfeest, zeg maar het Germaanse Midwinterfeest.
  Dat was weliswaar ook grotendeels gestoeld op (bij)geloof, maar is in zijn oorspronkelijke vorm toch beter te begrijpen en spreekt mij ook meer aan dan de Jezus-versie.
  Laat de Thai hieromtrent maar in onwetendheid, anders vrees ik dat ze dat heel graag willen kopiëren, al was het alleen maar omdat het twaalf dagen duurde…
  .
  https://goo.gl/ivHTDp

  • Rob V. zegt op

   Je laatste zin is natuurlijk niet serieus maar laat me er wel serieus op reageren:

   Als ik een Thai spreek die zegt geen kerst te vieren omdat hij of zij geen christen is of kerst sanoek vindt ondanks dat hij of zij geen christen is dan vertel ik ze dat kerst helemaal niet puur voor christenen is. Ik vertel dat de kerstboom 0,0 met Jezus te maken heeft. Dat kerst een mengelmoes van oude geloven en gebruiken: de zonnewende, de Germanen, Bacchus etc. sleep ik er de bij. En ik vertel er ook bij dat Thailand net zo goed een mengelmoes kent van gebruiken die echt niet allemaal boeddhistisch zijn maar ook animistisch of andere oude gebruiken. Kortom dat het wereldwijd heel normaal is om diverse gebruiken en elementen te mixen en te matchen, al was het maar om zo een nieuw geloof of gebruik makkelijker geaccepteerd te krijgen. Maar dat het allerbelangrijkste gewoon is om het (samen) leuk te hebben. Doe wat je een goed gevoel geeft.

   • Fransamsterdam zegt op

    Wel knap om ze dat allemaal te vertellen. Als ik God ergens om vervloek is het wel om dat kutgeintje in Babylon waardoor we elkaar zo moeilijk kunnen begrijpen tegenwoordig.

  • Jan Ponsteen zegt op

   Maak niets uit ik ben het hele jaar chagrijnig alleen niet als ik in Thailand ben., Het is het feest van het licht de zonnewende eewen oud.

 2. Trees zegt op

  Hey Hans, ik ken je nog maar sinds kort maar wil jou en Lizzy
  Het allerbeste voor 2018 wensen.
  En jij nu maar denken, waar ken ik Trees dan van !!!!

 3. Harrybr zegt op

  In Thailand, waar zowel de verbinding met het christelijke kerstmis als de onderliggende zonnewende-feest zo goed als nul is, enkel de commerciële hoop omzet te genereren, moet je bij die hotte ook niet verwachten eenzelfde beleving door te kunnen maken als in het koude NL / West-Europa.
  Maar ontslaat je nooit aan de verplichting de jongere generatie de kennis, gevoel en achtergrond door te geven, die eraan verbonden is.

 4. Jack Braekérs zegt op

  Nog een leuk gegeven is dat op sommige plaatsen, vooral in restaurants, de kerstboom heel het jaar door blijft staan en er met pasen nog altijd kerstmuziek is te horen !

  • khun moo zegt op

   Dat gebruik heeft mijn thaise vrouw in nederland meegenomen.
   Wel met een kunst kerstboom natuurlijk.
   We gebruiken hem als schemerlamp.
   Bij ons komt october de kerstboom te voorschijn en verdwint in maart weer naar de kelder.

 5. l.lagemaat zegt op

  Een duidelijk verhaal Hans zoals het verplicht samenzijn met kerst in Nederland.

  Hoe ieder zijn kerst daar beleefd heeft , zal in Thailand wel duidelijk worden of je dat wel of niet mist.

  In Thailand wordt kerst, behalve in de kerken, niet gevierd!

  In het superkapitalistische Thailand! ( een grotere armoede vind je nauwelijks elders) worden uit commerciële redenen versieringen opgehangen en reclames rondgestrooid: Internationales Buffet im …..Weihnachten in ….Weihnachtsmenü in …Heiligabend im…. Vanaf 1200 Baht is men onder pannen en kan het feest beginnen!
  Misschien dat er een paar kruimeltjes overblijven achter de hotels voor de werkelijke minima!

  Gelukkig (kerst) feest

 6. Johan zegt op

  Soms vind ik het ook raar om met Kerstmis in Thailand versieringen te zien van sneeuwwitje en de 7 dwergen of van Assepoester. Maar we mogen niet vergeten dat Thailand een Bhuddistisch land is en ik vind dat ze toch wel goed hun best doen om een beetje kerstsfeer te scheppen.

 7. Pieter zegt op

  Nou Hans, dat was weer een mooi verhaal, niet echt een kerstverhaal, maar toch.
  In ieder geval wens ik u en de uwen van hetzelfde.

 8. Daniel VL zegt op

  Ergens heb ik hier sinds de laatste week van november het zelfde gevoel. Bij de tesco is men dan begonnen
  met het aanbrengen van de kerstdecoratie.Voor het eerst na meer dan 15 jaar is mij een gevoel van heimwee overvallen, ik mis de kerstmissfeer in Vlaanderen en al wat er bij hoort. Hier hoort men enkel jingle bells and I wish you; Eens terug op mijn appartement ben ik op you tube onze goede kerstliedjes gaan opzoeken en dan vooral het door Loui Neefs gezongen “Susa Nina” wat voor mij het prachtigste kerstlied is.Gevolg is dat ik nu hele dagen en zelfs de nachten in mijn hoofd bezig ben heel de film van mijn leven af te spelen.
  Ik hoop dat het stop na kerstmis maar dan komt nog nieuwjaar maar dat was minder belangrijk in mijn familie.
  Aan Thai leg ik het uit met te zeggen dat hun jaartelling begint met Boeddha en onze jaartelling begint met de geboorte van CHRIST mas en ze weten wat het is.
  aan Allen een Zalig kerstmis en voor de week nadien een gezond en gellukig nieuwjaar.
  Daniel

 9. Pat zegt op

  Voor mij is het simpel : de kerstperiode vind ik één van de fijnste momenten van het jaar en daar horen vriestemperaturen en liefst ook sneeuw bij.

  Daarom zijn landen als Thailand en Australië, waar de toeristen met een kerstmuts de zee induiken, totaal ongeschikt om te genieten van deze nostalgische periode.

  Ik zou in Thailand nooit Kerst willen vieren omdat zij nooit de echte kerstsfeer kunnen creëren.

 10. jan scheys zegt op

  in een land dat niet christelijk is Kerstmis vieren is als een tang op een varken haha.
  misschien omdat we gewoontedieren zijn en die traditie van thuis meebrengen naar hier maar voor mij hoeft dat helemaal niet! gewoon platte commerce net zoals Halloween en Valentijn ingevoerd uit de US.
  beter het Thaise nieuwjaar in april Songkran vieren… dat voelt VEEL ECHTER NATUURLIJKER aan dan dat kunstmatige gezeik

  • Bert zegt op

   Ook Songkran is verpest door de commercie en social media.
   Het echte Songkran, zoals het bedoeld is vindt je (bijna) nergens meer

  • Fransamsterdam zegt op

   In vrijwel alle landen die niet heel dicht bij de evenaar liggen zijn zonnewendefeesten van oudsher gebruikelijk. Onder verwijzing naar mijn eerdere reactie zal u hopelijk inzien dat de oervorm van het kerstfeest niets met het christendom te maken had. Je kunt een zonnewendefeest dus heel goed vieren zonder christelijk te zijn.
   Ik ben het met u eens dst commerciële motieven een rol spelen, maar dat doen ze in Nederland ook.
   Verplichte Kerst- en Nieuwjaarsdiners die in sommige hotels in deze periode in Thailand onvermijdelijk zijn, daar heb ik ook een hekel aan, dat gaat te ver.
   Anderzijds kan ik mij nog een verblijf in Rome herinneren op 1e kerstdag, waar werkelijk bijna alles gesloten was en in mijn toevlucht om nog wat te eten tot het stationsrestsurant heb moeten nemen om daar, in 1989, voor 42 gulden een biefstukje naar binnen te mogen werken. Da’s ook weer zo wat…
   Tot april!

  • Pat zegt op

   Welk land is niet Christelijk?? Vlaanderen heeft een christelijke cultuur, ofschoon ikzelf vrijzinnig ben.

   Geef je dus wel gelijk dat het te maken heeft met traditie (en nostalgie tijdens de kindertijd met de familie).

   De vergelijking met Halloween houdt geen steek, dat komt amper enkele jaren geleden om de hoek kijken terwijl Kerstmis al erg lang behoort tot de Westerse christelijke traditie.

   Met Songkran heb ik geen affiniteit, dat is puur entertainment en kent geen nostalgie en cultureel gegeven voor mij.

 11. Rens zegt op

  Kerst is het jaarlijkse zogenaamde familiefeest, de rest van het jaar is minder belangrijk kennelijk, en ook de gelegenheid om door de middenstand aangezet te worden tot kopen, vooral veel kopen en eten. Dat somt het zo ongeveer wel op. Ik houd me nooit bezig met door de commercie aangedragen onzin, dus ook niet met kerstmis. Daarnaast heb ik ook geen imaginaire vrienden die in de hemel wonen dus dat maakt het helemaal makkelijk. Heb geen excuus nodig om iemand uit te nodigen oid, bij mij is het hele jaar “kerst”, behalve met kerst dus.

  • Henk zegt op

   Vroeger kon je hier nog de duim omlaag doen maar dat kan niet meer anders had ik je die wel gegeven .
   Dat de middenstanders er gretig gebruik van maken is logisch ,doen ze dat niet dan zijn het slechte zakenmensen .
   Het is wel aan jezelf de keuze of je er wel of geen gebruik van maakt toch ??
   Ook hier is iedereen het hele jaar welkom dus OOK met de kerstdagen . Fijne dagen in je uppie .

 12. Leo Eggebeen zegt op

  Op 24 december stond ik op het balkon van het huis van mijn schoonmoeder in het noorden van Thailand.
  Plotseling hoorde ik Stille nacht heilige nacht uit een huis in de buurt. Daar woonden Christenen.Plotseling kwamen bij mij de tranen. Ik ben niet gelovig en had het hele kerstmis gedoe achter me gelaten.
  Maar het is toch een deel van je kultuur en er komen herinneringen……

 13. Jan Verduin zegt op

  Toen ik nog in Nederland verbleef had ik de kerstboom en versieringen al jaren afgeschaft, maar hier in Thailand weer nieuw leven ingeblazen. Ieder jaar dus een kerstboompje met alles erop en eraan. En vier ik kerstfeest met speciale vrienden onder het genot van een lekkere maaltijd en een goed glas wijn met als hoogtepunt de cadeautjes vanonder de boom uitpakken wat elk jaar een groot succes is, zelfs voor de Thaien.

 14. chris zegt op

  Ik heb in mijn appartement ook een heuse, zelfs grote kerstboom met alles erop en eraan.Vorig jaar zelfs een piek laten opsturen vanuit Nederland (hier kon ik er geen vinden) omdat ik een ster op de top van de boom maar niks vind.
  Voor de rest is er nauwelijks kerstsfeer en mis ik het ook niet, om eerlijk te zijn. Op mijn werk is er een kerstlunch met loterij voor ale medewerkers maar afgezien daarvan, zijn aanstaande maandag en dinsdag gewone werkdagen op de universiteit. En is het toevallig examenweek.

 15. Jan Ponsteen zegt op

  Het is het feest dat het licht terugkomt, de zonnewende, eeuwen oud heeft niets te maken met een kerststalletje

 16. Jacques zegt op

  Ja vroeger, toen was het allemaal anders. Ondanks dat ik niet gelovig ben heb ik lange tijd genoten van de kerstdagen in Nederland. Met de (schoon)ouders, kinderen, kleinkinderen en kennissen. De ambiance voor kersmis in Thailand is er niet en mijn Thaise vrouw maalt er niet echt om , anders dan de kleine kersboom die wel uit de doos komt en de woonkamer verlicht en leuk versiert. In mijn wijk in Pattaya bevinden zich op korte afstand vier moskeeën en de “kersliederen” die door de wijk schallen zijn in het Arabisch en dat maakt mij niet blij. Het begint al om vijf uur in de ochtend en overdag worden de liedjes ook al langer en langer. Vreemd en irritant en de gedachten om mijn huis te koop aan te bieden komt steeds vaker in mij op. Die trotse Thai die Arabisch bralt door de wijk. Ik kan dit maar niet begrijpen. De katholieke kerk is een eind verder op Sukhumvit Road. Maar ik sla ook dat maar over en ga zoals altijd lekker aan de barbecue met een tuin vol door mijn vrouw uitgenodigde gasten.

 17. Luc zegt op

  Morgen ochtend bijdekoffie club is Trees

 18. Henk zegt op

  Vanuit je geboorteland ben je toch gewend om iets aan kerst te doen .
  Nu in Thailand heb je inderdaad pas dat gevoel als je door een groot winkelcentrum loopt en onafgebroken dezelfde Engelstalige muziek hoort .
  Wij hebben hier 24 appartementen en hebben alles vol hangen met lampjes en een grote kerstboom vol met lampen en ballen . De huurders vinden dat prachtig .. Om ook voor zowel de mensen , die hier sommige al jaren wonen, en ook voor onszelf een fijn gevoel te hebben , omdat we dankbaar zijn dat de mensen hier bij ons komen wonen geven wij ieder jaar een supergroot BBQ feest .Supergezellig en het geeft de huurders en ons een fijn kerstgevoel , dus voor iedereen vanuit Chon Buri :: Fijne kerstdagen en een gezond 2018 ..

 19. Danzig zegt op

  In mijn woonplaats Narathiwat is geen enkele kerstsfeer. De moslims, die hier de overgrote meerderheid vormen, doen er niet aan en (kerst)muziek is voor de meesten ook al haram (verboden) waardoor je hier met een vergrootglas naar tekenen van kerst moet zoeken. In mijn appartement staat toevallig een klein boompje in de lobby, maar dat is het enige teken van kerst dat ik heb mogen ontdekken in de stad. Voor mij persoonlijk hoeft het ook niet zo nodig bij temperaturen van 30+ graden. De sfeer is er dan sowieso niet. We krijgen hier ook geen vrij met kerst, want islamitische scholen gaan gewoon door. Ik vind het prima zo.

 20. pete zegt op

  hallo henk

  ik kom een dezer dagen naar Chonburi tussen 23 dec en 3 januari en wil al enkele jaren jullie bezoeken

  misschien is een adres mogelijk ,cq wij hebben al slaapplaatsen in kirikhan /chonburi
  bij voorbaat dank

  pete en thun

  • Henk zegt op

   Pete en Thun ,kunnen jullie mij een mailtje sturen ??
   kaicoenen@hotmail.com

 21. Sjaak S zegt op

  Mijn vrouw zei gisteren tegen me: Steeds meer Thais willen westerse dingen zoals Kerstmis vieren en steeds meer Farangs willen juist Thaise feesten vieren… of dat waar is, weet ik niet. Maar zo ging het wel bij mij door het hoofd toen ik Thailand koos om te wonen: weg van het westerse gedoe.
  En nu? De laatste weken kijk ik per week zeker één film met als thema Kerstmis… leuke, compromisloze films, waarin niemand wordt vermoord, verkracht of beroofd… en altijd een happy end onder de Kerstboom.

  De versieringen in onze tuin zijn nog tamelijk spaarzaam en gering tegenover dat wat je dan in die films ziet, maar het ziet er van ver leuk uit, wanneer een hele rij gekleurde lichtjes aan het knipperen is.

  Maar dan hebben we het ook gehad. We geven elkaar geen kadootjes, dat doen we het hele jaar al. We gaan wel een dezer dagen ‘s avonds naar de cicada markt in Hua Hin…. ik denk dat daar gezellige muziek gespeeld wordt… 🙂

 22. Jan van Dusschoten zegt op

  Ik ben juist geneigd op de vlucht te slaan als de einde jaars feesten hier in Nederland voor de deur staan. Geen betere dagen dan die dagen om je terug te trekken in een gehucht op het Thaise platteland. Mocht de feestdagen terreur ook daar zijn intrede doen, dan zoek ik een nog afgelegener en primitiever toevluchtsoord.

 23. theoS zegt op

  Ik had, hier in Thailand, alleen een Kerstboom toen mijn kinderen nog klein waren. Ik was van mening dat hun zouden weten uit wat voor een cultuur hun vader, dus ik, kwam en daar hoorde dat idiote gedoe van een Kerstboom bij. Nu zijn hun volwassen en tuig ik geen Kerstboom meer op. Iedereen een Happy Hanukha gewenst.

 24. Marc Dalle zegt op

  Ik ken deze tegenstrijdige gevoelens en de weemoed naar kerstmis in onze NL en B cultuur. Maar ondanks het warme klimaat in een ander Aziatisch land, heeft deze feestdag in de Filippijnen de gehele bevolking al lang voor de 25e december volledig in z’n ban. Het geimporteerde katholieke geloof is daar ongetwijfeld de reden toe, maar het enthousiasme en de beleving is merkwaardig . In die mate zelfs dat mijn Filipijnse echtgenote hier in België elk jaar met de tranen in de ogen het kerstgebeuren hier maar flauw vindt en de uitbundigheid en beleving ervan in haar dorp op de Filipiijnen erg mist. Het verschil met Thailand is wat “echte” beleving betreft enorm. Normaal ook bij een zo verschillende cultuur. In Thailand lijkt het meer op een ingevoerd modeverschijnsel, terwijl dit op de Filippijnen ook zo is, maar door de eeuwen heen heeft het binnen het geloof, binnen de gegroeide cultuurevolutie een meer gegronde betekenis gekregen waardoor het echt “beleefd” wordt. Ook al ontbreekt de koude winter of de sneeuw er ook. Fijne eindejaarsdagen wens ik iedereen bij deze ook toe!

 25. Willy zegt op

  Ik vind alle Kerstversiering in de Shopping Malls en de Kerststliederen super. Ook in de restaurants.
  Jammer voor diegenen die het niet lusten…
  Jammer ook van de vele denigrerende commentaren hier. Man man man…

 26. janbeute zegt op

  Ik vond in het verleden dus in mijn jongere jaren het kerstfeest een prachtig mooi feest net als het daaraan voorafgaande sinterklaas feest, maar dan praat ik wel over 50+ jaren geleden.
  Heden ten dage kan mij het hele kerstfeest wel gestolen worden.
  En waarom, om dat het een groots opgeklopt commercieel feest geworden is waar dan ook in de wereld.
  En als ik kijk alleen als een voorbeeld te noemen, wat er zoal gisteren op eerste kerstdag gebeurt is in Myanmar, dan hoeft het hele kerstfeest voor mij niet meer.
  Reden is dan ook dat mijn dozen met de vele kerst spullen, dit jaar in mijn hobby werkplaats blijven staan.
  De wereld is niet meer zo als het voorheen was in mijn jeugd geld ook overigens voor mijn ooit eens zo geliefde thuisland Holland, waar we steeds meer in moeten leveren aan ouwe tradities, opgelegt door je weet wel wie.

  Jan Beute.

 27. Sjefke zegt op

  Kerst en oudejaarsavond en de winter, het zijn dingen die ik nooit zou missen als ik ze nooit meer mee hoefde te maken..

 28. EDDY zegt op

  Ja in Thailand vieren ze alleen maar om de lichtjes
  En de meeste mensen by ons alleen maar om te feesten
  Van religie is nog weinig spraken
  Ik ik vier het nooit Kan elke dag wel ergens goed eten

 29. Jan si thep zegt op

  Ik had dit jaar eindelijk een kunstboom, ballen en lichtjes aangeschaft. Ook leuk voor mijn dochter.
  Naar mate de kerstdagen naderde en de winkels versiert werden verdween het gevoel voor kerstmis meer en meer.
  De familie en vrienden hebben niet eens besef welke dag Kerstmis is.
  30 december mogen de kinderen, als ze dat hebben, hun kleren voor Kerstmis aan???
  Het beste moment van Kerst dit jaar was dat 1e kerstdag er een grote doos uit NL kwam met spelletjes, boekjes van vrienden. Ontroerend gewoon.
  Een volgende Kerst gaan we lekker een paar dagen weg uit het dorp.

 30. Peter van Velzen zegt op

  Moderator: Te veel typfouten om te kunnen plaatsen.

 31. RonnyLatYa zegt op

  Voor diegene die ervan houden, geniet ervan.

  Is het niks voor jou, laat het dan aan je voorbij gaan en maak je er dan ook niet druk in.

 32. willem zegt op

  Als ik aan kerst denk,denk ik aan mijn jeugd.
  OP de avond voor kerst naar de nachtmis en daarna een koffietafel.
  Die tijden zijn voorbij…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website