Gelukkig Luna Nieuwjaar

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
21 januari 2017

Als je in Thailand woont ben je een echte bofkont want maar liefst drie nieuwjaarsfeesten trekken daar aan je neus voorbij. Behalve onze bekende jaartelling ook het Thaise en het Chinese Nieuwjaar.

De eerste dag van het zogenaamde Chinese Lunasolar jaar valt bij nieuwe maan tussen 21 januari en 20 februari en dit jaar (2017) dus op zaterdag 28 januari. Ook buiten China kom je grote populaties Chinezen tegen en ook in die landen is het Luna Nieuwjaar duidelijk waarneembaar. Korea, Vietnam, Mongolië, Tibet, Maleisië, Cambodja, Indonesië, de Filipijnen, Singapore en ook Thailand zijn daarvan duidelijke voorbeelden. Het Nieuwjaar festival is eeuwen oud en vermaard vanwege de vele mythes en tradities. Het is de periode bij uitstek om de goden en ook je voorvaderen te eren en te herdenken.

Lente Festival

Chinezen doen niet flauw want het nieuwe jaar vieren ze maar liefst zeven dagen lang. Hoewel het nog winter is noemen ze deze vakantieperiode het ‘Lente Festival’ omdat de lente het begin van hun kalender is. Het is een oud gebruik om elk jaar te vernoemen naar een van de twaalf dieren uit de Chinese dierenriem. Velen geloven in astrologie en ander specifiek nieuwjaar-bijgeloof. De twaalf dieren uit de riem zijn: rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en het varken. Dit jaar gaat de haan victorie kraaien en hopelijk kukelt hij alle ellende en oorlog de wereld uit.

De kleur rood

Chinezen houden van de kleur rood en beschouwen die kleur als symbool voor energie, blijheid en geluk. Met een rode envelop stuur je de beste wensen en veel geluk. Maar in zo’n enveloppe stop je als nieuwjaarswens ook geld voor kinderen, ouders, goede vrienden of werknemers. Het belangrijkste -althans volgens ingewijden- is niet het geld maar het rode papier waarin het geld zit verpakt. Zou de uitdrukking ‘Rare Chinees’ daar iets mee van doen hebben vraag ik me nu af. Denk er wel aan dat als je een dezer dagen een rode enveloppe krijgt je die wel heel beleefd met beide handen moet aanpakken. Niet te vergelijken met een Nederlands blauwe enveloppe want die maakt niet blij noch gelukkig.

Nian

In heel wat Chinatowns over de gehele wereld voeren draken en leeuwen weer hun dansen uit om Nian de stuipen op het lijf te jagen. Volgens de legenden was het een roofdier die in het oude China, huizen binnendrong en mensen op at. Heel het jaar dook Nian vervolgens in de woelige baren onder, maar telkens op nieuwjaarsdag verliet hij de zee en kwam de wellusteling weer te voorschijn. Gelukkig bleek dat het beest gevoelig voor lawaai en met name voor de kleur rood is. Met knallen en veel vuurwerk weet men Nian steeds weer -tot geruststelling van velen- naar zee te verdrijven. Maar … ieder jaar weer komt het kreng te voorschijn. Gelukkig zijn er heel wat stoere knapen en flinke meiden die hem vermomd als draak of leeuw te grazen weten te nemen.

Pas echter toch op voor Nian en vergeet niet een aangeboden rode enveloppe met twee handen aan te nemen en ben voorzichtig met vuurwerk. Iedereen een Happy Luna New Year toegewenst!

5 reacties op “Gelukkig Luna Nieuwjaar”

 1. jeanine zegt op

  Weet iemand of het net als bij ons om 00.00 uur ingeluid wordt? …wij willen op 28 januari ’s middags verder reizen vanuit China town. Of loont het de moeite om nog een dagje langer te blijven i.v. m. het Chinese Nieuwjaar?

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Chinees Nieuwjaar is niet speciaal
   Neem uw tijd en geniet ervan zoals iedereen.
   Geniet en reis dan verder.
   Jeanine… geniet gewoon van Thailand—

  • Fransamsterdam zegt op

   Ik zou mijn reisplannen er ook niet voor aanpassen. Er zijn meer Chinezen dan Draken, dus het is meer een soort Sinterklaas waarbij iedereen met een visite wordt vereerd, maar onmogelijk allemaal op hetzelfde moment.
   In 2015 heb ik er in Pattaya een glimp van meegekregen. Amsterdam was vroeger bij mijn weten grootschaliger, Ook omdat het particulier afsteken van knalvuurwerk in Thailand minder gebruikelijk is.
   Om het negatief te zeggen: Het stelt niet zoveel voor. En positief: Het is nog niet verworden tot een massa-attractie.
   .

   https://youtu.be/qdYirAcWwJk

   • Joseph Jongen zegt op

    Het stelt wellicht in Pattaya niet zoveel voor maar is op heel veel andere plaatsen en landen iets geweldigs dat je moet meemaken. Enige jaren geleden in Saigon het meegemaakt en ’s avonds een meer dan onvergetelijk mooi vuurwerk mogen aanschouwen. De wereld is echt groter dan Pattaya.

   • Thepanther zegt op

    Als Thailand niet groter is dan Pattaya en Nederland als Amsterdam mag je inderdaad meepraten Fransamsterdam.
    Moet je toch eens naar het noorden van Thailand gaan waar veel etnische chinezen wonen,ga naar bv. Lampang,en misschien zie dan wat chinees nieuwjaar is,het is heel wat groter dan jij hier schetst.
    Maar laat ik niet teveel over het donkere noorden vertellen en hoe interessant het is,het is al toeristisch genoeg hier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website