De ASEAN-conferentie in Hanoi

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
13 september 2018

Op dinsdag 11 september zijn de tien Asean landen in de hoofdstad van Vietnam -Hanoi- voor een driedaagse conferentie bijeengekomen. De lidstaten waar behalve Thailand ook Myanmar, Maleisië, Indonesië, de Filippijnen, Brunei, Singapore, Cambodja, Laos en Vietnam deel van uitmaken gaan drie dagen lang beraadslagen omtrent de ontstane handelsoorlog tussen het belangrijke buurland China en de Verenigde Staten.

Hoewel China niet tot de ASEAN-lidstaten behoort is het economisch bezien een meer dan belangrijke partner en kunnen de wederzijdse importheffingen tussen China en de Verenigde Staten van grote invloed zijn voor de Asean landen die hoegenaamd zonder uitzondering afhankelijk zijn van de export.

Niet zo verwonderlijk dat veel regeringsleiders van genoemde landen in Hanoi aanwezig zijn. Evenmin zal het verbazing wekken dat in verhouding veel inleidingen door Chinese afgevaardigden worden gegeven.

World Trade Organisation (WTO)

In navolging tot de Wereldhandelsorganisatie willen de ASEAN-landen samen met onder meer Japan, Australië, India, Zuid-Korea en niet te onderschatten China meer als economische partners gaan samenwerken. De ASEAN-landen -met ruim 600 miljoen mensen- zijn zich ervan bewust dat zij een belangrijke markt vormen. Daarbij gaat het economisch bezien goed met de regio. Toch klinken er ook andere geluiden met name omtrent de technologische ontwikkelingen binnen de ASEAN-lidstaten door.

Veel van de Asian landen blijven daarbij achter en niet in het minst betreffende het onderwijs.

China

De bijeenkomst in Hanoi is niet een specifieke ASEAN-conferentie maar officieel bestempeld als World Economic Forum. Dat China daarin een belangrijke rol is toebedeeld zal niet verbazen. China is de grote investeerder in de regio en om bij Thailand te blijven kijk maar eens om je heen, met name op de diverse industrieterreinen.

Welstand

Economische vooruitgang blijft een vreemd iets. De Thaise munt is vrij stabiel en als je het allemaal moet geloven gaat het economisch bezien allemaal meer dan voortreffelijk.

Uw auteur woont met heel veel genoegen in Nederland en vertoeft met name in de wintermaanden graag in Thailand en aangrenzende landen, maar toch …

Een vergelijking makend met de gemiddelde inwoner van; ‘noemt u maar een Aziatisch land op’ met, om dicht bij huis te blijven, België of Nederland. Beste naar Thailand verhuisde vrienden zeg het nu eens eerlijk. Als je in Thailand het wereldlicht zou hebben aanschouwd zou je dan hetzelfde mooie leven hebben kunnen leiden als gepensioneerd persoon? Gewoon even eerlijk zijn en nu niet tegen mij gaan vertellen dat je zo ontzettend hard hebt gewerkt en zelf voor dat pensioen hebt gezorgd en heel veel belasting hebt betaald.

Nederland en België zijn fantastische landen. Deze inmiddels oude knar met Belgische roots en een Nederlands paspoort heeft wereldwijd heel veel landen bereisd en gaat steeds weer met een goed en blij gevoel huiswaarts naar het kneuterige landje dat Nederland heet. Economie is een mooi woord voor politici, maar welstand ervaart de burger aan den lijve.

7 reacties op “De ASEAN-conferentie in Hanoi”

 1. Ger-Korat zegt op

  Bij de alinea met de kop China staat dat China een grote investeerder is en dat we dat op industrieterreinen moeten kijken. Nou dat is weer een tekst van iemand die geen kennis heeft wat er zich in Thailand afspeelt.

  Even een staatje over 2017 in procenten van de buitenlandse investeringen in Thailand:
  Japan 37.9
  Singapore 22.1
  Taiwan 8.8
  Netherlands 7.4
  Germany 4.2
  Switzerland 3.9
  Mauritius 3.9
  United Kingdom 3.5

  Bron: Bank of Thailand, SantanderTradePortal

  Als je een beetje rondtoert door Thailand zie je voornamelijk Japanse bedrijven als je het over buitenlandse investeerders hebt. China kom ik dus niet tegen als investeerder van enig belang.

  • tom bang zegt op

   Er staat dat China een grootte investeerder in de regio is, niet dat het in Thailand is ! Die industriegebieden waar het overgaat kunnen dus in heel Azië zijn het artikel gaat toch over meerdere Aziatische landen.

   • Jan Hendriks zegt op

    China is inderdaad een grote investeerder in de regio. China is een power house. Chinezen hebben gedulden wachten op geboden of voorkomende kansen. Kijk naar de alsmaar toenemende investering in Vietnam. Laos en Cambodja. Voor de uitvoering van grote projecten zetten zij veel eigen mensen in en zeker op sleutelposten. Na voltooing van een project zijn de key funties voor chinezen maar ook op wat lager niveau. Hiermee wordt tevens het mengen met de lokale bevolking aangemoedigd die overigens veelal de laagst betaalde banen in het voltooide project krijgen en verder niets of weinig te zeggen hebben. Investeringen vinden overigens niet alleen plaats op industrieterreinen maar ook in de infrastructuur w.o. vernieuwde of nieuwe woonwijken, hotels, casino’s en andere toeristen trekkende projecten. De investerigen worden zo groot dat de betrokken landen van China afhankelijk gaan worden waardoor China dan in feite hen kan inlijven, zonder slag of stoot. Dat de US China waarschuwt met te verklaren te weten waar China mee bezig is zal hen niet weerhouden om op deze wijze door te gaan.maar misschien in een wat rustiger tempo.
    Indonesia blijft waarschijnlijk buiten schot en ook Singapore zolang het een belangrijk financieel centrum blijft. De Thai zeggen uiteraard dat het hen niet zal overkomen. De tijd zal het leren…

    • l.lagemaat zegt op

     De Thaien zijn te trots om te erkennen dat ze nu al tot in hun nek in de “Chinezen”zitten.

     Momenteel de ontwikkelingen in Oost Thailand met de EEC.

  • Joseph Jongen zegt op

   Thailand rolls out red carpet for 500 Chinese companies – Nikkei …
   https://asia.nikkei.com/…/Thailand-rolls-out-red-carpet-for-500-C…
   Vertaal deze pagina
   24 aug. 2018 – BANGKOK — Thailand is welcoming 500 Chinese companies over the weekend and expecting to sign more than a dozen bilateral contracts …

   • Ger-Korat zegt op

    Ik heb het niet zo op met de publicaties van de Bangkok Post want inhoudelijk vaak incorrect wat cijfers betreft. Google op internet en je komt genoeg publicaties van echte cijfers tegen waarin wordt weergegeven dat Japan de grote investeerder in de Asean-landen is. Bijvoorbeeld in de volgende publicatie in de Financial Times waaruit blijkt dat in de afgelopen 7 jaar, sinds 2010, de investeringen vanuit Japan toenamen van 14% tot 20% van het totaal aan investering in Asean-landen, en die van China van 7% tot 14%.

    https://www.ft.com/content/898fa38e-4882-11e8-8ee8-cae73aab7ccb

 2. tom bang zegt op

  Als antwoord op deze stelling,

  Een vergelijking makend met de gemiddelde inwoner van; ‘noemt u maar een Aziatisch land op’ met, om dicht bij huis te blijven, België of Nederland. Beste naar Thailand verhuisde vrienden zeg het nu eens eerlijk. Als je in Thailand het wereldlicht zou hebben aanschouwd zou je dan hetzelfde mooie leven hebben kunnen leiden als gepensioneerd persoon? Gewoon even eerlijk zijn en nu niet tegen mij gaan vertellen dat je zo ontzettend hard hebt gewerkt en zelf voor dat pensioen hebt gezorgd en heel veel belasting hebt betaald.

  Natuurlijk kun je als je in Thailand geboren en getogen bent niet van hetzelfde pensioen uitgaan als in Nederland of België ( weet trouwens niet of het daar net zo goed of slecht is als in Nederland ).
  Je oude dag voorziening moet je zelf voor zorgen “als je dat al kunt van 350 Baht per dag ” of je moet zoals velen in in nest geboren zijn waar het bedje al gespreid is.
  Als ik om me heen kijk in Bangkok zie ik bij mij om de hoek van beide partijen genoeg voorbeelden.
  Zoals vandaag op de site van de NOS te lezen was is het loon de afgelopen 30 jaar niet meer gestegen en dat zal hier ook wel zo gaan want de bazen die toch bij velen in hoog aanzien ” hier in Thailand ” staan houden liever zelf de behaalde winsten net zoals dat in Nederland gebeurt.

  k woon zelf een groot deel van het jaar hier en ga nog terug om wat te werken en ik doe het met weinig want ik heb nog geen pensioen of AOW en als ik die al krijg is dat natuurlijk meer als ik nu heb dus dan ga ik er op vooruit “als er geen kink in de kabel komt door weer een bezuiniging of ander vervelend regeltje van onze regering”`.

  Waarschijnlijk gaat het voor de Thai, “het werkvolk “nog heel lang duren tot er voor hun een fatsoenlijk pensioen komt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website