De reis naar Chiang Mai ging al met horten en stoten maar het weerzien met de ‘Roos van het Noorden’ zorgde voor nog meer verrassingen. Zo heeft de stad een opmerkelijke transformatie ondergaan wanneer je de toeristenstroom aan je voorbij ziet trekken: je waant je in Chinatown.

Het leek mij leuk om toch nog eens de nachttrein naar Chiang Mai te nemen. Tussen de backpackers en de budgetreizigers en dat terwijl ik met een beetje minder nostalgie ook comfortabel voor het vliegtuig had kunnen kiezen.

Ergens iets verder dan halverwege de reis om zeven uur ’s ochtends werd de toch al Spartaanse nachtrust, een niergordel dragen in de trein is geen luxe (motorrijders weten wat dat is), wreed verstoord door het feit dat wij de trein uit geschreeuwd werden. De trein ging niet verder en we moesten de coupe haastig verlaten. Het ontbijt, wat ik de avond daarvoor besteld had, moest ik in twee minuten achter de kiezen proppen en voor de koffie opdrinken was geen tijd meer.

Geen enkele Thai sprak verstaanbaar Engels dus enige toelichting kreeg ik ook niet. Wel was het inmiddels duidelijk dat alle treinreizigers verder in bussen vervoerd zouden worden.

Na een half uurtje kwamen er twee bussen aan en dat betekende nog ruim 4 uur rijden richting Lampang en daarna naar Chiang Mai. Onderweg moesten er ook nog Thai uitstappen en daar werd ruim de tijd voor genomen. Ook hier geen enkele toelichting, maar ach ‘Mai pen rai’ en je haalt je schouders op. De Thaise spoorwegen maken al jaren verlies en dat verbaasd mij helemaal niet. Je stapt bijna letterlijk terug in de tijd. Echter, het was mijn eigen keuze dus ik moet niet zeuren.

Gelukkig arriveerde ik wel op tijd in mijn hotel en vond ik al snel een kroeg waar ik onder het genot van een koude Singha de verrichtingen van Max Verstappen kon bekijken, dat maakte een hoop goed.

Het was zondag dus de beroemde avondmarkt is dan bijna een verplicht uitstapje op het programma. Zag ik zo’n zes jaar geleden nog voornamelijk westerse toeristen, inmiddels kan je dat beeld bijstellen. Het zijn nu vooral Chinezen wat de klok slaat. En aangezien ze er in China daar heel veel van hebben, zag het ook geel van de mensen.

De barstraten daarentegen gaven juist weer een desolate indruk: Je kon er een kanon afschieten zonder iemand te raken: geen Chinees te bekennen. Gezellig over Babi Pangang-recepten ouwehoeren met Wang aan de bar zat er dan ook niet in. Chinezen komen kennelijk niet in de barretjes.

Over drie nachten vertrek ik weer en je hebt het goed geraden, dit keer toch maar weer met het vliegtuig. Het zal de komende dagen moeten blijken of ik Chiang Mai in het vervolg links kan laten liggen en mijn herinneringen moet koesteren of dat ik toch nog blij verrast wordt. Want Chinatown bezoeken kan ook in Bangkok en dan ben je sneller klaar.

5 reacties op “Chiang Mai: Chinatown in het kwadraat?”

 1. Jaco zegt op

  Tja, in de bars van Chiang Mai lijkt het nu het hele jaar door low season. Reisorganisaties en hotels zijn de enigen die wat aan de Chinezen kunnen verdienen. De gezelligheid is uit de stad verdreven en veel mensen hebben een chronisch gebrek aan inkomsten.

 2. Gerrit zegt op

  Tja,

  China Town in Thailand is al een poosje aan de gang, was 2 jaar gelden bij de “witte tempel” in Chiang Rai en moest mijn gehuurde auto parkeren op een parkeerplaats. De parkeerplaats van de witte tempel bevatte ongeveer 90% blauwe nummerborden (Chinese) en 10% Thaise nummerborden.

  Nu moet je als toerist (ook met een Thai’s rijbewijs) 50 Bhat betalen. Thai (uiteraard gratis)
  Hoezo discriminatie? O, ja, “Thailand, het land van de Thai en van niemand anders”.

  Maar ook hier in Bangkok, valt het zelfs mijn familie op, dat er veel Chinese zijn.
  Zelf een keer Peking mogen bezoeken en daar zijn er veel……. Echt gigantische.
  De metro rijdt iedere 2 minuten en de dubbelde roltrappen naar beneden staan constant vol.
  In 2 minuten vult het perron zich en hup de metro in.

  Groetjes Gerrit

 3. willempietje zegt op

  Beste Khun Peter,
  De volgende keer toch wat langer in en rondom Chiang Mai blijven. Er is genoeg te zien en te beleven. Ik ben het eens m.b.t. je opmerking over “je kon er een kanon afschieten…..” Inderdaad is wat het uitgaansleven betreft Chiang Mai de laatste jaren uitgedoofd. Oorzaken? Misschien is bijgaande film toch een opsteker voor een volgende keer.

  https://www.youtube.com/watch?v=XFgyXrUyGYw

 4. Robbert zegt op

  Ik kom inmiddels 8 jaar in Chiang Mai. Een keer 0f 2 per jaar. In het begin was het mijn favoriete bestemming in Thailand. De avondmarkt was geweldig. Gezellige muziek leuke optredens en je kon rustig kijken bij de kraampjes. Nu is het 1 grote mensenmassa en lang niet zo leuk meer. De sfeer in de stad is er een stuk minder op geworden met al die Chinezen. Doe je een dagtripje dan zitten er ook veel Chinezen bij. We gaan volgende week weer naar Thailand en we slaan Chiang Mai voor de eerste keer over. Hoe mooi de omgeving ook is. We gaan naar Chiang Rai en Doi Mae Salong. De omgeving is er ook net zo mooi maar wat minder toerisme. Wil je echt naar een niet toeristische plek waar het ook prachtig is, ga dan naar Nan. Je kan er prachtig door de bergen toeren en in de stad is er ook redelijk wat te zien. Wat mij betreft echt een aanrader. We gaan er zeker nog eens naar toe.
  Groeten,
  Robbert

 5. enditnog zegt op

  Dit keer helemaal met d’n Peter eens-ook mij is het laatste bezoek aldaar zo teleurgesteld-en tel daarbij op de ook flink verhoogde prijzen overal- dat het voor mij niet meer hoeft. Jawel, de ontwikkeling in Th gaan razendsnel en lang niet altijd de kant op die je zou wensen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website