Column: Chalerm Yubamrung, a man of all seasons…

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Column
Tags: , ,
27 februari 2013

Er zijn nogal wat Thaise politici die je het predicaat ‘kleurrijk’ zou kunnen geven. ‘Kleurrijk’ in de betekenis van corrupt, gewetenloos, moreel failliet en machtsgeil, laat daar alsjeblieft geen misverstand over bestaan. Wanneer je jezelf, zoals ik, voorgenomen hebt om een stukkie te schrijven over een dergelijke Thaise machtsdrager, bij wie begin je dan?

Bij Chalerm Yubamrung natuurlijk, de onvolprezen vicepremier in het huidige kabinet van Thaksin Shinawatra Yingluck Shinawatra, een man met duizend petten –  hij overziet de landelijke drugsbestrijding, de probleembestrijding in het door terrorisme geteisterde zuiden van het land –  een landsdeel wat de minister nog nooit bezocht heeft –  en hij houdt de hot-line naar Dubai, waar zijn master Thaksin resideert wegens gezondheidsreden, stofvrij.

Maar laten we bij zijn privéleven beginnen: Hij heeft drie wolken van zoontjes en een ervan is Duangchalerm, uitvinder van het zinnetje “Do you know who my father is?”

Duangchalerm en zijn schattige broertjes, Artham en Wanchalerm, hadden aan het begin van deze eeuw al een indrukwekkende reputatie opgebouwd in het uitgaansleven van de Stad der Engelen. Waar de drie broers waren, was altijd wat te beleven; vechtpartijen, mishandelingen en schietpartijen voorafgegaan door de inmiddels gevleugelde woorden; “do you know who my father is”. Pappie was in die tijd al een machtig politicus, met een indrukwekkende staat van dienst waaronder een vlucht naar Zweden na een couppoging en confiscatie van 32 miljoen baht door de Thaise staat nadat bleek dat pappie dat geld nooit eerlijk verdiend kon hebben.

Op de boterzwoele ochtend van 29 oktober 2001 waren Duangchalerm en zijn twee broers in de Bangkokse nachtclub “Club 22″. De broers kregen bonje met een groepje politieagenten in burgerkleding en Duangchalerm trok een pistool, brulde: ‘do you know who my father is!!??” (lage toon, middentoon, lage toon) en schoot één der agenten op een meter afstand door zijn hoofd.

Om zijn onschuld te bewijzen vluchtte de getroubleerde Duangchalerm naar Maleisië en dook daar een paar maanden onder. In de tussentijd trokken alle getuigen al hun getuigenissen in, na bedreigingen aandringen van een aantal van Chalerm’s gorilla’s en Duangchalermpje werd na een showproces wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken, wegens “tegenstrijdige getuigenverklaringen”.

Tot zover zoonlief, die nu zelf heeft verklaard politieke aspiraties te hebben. (de “Do You Know Who My Father Is Party”)

Over naar pa. Pa komt regelmatig in het nieuws. Bijvoorbeeld omdat ie een paar bakkies te veel op heeft tijdens een parlementsessie. Of tijdens een officieel bezoek aan Maleisië. Of omdat ie, nadat de Premier hem heeft bevolen om eens naar het getroubleerde diepe Zuiden af te reizen waar dagelijks meer bommen afgaan dan in Irak in haar hoogtijdagen. Gewoon om eens poolshoogte te nemen. “Naar het Zuiden? Maar tis daar gevaarlijk. Hee, weet je wel wie ik ben? Kunnen we niet gewoon een commissie oprichten om poolshoogte te nemen?”

Mocht U na het lezen van dit bericht, Chalerm iets kwaads toewensen, vergeet nooit wie zijn vader was.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

39 reacties op “Column: Chalerm Yubamrung, a man of all seasons…”

 1. Khun Peter zegt op

  Weer gortdroog en scherp op de snede, genoten van je spinsels Cor. Maak zoonlief minister van justitie. Met boeven vang je boeven, de rest van de familie als staatssecretaris. Of zijn die functies al bezet door andere gangsters in een maagdelijk wit uniform?

 2. Rik zegt op

  Zeer scherp stukje en helaas helemaal waar. Het is eigenlijk heel triest dat dit soort figuren het iedere keer weer voor elkaar krijgen om de wet te omzeilen.

 3. J.Jordaan. zegt op

  Beste Cor.
  Weer alle respect voor wat je allemaal schrijft. Als de moderator voor veel minder een groot deel van reactie weglaat op een artikel van Tino Kuis en dat van jou allemaal doorlaat moet je je bij jezelf denken is dat het allemaal wel waard. In het verleden heb je ook soortgelijke artikelen geschreven. Ik sta daar volkomen achter. Vergeet niet je verdient je brood in dit land en je bent hier gelukkig.
  Wees voorzichtig. Laat die Thai het allemaal zelf uitzoeken.
  Zelfs op het blog heb je figuren die alles wat in Thailand gebeurt goedkeuren.
  Je verrader slaapt niet.
  J.Jordaan.

 4. Hans Bos zegt op

  Cor, weer een prozaïsch pareltje en hopelijk deel 1 van een serie over de familie. Hang them high…Ze weten je toch niet te vinden, laat staan je naam goed uitspreken. We zijn hier de klanten van het land en je weet: de klant…

 5. Rob V. zegt op

  Soms zou je willen dat mensen toekomt wat zij andere hebben aangedaan… Diep triest dat mensen wegkomen met moord en koffers met geld…

 6. ubon thai zegt op

  Mooi geschreven en helaas heel erg waar. maar ik denk als we de rest van de politici tegen het licht houden dat we nog heel veel van dit soort verhalen kunnen lezen.

 7. Theo zegt op

  Ik ben het eens met de opmerking van J. Jordaan, “Laat die Thais het lekker zelf uitzoeken”, want dit is precies wat ze zouden moeten doen. Er moeten toch Thaise mensen zijn, die evenals velen van ons, het gedrag van de heer Chalerm en Co een belediging vinden voor hun intelligentie en een grote smet op de trots die de meesten Thais toch in zich hebben. Een ander punt waar ik me al jaren over verbaas/erger is, dat de Thaise media nooit en te nimmer zelf op onderzoek durven uitgaan naar al die smerige streken, die er in dit land gebeuren. Nu weer een doodgeschoten milieu activist. Ik kan me een Amerikaanse documentaire herrineren, waarin een soortgelijk geval door journalisten tot op de bodem werd uitgezocht en tot veroordeling hebben geleid van deze gewetenloze Maffia figuren. Mai pen rai houdt een keer op……………

 8. chris zegt op

  Als je – zoals ik – een aantal jaren in Thailand woont en werkt, weet je dat de uiterlijke verschijningsvorm van zaken vaak niet de werkelijkheid dekt. Show-off is hier een cult. Achter een sensuele, van liefde overlopende Thai vrouw gaat niet zelden een berekenende, op geld beluste en gefrusteerde kenau schuil. Zou dit ook bij Chalerm zo kunnen zijn, mar dan omgekeerd? Een paar veronderstelingen over deze niet sluwe maar zeer sluwe politieke vos:
  1. Chalerm en Taksin zijn absoluut geen goede vrienden van elkaar. Zij bezoeken elkaar nauwelijks, en zeker niet in Dubai. Een terugkeer van Taksin zal dit land splijten en dat is niet goed voor de zakelijke belangen van Chalerm (bouwondernemingen met 90% opdrachten in Thailand). Het laatste jaar hoor je Chalerm niet meer over zijn eigen wetsvoorstel om Taksin terug te halen;
  2. Door niet naar het zuiden van Thailand af te reizen laat hij zien dat hij niet naar de poppen van Yingluck (lees: Taksin) danst. Hij heeft zijn eigen politieke mening;
  3. Chalerm neemt absoluut geen baht aan van Taksin. Als de beerput van Taksin opengaat (en dat gebeurt een keer, weet Chalerm) wil hij NIET genoemd worden. Daarnaast heeft hij het geld van Taksin ook niet nodig;
  3. Chalerm is een familieman. Hij verdedigt zijn familie tot het uiterste en heeft – in tegenstelling tot andere machtige en rijke Thai – geen vriendinnen. Elke avond gaat hij braaf naar huis;
  4. Chalerm houdt van gezelligheid, van lekker eten, een sigaartje, een goed grap en alcohol. Soms drinkt hij teveel. Niet goed, maar in Thailand geen uitzondering.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Chris Interessante analyse die me aan het denken zet. Misschien wil je met dezelfde blik eens naar de zaak Sathian kijken en laten weten wat jij ervan vindt. Ben je het eens met mijn veronderstelling dat hier sprake is van: Boontje komt om zijn loontje. Er is trouwens nog een andere zaak, waar ik al tijden niets over gelezen heb, die er sterk op lijkt: Supoj Saplom, de man met tassen vol geld in zijn woning. Wordt tijd dat die zaak weer eens wordt opgerakeld.

   • chris zegt op

    hallo Dick….
    kan – uit veiligheidsoverwegingen – niet alles opschrijven wat ik weet. Maar heb (persoonlijke) contacten tot op het allerhoogste niveau in dit land. Ben – weet ik zeker – beter op de hoogte van wat er in Thailand gebeurt dan welke andere Nederlander ook in dit land.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Chris Als oud-journalist ben ik jaloers op je. Maar ik besef al te goed dat ook de krant (mijn enige bron) niet alles kan schrijven wat ze weet in een land waar je bij wijze van spreken op elke straathoek een huurmoordenaar kunt recruteren. Je zou me eens moeten bijpraten onder het genot van een kopje koffie. Ik woon in Ratchada (Bangkok). Waar woon jij?

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Tjamuk Beste Tjamuk, Ik neem aan dat je nooit in de journalistiek hebt gewerkt. Ik wel en ik kan je verzekeren dat een professionele journalist (ik heb het niet over amateurs, beunhazen en querulanten) nimmer vertrouwelijke informatie openbaar maakt. Dat zou ook uiterst onverstandig zijn, want dan kan hij/zij toekomstige informatiebronnen wel vergeten.

     Niettemin is de informatie waar Chris over zegt te beschikken, wel interessant voor een journalist. Vooral als achtergrondinformatie om gebeurtenissen beter te begrijpen. Soms is het zelfs mogelijk informatie dusdanig te verpakken dat niemand vermoedt dat er gelekt is. De ‘hoofdredacteur’ die jij noemt, moet onvoorzichtig geweest zijn. Jammer trouwens, dat je het bij de vage aanduiding ‘hoofdredacteur’ laat, want nu kan ik niet beoordelen hoe vakbekwaam deze man is.

     Omdat mijn reactie op het randje van off-topic is, stop ik nu. Reageren op de blog heeft geen zin, beste Tjamuk. Als je daar behoefte aan hebt, kun je me mailen.

 9. colin de Jong zegt op

  Lees dagelijks de corruptieschandalen van de heren in de politiek en het is eerder regel dan uitzondering dat men roeit met grote bakken geld waar ze geen recht op hebben. Maar wil me daar niet meer druk om maken want dat vinden de Thais niet leuk als wij daarover schrijven. Ik ben al eerder op mijn vingers getikt na een corruptieschandaal en vorig jaar zijn er ook 2 buitenlandse journalisten op het vliegtuig gezet en zijn persona non grata in Thailand. We weten allemaal hoe corrupt dit land en hun dienaren zijn, en dit is verweven in deze cultuur, maar de heren rechters pakken de zaken toch ook wel hard aan als het moet. Alleen onbegrijpelijk dat de zoon van Chalerm vrijuit is gegaan na het doodschieten van een agent in een disco. Voor hoeveel geld is dit afgekocht vraag ik mij dan maar af, want vooral in deze landen is het money talks and bullshit walks. Deze week werd Sathian aangepakt door justitie, omdat hij met een gering salaris zich wel extreem rijk gedroeg. Maar hier is inmiddels beslag op gelegd, en hij mag uitleggen aan de heren rechters hoe hij aan dit grote vermogen is gekomen. Wie volgt ?

 10. Theo zegt op

  Chris, Paar vraagjes…..Vind jij het ook zo erg dat er in dit land geen vrijheid van meningsuiting is en angst regeert bij de journalisten en heb je wellicht ideeen om dit te verbeteren ? Kunnen jouw geheimzinnige Thaise incrowd vrienden jou hier wellicht bij helpen !!
  Kan je via hen ook aan de warme Thaise huisvader duidelijk laten maken dat hij zijn zoontjes beter had moeten opvoeden. In koelen bloede een politie agent doodschieten en dan geen straf krijgen is toch niet meer van deze tijd in een beschaafd land !!

 11. chris zegt op

  Er zijn een paar dingen waar ik een echte hekel aan heb (gekregen):
  1. de situatie en alles wat er in Thailand gebeurt meten en beoordelen met de maatstaven van Nederland of de Westerse wereld. Dit leidt geenszins tot begrip voor de situatie, en alleen tot frustratie en ongeluk. (zie hier andere discussies over Thai vrouwen, sinsod e.d.)
  2. het gebruik van woorden als vrijheid van meningsuiting en corruptie met een overduidelijke Nederlandse betekenis. Kinderen leren hier in Thailand hun ouders te gehoorzamen en ouderen te respecteren. Een van de regels daarbij is dat je ouderen niet tegenspreekt. Dat leidt tot een slaafs gedrag. Is dat slecht? Is dat goed? Neen, het is ANDERS. Corruptie zit in deze samenleving ingebakken en is niet alleen het voorrecht van politici en hoge ambtenaren. Mijn (veelal) rijke studenten betalen de IT-medewerker (die geen groot salaris verdient) 500 baht per student om een uurtje naar het toilet te gaan zodat zij computerspelletjes kunnen spelen in het computerlokaal (wat tegen de regels is) . Ik probeer hen te leren dat onethisch gedrag begint bij jezelf……..
  3. Ik maak Chalerm van zeer dichtbij mee. Mijn vrouw leidt al bijna 20 jaar zijn drie bouwbedrijven met 2000 medewerkers. Net als Chalerm heeft zij bescherming nodig. Dat hans daar dan grapjes over maakt, is niet leuk.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik ben een sterk voorstander van universele waarden als vrijheid van meningsuiting, democratie en afwezigheid van corruptie. Dit zijn geen ‘Westerse of Nederlandse waarden’, het zijn universele waarden waar ook veel Thais voor hebben gevochten en nog vechten, zie de 400 politieke gevangenen wegens artikel 112. Deze waarden staan niet haaks op de Thaise of Aziatische cultuur, dat is een fabeltje waar alleen dictatoren van profiteren. Allerlei typisch Thaise culturele uitingen kunnen best samengaan met deze universele waarden. Of slaafs gedrag goed of slecht is, daar kun je over twisten. Sinsod idem. Wat je wel moet veroordelen is het feit dat, als dat slaafse kind later wel zijn mond durft opendoen, hij/zij een barbaarse straf krijgt. Dat is overal fout. Moeten we ons daarbij neerleggen omdat Thailand nu eenmaal anders is? Ik denk van niet.

 12. chris zegt op

  Natuurlijk zijn er universele waarden. Dat betekent echter niet dat ze overal op dezelfde manier worden uitgelegd, geinterpreteerd. En ook niet dat de Westerse uitleg de enige juiste of de beste zou zijn. Er leven meer mensen op deze wereld in oosterse landen (tel alleen eens China en India bij elkaar op) dan in westerse landen. Wij westerlingen hebben niet het alleenrecht op de enig juiste interpretatie. Daarnaast is er de praktijk van alledag en het begrip voor de situatie en hetgeen er gebeurt. Als je ziet wat er gebeurt in Thailand is dit maar moeilijk een democratie westerse stijl te noemen. Natuurlijk: er is een parlement, er zijn verkiezingen. Het is veeleer een oligarchie. En dat is ook niet zo vreemd. Niet zo lang geleden in de geschiedenis van dit land was de monarch een absoluut heerser; en niet zo lang geleden werd Thailand geregeerd door een dictator. Een heleboel doen voor mensen die belangrijker zijn dan jij (dwz meer macht hebben, meer geld hebben) was en is nog steeds tamelijk normaal in Thailand. Als het nodig is doen deze machtige mensen wat voor je terug. Als je je ergert aan de ambtenaren in dit land, moet je beseffen dat in hun opleiding voorop staat dat zij hun werk doen voor de koning (controle, correcte papieren, belastingen; allemaal twee-tt driemaal gecontroleerd), NIET voor de burgers. Zij zijn er niet om de burgers te helpen of om het hen gemakkelijker te maken. Zij werken om ervoor te zorgen dat de koning niets te kort komt. Het collectivistische denken beperkt zich veelal tot de personen die familie zijn of in Thaise termen tot de familiegroep behoren (dus ook goede vrienden, collega’s). Daarbuiten is de wereld een jungle en geldt het recht van de sterkste zoals goed te zien in het verkeer (en het gedrag van jongeren buitenshuis). Het collectivistisch denken voor Thailand als geheel is zwak ontwikkeld. Programma’s van politieke partijen staan vooral vol met populistische leuzen (wat goed is voor de individuele Thai) maar weinig visie op het functuoneren van de samenleving als geheel. Een verandering van dit denken gaat langzaam en wordt vooral gestimuleerd door internationaal georienteerde Thai en buitenlandse docenten op alle onderwijsniveau’s. Het onderwijssysteem is hopelos verouderd en minister van onderwijs is wellicht de minst begeerde ministerspost.
  Naast deze cultuurtrekken is Thailand een van de landen op deze wereld met de grootste inkomensverschillen. Geen wonder dat de armen allemaal kijken naar de rijken en hun geld aannemen voor diensten als stemmen of ander, in onze ogen onethisch gedrag. Om met Freek de Jonge te spreken: als ik arm was, nam ik ALLES aan.
  Ik ben een groot voorstander van ethisch gedrag en probeer ELKE DAG in mijn werk en prive-leven dat te bevorderen. Ik beloon ethisch gedrag en bestraf onethisch gedrag. De afgelopen twee weken heb ik 3 4e jaarsstudenten betrapt op plagiaat in een van mijn lessen, ondanks waarschuwingen van mijn kant dat ik daar streng op let. Zij hadden een opdracht ingeleverd die een andere student vorig jaar al had ingeleverd. Zij zullen dit jaar niet afstuderen. Mijn vrouw en ik helpen geen enkele Thai die zijn/haar geld onverantwoord besteedt aan uitgaan, drank of gokken. Hardwerkende, eerlijke Thai kunnen op onze steun rekenen.
  (Dick : mail me gewoon op maninbangkok@live.nl)

  • Jan Greep zegt op

   @Chris
   Een ware verademing; een verfrissende wind! Jij bent een van de weinige farangs in Thailand, en de enige op TB, die begrijpt wat “Thai-ness” betekent en dit ook nog eens helder weet uit te leggen. Dit in tegenstelling tot de vele “beterweters” die, zelfs na jarenlang verblijf in LOS, er nog steeds niet in zijn geslaagd om hun Nederlandse bril af te zetten. Jij kijkt, met grote kennis van zaken, integriteit en objectiviteit, van binnen uit; de anderen op TB zijn slechts in staat van buiten naar binnen te kijken!
   Ik hoop nog veel van je te mogen vernemen; jouw bijdrage(n) zijn niet alleen een verrijking voor TB maar ook uiterst educatief!

   • chris zegt op

    hallo Jan. Mijn dank voor de complimenten aan mijn adres. Ik ben op de universiteit waar ik werk ook docent in een vak met de titel Cross-cultural Management, dus deels is het analyseren van andere culturen en het proberen te begrijpen van andere culturen mijn vak. Je ziet natuurlijk ook dat Thai zich aan de westerse cultuur aanpassen, zeker in die plaatsen waar vele buitenlanders komen voor vakantie of waar zij bij elkaar wonen (zoals bv. in Hua Hin). Kijk alleen maar eens naar het eetpatroon. Tegenwoordig verkoopt elk zichzelf respecterend Thai restaurant ook steaks. En op de kleine markt waar ik zowat dagelijks kom, verkoopt een mevrouw nu ook kipnuggets en frietjes. En dan praat ik nog maar niet over het toenemend aantal Thai dat ‘s ochtends brood eet in plaats van rijst of rijstepap; en dientengevolge het groeiend aantal ‘bakkerszaken’ a la Yamazaki. Ik blijf mijn best doen zeker nadat de meest hooggeplaatste persoon in de Thai samenleving mij enkele maanden geleden persoonlijk heeft bedankt dat ik probeer Thai studenten ‘denken’ en ‘ethisch gedrag” probeer bij te brengen.

    • Jan Greep zegt op

     Beste Tjamuk,
     Dank voor je reactie. Niet alleen omdat je reageert maar vooral omdat je begrijpt waar Chris en ik het over hebben. Ik weet nu inmiddels wie Chris is, en ben tevens op de hoogte van de maatschappelijke positie die hij in Thailand bekleedt. Ik kan je dan ook verzekeren dat hij onze grootste bewondering en respect verdient en een aanwinst betekent voor TB.
     Dit in tegenstelling tot de reactie van een ignoramus die zelfs blasfemie niet schuwt en daarmee alleen maar bewijst dat hij inderdaad nooit zal begrijpen wat Thai-ness betekent.
     Ook ik ben niet gecharmeerd van de column over Chalerm maar helaas valt deze onder de noemer: vrijheid van meningsuiting. Het had de schrijver van deze column echter gesierd als hij een Engelse vertaling aan Kuhn Chalerm had gestuurd zodat deze zich tenminste op TB had kunnen verweren.
     Gelukkig rekenen de erudiete lezers van TB zelf af met infame reacties! Let op het aantal duimpjes dat Chris krijgt!
     Tenslotte, ja, “This IS Thailand” en dat zal altijd zo blijven. Gelukkig maar.
     Alles is inmiddels gezegd en dit is mijn laatste reactie over dit onderwerp.

  • Jacques zegt op

   Beste Chris, respect voor het niveau waarop je hier werkt. Dat krijg je niet cadeau. Maar mijn gezonde verstand zegt me dat de uitleg over de ambtenaar die meent voor de koning te werken niet verklaart waarom hij onderhands wat toegeschoven wil hebben. Dat geld verdwijnt in zijn eigen zak, daar is niks koninklijks aan. Er zijn ook ambtenaren die dat niet doen. Die beseffen wel degelijk dat ze hun werk doen ten behoeve van de burgers. Laten we het niet mooier maken dan het is.

 13. cor verhoef zegt op

  @Chris, je verhaal bevat veel zinnige dingen, maar er zitten nog wel wat tegenstrijdigheden in. Zoals Jacques ook al opmerkt, je beweert dat de ambtenaren -ook de poltie, vandaar de Engelse benaming “Royal Thai Police” in de eerste plaats voor de koning werken.
  Ik zal je even een voorbeeldje geven: in 2005 vijf verklaarde de Thaise koning dat hij wel degelijk openstaat voor kritiek, en dat hij, net als elk ander mens fouten maakt. Indirect gaf hij dus aan dat artikel 112 wat hem betreft geschrapt kon worden. Het tegenovergestelde hebeurde echter, het aantal veoordelingen wegens ‘lese majeste’ nam in de jaren erop alleen maar toe. Vandaag de dag zuchten zo’n 400 mensen in de cel wegens VERMEENDE majesteitsschennis. We horen nooit wat deze mensen nu precies hebben gezegd of geschreven.
  Ik hoef je ook niet uit te leggen dat de Thaise politie tot een van de meest corrupte, incompetente korpsen ter wereld behoort. Ondanks dat predikaat “Royal”. Ik kan moeilijk geloven dat deze agenten voelen rechtstreeks voor de koning te werken want dan zouden ze hun werk wel beter doen.
  Corruptie. Jaarlijks verdwijnt er 19.2 triljard baht in een groot zwart corruptie gat. Ook allemaal uit naam van de koning? Ik ga er vanuit dat jij ook beseft wat je met dit geld allemaal zou kunnen doen. Dat beseffen veel Thais ook, daar heb je echt geen westerse bril voor nodig.
  Verder, universele waarden zijn universeel en dus niet velerlei interpreteerbaar, vandaar de naam “universeel”. Thailand ondertekent geen Universele Verklaring van de Rechten van de Mens met daarbij een subclausule “maar niet heus” of met mitsen en tenzij’s.
  2015 gloort aan de horizon, het jaar wanneer de grenzen opengaan tussen alle andere Asean landen. Thailand en de Thais zouden er goed aan doen om van het “Maar Dit Is Thailand Syndroom” af te komen. Want daar zullen ze niet veel mee opschieten. De toekomst is ASEAN en geen Thais eilandje waar men meent gewoon de eigen gang te kunnen blijven gaan

 14. cor verhoef zegt op

  Hier een link naar een artikel in “The Nation” over het duizelingwekkende bedrag dat er in tien jaar verdwenen in door de wijdverbreide, geinstitutionaliseerde corruptie in Thailand:

  http://www.nationmultimedia.com/opinion/Pouring-money-into-a-bottomless-pit-of-corruption-30198958.html

  • Jan Greep zegt op

   Hier een link naar de ultieme bron: http://iff.gfintegrity.org/documents/dec2012Update/Illicit_Financial_Flows_from_Developing_Countries_2001-2010-WEB.pdf

   Thailand komt er op een 13e plaats, en zeker wat absolute bedragen betreft, redelijk goed af en wordt verder niet eens bij naam genoemd. Dit betekent niet dat ik een en ander goed probeer te praten, integendeel. But in the grand scheme of things doet Thailand het niet eens ZO slecht. GFI heeft het overigens zelf over “Staff Estimates” en “IFF Estimates”. Dus hoe betrouwbaar zijn de cijfers????
   Quote:
   “Asia still remains the primary driver of illicit flows from developing countries led by China. In
   fact, five of the ten countries with the highest illicit outflows are in Asia (China, Malaysia, the
   Philippines, India, and Indonesia). The Western Hemisphere follows at 15.6 percent of total
   outflows while the MENA region contributed 9.9 percent of total outflows. In inflation-adjusted
   terms, outflows from MENA grew the fastest at 26.3 percent followed by Africa (23.8 percent),
   Asia (7.8 percent), developing Europe (3.6 percent), and Western Hemisphere (2.7 percent). The
   rapid growth in illicit outflows from the MENA region can be traced to the increase in crude oil
   prices

   The countries with the ten highest outflows are China, Mexico, Malaysia, Saudi Arabia,
   Russia, the Philippines, Nigeria, India, Indonesia, and the United Arab Emirates in declining
   order of magnitude. Cumulative outflows from China (US$2,742 billion) exceed total
   cumulative outflows from all other nine countries (US$1,728 billion). The top ten countries
   account for 76.2 percent of cumulative illicit flows from all developing countries over this
   period. The Philippines, India, Indonesia, and Nigeria in the current list of the top ten
   exporters of illicit capital displace Kuwait, Venezuela, Qatar, and Poland respectively. In
   doing so, the Hot Money Narrow list accentuates the impact of illicit flows on poverty
   because the four new entrants (the Philippines, India, Indonesia, and Nigeria) have a much
   higher combined population with a significantly larger share of people living on less than
   US$2 a day than the ones they displaced (Kuwait, Venezuela, Qatar, and Poland.
   Unquote

 15. cor verhoef zegt op

  @Jan,
  Wanneer je dingen in “the grand scheme of things’ wil zien, wonen we hier ongetwijfeld in een soort paradijs, zeker wij westerlingen. Maar de kunst is om The big picture”te laten voor wat het is en een vergrootglas te trekken en dat te richten op de vele misstanden die er hier zijn en waar miljoenen Thais dagelijks de dupe van zijn. Althans, dat is iets wat de Thaise authoriteiten zouden moeten doen. Daar zijn ze toch voor gekozen en/of aangesteld?
  Bovendien, hoe betrouwbaar zijn de cijfers in het artikel wat jij aanhaalt?
  De landen in het door jou aangehaalde artikel zijn zeker corrupt en misschien nog wel corrupter dan Thailand. Maar dat maakt de corruptie er hier zeker niet minder op, iets wat jezelf ook al aangeeft.

 16. cor verhoef zegt op

  Het is wel een bizarre benadering temeer omdat er in deze lijst niet gekeken is naar het BNP en het bevolkingsaantal. Ze geven wel toe dat er niet naar gekeken is, maar hoe waardevol is zo’n studie dan nog? In plaats van naar absolute cijfers, zouden ze naar percentages van het BNP moeten kijken, dan wordt je echt wat wijzer.

  • Jan Greep zegt op

   Cor ben het helemaal met je eens. Gebeurt niet vaak, maar deze keer wel! LOL! Het valt mij overigens wel op dat er volgens dit rapport zo veel landen NOG (althans cijfermatig) corrupter zijn dan Thailand. Zou corruptie in zijn algemeenheid dan toch ook een universele “waarde” zijn??? Dus gewoon in iedereen “latent” aanwezig??

 17. J.Jordaan. zegt op

  Moderator: u geeft geen inhoudelijke reactie op het artikel.

 18. Chris Bleeker zegt op

  Moderator: ik begrijp niets van uw reactie.

 19. chris zegt op

  een heleboel opmerkingen. Laat ik in zijn algemeenheid een paar opmerkingen maken:

  1. eerst analyseren en begrijpen, dan oordelen en niet met de westerse bril;
  2. ik heb absoluut niet gezegd dat er geen corruptie bestaat in Thailand. Ik heb alleen gezegd dat je eerst moet definieren WAT corruptie is voordat je een oordeel kunt geven. Zijn hoge bonussen voor Europese bankmanagers vormen van corruptie of niet? Of mag dat omdat het in een contract staat? U zegt het maar. Is het meebrengen van een pak koekjes voor de ambtenaar van Immigration een poging to corruptie of niet? U zegt het maar.
  3. ik zeg niet dat ambtenaren allereerst voor de koning werken; ik zeg dat ze zo zijn en worden geinstrueerd !!! Klantvriendelijkheid is een woord dat niet in hun opleiding aan bod komt. En dat bepaalt hun attitude. tegenover de eigen bevolking en tegenover buitenlanders.
  4. universele waarden worden verschillend uitgelegd. Wat vrijheid van meningsuiting is, verschilt voor Nederland, Thailand, China, Mali, Iran en Syrie om maar een paar landen te noemen. Of je dat leuk vindt of niet.
  5. niet alle ambtenaren praktiseren onethische dingen, niet alle politici denken alleen aan zichzelf. Het gaat mij om de achterliggende processen, niet om mensen te veroordelen. Als we die processen niet ter discussie stellen (en de attitudes) lossen we nooit iets op.
  6. ik heb ook een respectabele leeftijd bereikt. Maar ik besef terdege dat Nederland niet het enige land op de wereld is, dat westerlingen de wijsheid niet in pacht hebben, dat er in alle landen van de wereld onethische dingen gebeuren, dat ik in een land woon waar ik voorlopig (totdat ik de Thai nationaliteit krijg) een vreemdeling ben.
  7. Ik ben niet gecharmeerd van sarcastische opmerkingen als ‘ de Jesus Christus van de Thainess”. Dergelijke opmerkingen zeggen meer over de schrijver dan over mij. Op dat niveau wens ik ook niet te discussieren. Ik hoop dat de moderator dan ook ingrijpt de volgende keer. Indien niet, dan zal ik niet meer reageren.

 20. chris zegt op

  nog een paar opmerkingen in de richting van Hans en Cor:

  1. Ik dacht dat ik voldoende had aangegeven dat ik absoluut vormen van onethisch gedrag verafschuw. Ik vergoelijk helemaal niks. Ik pak studenten aan die frauderen en mij zul je nooit , maar dan ook nooit geld zien ‘schuiven’ in de richting van ambtenaren of politie-agenten. Hetzelfde geldt voor mijn vrouw die inmiddels drie zware autogelukken (aanslagen op haar leven) heeft overleefd.
  2. Ik probeer aan te tonen en mijn studenten te leren dat onethisch gedrag start bij jezelf. Als IEDERE Thai zijn verkeersboete gewoon zou betalen ipv de agent 100 baht als koffiegeld toe te schuiven, zijn we in het kader van ‘corruptiebestrijding’ beter bezig dan het naadje van de kous te willen weten over geld dat verdwenen is. Dat zegt niet dat we dat niet zouden moeten onderzoeken. Zolang 77 % van de Thai van mening is dat je je onethisch mag gedragen als je daar zelf voordeel van hebt, hebben we nog een lange weg te gaan. En natuurlijk moeten we ook iets doen aan het salaris van de politie-agent.
  3. De Buddha en ook het Christendom zegt: wie goed doet, goed ontmoet. Naast het overleven van aanslagen op haar leven winnen mijn vrouw en ik ELKE KEER een prijs in de Thai lottery. Of u het wilt geloven of niet is uw zaak. In Thailand heb ik geleerd dat er meer is tussen hemel en aarde want statistisch gezien is dit natuurlijk onmogelijk.

 21. Tino Kuis zegt op

  Beste Chris, Jan en Tjamuk
  Jullie gaan ervan uit dat Westerlingen met een ‘westerse bril’ op Thailand verkeerd beoordelen. Deze mensen zouden misstanden zien die er helemaal niet zouden zijn als zijn hun ‘westerse bril’ zouden afzetten. Dat mag zo zijn. Maar mag ik jullie er op wijzen dat er heel, heel veel Thais zijn die, met hun Thaise bril op, dezelfde misstanden zien? Of zijn dat geen ‘echte Thais’? Zijn dat Thais die hun ‘Thainess’ geweld aandoen? Wat vinden jullie van die Thais die kritiek hebben op hun eigen samenleving? De meeste Thais die ik ken trekken ook een vies gezicht als je ‘Chalerm’ zegt.

  • chris zegt op

   beste Tino. Het is juist dat ik vind dat westerlingen met een westerse bril een verkeerd oordeel vellen over de situatie in thailand. Je moet eerst begrijpen alvorens te oordelen. En dat begrip krijg je niet door alleen westers te denken. Net zoals het voor Thai ongelooflijk is hoe wij Nederlanders met ons koningshuis omgaan, of met onze ouders. Als je dat vanuit Thai cultuur beoordeelt zijn wij natuurlijk uitermate onbeschoft. Heel veel Thai (maar niet genoeg) zien ook de misstanden. Er zijn hier bewegingen tegen corruptie van particulieren, van een politicus (Kuhn Chuvit) en van organisaties. Een vies gezicht trekken bij het horen van de naam Chaelrm: kan, niet onmogelijk en – ik denk – gebaseerd op het feit dat hij (zoals in Thai cultuur niet hoort) zijn geduld wel eens verliest in het openbaar. Hij heeft een kort lontje.. …Daarnaast zal hij bij zijn vertrek in 2 jaar de geschiedenis ingaan als de minster die de meeste drugscriminelen en hoeveelheden drugs heeft gevangen. En dat komt hejm zeker op en compliment van de koning te staan.

   • Tino Kuis zegt op

    Het is echt mijn laatste reactie, maar ik wil dit nog even kwijt. Je vergelijkt de houding van de Thais ten opzichte van het koningshuis en ouders met die van Nederlanders.
    Ik heb daar vaak met Thais over gepraat en beelden laten zien,en hun reactie was bijna nooit: wat zijn jullie Nederlanders onbeschoft. Verbazing misschien en jaloezie. Hun (de Thaise) reactie was dit: ‘Ik zou dat niet durven maar ik vind het erg mooi zoals dat in Nederland gaat. Ik wou dat het ook zo in Thailand kon, en dat ik het zou aandurven’. Je onderschat de Thais, je onderschat de gevarieerdheid van hun denken en voelen. Je hebt een ideaalbeeld van de Thaise gesteldheid die niet klopt met de werkelijkheid. Praat eens met de man/vrouw op straat

  • Rob V. zegt op

   Gewoon twee brilletjes dragen, dingen vanuit je eigen persoonlijke/nationale perspectief bekijken en ook vanuit het perspectief van de ander. Star vasthouden aan 1 enkel perspectief lijkt mij kortzichtig, ofdat je niet vastgeroest zit met een westerse/Nederlandse of oosterste/Thaise bril op. Je kunt bijvoorbeeld prima waardering hebben voor het oprollen van drugshandelaren door Chalerm maar evengoed kritiek hebben op de misstanden rondom hem. En tot slot heeft niemand de ultieme wijsheid, objectiviteit en feiteb in pacht. Of ben ik nu te genuanceerd?

   Chris, Cor en andere brengen allemaal een bijdragen die ik met plezier lees.

  • Tino Kuis zegt op

   Mijn Thais is vloeiend. Ik heb een Thais middelbare schooldiploma en als ik over de telefoon met een Thai praat denken ze dat ik een Thai ben (met een klein spraakgebrek). Wat je zegt over ‘Chalerm’ en ‘diarree’ is baarlijke nonsens. Ik spreek chalem altijd perfect uit, geen misverstand mogelijk, maar bij jou kan dat anders liggen. Zeg nog eens prateet.

 22. cor verhoef zegt op

  Chris,

  De vergelijking met de door jou genoemde bankbonusen in westerse landen, is nogal krom. Hoe weerzinwekkend die bonussen ook zijn, ze zijn wel openbaar en de idiote bedragen bedragen die in een zwart gat verdwijnen zijn dat niet. Geen mens weet waar de voormalige minister van Transport, Supoj, die miljoenen die hij in vuiniszakken had liggen in zijn huis- en helaas voor hem, gestolen werden- verdiend had. In ieder geval niet met zijn ambtenaren salarisje, dat is duidelijk. En zo zijn er nog talloze voorbeelden van schaamteloze zelfverrijking door gekozen politici die haast ten onder gaan in een wirwar van belangenverstrengeling. Moet ik het woord ‘corruptie’ nog verder voor je definieren?

 23. cor verhoef zegt op

  Chris, Thais trekken een vies gezicht bij het horen van de naam Chalerm wanneer hij tijdens werktijd weer een een bakkie teveel op heeft, of een walgelijke seksistische opmerking richtiing een vrouwelijke journalist na een ongemakkelijke vraag.
  Op mij maak je geen enkele indruk met je zogenaamde kennis van dit land. Je kan je bewondering voor een man die in veel andere landen als een schaamloos maffiafiguur beschouwd zou worden, kennelijk niet eens onder stoelen of banken steken. Dat zegt nogal het een en ander over jou. Namelijk over de normen en waarden die je meent te hebben, in Thailand ineens heel andere kleuren hebben; namelijk; moord is okay zolang je maar de juiste achternaam hebt en corruptie is slechts een folkloristisch verschijnsel van landen die het helaas niet gered hebben tot de felbegeerde club van “Geindustrialiseerde landen”
  En daar voel jij je als een vis in het water. Triest.

 24. Moderator zegt op

  Moderator: De discussie is uitgelopen op een welles/nietes, daarom sluiten wij de reactiemogelijkheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website