Bij de tijd

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , , ,
23 februari 2019

De verkoop en het gebruik van sommige producten zie je in de tegenwoordige tijd door de opkomst van nieuwe innovaties langzaam afkalveren.

Een van de meest bekende voorbeelden is de postzegel want corresponderen doe je veelal via email en een brief gaat bij velen van ons nog slechts sporadisch de deur uit. Videocamera’s zie je op vakantie nog zelden en de fotocamera gaat gebukt onder het juk van de mobiele telefoon waarmee met name de jeugd nogal wat plaatjes schiet.

Zelfs het gebruik van het horloge is aan slijtage onderhevig want het mobieltje geeft de tijd eveneens exact aan.

Bangkok

Toch kom je met name in Bangkok met grote regelmaat verkopers tegen die nog een klokje aan je willen slijten. De meeste van hen zijn van Indiase komaf en te kust en te keur worden de meest exclusieve merken aan je getoond.

Jaren geleden kocht ik een fraai ogend exemplaar van het merk Patek Philippe. Eerlijk gezegd kwam ik pas veel later tot het besef dat het een van de meest prestigieuze en dure merken betreft.

Nadat na verloop van tijd het batterijtje de geest had gegeven lag het kleinood in mijn bureaula opgeslagen en fungeerde mijn mobieltje als een meer dan waardig substituut.

Vond het toch een naar idee om met mijn nog in uitstekende staat verkerend fake Patekje naar een horlogezaak te stappen. Ditmaal het kleinood toch maar mee op reis genomen en in Bangkok á raison van 80 baht een nieuwe energiebron laten aanbrengen want daar zijn fake merken de gewoonste zaak van de wereld. En het moet gezegd zijn het ding loopt na vele jaren rust weer exact.

Het kan niet waar zijn

Zittend op een terras stapt een alleraardigste jongeman met een stralende glimlach op mij af en spreekt mij aan alsof wij al jaren dikke vrienden zijn. Alras tovert hij een aantal horloges op tafel. De olijke snuiter ziet onmiddellijk dat mijn blik naar een fraai ogend Omega exemplaar gaat. “Special price for you sir, only 2.500 baht.” Met stem en beide handen maak ik mijn disinteresse aan hem duidelijk, want wat moet ik in hemelsnaam met nog zo’n ding. Met stralende blik in zijn ogen komt de vraag: “How much you give me?” Om van hem af te komen doe ik een exorbitant laag bod; 500 baht.

Zijn spel gaat verder naar 800, 700 en uiteindelijk 600. Heb geen enkele behoefte aan nog een exemplaar om het thuis ergens in een bureaula te stoppen. En dan: “Oké sir 500 baht.” Een man een man, een woord een woord dus ik hang aan mijn bod vast en bezit nu naast een uniek Patek Philippe exemplaar ook nog een niet minder exclusief Omega horloge. Ben toch benieuwd waar dit spul wordt gefabriceerd. En als ik de guitige jonge knaap moet geloven komt het spul uit Taiwan.

Vraagtekens

Blijf toch nadenken hoe het mogelijk is om voor een zo lage prijs een dergelijk product te kunnen produceren? Omgerekend in euro’s tegen de koers van dit moment (35.16) is de verkoopprijs exact € 14,22.

De knaap heeft het ongetwijfeld niet met verlies verkocht en het is meer dan aannemelijk dat tussen fabrikant en verkoper er minimaal nog één of zelfs twee tussenschakels zijn die er eveneens iets aan verdienen. Rara hoe kan dit?

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Bij de tijd”

 1. Kees zegt op

  Ik weet niet hoe ze het doen , en het maakt me ook niks uit. Ik heb circa 3 jaar geleden een Rado gekocht in Pattaya bij een van die verkopers. Hij kent me al langer en weet dat ik nooit meer betaal dan 200 baht voor een nep horloge. Zo ook deze Rado. Ze kunnen wel roepen dat een horloge uit een bepaald land beter ( lees duurder ) is , maar ik heb er toch geen verstand van. Ik was dan wel een kiiniauw , maar hij verkocht hem wel voor 200 baht. Inmiddels 1 maal een nieuwe batterij erin en het klokje loopt nog steeds.

 2. Eddy uit Oostende zegt op

  Heb 2 jaar geleden op de avondmarkt een Breitling gekocht, Prachtig horloge en ge zou zweren dat het een echte is.Heb een vriend die echte verzameld,met originele doos en kon niet geloven dat het een fake was.Prijs 3.500 Bath maar na een beetje onderhandelen 2.000 Bath of ong 52.60euro.De verkoper was wel eerlijk en op het uurwerk was er een klein stickertje metCitizen movement.Ga terug in April voor 30 dagen en zou me wel een Patek Philipje aanschaffen-of een ander goed uitzienend merk.

 3. Herbert zegt op

  Hij heeft er goed aan verdient op de Chinese markt in bkk heb ik ze gisteren nog gezien en alle merken 80 thb per stuk groothandels prijs

 4. Michel van windekens zegt op

  Joseph, als wereldreiziger heb je toch al gehoord hoe gauwdiefjes een horloge kunnen pikken.
  Natuurlijk verkoopt deze brave Jongen (what,s in a name) niet met verlies! Zuivere winst.

 5. piet d v zegt op

  Heb zelf ook een keer een rolex dames horloge gekocht was 700 baht toen.
  Was voor een cadeau voor een kennis van mij.
  Niet verteld dat het geen echte rolex was.

  Na half jaar belde ze mij kwaad op,
  dat ze voor schande had gestaan bij pandhuis in Rotterdam.
  en dat hij er maar tien euro voor wilde geven.
  Ja klopt zij ik , zelfde prijs als ik betaalde.

  Ik al jaren niets meer van haar gehoord, toch ergens goed voor geweest.

  • l.lagemaat zegt op

   Een gegeven paard niet in de bek kijken!

  • Bennie zegt op

   Haha super verhaal kom niet meer bij van het lachen.

 6. KhunBram zegt op

  Of misschien helemaal geen tussenschakels, maar ‘van de vrachtwagen gevallen’

  Je hebt volkomen gelijk, via de normale weg is dit nooit rendabel.

  KhunBram.

 7. eduard zegt op

  Er zijn 3 soorten nepperts. A,AA en AAA. De A komt uit China en allemaal blik,na een paar maanden zijn ze overleden. Dan heb je de AA en de AAA ,die komen beiden uit Taiwan.In de AA zit meestal een citizen,en de AAA heeft meestal een casio. Daar mankeert helemaal niks aan, alleen de middellijn is bij beiden ietsje minder dan bij de echte exemplaren, m.a.w. er zal nooit een echt glas in een neppert passen.De AAA is duur,weinig zaken hebben die, maar deze klokken zijn ook op gewicht van een echte.Zal aanraden een stalen band te nemen, want vroeg of laat gaat het ,,goudlaagje ,, eraf.Dus koop je een AAA met stalen band ,klok voor je leven, vooraal automaat.Lederen bandjes ben ik niet weg van, korte levensduur.Het eerste waar je op moet letten of er schroefjes in de band zitten en geen splitpennetjes, dan ben je op de goede weg.

  • RonnyLatYa zegt op

   Geldt dit voor mensen ook 😉

   • l.lagemaat zegt op

    Bij sommigen zit een schroefje los!

  • Eddy uit Oostende zegt op

   Hoe kan ik het verschil zien tussen A-AA en AAA.?

 8. Peter zegt op

  Heb ooit een Breitling gekocht in patong beach ,prijs weet ik niet meer maar na 3 maanden lagen de wijzers los achter het glas .

 9. eduard zegt op

  Eddy uit Oostende..de band verkleinen of vergroten moet via schroefjes gaan , dat is minimaal AA, dan moet de datum door het loupglaasje zeer GOED en helder zichtbaar zijn. En zien doe je het moeiijk,Je voelt het eigenlijk beter ,dan het zien. Bij AAA krijg je ook minimaal 1 jaar garantie.Die je aan barretjes ziet,is A, maar als je dan betere kwalitiet vraagt,gaan er andere tassen open,en dan komt er de AA tevoorschijn.De triple A hebben ze niet, te duur voor inkoop,bij eventuele inbeslag neming.

  • Eddy uit Oostende zegt op

   Dag Eduard-bedankt voor de uitleg.De band is blijkbaar zeer goed nagemaakt en op de sluiting zijn al de kentekens van Breitling aanwezig.Manufacture en Suisse en cuir veritable-zal natuurlijk wel anders zijn.
   De verkoper staat met zijn kraam iedere week dus zal hij wel weten wat hij verkoopt.In ieder geval bedankt voor de uitleg en vanaf 29.04 ben ik terug in Thailand.Heb het uurwerk sedert nov.2018 en nog geen batterij moeten vervangen.

 10. Marc Van den Bosch zegt op

  Hallo, ik heb vorig jaar begin mei ook 2 horloges gekocht in Bgk, een Rado en een Rolex elk voor 400 B, ze werken nog steeds perfect…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website