Bericht uit Holland (14)

Door Redactie
Geplaatst in Column
Tags:
10 juni 2013

Een journalist komt niet in de kroeg om te drinken, maar hij komt er voor de contacten. Dat excuus doet het altijd wel goed. En inderdaad: soms vang je leuke verhalen op. Laatst nog. Mooi verhaal van een barkeeper.

Drie klanten waren zonder te betalen weggelopen. Hij ging naar hen op zoek in nabijgelegen cafés. Aan de portier van het Feestcafé vroeg hij of die drie mannen binnen waren. Nee, zei de portier. Hoe wist hij dat zo zeker, waarop de portier antwoordde: Omdat er twee mannen binnen zitten. En dat op een zaterdagavond.

Over dat Feestcafé, ja zo heet het echt, is veel te doen geweest. Soms is het er echt feest en dat betekent André Hazes en Marco Borsato. Leuk voor de klanten, minder leuk voor de buren, want het café bevindt zich naast woonhuizen. Dus elke keer als de herrie niet te harden is, bellen de buren de Milieudienst Rijnmond. Ook de gemeente bemoeit zich ermee, maar tot sluiting hebben alle klachten niet geleid.

Vandaag heb ik een afspraak met Tino Kuis, de man van de Thaise sekswoordjes, een posting die 3.246 keer is aangeklikt en goed was voor 30 reacties. Tino is vrijdag gearriveerd samen met zijn zoon en twee van diens schoolvriendjes. Pech voor de jongens, maar hun Thaise elektronische speeltjes (iPad, iPhone?) hebben er geen zin in. Met dank aan de Thaise provider, neem ik aan.

Woensdag komt het gezelschap deze kant op. De drie jongens dumpen we in het Maritiem Museum Rotterdam aan de kop van de Leuvehaven, een museum waar ze wel een paar uur zoet zijn. Er is ook een Buitenmuseum bij met oude schepen en werkplaatsen.

Tino en ik reizen dan door naar Vlaardingen, de plaats waar hij 25 jaar (?) een huisartsenpraktijk heeft gehad, voor een afspraak met zijn toenmalige assistente en opvolger. Ik mag erbij zijn en hoop natuurlijk een paar vette roddels te horen over Vlaardingers. Anoniem, want artsen zijn gebonden aan hun beroepsgeheim.

En daarna is het voor mij aftellen naar zaterdag, de dag van vertrek.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Bericht uit Holland (14)”

 1. antonin cee zegt op

  Kwam jaren geleden wel eens in Melief Bender. Bestaat die nog steeds? Destijds de enige ? echte bruine kroeg in Rotterdam….

  • Fred CNX zegt op

   Melief Bender bestaat nog steeds Antonin, ik liep 10 dagen geleden nog op de Oude Binnenweg, tijdens mijn jaarlijkse uitstapje naar Nederland en eigenlijk is er aan Melief Bender maar weinig veranderd. Ok, de prijzen zullen wat gestegen zijn. Verder doorlopend naar de Binnenweg kom je nog zat ‘bruine’ kroegen tegen; van ‘oudsher’ want de namen van de kroegen zijn niet veranderd en evenmin de inventaris; de eigenaren wel.

   De horeca is wat veranderd in de jaren Dick, 2 man op zaterdagavond is jammergenoeg geen uitzondering. Elke kroeg/bar zal zijn piekuren wel hebben maar ook zijn stille tijden…..30 jaar geleden zat gewoon alles vol.
   Nou ja, je zal de volgende avond van het Feestcafé niet meer meemaken want dan zit je in het vliegtuig richting huiswaarts. Veel plezier met Tino in Vlaardingen.

 2. huib den tuinder zegt op

  Ik als oud horecaondernemer/personeelslid en stapper, kon vele bruine kroegen in Rotterdam, inderdaad de Oude Binnenweg was een van mijn favoriete plaatsen en later vooral Delfshaven. Ook het Noordereiland heft er nog enigen. RZ heeft bijna niets meer, aan Nederlandse kroegen en vooral gezelligheid. Op de Nieuwe Binnenweg, bevind zich , ook nog een zeer oud cafe, wat zich zelf de oudste noemt “Van Ouds Vermeulen” van Bertus Vermeulen. Op Delfshaven zijn er nog div. net over de Lage Erfbrug, aan beide zijden. Mijn voorkeur ging uit naar proeflokaal “het Ooievaartje” Verderop, vooral cafe Verschoor van Theo en Joke van Rijswijk, hiervan word ook beweerd, dat hetr een der oudste is. in ieder geval het goedkoopste, 1,50 euro voor een glas naar believen, dus ook een vaasje! Rond 2000/2005 was op het Noordereiland , mijn favoriete zaak, “De Vlag en Wimpel en deze had zondemeer de beste/leukste/gevatste uitbaatster van Rotterdam.Het “Buisje” was een goede 2e. De laatste 3 cafe, gaan hier regelmatig positief over de tong bij ons marktcafé aan de Soi Boikaou. bij Verschoor is binnenkort weer een grandioze Thaise avond, ik dacht 29 juni, ook al dat Theo en Joke zelf al “tig” keren in Thailand zijn geweest. Op de binnenweg ging mijn voorker uit naar café Jan Visser, in de jaren 70 nog werkend met 3 kelners in de late middagdienst en tegenwoordig word deze zaak gerund door een zoon van een van die kelners, zijn naam is Rob en zijn vader de “grote Hans” was een begrip in Rotterdam. Melief was maar even favoriet, dat kwam door de 2 barmannen, die daar werkten.. In de jaren 70 was er nog een zak, dat wel erg bruin was, Jan Pardoel, schuin tegenover Melief, in de kleine etalage , stond , 1 flesje Amstelbier en binnen was de diepe zaak, behangen, met steeds ververste kranten pagina’s. de bar was een echte ‘barrière’ tussen de staande klant en barman Jan, in een grijze stofjas. een flesje bier koste er fl.1,25, bij mijn eerste binnenkomst dronk ik er 2 en gooide 3 guldens op de bar en liep weg, naar Melief. jan kwam me 2 min, later daar de 2 kwartjes terugbrengen, daar hij geen fooi aanpakte. populair daar onder vele Thailandgangers is café de Vijgenboom. mijn eigen zaak tot 2007″ Polde -cafe-eterij De Drie Linden” , was ook van omstreeks 1880. in die tijd hete dat een “uitspanning” , handelsreizigers met paarden, konden daar ook de paarden van nieuwe hoeven voorzien en hun paatd vast zetten aan, ene der bomen, binnen konden ze eten en drinken

  • huib den tuinder zegt op

   Ik vermelde dat, de Thaise avond vanaf 17 uur, bij cafe Verschoor de 29e is, maar dat is een vergissing, deze avond is een weekje eerder. sorry voor de taalfouten in het vorige stukje, mijn blik op het scherm, is niet al te best, bij hevige verkoudheden en dan ook een hekel aan nalezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website