Bangkok versus Manilla

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , , ,
30 september 2017

Beide steden of landen met elkaar vergelijken is onbegonnen werk en ga ik dus niet doen. Net zo min kun je Amsterdam met Brussel vergelijken. Ieder land en elke stad heeft charmante trekjes, maar je moet ze wel willen zien. Met vlucht TG624 vanuit Bangkok land ik na ruim drie uur vliegen in Manilla. Ondanks de allereerste regel ga ik nu toch al een vergelijking maken betreffende het fenomeen airport taxi.

In Bangkok is dat een fluitje van een cent en excellent georganiseerd. Je gaat daar simpel naar de vertrekplaats van de public taxi, trek een nummertje en loop naar de plek waar jouw taxi gereed staat, respectievelijk snel komt aanrijden. Heel simpel en efficiënt. De prijs van de taxirit lees je op de meter af. Die prijs plus 50 baht voor de verleende service en eventuele tol voor de highway is de uiteindelijke prijs.

Manilla

Ja, in metropool Manilla is dat andere koek dan peperkoek. Vergelijk het maar met Amsterdam daar wordt strijd geleverd tussen de door Luchthaven Schiphol benoemde officiële taxi’s en de overige groep die tot ergernis van de luchthaven een graantje mee wil pikken. De oplossing is simpel, kijk maar eens naar Bangkok.

Ook in Manilla is het oppassen geblazen om als argeloze reiziger niet bij de neus te worden genomen. Uiteraard staan er buiten de nodige medewerkers klaar om je een biljet voor de taxi te verkopen maar die prijzen zijn veelal overtrokken. Een babbeltje met een van de taxichauffeurs levert de eerste besparing op.

Verkeer

Na snel een taxi te hebben gecharterd vertrek ik naar het stadsdeel Ermita waar ik het Best Western La Corona Hotel voor enkele dagen heb geboekt. Bangkok staat voor wat betreft filevorming in de schaduw van Manilla. Het verkeer is een warboel en soms krijg je de indruk dat alles op elkaar gaat botsen. Mijn chauffeur heeft maar liefst twee rozenkransen aan zijn spiegel bevestigd en dat moet mij als passagier de nodige rust verschaffen. Rozenkrans of Boeddhabeeldje persoonlijk vertrouw ik toch meer op de stuurmanskunst van de chauffeur.

Reacties van lezers

Op het artikel Teleurgesteld kwamen een aantal reacties variërend van zeer positief tot heel negatief over de Filippijnen bij de redactie binnen. Moet bekennen dat het niet de eerste maal is dat ik het land bezoek en eerder onder meer naar Baguio ben geweest en vervolgens de schitterende tocht naar de 2000 jaar oude rijstvelden van Banaue heb gemaakt. Ook Palawan en Puerto Princessa en Borocay, waar ik me bijna ongans aan de oesters heb gegeten, waren mooie uitstapjes. En.. wat dacht je wat; ook aan Angeles City heb ik geroken maar die plaats heeft niets met dit schitterende land van doen, zoals Pattaya’s Walking Street evenmin Thailand vertegenwoordigt.

Reizen is je horizon verbreden en plaatsen zien die je niet kent. Daarom staat voor mij nu het eiland Bohol op het programma en eveneens enkele dagen Cebu city om vandaar naar de Chocolate Hills van Bohol te varen en wellicht wil ik ook nog ’s werelds kleinste primaat en wellicht onze oudste voorouder, de tarsier met een bezoek te vereren. De Filippijnen zijn met Thailand niet te vergelijken. Maar moet dat dan vraag ik me af. Tracht het mooie van een land te zien en geniet. Als je alle nare dingen van een land, die in jouw beleving bestaan, gaat analyseren deugen weinig landen, ook Thailand zeg je dan vaarwel.

Waarom ik niet vlieg en de langere boottocht van Manilla naar Cebu verkies vormt de rustgevende zee en de schitterende wolkenpartijen. Je komt helemaal tot rust als je tijdens het invallen van de nacht of bij het ochtendgloren over zee tuurt.

Moet bekennen dat cruises mij totaal niet kunnen bekoren maar een tocht als deze mij zeer aanspreekt. De zee moet je ruiken en proeven, de wolken bewonderen en na een oorlam lekker het bed opzoeken. Daar kan geen enkel vliegtuig mee wedijveren. De boot heb ik vandaag besproken. Deel de kajuit met drie onbekenden, hopelijk hele mooie dames, maar dit geluk zal waarschijnlijk aan mij voorbij gaan. Heb de reservering toch maar vastgelegd.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Bangkok versus Manilla”

 1. Marijke zegt op

  Een mooi verhaal.Zo als je al zegt is geen 1 land perfect maar wat van de wereld zien is toch super.En als het ergens wat minder is dan blijf je gewoon wat korter.Zo is singapore niet mijn favoriet het is er super schoon en veilig maar toch voel ik mij er niet zo ontspannen als in thailand.Maar voor een korte stopover oke.Heel veel reisgenot en wens je nog veel mooie vakanties.

 2. hugo zegt op

  Ja, Manilla is een warboel ook al doordat er 4 verschillende terminals zijn die met elkaar niet zijn verbonden.

  Internationaal komt ge toe in terminal 2 en raar maar daar zijn de meeste problemen met de taxi, de aparte stalletjes die taxi aanprijzen kosten 2 maal de normale prijs

  De prijs taxi valt me, zo een 7 à 8 euro tot uw hotel in het oude centrum of in shopping aera makati waar ik meestal verblijf.

  Uitgangsleven in Manila is goed en niet te duur maar ge moet een beetje weten waar ze te vinden zijn.

  Veel bezienswaardigheden zijn er niet in Manila en op 2 dagen bent ge al rond, ondermeer centrale mall zee goed, begraafplaats amerikaanse soldaten is zeker een must, en makati shopping paradijs met vele restaurantjes.

  Rondom Manila hebt ge nog enkele fijne bezienswaardigheden, de waterval en de weg erna toe, de vuurkraker, ….

  Angeles City heb ik gezien maar ik hou er niet van, enkel sexboetieks en niet veel anders mee te nemen.

  Borocay is een must voor liefhebbers van een strand, tof en fijne wandelingen, wel veel Koreanen.

  Cebu valt zeker mee al is de stad zelf niet zo speciaal maar de kust is geweldig.

  Ben reeds 18 maal in de Philippijnen geweest en ga zeker nog terug,
  hugo

 3. sylvester zegt op

  Dank voor deze vogelvlucht naar de filippijnen.

 4. niek zegt op

  Ermita, the place to be, dicht bij Manila Bay en Rizal park en kennelijk bestaat Corona-hotel nog steeds.
  De wijk heeft veel reisburo’s, restaurants, bars, hotels verloren toen burgemeester Lim begin 90-er jaren in een opwelling van bescherming van ‘zijn meisjes’ tegen al dat buitenlandse gespuis van sex-toeristen alle go-go bars en sexclubs liet sluiten en zelfs dicht liet spijkeren in Mabinistreet en del Pilarstreet, waarmee de belangrijkste aantrekkelijkheid van Manila ook om zeep werd geholpen incl. tienduizenden arbeidsplaatsen.
  De sexscene heeft zich toen verplaatst naar hier en daar verspreide disco’s in de stad maar hoofdzakelijk naar Angeles city in Luzon, waar de sexbusiness op een laag pitje was komen te staan door het vertrek van de Amerikaanse militairen uit Air Clark base, de grootse luchthaven die de VS hadden buiten hun eigen grondgebied, en door de uitbarsting van de naburige Pinatubo vulkaan, waardoor vele bars en restaurants onder het gruis werden bedolven.
  Maar… het is allemaal niet meer wat het geweest is.

  Taxi’s waren vroeger nogal onbetrouwbaar. Meters waren soms gemanipuleerd, chauffeurs wilden je niet naar je bestemming brengen, en veel mensen werden bestolen. En vooral waren vaak het slachtoffer ‘domestic workers’, vrouwen die in Hongkong (er werken er daar alleen al 200.000) en in de Golfstaten jaren hadden gewerkt vaak in slaafse omstandigheden, nu terugkwamen, volgeladen met kado’s voor familie en vrienden.
  De spaargelden van die ‘domestic workers’ zijn een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de Filippijnen.

  Goed idee Joseph om per boot te reizen; je ziet en ervaart zoveel meer van het land en de mensen ipv te vliegen. Ik wens je veel plezier.

 5. Leo Th. zegt op

  Beste Joseph, je hebt je verwachtingen al snel op een lager pitje gezet. Droomde je in Bangkok nog van 4 Thaise schonen die in bed om jouw lichaam vochten en ben je nu al tevreden gesteld met de hoop om een scheepshut te delen met slechts 3 mooie dames. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal ook deze hoop geen werkelijkheid worden maar ik ga ervan uit dat je desondanks een plezierige boottocht beleeft en kan genieten van een fijn verblijf op Cebu! En Joseph, hoop doet leven dus blijf dat doen.

 6. fernand zegt op

  Joseph,
  om te beginnen met Manila,de afzetterij vanaf ge arriveert op den airport,de rammelbakken van taxis,en heel weinig te beleven in Manila centrum.Manila kun je in een kort zinnetje omschrijven, “de hel op aarde”!
  Maar das meteen ook de slechtste plaats op d e Filipijnen,als we de gebieden waar de moslims de boel verzieken even vergeten.Toch niet helemaal vergeten,want als je daar naar toe trekt is d e kans op kidnapping en een LANGE vakantie voor d e witte toerist rieel,dus vermijden zou ik maar zeggen.
  Per boot van Manila naar Cebu heb ik nog niet gereist,altijd met d e grote stalen vogel,en ja Cebu heeft enkele leuke plaatsen,al is het niet Cebu City zelf,wel de eilandjes rondom,Malapascua,Moal Boal en een bezoekje aan Oslob als je de walvishaai van dicht wil zien.
  Met de boot ben ik al van Cebu naar Bohol en vandaar naar Dumaguette gevaren,korte vaartijden,maar toch leuk.Bohol is heel leuk,Panglao strand ,Loboc rivier,en d e chocolate hills zijn d e voornaamste trekpleisters,maar reis gerust maar eens het eiland rond,dagje hier ,dagje daar.
  Dumaguette is echter ook heel leuk,vanuit de stad uurtje met bus naar t zuiden en dan met pumpboot naar Apo eiland,nationaal park,waar je bij het snorkelen veel soorten vis ,ook grote exemplaren kunt bewonderen,alsook de zee schildpad op amper paar meter diepte en je kunt er heel dicht bij komen,aanraken is verboden.
  Maar buiten deze 3 eilanden is er nog veel moois te zien in de Filipijnen,jammer van het dinamiet vissen die heel veel koraal plaatsen heeft herleid tot koraal kerkhoven.Hoe dan ook OVERAL op je hoede zijn,want Filipijnen zijn meesters in het afzetten van toeristen.Bij je eerste bezoek denk je vriendelijke mensen(zijn ze ook welà,maar pas toch op als ze te vriendelijk zijn en zonnebril op hebben en je d e ogen niet kan zien.

  benieuwd naar je volgende post

  Groeten

  • niek zegt op

   Moderator: Geen off-topic discussie svp.

 7. niek zegt op

  In de postings op de Filippijnen , ook mbt een eerder gepubliceerd artikel, is onvoldoende recht gedaan aan het aantrekkelijkste aspekt van dat land, nl. Filipinas oftewel Pinays.
  Ik vind ze qua temperament, vrolijkheid, ritme- en dansgevoel de Brazilianen van Azië.
  Ik herinner me in 1988 Tokio, waar Japanners een Braziliaanse carnavals optocht probeerde te imiteren in al hun houterigheid en stijfheid. In de verte zag ik al een wervelende swingende troep vrouwen en mijn eerste reactie was dat het wel Filipinas moesten zijn, en jawel.
  Dat temperament kan overigens ook keren in lichte ontvlambaarheid, hevige jaloezie aanvallen en soms zelfs vechtpartijen ook tussen vrouwen onderling.
  Pinays, mooi en spannend dus ! Althans , zoals wij ze in het uitgaansleven hebben leren kennen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website