Bangkok als springplank

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags: , ,
30 augustus 2017

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus komen de reiskriebels weer opdagen. Normaliter verlaat ik het mooie Europa in september voor één maand en begin januari ontvlucht ik -vanwege de winter- het land om daarna goedgemutst begin april weer van een mooie lente te mogen genieten. Heb met Thailand een soort haat liefde verhouding; fijne mensen maar niet mijn ideale noch mooiste land om er te wonen. Maar dat terzijde want zoiets is voor iedereen een zeer persoonlijk iets.

Mijn herinneringen aan het land zijn onbeschrijflijk; hele mooie maar ook zeer trieste gebeurtenissen heb ik er in de afgelopen 25 jaren meegemaakt. Bijna alle uithoeken van Thailand heb ik bezocht van noord tot zuid en van oost tot west. En meestal op eigen gelegenheid met gebruik van een huurauto.

Springplank

Met name de metropool Bangkok is de meest ideale plek om Azië te verkennen. Daarbij vlieg je met een aantal low-budget maatschappijen voor een alleszins redelijke prijs naar andere omliggende landen.

Vanuit Bangkok is het een wip naar Ho Chi Minh City of het meer noordelijk gelegen Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Cambodja en Laos idem dito. Het onmetelijke China ligt aan je voeten en met behulp van internet kun je als inventieve reiziger zelf heel veel bepalen. Ben als niet meer de aller jongste nog steeds jaloers op de mogelijkheden die de tegenwoordige jeugd heeft. Mijn kleindochter nam na haar studie een jaartje vrijaf om een jaar naar Australië te gaan, iets waar haar opa van kon watertanden en maanden later besloot haar daar op te zoeken. Een vlucht naar Bangkok en een paar dagen later vandaar naar Bali. Even lekker op mijn gemak genieten op dit mooie eiland en verder naar Perth in Australië. Het lijkt heel wat maar reizen gaat tegenwoordig zo simpel, het enige dat je in feite nodig hebt is een heel klein beetje durf. Uiteraard, en daar ben ik eerlijk in, moet je ook naar het te besteden budget kijken. Maar ook dat is iets hetgeen je met de mogelijkheden die internet biedt vooraf aardig kunt berekenen.

Het najaar

Ditmaal gaat de reis in oktober vanuit Bangkok naar de Filippijnen om op het eiland Bohol de zogenaamde Chocolate Hills eens in ogenschouw te nemen en op een van de mooie stranden van het leven genieten. Vanuit Bangkok vlieg je in drie en een half uur naar Manilla, overnacht daar 2 of 3 dagen en boek de boot voor de bijna een vol etmaal durende vaart naar Cebu. Heerlijk genieten van de rustig kabbelende golven -hoop ik- en op tijd in de kooi.

Wellicht boek ik vanwege de late aankomst voor de eerste nacht dicht bij de aankomsthaven een onderkomen en zal daarna wel ergens een aardig stekkie vinden aan een van de stranden voor de volgende dagen. Ben er niet de man naar om alles vooraf tot in de puntjes te regelen en vast te leggen. Een beetje inventiviteit en verrassingseffect behoren in mijn beleving bij een reis. Op een bepaald moment zal ik dan wel de boot naar Bohol boeken. Het enige dat vaststaat is mijn terugvlucht op zondag 29 oktober vanuit Bangkok met de Emerates via Dubai naar Amsterdam. Soms krijg ik wel eens de vraag hoe het bevalt om in mijn eentje zo te reizen. Heerlijk! Het overkomt mij maar zelden dat ik geen aanspraak heb.

Thailand

Alvorens het genoemde reisplan ten uitvoer te brengen acclimatiseer ik eerst enkele dagen in Bangkok en ga vervolgens naar Pattaya om een bezoek te brengen aan mijn vaste tandarts en niet te vergeten mijn functie als koerier ten uitvoer te brengen voor een sigaren rokende landgenoot en bekende blogger. En dan via springplank Bangkok op naar de Filippijnen om daar enkele van de ruim 7000 eilanden te verkennen. Uiteraard getooid met de onderscheiding op mijn borst die ik bij aankomst in Bangkok heb mogen ontvangen vanwege mijn 25-jarig jubileum als trouwe jaarlijkse bezoeker van Thailand.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Bangkok als springplank”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Heel veel plezier! Mocht u even zonder aanspraak zitten, mag ik u dan in overweging geven een korte vergelijing te maken over hoe u de verkeersintensiteit, -infrastructuur en -mentaliteit in respectievelijk Bangkok en Manila hebt ervaren?

 2. Jan zegt op

  Als je zoals ik lees toch van stranden houdt zou je als je op Cebu bent naar het zuiden van Cebu kunnen reizen en het eilandje Badian kunnen aandoen. Ook ben je niet ver verwijderd van het idylische eiland Boracay.
  Veel plezier met jouw reis..

 3. T zegt op

  Ook ik ben in Bohol geweest een prachtig nog redelijk ongerept eiland ik denk te vergelijken met Koh samui 20 jaar geleden.
  Zeker de moeite om een paar dagen te blijven en te genieten van diverse leuke stranden ook heel mooi om te duiken en snorkelen in de omgeving.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website