Tot in het kleinste gehucht zijn ze in Thailand in grote getale te vinden, tempels groot en klein. Zeer kleurrijke en ook meer bescheiden van aard. In de plaats Chachoengsao, ongeveer honderd kilometer oostelijk van Bangkok, ligt vlakbij de rivier Bang Pakong, Wat Sothon, voluit Wat Sothon Wararam Worawihan genaamd.

Deze tempel herbergt een van de bekendste Boeddhabeelden van Thailand. Het betreffende beeld is 1.65 meter breed en bijna twee meter hoog en betreft een van de meest heilige beelden van het land. De Thai kent aan dit Boeddhabeeld een bijzonder genezende werking toe en menigeen zal denken hier van zijn of haar kwalen te worden verlost.  De tempel zelf is fraai geconstrueerd met als bijzonderheid de 84 meter hoge toren, omgeven door vijf gouden parasols met een gewicht van 77 kilo aan goud.

Verhalen

Rondom het ontstaan van deze door de Thaise bevolking zo vereerde tempel bestaan een aantal verhalen. Een daarvan is dat drie Boeddhabeelden vanaf Prachinburi de rivier kwamen afdrijven en een beeld ter hoogte van Chachoengsao aanspoelde. Met geen mogelijkheid kon men het uit de rivier te tillen, tot hét moment dat een van de inwoners een bescheiden onderkomen voor het beeld had vervaardigd. Als een veertje zo ligt kon men daarna het beeld uit het water tillen.

Vergelijk het verhaal maar met de ark van Noach waarop volgens de legende van alle dieren een stel aan boord kwam en zo de zondvloed kon overleven. Wat dat betreft niets nieuws onder de zon. Met name in de weekenden is het er een drukte van belang waardoor zelfs verkeersopstoppingen worden veroorzaakt. Dit geeft toch ook de grote mate van verering aan die de Thai tot uiting brengt bij dit voor hen zo speciale Boeddhabeeld. De oude tempel, destijds Wat Hong genaamd, is naar alle waarschijnlijkheid gebouwd rond 1765 en dateert uit het einde van de Ayuttaya periode (1350-1767). De oude tempel heeft helaas plaats moeten maken voor het hedendaagse, weliswaar zeer imponerende, tempelcomplex.

De bouwtijd van maar liefst 15 jaar zegt voldoende over de stijl en schoonheid van het uit wit marmer opgetrokken geheel. De dochter van de momentele koning, de door de Thai zeer geliefde prinses Chakri Sirindhorn (*2-4-1955), heeft het marmer voor deze tempel in Italië uitgezocht. Laat bij een bezoek je ogen eens goed over de vloeren met de fraai in verschillende kleuren ingelegde marmeren delen dwarrelen.

Phongsak Meedaenphai / Shutterstock.com

Het randgebeuren

Zoals op alle plaatsen waar veel mensen komen is ook hier rond de tempel van alles te doen. Zo is er een ruimte waar de offergaven worden geplaatst. Met name het grote aantal eieren dat met trays vol wordt geofferd springt in het oog. Uiteraard ontbreken ook de vele kraampjes met allerhande snuisterijen niet. De gokbeluste Thai kan er loten kopen en op deze heilige plaats kijkt Boeddha met welgevallen op je neer en kan het geluk je toelachen.

Aan de voorzijde van het complex tref je nog een grote overdekte markt aan en aan de achterzijde wandel je binnen 200 meter naar de Bang Pakong rivier. Vandaar kun je met de boot een tochtje over de rivier maken. De tocht duurt twee uur, maar dat is een beetje volksverlakkerij. Je vaart binnen 30 minuten namelijk naar een kleine overdekte markt waar je een uur mag verblijven om daarna weer de bepaald niet opwindende terugvaart te aanvaarden. De enige reden om deze korte boottrip te maken zou zijn om bij de markt aan het water te lunchen.

De tempel Wat Sothon is echter een bezoek meer dan waard.

Tip

Vanuit Bangkok kun je vanaf het Hua Lamphong station per trein naar Chasoengchao reizen. De afstand bedraagt ongeveer honderd kilometer en de reisduur is anderhalf uur. Er rijden 9 treinen per dag vanaf 6 uur in de ochtend tot half zes ’s avonds.

De prijs: 3e klas 13 baht met fan en prefereer je aircon dan tel je 40 baht neer. Aangekomen in Chachoengsao staan een groot aantal taxi’s, songthaews en motorfietsen gereed voor de korte rit naar Wat Sothon.

Zeker vanuit Bangkok een leuk uitstapje.

2 reacties op “Wat Sothon, de marmeren tempel”

 1. henry zegt op

  Er is in de buurt is er de hel bekende overdekte Ban Mai River Side Market , 100 Year Market. Je kan er heerlijk lunchen in één van de talrijke terrrasrestaurants. Vandaar uit kan je een longtailboot nemen naar de befaamde Wat Saman Rattanaram (Saman Rattanaram Temple) longtail vettrekt om 14 uur en keert terug om 17 uur.

  https://www.eastasy.com/article/thailand/ban-mai-market-century-old-chacheongsao-thailand

  http://www.thailandfromabove.com/giant-reclining-ganesha-at-wat-saman-rattanaram/

 2. Dik Lenten zegt op

  Als je deze prachtige Tempel bezoekt moet je in de centrale gebedsruimte eens naar boven kijken dan zie je dat dit koepel vormige plafond eruit ziet als een soort planetarium.
  Het is bijzonder mooi gemaakt .

  Mvg Dik .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website