Doi Suthep

Wie Chiang Mai bezoekt zal in veel gevallen een bezoekje brengen aan de bergvolkeren. Maar zeker ook aan de tempel Doi Suthep, gelegen op een berg die een schitterend uitzicht biedt over Chiang Mai.

Wanneer je met de trein van Bangkok naar Chiang Mai reist, doemt Doi Suthep in het noordwesten op. De vergulde chedi (pagode) springt direct in het oog. Het is één van de belangrijkste boeddhistische heiligdommen in Thailand. Volgens zeggen ligt in de chedi een stuk van de schedel van Boeddha verborgen.

Geest van Ya Sea

Eén van de legendes over Doi Suthep is dat de geest van ‘Ya Sae’ er rond zou dolen. Er is zelfs een geestenhuis voor hem gebouwd op Doi Kham, een uitloper van Doi Suthep, op ongeveer acht kilometer buiten Chiang Mai.

Het is niet meer dan een hok van planken, bamboe en golfplaat. Eens per jaar offerden de omwonende boeren een jonge waterbuffel. Dat stamt nog uit de tijd dat het Lawa volk daar de dienst uit maakten. Inmiddels is dit volk bijna uitgestorven maar in de Thaise legende speelt het nog een belangrijke rol. De Lawa’s worden als monsters gezien, die persoonlijk door Boeddha tot de orde zijn geroepen.

Wat phra that doi kham, Chiang Mai

Boeddha en de Lawa kannibalen

De legende gaat over de drie reusachtige Lawa-kannibalen die Boeddha achtervolgd zouden hebben tijdens een wandeling op Doi Suthep. Boeddha wist het trio Ya Sae, vrouw en zoon van zich af te houden door meditatie. Boeddha slaagde er zelfs in de reuzen te bekeren en ze werden vegetariërs. Na de dood van deze monsters zouden de geesten Doi Suthep nog onveilig maken. Dit tot grote angst van de omwonenden. Om de geesten in toom te houden bouwde men een geestenhuis en offerde er ieder jaar een buffel, volgens de oude Lawa-traditie.


» Laat een reactie achter


8 reacties op “De geesten van Doi Suthep”

 1. Malee zegt op

  Ik ben er een aantal keren geweest, je kan beneden bij de trap koperen bellen kopen en op de kleepeltjes daar van kan je van alles op zetten,namen van dierbaren,liefdes verklaring enz enz en die kan je dan als je boven bent gekomen bij de tempel neer hangen, Wij hebben dat ook gedaan, maar dan de namen van onze overleden dieren er op geschreven, als een eerbetoon.
  Bij de tempel is het ook altijd erg vredig, hoe druk het er soms ook is,De Doi Suthep is altijd onze favorite plek als we in Chang Mai zijn

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Walter zegt op

  Ik ben ondertussen ook al een 10 tal keren naar boven geweest.
  Elke keer ik in Chiang Mai ben doe ik hem 2 keer.
  Heel mooi en vredig. Maar als je de Doi SUthep verder naar boven volgt kom je bij de MONGS een bergstam dat is ook eens de moeite om te doen.
  Alhoewel de laatste keer dat ik er was vond ik het al heel toeristisch geworden.
  Maar je kan er wel koopjes doen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. rene zegt op

  Ben er nu twee keer geweest, en vindt het de mooiste tempel vanthailand. schiterend gelegen en leuke weg erheen. aanrader!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. Daan zegt op

  Tip voor fietsliefhebbers.. Huur een goede racefiets of mtb en fiets naar ‘s morgens naar de tempel.. Regelmatige klim van 12 kilometer is prima te doen en goed voor de conditie!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. Frits zegt op

  Als je in het Mongdorp bent geweest en je gaat terug naar boven,bij deT splitsing linksaf een aantal kilometers verder vindt je prachtige en rustige camping wat je hier als laatste zou verwachten en nog verder een authentiek dorpje waar de weg dood loopt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • harry zegt op

   je moet dan op de splising rechts af en dan vind je bijna op de top de camping. als je dan naar beneden gaat tot de eerdere splitsing en je gaat rechts af (dus links af als je van benden komt) dan ga je naar het dal waar Doi Pui is gelegen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. Christina zegt op

  Doi Suthep een van de mooiste tempels alleen jammer dat nu alle bloemen die er staan of hangen namaak zijn wel kleurrijk. En inderdaad de bergstammen in de buurt zijn te toeristisch geworden. Ben blij dat we alles nog gezien hebben voor dat de massa toerisme kwam. Maar als we in Chiang Mai zijn willen we naar de Doi Suthep zo mooi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. Nico Meerhof zegt op

  Mijn favorite korte wandeling is als volgt: Ga even voorbij de trap naar de tempel een onverharde weg omhoog. Hier staan meestal wat songthaews geparkeerd. Spoedig kom je aan wat open blikken afdakjes aan de linkerkant. Lijken midden in een vulnisbelt te staan maar als je goed kijkt loopt er een paadje tussen 2 afdaken. Als je doorzet houdt na een twintigtal meters het ergste zwerfvuil op. Het pad waar je op loopt biedt een mooi uitzicht op een woudsetting. Spoedig verdwijnt ook het geroezemoes van de omgeving en loop je door een heerlijke rust. Een paar honderd meter is al een relaxed gebeuren!
  Als je enigszins redelijk ter been bent kom je na ongeveer een uur bij een prachtige boom met heel veel stammen. Zo moeten er vroeger veel meer geweest zijn.Vanaf dat punt kan je weer relaxed teruglopen.
  Deze wandelijng is heel geschikt om te kijken of bergwandelen wat voor jou is!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website