Doi Suthep

Doi Suthep

Wie Chiang Mai bezoekt zal in veel gevallen een bezoekje brengen aan de bergvolkeren. Maar zeker ook aan de tempel Doi Suthep, gelegen op een berg die een schitterend uitzicht biedt over Chiang Mai.

Wanneer je met de trein van Bangkok naar Chiang Mai reist, doemt Doi Suthep in het noordwesten op. De vergulde chedi (pagode) springt direct in het oog. Het is één van de belangrijkste boeddhistische heiligdommen in Thailand. Volgens zeggen ligt in de chedi een stuk van de schedel van Boeddha verborgen.

Geest van Ya Sea

Eén van de legendes over Doi Suthep is dat de geest van ‘Ya Sae’ er rond zou dolen. Er is zelfs een geestenhuis voor hem gebouwd op Doi Kham, een uitloper van Doi Suthep, op ongeveer acht kilometer buiten Chiang Mai.

Het is niet meer dan een hok van planken, bamboe en golfplaat. Eens per jaar offerden de omwonende boeren een jonge waterbuffel. Dat stamt nog uit de tijd dat het Lawa volk daar de dienst uit maakten. Inmiddels is dit volk bijna uitgestorven maar in de Thaise legende speelt het nog een belangrijke rol. De Lawa’s worden als monsters gezien, die persoonlijk door Boeddha tot de orde zijn geroepen.

Wat phra that doi kham, Chiang Mai

Boeddha en de Lawa kannibalen

De legende gaat over de drie reusachtige Lawa-kannibalen die Boeddha achtervolgd zouden hebben tijdens een wandeling op Doi Suthep. Boeddha wist het trio Ya Sae, vrouw en zoon van zich af te houden door meditatie. Boeddha slaagde er zelfs in de reuzen te bekeren en ze werden vegetariërs. Na de dood van deze monsters zouden de geesten Doi Suthep nog onveilig maken. Dit tot grote angst van de omwonenden. Om de geesten in toom te houden bouwde men een geestenhuis en offerde er ieder jaar een buffel, volgens de oude Lawa-traditie.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 1 vote.
Please wait...

9 reacties op “De geesten van Doi Suthep”

 1. Malee zegt op

  Ik ben er een aantal keren geweest, je kan beneden bij de trap koperen bellen kopen en op de kleepeltjes daar van kan je van alles op zetten,namen van dierbaren,liefdes verklaring enz enz en die kan je dan als je boven bent gekomen bij de tempel neer hangen, Wij hebben dat ook gedaan, maar dan de namen van onze overleden dieren er op geschreven, als een eerbetoon.
  Bij de tempel is het ook altijd erg vredig, hoe druk het er soms ook is,De Doi Suthep is altijd onze favorite plek als we in Chang Mai zijn

 2. Walter zegt op

  Ik ben ondertussen ook al een 10 tal keren naar boven geweest.
  Elke keer ik in Chiang Mai ben doe ik hem 2 keer.
  Heel mooi en vredig. Maar als je de Doi SUthep verder naar boven volgt kom je bij de MONGS een bergstam dat is ook eens de moeite om te doen.
  Alhoewel de laatste keer dat ik er was vond ik het al heel toeristisch geworden.
  Maar je kan er wel koopjes doen.

 3. rene zegt op

  Ben er nu twee keer geweest, en vindt het de mooiste tempel vanthailand. schiterend gelegen en leuke weg erheen. aanrader!

 4. Daan zegt op

  Tip voor fietsliefhebbers.. Huur een goede racefiets of mtb en fiets naar ‘s morgens naar de tempel.. Regelmatige klim van 12 kilometer is prima te doen en goed voor de conditie!

 5. Frits zegt op

  Als je in het Mongdorp bent geweest en je gaat terug naar boven,bij deT splitsing linksaf een aantal kilometers verder vindt je prachtige en rustige camping wat je hier als laatste zou verwachten en nog verder een authentiek dorpje waar de weg dood loopt.

  • harry zegt op

   je moet dan op de splising rechts af en dan vind je bijna op de top de camping. als je dan naar beneden gaat tot de eerdere splitsing en je gaat rechts af (dus links af als je van benden komt) dan ga je naar het dal waar Doi Pui is gelegen.

 6. Christina zegt op

  Doi Suthep een van de mooiste tempels alleen jammer dat nu alle bloemen die er staan of hangen namaak zijn wel kleurrijk. En inderdaad de bergstammen in de buurt zijn te toeristisch geworden. Ben blij dat we alles nog gezien hebben voor dat de massa toerisme kwam. Maar als we in Chiang Mai zijn willen we naar de Doi Suthep zo mooi.

 7. Nico Meerhof zegt op

  Mijn favorite korte wandeling is als volgt: Ga even voorbij de trap naar de tempel een onverharde weg omhoog. Hier staan meestal wat songthaews geparkeerd. Spoedig kom je aan wat open blikken afdakjes aan de linkerkant. Lijken midden in een vulnisbelt te staan maar als je goed kijkt loopt er een paadje tussen 2 afdaken. Als je doorzet houdt na een twintigtal meters het ergste zwerfvuil op. Het pad waar je op loopt biedt een mooi uitzicht op een woudsetting. Spoedig verdwijnt ook het geroezemoes van de omgeving en loop je door een heerlijke rust. Een paar honderd meter is al een relaxed gebeuren!
  Als je enigszins redelijk ter been bent kom je na ongeveer een uur bij een prachtige boom met heel veel stammen. Zo moeten er vroeger veel meer geweest zijn.Vanaf dat punt kan je weer relaxed teruglopen.
  Deze wandelijng is heel geschikt om te kijken of bergwandelen wat voor jou is!

 8. Frank Kramer zegt op

  Wat Phra Doi Suthep is inderdaad een indrukwekkende locatie en een zeer belangrijk heiligdom voor de Thaise Boeddhist. er zijn er die menen dat ze minstens een keer in hun leven het te willen bezoeken.
  hier mag u extra beleefd zijn in uw gedrag. Schuif aan, knielend het laatste stukje. en de Monniken in twee kapellen bij de Gouden Chedi zullen u zegenen. een bescheiden donatie daar (voor onderhoud tempel) wordt zeer gewaardeerd en vaak (niet altijd) krjigt u een wit armbandje om gebonden met begeleidende zegeningen voor uw behouden reis.

  Ook kunt u, zoals de bedevaartgangers, 3 x om de Chedi lopen in het binnenste wandelpad.

  Niet de schedel, maar een schouderblad van de Buddha zou er in de Chedi verborgen liggen. Mooi verhaal, de eigenaar ervan destijds, voor de bouw van deze tempel. had een conflict met een andere heerser. Maar die was alleen maar tevreden te stellen met een stuk van dat schouderblad. Na lang aarzelen en uitstellen werd er een speciale tent neergezet als een tijdelijke tempel en daarbinnen hebben enkele hoge Boeddhisten van de eigenaar, in een groot, maar besloten ritueel, het schouderblad ‘gebroken’. En zo kreeg die tegenstander zijn deel ervan, met heel veel ritueel gedoe overhandigd. Dat circus verdween met hun kostbare bezit. Enige tijd later bleek het originele schouderblad ‘op wonderbaarlijke wijze’ weer aangegroeid tot een heel schouderblad. Wij kunnen of in dat wonder geloven, of had men heel simple een willekeurig ander schouderblad gebroken, als een goocheltruc.

  De weg naar boven richting Wat Phra Doi Suthep is al een mooie reis op zich. Onderweg naar boven passeert u slechts enkele afslagen. Bijvoorbeeld Wat Pha Lat. een tempel vlak bij de opgaande route. Hier is het altijd rustig. een deel van deze tempel is heel romantisch overgroeid met mossen en klimop. ideale plek voor foto’s.

  Voor de fitte wandelaar, informeer i de stad, op bepaalde zgn. Buddha (feest) dagen lopen heel veel bewoners van Chiang Mai in de nacht te voet naar de tempel en weer terug. een frequent terugkerende bedevaart.

  En voor fitte hikers, er is ook het zgn. Monks trail, door de jungle, met op veel plaatsen traptreden. daarbij passeer je van alles, camera mee. Een zeer fitte Thaise vriendin van mij loopt deze jungle trail 26 keer per jaar.

  De locatie voor de tempel is een bijzonder verhaal. Na een lange reis van een half volk kwam men uit bij een doorwaadbare plek, in de rivier Ping, aan de voet van Doi Suthep. Men was nadrukkelijk gesloopt door een hele lange reis. Een heilige witte olifant was de dragen van een reliekhouder waarin het schouderblad van de Buddha. Men besloot dee olifant los te laten e waar het dier zou gaan rusten, daar zou men de tempel gaan bouwen. tot ieders verbazing had de oude olifant nog energie genoeg om helemaal de berg op te lopen, wegen waren er nog niet. Tot het moment kwam dat uiteindelijk de olifant ging liggen en direct stief. Precies op die locatie is de gouden Chedi gebouwd. Juist buiten het binnenste complex in de tempel vind u een groot bronzen beeld van een olifant met iets op de rug. Dat beeld is er om dit verhaal in ere te behouden.

  ik zelf woon met regelmaat steeds voor 4 maanden nabij Chiang Mai. Als ik soms wel eens gek wordt van de dagelijkse hitte rijdt ik met plezier Doi Suthep op. !k passeer de tempel omdat hogerop en verder er nog genoeg te beleven is voor wie scooter rijdt. En het koelt enorm af. soms wel meer dan 10 graden. Dat gaat u pas echt merken bij de afdaling.3 kilometer voor de Zoo en het begin van de bebouwde kom bent u alweer opgewarmd, maar is het nog te doen. Vanaf dat moment bekruipt de klamme hitte u bij iedere bocht meer en meer.

  Wie bergaf gaat met fiets, scooter of auto, pas op!!!! Soms heb je plots een wijdere bocht nodig, afdaling en middelpuntvliedende kracht. maar daar kunt u frontaal op een klimmende vrachtwagen botsen. Die rijden stapvoets en kunnen net als u niet meer uitwijken. Vele wielrenners duiken soms uit pure nood de met onkruid gevulde diepe greppels in. Precies daar wonen slangen. dat u het weet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website