(ukawajung / Shutterstock.com)

Ten zuiden van de Taksin brug in het stadsdeel Sathon (Bangkok) ligt de Wat Yannawa. Het is een oude tempel die reeds in de tijd van het koninkrijk Ayutthaya gebouwd werd.

Het opvallende aan deze tempel is echter de vorm. Deze is gemaakt in de vorm van een Chinese jonk en werd op wens van koning Nang Klao (Rama III) zo ontworpen. Met deze aparte vorm wilde hij zijn onderdanen aan de oude scheepsmodellen doen denken waar Siam zijn rijkdom aan te danken had.

De scheepsromp ligt parallel aan de Chao Phraya en is zo opgesteld alsof het de rivier afvaart. Het geheel bestaat uit beton. Op de plek van de twee masten staan twee chedi’s opgesteld en waar het stuurhuis zou moeten staan, bevindt zich het altaar. Voor het monument bevindt zich het beeld van Rama III en in drie talen Thais, Chinees en Engels worden op marmerplaten zijn verdiensten vermeld tussen 1824 en 1851. Aan Rama III is het te danken, dat na de val van Ayuthaya sinds 1767 de staatsbegroting weer op orde kwam. Zowel handel als wetenschap kwamen weer tot bloei. Daardoor werd het mogelijk Bangkok meer allure te geven en uit te breiden. Apart is te vermelden dat de koning ook uit privébezit bijdroeg aan de vooruitgang. Bekend was dat hij het geld in rode zakken onder zijn bed bewaarde. Als eretitel kreeg hij de bijnaam: “Vader van de Thaise handel”.

Op 24 mei 2007 onthulde Hare Majesteit Koningin Sirikit zijn gedenkteken in de Wat Yannawa.

In hetzelfde jaar kwam deze Wat in het nieuws doordat de abt van de Wat Yannawa besloot de oorspronkelijke huisjes op het terrein en omgeving te laten slopen om de mogelijkheid van een nieuw hotel langs de oever van de Chao Phraya toe te staan. De gehele Chinese gemeenschap met de historische huisjes moest daarvoor wijken en bovendien werd er een grote parkeerplaats aangelegd. Aanbiedingen om dit gebied te renoveren, werden genegeerd en het historisch onbenul en het geld zegevierde.

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

3 reacties op “Wat Yannawa, een bijzondere tempel in Bangkok”

 1. Christina zegt op

  Dat is nu het fijne van Thailandblog en de lezers altijd iets anders om te bekijken als we weer in Bangkok zijn. Al veel in Thailand geweest maar nog lang niet alles gezien.

 2. Erik2 zegt op

  Inderdaad weer eens wat anders. Voor degenen die wel eens in Ubon Ratchathani komen en van tempels houden in de vorm van schepen, probeer eens Wat Sa Prasan Suk, 2 stuks zelfs.

 3. TheoB zegt op

  Hier nog een.
  Google Maps Plus code: V242+Q3 Na Fai, Mueang Chaiyaphum District, Changwat Chaiyaphum


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website