De Wat Sothonwararam is een tempel in de provincie Chachoengsao in Thailand. Gelegen in de gemeente Mueang Chachoengsao aan de Bang Pakong rivier. De aanvankelijke naam was ‘Wat Hong’, en werd gebouwd in de late Ayutthaya-periode.

Volgens de legende is dit boeddhabeeld, de Luangpho Phuttha Darrick, het meest aanbeden beeld in Thailand. Het beeld is 1,98 meter hoog en heeft een diameter van 1,65 meter. Het zit in een meditatieve houding. De legende gaat dat drie boeddhabeelden in de rivier langs dreven. Het middelgrote beeld bleef echter op deze plek bij Chachoengsao steken. De mensen probeerden het beeld uit het water te halen wat niet lukte. Pas toen zij op deze plek een heiligdom bouwden, is dit beeld op deze plek gebleven, ook tijdens de latere bouw van de grote Wat. Dit bronzen standbeeld zou een zekere magische kracht bezitten, waar mensen met hun vragen en wensen terecht konden. Er zou een zekere rust vanuit gaan.

Oorspronkelijk woonde vader Phutthasothon op deze plek in een kleine oude tempel met 18 andere boeddhabeelden totdat in 1966 koning Bhumibol Adulyadej deze tempel kwam bezoeken. Koning Bhumibol was onder de indruk van deze sacrale plek en droeg de tempel op aan Prinses Maha Hanne Sirindhorn die beschermvrouwe werd van deze Wat. De inwijdingsceremonie werd in 1988 gehouden. Het opmerkelijke was dat Lord Buddha en alle 18 boeddhabeelden tijdens de bouw en de inrichting niet zijn verplaatst dankzij de moderne bouwtechnieken.

Veel mensen uit heel Thailand komen hier bidden voor zegeningen. Tijdens feestdagen, vakanties en in de weekenden kan het dan ook bijzonder druk zijn. Als de wens uitgekomen is, komen de mensen terug en bieden de tempel een grote mand gekookte eieren aan, die ter plekke gekocht kunnen worden. De binnenruimte lijkt dan ook meer op een oude marktplaats dan een Wat, waar van alles gekocht kan worden. Er is van alles te koop en aan het prachtige gebouw aan de buitenzijde is dat te zien dat daar niet op bespaard is. Ook de overdekte promenade, die nog zeker een bestemming zal krijgen, ligt schitterend langs Bang Pakong rivier. Het voetpad is schitterend betegeld met bijna Arabisch aandoende motieven. De gebouwen liggen er allemaal, hoewel niet af, verzorgd bij op een groot terrein, dit in tegenstelling tot de donkere en drukke binnenruimte.

Bezoekadres: 134 Thep Khunakon Rd. , Tambon Na Muang, Chang Wat Chachoengsao 24000

– Herplaatst ter nagedachtenis aan Lodewijk Lagemaat † 24 februari 2021 –

2 reacties op “Wat Sothon Wararam Worawihan in Chachoengsao”

  1. Geertg zegt op

    Is inderdaad een prachtige tempel. Ook de vloeren binnen met allerlei zeedieren zijn prachtig.

  2. Jacobus zegt op

    Het is natuurlijk persoonlijk, maar ik vind dit een van de mooiste tempels van Thailand. Veel tempels zijn nogal kitscherig en overdadig gedecoreerd. Deze tempel is ook behoorlijk gedecoreerd maar heeft stijl.
    Zeer de moeite waard om te bezoeken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website