Door de posting van Gringo op 15 maart over de treinreis naar Phetchaburi deed mij opeens weer denken aan de plaats Nakhon Pathom waar een tussenstop gemaakt werd, maar die ik zelf bezocht heb.

Daar staat de Wat Phra Pathom Chedi, waarvan de archeologische vondsten teruggaan tot de 4e eeuw. In de geschriften uit 675 duikt de naam weer op. Tevens zou hier de eerste Boeddha activiteiten hebben plaatsgevonden. Oorspronkelijk heette de Stupa Phra Thom Chedi oftewel “Grote Stupa”in de oude Khmer taal of “Koninklijke Stupa” in de noord Thaise taal. In de 11e eeuw werd hij herbouwd in de Khmer stijl, maar raakte weer in verval en werd overwoekerd door de jungle.


Koning Mongkut bezocht deze plek als monnik en liet de stupa in Lanna stijl in zijn tijd opnieuw opbouwen rond 1853 en was in 1870 gereed. Hij gaf de naam Phra Pathommachedi aan deze stupa wat de “Eerste heilige stupa “betekent. De stupa werd in de vorm van een chedi gebouwd. Een chedi is een massief, klokvormig stenen gebouw, dat een relikwie bevat van de Boeddha of van een Boeddhabeeld of de as van een koning. Vaak worden de Boeddhistische tempels om een chedi gebouwd. Deze chedi is een van de hoogste chedi’s in Thailand. Door het grote “basement”met een omtrek van 235 meter lijkt de hoogte van de chedi met spits geen 120 meter, maar lager. Deze chedi is groot van opzet. Men merkt dat pas als men de buiten galerij bewandelt.

Historici geven aan dat deze stupa een van de belangrijkste stupa’s was van het oude Nakhon Pathom, de grootste nederzetting in de Dvarati cultuur van het Nakhon Pathom gebied samen met de nabijgelegen Phra Prathon Chedi (rond 6e tot 8e eeuw).

De omgeving van Nakhon Pathom heeft meerdere interessante topics voor de bezoekers. Een van de interessantste musea is het Jesada Techniek Museum. Honderden klassieke auto’s, enkele antieke, maar ook autobussen, enkele vliegtuigen en motoren. De toegang is gratis van donderdag tot en met zondag.

Jesada Technik museum (เจษฎา เทคนิค มิวเซียม) Tambon Ngio Rai, Amphoe Nakhon Chaisi, Nakhon Pathom www.jesadatechnikmuseum.com


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website