Het is een van de meest beroemde tempels in Thailand en daarom zeker een bezoek waard. De Wat Benchamabophit Dusitwanaran in Bangkok wordt door de lokale bevolking vaak ‘Wat Ben’ genoemd, buitenlandse bezoekers kennen het vooral als de ‘Marmeren tempel’. Ook al ben je er nooit geweest dan heb je hem toch wellicht gezien, de tempel staat namelijk achterop een 5 Baht munt.

De bouw van Wat Benchamabophit Dusitwanaran is gestart in 1899, tijdens het bewind van koning Chulalongkorn (koning Rama V). Net als bij het nabijgelegen Dusit Palace en de Ananta Samakhom Throne Hall, is er bij het ontwerp sprake van Europese invloeden. Er is voor de bouw van de Wat Benchamabophit namelijk op grote schaal Italiaans wit marmer gebruikt.

Na de dood en crematie van koning Rama V, werd zijn as in de sokkel van het belangrijkste Boeddhabeeld geplaatst dat in de wijdingszaal te vinden is. De Wat Benchamabophit is geclassificeerd als een koninklijke tempel in de hoogste rang en is verbonden met koning Rama V en ook met Rama IX (koning Bhumibol Adulyadej) die hier als jonge man verbleef toen hij tot monnik werd gewijd.

De Wat Benchamabophit is misschien niet zo groots als de Wat Pho of de Wat Phra Kaeo, maar het is een bijzondere cluster van gebouwen met prachtige ontwerpdetails, waaronder indrukwekkende glas-in-loodramen. Een ander voordeel is dat Wat Ben minder toeristen trekt dan de eerder genoemde tempels, dus niet zo druk.

Zeker als je in het Dusit-gebied bent, moet je er eens gaan kijken en let vooral op de prachtige details die het Siamese vakwerk illustreren, je krijgt er geen spijt van. De tempel voor bezoekers geopend van 08.00 uur tot 18.00 uur. De toegangsprijs voor de hoofdtempel is 20 Baht en 50 Baht voor niet-Thais.

Wat bijna niemand weet

Wat Benchamabophit, ook bekend als de Marmeren Tempel, is een van de beroemdste en meest bezochte tempels in Bangkok, Thailand. Echter, er schuilt een minder bekend verhaal achter de serene muren van deze heilige plek, iets dat veel bezoekers en zelfs sommige lokale inwoners niet weten.

Binnen de rustige grenzen van Wat Benchamabophit bevindt zich een kleine, nauwelijks opgemerkte bibliotheek, diep verborgen achter de hoofdgebouwen. Deze bibliotheek, “Het Archief van Vergeten Geschriften” genoemd (een fictieve benaming voor de context van dit verhaal), herbergt een verzameling zeldzame manuscripten, oude teksten en artefacten die de rijke spirituele geschiedenis van Thailand vertellen. De verzameling bevat onder meer teksten over meditatiepraktijken die nergens anders te vinden zijn, verloren gewaande leerstellingen van Thaise monniken en unieke boeddhistische geschriften die dateren uit de vroege dagen van het koninkrijk Siam.

Een bijzonder stuk binnen deze collectie is een klein, onopvallend boekje dat naar verluidt de persoonlijke aantekeningen bevat van een van de meest gerespecteerde monniken die ooit in de tempel heeft gewoond. Dit boekje, vaak “Het Fluisterende Pad” genoemd, beschrijft in detail een pad naar innerlijke vrede en verlichting dat nog niet door de moderne wereld is verkend. Het wordt gezegd dat het lezen en begrijpen van deze aantekeningen een persoon kan leiden naar een niveau van meditatie en bewustzijn dat ver buiten het bereik van de hedendaagse praktijken ligt.

De toegang tot “Het Archief van Vergeten Geschriften” wordt strikt gereguleerd door de tempelautoriteiten en is slechts op speciale verzoek en onder bepaalde voorwaarden toegankelijk voor onderzoekers en serieuze studenten van het boeddhisme. De reden voor deze beperkte toegang is niet alleen de kwetsbaarheid van de documenten maar ook de krachtige kennis die ze bevatten, die met wijsheid en respect behandeld dient te worden.

The Marble Temple bevindt zich in de Dusit-wijk van Bangkok op de hoek van Si Ayutthaya Road en Phra Rama V. Er zijn geen BTS Skytrain- of MRT-metrostations in de directe omgeving (Phaya Thai BTS-station ligt op 30 minuten lopen), maar taxichauffeurs brengen je er heen als je ‘Wat Ben’ tegen ze zegt.

(george photo cm / Shutterstock.com)

 

(george photo cm / Shutterstock.com)

 

2 reacties op “Wat Benchamabophit, de marmeren tempel in Bangkok”

  1. Peter Sonneveld zegt op

    Wat Benchamabophit is een schitterende tempel echter verbleef koning Bhumibol na zijn inwijding volgens mij in Wat Bowonnivet.

  2. Ruud zegt op

    Pas nog bezocht, de buitenkant is nog steeds zeer mooi, echter in de tempel zelf moet er dringend wat gerestaureerd worden,anders gaat het verloederen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website