Het is een van de meest beroemde tempels in Thailand en daarom zeker een bezoek waard. De Wat Benchamabophit Dusitwanaran in Bangkok wordt door de lokale bevolking vaak ‘Wat Ben’ genoemd, buitenlandse bezoekers kennen het vooral als de ‘Marmeren tempel’. Ook al ben je er nooit geweest dan heb je hem toch wellicht gezien, de tempel staat namelijk achterop een 5 Baht munt.

De bouw van Wat Benchamabophit Dusitwanaran is gestart in 1899, tijdens het bewind van koning Chulalongkorn (koning Rama V). Net als bij het nabijgelegen Dusit Palace en de Ananta Samakhom Throne Hall, is er bij het ontwerp sprake van Europese invloeden. Er is voor de bouw van de Wat Benchamabophit namelijk op grote schaal Italiaans wit marmer gebruikt.

Na de dood en crematie van koning Rama V, werd zijn as in de sokkel van het belangrijkste Boeddhabeeld geplaatst dat in de wijdingszaal te vinden is. De Wat Benchamabophit is geclassificeerd als een koninklijke tempel in de hoogste rang en is verbonden met koning Rama V en ook met Rama IX (koning Bhumibol Adulyadej) die hier als jonge man verbleef toen hij tot monnik werd gewijd.

De Wat Benchamabophit is misschien niet zo groots als de Wat Pho of de Wat Phra Kaeo, maar het is een bijzondere cluster van gebouwen met prachtige ontwerpdetails, waaronder indrukwekkende glas-in-loodramen. Een ander voordeel is dat Wat Ben minder toeristen trekt dan de eerder genoemde tempels, dus niet zo druk.

Zeker als je in het Dusit-gebied bent, moet je er eens gaan kijken en let vooral op de prachtige details die het Siamese vakwerk illustreren, je krijgt er geen spijt van. De tempel voor bezoekers geopend van 08.00 uur tot 18.00 uur. De toegangsprijs voor de hoofdtempel is 20 Baht en 50 Baht voor niet-Thais.

The Marble Temple bevindt zich in de Dusit-wijk van Bangkok op de hoek van Si Ayutthaya Road en Phra Rama V. Er zijn geen BTS Skytrain- of MRT-metrostations in de directe omgeving (Phaya Thai BTS-station ligt op 30 minuten lopen), maar taxichauffeurs brengen je er heen als je ‘Wat Ben’ tegen ze zegt.

(george photo cm / Shutterstock.com)

 

(george photo cm / Shutterstock.com)

 

1 reactie op “Wat Benchamabophit, de marmeren tempel in Bangkok”

  1. Peter Sonneveld zegt op

    Wat Benchamabophit is een schitterende tempel echter verbleef koning Bhumibol na zijn inwijding volgens mij in Wat Bowonnivet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website