Als koning Rama 4 er nu zou rondlopen, gaf hij onmiddellijk opdracht om de zaak eens grondig onderhanden te nemen. De vervallen staat waarin de gebouwen zich bevinden, zou hem een doorn in het oog zijn.

Phra Nakhon Khiri, het voormalige paleis van Rama 4 en Rama 5 op de toppen van drie bergen in Phetchaburi, is sinds 1935 een nationaal monument, maar ogenschijnlijk heeft sinds dat moment niemand zich gerealiseerd dat de tropische omstandigheden regulier onderhoud noodzakelijk maken.

De daken lekken, de muren zijn overal beschimmeld, het houtwerk verpulvert. En toch is en blijft het complex indrukwekkend, misschien zelfs wel dankzij het verval. Het is daardoor beter mogelijk je te verplaatsen in de vroegere koninklijke bewoners in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het paleis dateert uit 1859 en is gebouwd op de meest westelijke top. Wat Phra Kaew, gebouwd in de stijl van het Bangkokse voorbeeld, staat op de oostelijke top, met de belangrijkste stupa Phra That Chom Phet in het midden.

Er loopt nu een kabelbaan naar het paleis, maar 150 jaar geleden legde men de trip naar de top af te voet. Er rijden twee ‘kabelwagens’, die elkaar op een ingenieuze manier kunnen passeren. Van veiligheidsvoorzieningen is geen sprake, dus let op de kinderen.  Uiteraard was in die tijd nog geen sprake van airconditioning, maar boven op de berg woei altijd een frisse wind. De muren zijn bijna een meter dik, niet alleen om de vijand, maar ook de hitte buiten te houden.

Het meest aandoenlijke in het paleis is het badkamertje, voorzien van een zinken badkuip, waar de koning ongetwijfeld zijn royale lichaam liet afsponzen. Slaven en bedienden haalden het water van ver beneden. In de slaapkamer kun je om het hemelbed lopen. In de kasten staan tientallen lampetkannen en bijbehorende attributen. Van modern comfort is geen sprake. De Duitse hertog die hier als gast van het koninklijk huis met zijn echtgenote heeft gewoond, moet zich soms heel eenzaam en verlaten hebben gevoeld. Het meubilair mag dan wel ‘Europees’ zijn, Ikea weet beter hoe de mens gemakkelijk kan zitten en liggen.

Een opmerkelijk gebouwtje is het observatorium, waar koning Rama 4 naar de sterren keek. De apparatuur is sinds lang verdwenen, maar we hebben ook nu nog een fantastisch uitzicht over de dreven van Phetchaburi.

Dit nationale museum is geopend van 09.00 tot 16.00 uur. De kabelbaan kost 40 baht, de toegang tot het museum en aanpalende gebouwen kost 150 baht. Die bijdrage zou best gebruikt kunnen worden voor het opknappen van het complex.

5 reacties op “Het boeiende verval van Phra Nakhon Khiri in Phetchaburi”

 1. Henry zegt op

  Echt de moeite waard van een bezoekje. Men kan ook te voet naar boven, maar dat is af te raden wegens de agressieve apen.

  Als je een Thais rijbewijs of Tabian baan hebt is de toegang maar 50 Baht kabelbaan inbegrepen.

 2. Sjaak S zegt op

  Voor een gebouw dat de moeite waard is om te restaureren, zal ik toch liever de Farangprijs willen betalen, als dit helpen kan.
  Ik heb het al een paar keer van ver gezien, wanneer ik naar Bangkok ga. Mijn vrouw vind het maar niks, oud en vervallen en ze zegt dat ze als kind al eens daarheen is geweest.
  Maar ik denk dat het een eigen charme heeft, ook al is het vervallen…. ik ben gek op oude gebouwen.

 3. Jan Niamthong zegt op

  Lopen naar boven of naar beneden is juist heel leuk, en mooi. De apen hou je wel op een afstand met een stok.
  De stad Phetchaburi is trouwens ook zeer de moeite waard.

 4. eriswelwat zegt op

  Dat gebouwen hier in de tropics-en veelal ook veel slechter in elkaar geramd- meer en sneller onderhoud nodig hebben is duidelijk. Of het bedoeld was voor de eeuwigheid te blijven staan is ook nogal een vraagteken. Toch worden hier in BKK zelfs in vrij hoog tempo zeer veel oudere gebouwen die eigendom zijn van het Crown Property Buro (zit in Thewet) wel gerenoveerd en soms ook voor andere doeleinden omgebouwd. Momenteel loopt een programma om langsheen de hele Ratchdamnern Avenue (die hele grote drukke baan vlakbij Khao Sarn met o.a. het Monument der democrazy) alles uit te ruimen en dan weer in pronkstaat terug te bouwen. Ik zou de moed vwb dit dus niet te snel opgeven. of er ergens een programma van wat/waar/wanneer is daar heb ik geen idee van.

 5. Stan zegt op

  Oud artikel… De afgelopen jaren is er aardig wat gerestaureerd. Ben er eind 2018 nog geweest.
  De apen vallen wel mee zolang je maar niets te drinken of te eten laat zien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website