Wat Khao Sukim bij Chanthaburi

Wat Khao Sukim bij Chanthaburi

is Thailand toch een schitterend land. Over het algemeen gaat mijn voorkeur uit naar het gebied in het Noordoosten, laten we zeggen ten westen van Chang Rai, waar de Mekong in prachtige berggebieden de grens tussen Laos en Thailand vormt.

Maar het Zuidoosten mag er ook zijn. Beboste bergen met schitterende vergezichten. Met vrienden bracht ik hier de kerstdagen door. Om precies te zijn: van Chanthaburi reden we via de 317 naar het oosten, een paar kilometer voorbij Pong Nam Ron een klein weggetje naar links. Daar bevindt zich het Natural Garden Resort. Een perfecte combinatie van natuur en luxe.

In de omgeving een golfbaan, raftingmogelijkheden, watervallen en natuurlijk de grensmarkt van Ban Laem. Ik was eerder in deze buurt en maakte deze foto vanuit een restaurantje dat nu gesloten is, maar die een goede indruk geeft van dit gebied.

Een van ons komt vaker in dit gebied en hij wees ons op een bijzondere tempel in de buurt. Of beter gezegd in de buurt van Chanthaburi. Er zijn mensen die zeggen dat alle tempels hetzelfde zijn, maar dat is natuurlijk onzin. De huis-, tuin- en keukentempels lijken allemaal op elkaar, maar het gaat natuurlijk om de bijzondere bouwwerken.

Wat Khao Sukim bij Chanthaburi

Wat Khao Sukim bij Chanthaburi

Je kunt van godsdienst veel zeggen, maar architectonisch hebben ze een belangrijke rol gespeeld in onze culturele uitingen. Zolang godsdiensten anderen de vrijheid gunnen een andere religie of geen religie aan te hangen, is er niets op tegen. Maar goed, het gaat om de Wat Khao Sukim. Dit tempelcomplex staat op een berg.

Beneden zijn dusdanig grote parkeerterreinen met allerlei eenvoudige Thaise restaurantjes dat het duidelijk is dat bezoekers met bussen vol worden aangevoerd. Wij treffen een rustige dag. Je kunt met de trap omhoog, maar gelukkig is er een kabeltreintje, waarin twintig personen kunnen. Thaise personen, want dat is niet hetzelfde als westerse personen. Wanneer het ene treintje omhoog gaat, gaat het andere naar beneden.

Grote zalen, volgestouwd met Chinese vazen en Chinese meubelen.(kwanchai / Shutterstock.com)

Boven zijn nog verschillende etages met grote zalen, volgestouwd met Chinese vazen en Chinese meubelen. Allemaal geschenken van mensen die goed willen doen. Naast de kunstvoorwerpen zijn ook meer dan twintig wassen beelden te bewonderen van hoog geroemde monniken. De opzet van deze tempel is een meditatiecentrum.

Hij werd gebouwd in 1966 en het geheel is beroemd geworden door een monnik die zijn leven mediterend in het bos doorbracht, Ajahn Somchai (ajahn betekent zoiets als priester), die in de vorige eeuw leefde. Aanvankelijk was er slechts een klein tempeltje, maar na de dood van de monnik groeide dit als eerbewijs uit tot het gigantische complex dat er nu staat.

Boven heb je een prachtig uitzicht op het beboste berglandschap in de omgeving. Ben je in de buurt van Chanthaburi, dan moet je deze bergtop niet overslaan.

11 reacties op “Wat Khao Sukim bij Chanthaburi”

 1. willem zegt op

  Dick,

  Je schrijft “Over het algemeen gaat mijn voorkeur uit naar het gebied in het Noordoosten, laten we zeggen ten westen van Chang Rai, waar de Mekong in prachtige berggebieden de grens tussen Laos en Thailand vormt. ”

  Dit moet ten oosten van Chiang Rai zijn. De Mekong stroomt ten oosten van Chiang rai naar het noorden en gaat bij de zgn Golden Triangle alleen nog maar naar verder naar het noorden en vormt daarna de grens tussen Laos en Myanmar voordat het China in gaat. De Mekong komt niet ten westen van Chiang Rai.

  • Dick Koger zegt op

   Je hebt helemaal gelijk.

   • Henk Wag zegt op

    Goed en mooi verhaal, en inderdaad, een prachtige omgeving en schitterende tempel. Willem heeft overigens gelijk (zoals je al toegaf) maar kennelijk heb je vaker moeite met benoemen van de “thaise windstreken”. Chantaburi ligt in het oosten, en bepaald niet in ’t zuidoosten…..

    • Wim zegt op

     Check ff Wikipedia of gewoon googelen ziet u dat Chantaburi wel degelijk in het zuidoosten ligt jammer dat u niet even hebt gegoogeld.

  • Alex Ouddiep zegt op

   Sinds wanneer stroomt de Maekong van zuid naar noord?

  • Leo Eggebeen zegt op

   Leuk als je oemand corrigeerd, masr dan verkeerd. De Kekong komt uit China, stroomt dan tussen Laos en Myanmar. In Thailand aangekomen vormt hij degrens tussen Thailand en Laos, tot hij ergens zuidelijk van Chiang Kong Laos in buigt richting Luang Prabang.

  • john zegt op

   Erg verwarrend allemaal. Vanaf de Tri-Angle stroomt de Mekong Oostwaarts, zeg maar rondom de Isaan, totdat de Mekong zich ter hoogte van Ubon (waar iets zuidelijker de grens met Laos en Cambodja bevindt, verder zuidwaarts stroomt en via Cambodia (Phnom Penh) en Vietnam (HCM) in de Zuid Chinese zee uitstroomt. (de Mekong Delta)

  • Ruud NK zegt op

   Dick, de Mekong stroomt niet naar het noorden, maar naar het zuiden. Ik heb het vandaag nog even gecontroleerd. Best wel veel water op de ogenblik overigens.
   , ,

 2. Rob Tha Mai zegt op

  Als je op de snelweg Secumvit bij Tha Mai links af slaat kom je bij de tempel uit, hier wordt trouwens sinds 3 jaar nog een uitbreiding bij gebouwd.In deze tempel zie je antiek en een uitstalling van telefoons zowel vast als mobiele telefoons. Ook wassenbeelden van oude monniken.
  Kijk je goed zie je in vitrines oud geld liggen en nog beter kijken ook oude papieren guldens!

 3. Tino Kuis zegt op

  ‘Ajahn Somchai (ajahn betekent zoiets als priester)’ , zeg je.

  อาจารย์ achaan, of ajaan of ajahn (twee middentonen) betekent leraar, docent. Professoren, leraren, geleerde monniken en zelfs onderwijzers worden zo vaak aangesproken. Ik kreeg ook wel eens die titel maar dat was meestal spottenderwijs.

  • Petervz zegt op

   Ouderen, waarvan men verwacht dat hij/zij veel kennis heeft opgedaan, worden ook vaak aangesproken met Ajaan. Zeker als iemand een wat hogere functie heeft bekleed of dat nog heeft.
   Ik wordt ook vaak aangesproken met Ajaan, terwijl ik geen docent ben of ooit geweest ben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website