Op Internet kom ik een foto van een Boeddha tegen die me doet denken aan Fons Jansen. Alleen de zeer ouden onder ons weten nog dat dit een cabaretier was in de vorige eeuw. Hij moest als volwassene een rebels kind uitbeelden en zat daarom op een stoel van enkele meters hoog. Stan Laurel en Oliver Hardy hebben ook eens zo’n scène gespeeld.

Maar terug naar de foto van Boeddha. Hij zou op een gigantische stoel moeten zitten in een tempel met de naam Wat Dhamma Nimitri en die tempel zouden we moeten vinden in Chonburi. Omdat het een Engelse site is, vermoed ik dat niet de provincie, maar de stad bedoeld is.

We rijden via de motorway en nemen de eerste afslag naar Chonburi. Mijn Thaise metgezel stopt bij een motorwerkplaats om de weg te vragen, daarbij geholpen door een afdruk van de zittende Boeddha. Vanachter mijn gesloten raam zie ik dat het vel papier van hand tot hand gaat. Tenslotte komt het in handen van de baas en hij herkent het beeld. Hij begint in gebarentaal uit te leggen hoe we moeten rijden. Hij doet dit zo plastisch dat ik onmiddellijk het woord neem wanneer mijn metgezel weer terugkomt. Bij de eerste stoplichten rechtsaf, daarna bij de tweede kruising weer rechtsaf, even doorrijden en dan zien we het beeld links in de bergen, zeg ik.

Het blijkt precies te kloppen. Die eerste kruising blijkt Sukhumvit Road te zijn. We rijden richting Bangkok en bij stoplichten op een Y-achtige kruising rijden we rechtsaf richting Phanat Nikom. Na een paar honderd meter zien we een grote Boeddha links in de bergen.

Een mooie poort geeft toegang tot de tempel. Daar blijkt dat mijn vergelijking in het begin van het stuk niet klopt. Het is een stoel van veertig meter hoog, maar de Boeddha is op schaal gemaakt. Het geheel is bepaald indrukwekkend. Er is een weg links van het beeld die verder omhoog gaat en zoiets kan ik niet links laten liggen. We komen in een Chinees tempelcomplex. Huisjes voor monniken en allerlei tempels. Voor de liefhebbers, het geheel heeft als naam Chee Hong Buddhist Association.

Wanneer je als beginnend buitenlander in Thailand een leuk Boeddhabeeld koopt en dat een mooi plekje wil geven, zullen Thais je vermoedelijk snel corrigeren. De Boeddha moet hoger dan de mens en de onderkant van je voeten mogen nooit naar de Boeddha gericht zijn. Dit in tegenstelling tot de Chinese Boeddha. Die kan gerust op de grond staan. Eigenlijk begrijpelijk. Met zo’n dikke buik zou ik ook liever op de grond blijven. Je vraagt je af waarom binnen één geloof in Thailand de tempels en de Boeddhabeelden sierlijk zijn, terwijl beide in China of van Chinese origine het tegendeel uitstralen.

Het maakt niet uit, als iedereen maar tevreden is of zoals Chinezen zo kernachtig in twee woorden zeggen:

2 reacties op “Wat Dhamma Nimitri in Chonburi”

  1. Jan zegt op

    Hallo Dick….interessante tempel! Nu nog even de vertaling geven van de 2 chinese karakters…ben benieuwd!!

  2. Elly zegt op

    Dit is wat ik er over heb gevonden vele jaren geleden in een reisgids over Thailand:

    Nabij het centrum van de stad Chonburi staat Wat Dhamma Nimitr, waar een kolossaal, met goudmozaïek ingelegd beeld van Boeddha te zien is. Het is het grootste Boeddhabeeld in de regio en het enige in het land dat Boeddha afbeeldt op de kajuit van een boot. Het 40 meter hoge beeld herinnert aan Boeddha’s reis naar de door cholera geteisterde stad Pai Salee.

    Note: Dat van die kajuit was goed te zien toen er nog niet zoveel tierelantijnen waren aangebracht onder de voeten van dit beeld. Ik bezocht dit beeld al ruim 10 jaar geleden met vrienden. Regelmatig komt het leger in actie om de bomen te snoeien en de rommel weg te halen. Ook dit heb ik al een paar keer daar gezien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website