Hoeveel tempels zouden er zijn in Thailand? Je vindt ze overal; een tempel in de stad, een tempel in het dorp, een tempel op de berg, een tempel in het bos, een tempel in een grot en ga zo maar door. Maar een tempel in zee, daar had ik nog nooit van gehoord en ook die bestaat.

Ten oosten van Bangkok, in tambon Song Khlong in de provincie Chachoengsao is een tempel gebouwd op een pier in zee, genaamd Wat Hong Thong (Gouden Zwaan). Op weg naar de tempel loop je over een pier overdekt door een luifel, waaraan talrijke klokjes zijn opgehangen. De luifel is er weliswaar om je te beschermen tegen de felle zon, maar het biedt ook gelegenheid om op de pier te gaan zitten en te genieten van een koele zeebries. Het tingelen van de klokjes is rustgevend en dus een mooie plek om je gedachten enigszins te ordenen.

De klokjes zijn opgehangen door de bezoekers, die een wens op het klokje schrijven en door het tingelen van het klokje door de wind heb je kans dat je wens wordt gehoord en in vervulling gaat. De klokjes worden voor ongeveer 200 baht verkocht door de boeddhistische variant van nonnen (in Thailand kunnen vrouwen geen monnik worden) die de tempel beheren.

Aan het eind van de pier kom je dan bij de tempel, die uit drie etages bestaat. Op de begane grond een grote gong, die een geluid van zeer lage toon produceert, die nauwelijks hoorbaar is, maar het diep resonerend geluid voel je des te meer aan je oren.

Op het tweede niveau vind je allerlei grote en kleine Boeddha’s van smaragd en er is een soort balkon waarvan je een prachtig uitzicht hebt op zee en het tempelcomplex. Op de bovenste verdieping is de grote Boeddha omringd door kleurrijke schilderijen, die het levensverhaal van Boeddha uitbeelden.

Klokken en klokjes alom bij deze tempel, want zelfs de pagode op de top doet aan een klok denken evenals de grafkamers met de beenderen van belangrijke lokale mensen.

Er is nog meer te zien dan alleen de tempel. Buiten is een tafereel gebouwd uit het klassieke Thaise verhaal van Phra Aphai Mani. Als het water met het tij wegebt, rijst dit tafereel in alle glorie op uit zee. Het verhaal gaat over een prins, die met zijn klanken uit een fluit mensen in slaap wiegt.

Het geluid van de fluit trekt ook een duivel uit de zee aan, die zich in een mooie vrouw verandert om met de prins te trouwen. Ze leefden nog lang en gelukkig zou je denken, maar dit is Thailand, dus komt er nog een andere vrouw in het spel, een zeemeermin. Zij verleidt de prins en redt hem uit de klauwen van de duivel.

Men is ook bezig met de bouw van een nieuwe Chinese grafkamer bij de tempel, waarin de beenderen van overleden familieleden kunnen worden geplaatst om hun nakomelingen een goed te leven te garanderen. Tijdens de bouw kun je een tegel kopen voor dit tempelgedeelte. Op een goud beschilderde tegel kun je een boodschap achterlaten, kosten slechts 160 baht, die de eeuwigheid zal ingaan.

7 reacties op “Een bijzondere Thaise tempel in zee”

 1. joskeshake zegt op

  Juist buiten Pattaya is er ook een redelijk lange pier int water waar op het uiteinde ook een geraamte van tempel of iets dergelijks is gebouwd, niemand heeft er een goede verklaring voor.Je moet er eerst door het monikken dorp/tempel rijden.

 2. chris zegt op

  Dit is inderdaad een prachtige tempel. Vorig jaar bezocht op mijn verjaardag. Je kunt er ook heerlijk eten, vis natuurlijk.

 3. ton zegt op

  Kijk wel uit op de pier voor de vele meeuwen

 4. Klaas zegt op

  Dat vrouwen niet worden toegelaten is niet helemaal waar, al wordt het door de Sangha tegengewerkt.
  Het kan wel:
  http://www.thaibhikkhunis.org/

 5. Dik Lenten zegt op

  Ik ben er vorige week geweest, de graftoren is nu klaar, een gebouw van 11 verdiepingen. Op de bovenste verdieping heb je een mooi uitzicht op de omgeving.
  Daarnaast wordt er een nieuw beeld gemaakt, dat te bezoeken is via een glazen brug. Mvg .Dik Lenten.

 6. Dik Lenten zegt op

  Beste redactie, kan ik ook foto’s uploaden bij een reactie?
  Mvg Dik Lenten.

 7. jos zegt op

  ben er ook al geweest mooi


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website