Sierhekken in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Ambachten, Bezienswaardigheden
Tags:
16 oktober 2020

Voor wie in Thailand verblijft, valt er veel moois te ontdekken. Niet alleen in de natuur, maar eveneens wat de mensen kunnen maken. Een gedeelte is gekopieerd uit Italië, zoals onderweg in Thailand wel te zien is.

Denk aan Hua Hin waar zelfs gondels bij een Italiaans complex vallen waar te nemen of onderweg naar de Isaan een aantal leuke shops “verpakt” in een Italiaanse outfit. Of een heel groot Italiaans complex nabij de Vine Yard. Zelfs Mimosa met zijn Duitse huisjes doet het leuk.

Zelfs veel kunstzinnige Boeddha afbeeldingen of “levensechte” monniken kunnen bewonderd worden.

Echter op een aantal plekken zijn bijzonder kunstzinnige toegangshekken ontworpen, die je vol bewondering doen stilstaan. Hier straalt een vakmanschap vanaf, althans in mijn leken optiek. Hoeveel uren aan arbeid zal daaraan besteed zijn? We zullen maar niet met een “Nederlandse” insteek vragen: “Hoe duur is dat?” De eigenaren van deze vaak zeer fraaie hekwerken zullen daar niet naar gevraagd hebben, maar simpelweg de opdracht hebben gegeven. Eens vertelde iemand mij, dat als iemand vraagt, hoeveel iets kost, deze het geld niet heeft om het te kopen!

Welke “CEO’s” wonen achter deze toegangshekken! Geeft een hek iets weer over de persoon zelf? Bij een van de hekken staat in de cirkel het logo van de King afgebeeld. Linksboven een geel “blad” waarmee de koning koelte toegewuifd werd en rechts een witte “zweep”. Links en rechts van de cirkel staan respectievelijk een witte en rode Hanaman opgesteld. Onder de koninklijke stoel staat de tekst: “De 60e verjaardag van de toetreding van zijne Majesteit tot de troon”.

Deze familie zal wel erg koningsgezind zijn om zoveel jaar na data dit nog steeds te memoreren en interessant voor de passant.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.60/5. From 5 votes.
Please wait...

7 reacties op “Sierhekken in Thailand”

 1. Joop zegt op

  Waarde Lodewijk,
  Mooie foto’s van fraai handsmeedwerk. Alleen mensen met geld durven te zeggen dat iets te duur is en mensen met geld vragen ook naar de prijs van een product, zeker in Thailand waar altijd op alles moet worden afgedongen (ook door rijke mensen!).

 2. Peter zegt op

  Erg mooi, inderdaad.
  Is er iets meer bekend over het materiaal waarvan de hekken zijn vervaardigd?
  Ik heb vernomen dat de ornamenten meestal zijn gegoten uit een metaallegering.
  Hebben de kleuren nog een (historische) betekenis misschien?
  Peter

 3. Harry Romijn zegt op

  Die hekwerken worden uit gegoten aluminium componenten samengesteld (gelast) en dan geverfd ( autolak).
  Afhankelijk van of een mal voor de gewenste componeren al aanwezig is, of speciaal gemaakt moet worden, en het aantal soorten componenten, wil de prijs per m2 nogal fors fluctueren.

 4. Tino Kuis zegt op

  Op de tweede afbeelding staat vanaf hier gezien rechts naast het hek een tekst op een soort naambord met een huisnummer (?) eronder. Ik had wat moeite de tekst te lezen maar denk dat er staat:

  สมบูรณ์ทรัพย์ somboen sap (tonen: stijgend, midden, hoog)

  en dat betekent ‘PERFECTE RIJKDOM’ . Daar wonen rijke mensen, boeddhisten met een goed karma want die zaken horen bij elkaar.

  • TheoB zegt op

   Volgens mij is 53 het huisnummer en is 14 het wijknummer (หมู่) of misschien het nummer van de soi, als ze de naam van de hoofdstraat voor het gemak hebben weggelaten.
   En hoe ze aan die rijkdom zijn gekomen maakt in het Thaise boeddhisme niet uit. Eenmaal rijk, behoor je tot de “คนดี” (“khon die”, “goede mensen”) en kun je ‘n potje breken.

   Leuke bijdrage van Lodewijk. Onderwerp voor een volgende serie?

   • l.lagemaat zegt op

    Beste TheoB,

    Dank voor je reactie, maar zonder eigenwijs te willen zijn, is het wijknummer 53 en het huisnummer 14. Maar inderdaad je zou het andersom verwachten!

    Een volgende serie ? ” Een vliegende vogel vangt altijd wat!”

    • TheoB zegt op

     Beste Lodewijk,

     Niet om het even, maar ik ken voorbeelden van de adressering zoals door mij uitgelegd. Verder ken ik geen ตำบล (subdistrict) met 53 หมู่ (wijken). (53 ซอย (zijstraten) zou nog kunnen.) 🙂

     Ik kwam ook nog een interessant hek tegen. Misschien niet zozeer het hek zelf, als wel het verhaal achter het hek.
     https://twitter.com/politic_on/status/1192080488120213504
     🙁


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website