Ondanks het feit dat Lung addie reeds jaren met de motor door de streek cruised doet hij nog steeds nieuwe mooie ontdekkingen in zijn eigen streek. Meestal is dit een voortvloeisel uit zijn gesprekken met andere farangs of vaker nog, door zijn gesprekken met zijn buurman.

De buurman is een zeer gekend personage in de streek hier. Als ex professor is hij gekend door een groot deel van de lokale bevolking en door zijn eigen sociale ingesteldheid verneemt hij ook veel nieuwtjes of, indien hij zelf informatie wil, komt hij er steeds achter hoe en waar je moet wezen voor een bepaald iets.

Zo kwam ons gesprek op biketoers terecht. Lung addie was zelf op zoek naar wat nieuwe routes om aan zijn eventuele gasten te kunnen tonen en hun een prettige uitstapdag te bezorgen. Op die manier kwamen we bij KOH TIAB terecht. Dit is eilandje, gelegen net voor de kust van Thung Ma Ha. Tung Ma Ha ligt op de Scienic fietsroute van Hua Hin naar Chumphon en werd reeds beschreven door Lung addie in een vorig artikel. We hadden het eilandje reeds zien liggen doch hadden er geen idee van hoe er te komen en of het wel degelijk te bezoeken was. Een groot mangrovewoud ligt namelijk tussen de kust en het eilandje. Dat er op het eilandje een zekere vorm van activiteit was hadden we reeds opgemerkt.

Na onderzoek bleek dat het eilandje deel uitmaakt van een onderzoekcentrum naar zeeleven van de universiteit, KMITL, van Chumphon en dat het open stond voor bezoek.

Green Diving” organiseert geleide bezoeken aan dit eilandje. Alles wordt door de locale bevolking, op basis van “beschikbaarheid”, uitgevoerd: het transport naar de vissershaventjes, het transport per vissersbootje naar het eiland, de lunch, een begeleider/gids ….

Dus, Green Diving zorgt enkel voor de organisatie, gaat zelf op zoek naar een beschikbare pick-up, naar een visser die vrij is en een centje wil bijverdienen… mensen die de lunch willen/kunnen klaarmaken. Je kan het beschouwen als een project dat er op gericht is de plaatselijke vissers, die het niet al te breed hebben, een klein bijkomend inkomen te bezorgen.

Een bezoek moet wel vooraf gereserveerd worden, een taak welke mijn buurman, Pee Dim op zich nam. De bezoekverantwoordelijke was namelijk, ja, hoe zou het anders kunnen, een oud student van hem….

Ter gelegenheid van het nakende einde van het vakantieverblijf van C&A wou Lung addie hen nog een onvergetelijke mooie dag aanbieden. Wegens de slechte weersomstandigheden vorige weken, moest en zou dit op zaterdag 04/3 plaatsvinden daar ze dinsdag opnieuw moeten vertrekken naar Nederland.

De dag begon dus met een klein ontbijt ten huize van Lung addie: koffie, Thaise ontbijthapjes, voltanken van de motorbikes ….

Het is deze keer geen verre rit, amper 40km, doorheen de palmolie- en rubberplantages. Er moet wel vroeg vertrokken worden, rond 09.00, daar de doorvaart naar de eilanden afhankelijk is van het getij.

Van Pathiu gaat het naar Map Ammarit en van hieruit richting Thung Ma Ha. Net voor Thung Ma Ha, in een vissersdorpje, Pak Khrong, bevindt zich de vertrekplaats naar het eilandje. Tambon Pak Khrong behoort tot het stadje Thung Ma Ha, Ampheu Pathiu. Koh Tiab is een eilandengroep waarvan er amper drie bewoond zijn. De andere, grotere eilanden zijn gewoon ongerept.

Vanaf de vertrekplaats (Pak Khrong) gaat het per pickup naar een ander vissersdorpje waar een vissersbootje op ons ligt te wachten. De overtocht duurt ongeveer 45minuten. Het eiland Koh Tiab is een zeer klein eilandje, doch wegens zijn activiteit als onderzoekscentrum, het hoofdeiland van deze eilandengroep. Een aangelegd pad, met verschillende rustplaatsen van waaruit een prachtig zicht geleverd wordt over de baai, doet de volledige omtrek van het eilandje aan, we hebben er dus een 360° zicht over de omgeving.

Op het eiland is ook een soort museum waar de verschillende zeewezens, voorkomend in dit deel van de Gulf van Thailand, te bewonderen zijn (met Latijnse benaming).

Hier wordt ook de lunch geserveerd. En wat voor een lunch? Natuurlijk alles seafood en … niet van het minste: krab, kreeft, twee soorten inktvis, mosselen, vis … we waren met 6 personen doch ik dacht dat deze lunch voor minstens 10 mensen genoeg zou geweest zijn. Dat was ook zo want aan het einde kregen we nog genoeg mee om 3 personen een lekkere maaltijd mee voor te schotelen. Het was dus werkelijk smullen van het beste wat de zee te bieden heeft.

Van hieruit gaat het bezoek naar het tweede bewoond eiland: Koh Phra. De naam is duidelijk want op dit eilandje is een grot welke omgebouwd is tot een soort tempel. Permanent woont er welgeteld één monik! Deze plaats wordt gebruikt als meditatieplaats voor andere monniken.

Na de nodige zegeningen gaat de uitstap naar een vlot, aangelegd voor het eiland Koh Weiang. Hier kunnen de bezoekers een verfrissende duik in zee nemen en, als de omstandigheden goed zijn, snorkelen. Het water is hier kristal helder.

Nu moeten we terug naar het vaste land. Langer wachten kon niet daar, vanwege het aankomende laagtij, er niet genoeg diepgang zou zijn om tot in de vissershaven te kunnen varen.

Met pickup terug naar het vertrekpunt om, na een bierstop bij Coral Beach, moe maar heel tevreden huiswaarts te rijden.

Verzamelplaats Green Diving ( Pak Khrong ) coordinaten:

10°51’20.25″ N

99°26’0.92″ O

Tel reservatie: 081 3963043

Met dank aan Pee Dum en de staff welke ons een heel mooie dag bezorgde. Vriendelijke en zeer beleefde mensen die lokale vissers !!!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Leven als Single Farang in de Jungle: On the Road – Koh Tiab (6)”

 1. jos zegt op

  Hoi Eddie,
  mooie trip, die wil ik ook wel eens doen!
  Groeten van Jos de sleutelverliezer.

 2. lung addie zegt op

  @Jos, de sleutelman,
  eens met Rob overleggen voor een toertje. Er staat namelijk nog een nieuwe rondrit op het programma: van hieruit naar de grens met Myanmar, ttz Ta Sae en omgeving: bossen, heuvels en kleine dorpjes…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website