We schrijven 26 september 2016. Vandaag observeer ik de eerste raptors (roofvogels) boven mijn woonst in de jungle van Pathiu. Ze zijn er opnieuw, zoals elk jaar, een waar natuurfenomeen.

Een eerste groep van een 20tal roofvogels cirkelt hier in de lucht. Er zullen er meer komen, nog veel meer in de komende dagen. Waarom juist hier? Hun verzamelplaats is een heuvel met een hoogte van een kleine 500m welke uitzicht biedt over de baai van Saphli, Thung Wualean. De heuvel is omgeven door hoofdzakelijk palmolie plantages, tot ver in de omtrek, vooral Ta Sae is heel rijk aan palmolieplantages.

We zijn intussen een twee maanden verder en het is niet geweest zoals verwacht. Telkens ik langs de heuvel voorbij kom kijk ik in de hoogte om te zien of er roofvogels rondcirkelen… niets, maar dan ook bijna niets te zien. Wat is er aan de hand? Waarom zijn de roofvogels er dit jaar niet? Nochtans had de plaatselijke overheid de pleisterplaats voor deze roofvogels speciale aandacht geschonken. Beneden aan de voet van de heuvel, langs de weg 3201, werd een grote parking aangelegd. Op de heuvelrug werd een gebouwtje opgetrokken welke de vogelspotters konden gebruiken als schuilplaats bij regen. Er werden sanitaire voorzieningen aangebracht….

Midden oktober werd een heel grote groep gespot. Er was sprake van wel 2000 vogels maar waarschijnlijk was dit een beetje overdreven of op zijn Thais geteld. De groep streek echter niet neer op Dinsor Hill maar vloog gewoon door.

Mogelijk is deze wijziging in de natuurlijke omgeving oorzaak van het wegblijven van de vogels en toeven ze nu elders, waar ze minder aandacht zullen krijgen? De plaatselijke overheid had het goed voor om het de mens aangenaam en gemakkelijk te maken, doch de natuur dacht er mogelijk anders over.

Een link naar een prachtige website: www.thaibirding.com/features/khao-dinsor-raptor-migration.htm

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website