(amnat30 / Shutterstock.com)

Iedere jaar wordt in het derde weekend van november het olifantenfestival in Surin gehouden. Maar liefst 300 jumbo’s trekken tijdens dit festival in een bonte stoet door de straten van de stad.

Het is een jaarlijks terugkerend evenement dat in populariteit is gegroeid sinds het voor het eerst werd gehouden in de jaren vijftig. Tegenwoordig bezoeken duizenden het evenement in Surin in het noordoosten van Thailand. De regio Surin heeft al eeuwenlang affiniteit met olifanten. Vroeger waren de mannen uit het gebied, met name de Suay-stam, zeer bedreven in het vangen van wilde olifanten en de dieren werden gebruikt voor houtkap en zwaar hijswerk, waaronder het bouwen van tempels. De olifanten werden ook getraind om in de strijd te worden gebruikt en de mahouts uit Surin behoorden tot de beste in Siam.

Feestbuffet voor de jumbo’s

Op vrijdagmorgen trekken de olifanten door het centrum van de stad naar de rotonde met het olifantenmonument. Voor de eretribune met hoogwaardigheidsbekleders staat een uitgebreid feestbuffet opgesteld: niet voor de bobo’s, maar voor de jumbo’s. Het gehele evenement is rijkelijk voorzien van Thaise folklore met muziek en dans. Het publiek kan tussen de olifanten lopen en ook een ritje maken op een olifant. Rond de rotonde heerst een feestelijke stemming met veel eet- en drinkstalletjes.

(jarntag / Shutterstock.com)

Geschiedenis van de olifant

Op zaterdag vindt een drie uur durende olifantenshow plaats in het stadion. Voor iedereen die wel eens een olifantenshow heeft meegemaakt, voegt dit spektakel werkelijk wat toe. Alleen al door het grote aantal deelnemende olifanten. Tijdens het programma wordt ingegaan op de geschiedenis van de olifanten in Thailand. Op zondag wordt dit programma herhaald. Ook buiten de uren van het officiële programma domineren de jumbo’s het straatbeeld van de Surin.

Surin

Surin ligt in het zuiden van de Isaan: het onbekende, authentieke oosten van Thailand waar de paden nog niet zijn platgetreden door stromen toeristen. Toch heeft deze streek veel aantrekkelijks te bieden dat een bezoek meer dan waard maakt. Niet ver van Surin sieren diverse Khmer-tempels het landschap. Met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de tempel Phanung Rung, die gelegen is op de top van een uitgedoofde vulkaan. Deze tempel wordt beschouwd als de best gerestaureerde Khmer-tempel ter wereld. In het nationale park Phu Chong Na Yoi stort de Huai Luang waterval met veel geruis naar beneden. Ondanks de onbekendheid zijn er uitstekende hotels en resorts met zwembaden voor een afkoelende duik na een fraaie fietsdag door het kleurige, dagelijkse leven van Thailand.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website