Vraagsteller:

Waar is een verklaring te verkrijgen die bevestigt dat je echtgenote niet werkt of geen inkomsten heeft in Thailand?

De Belgische Federale Overheidsdienst Financiën vraagt soms om deze informatie, vooral in gevallen waar de echtgenote fiscaal ten laste is van haar man. Dit kan namelijk van invloed zijn op het pensioen van de man.

Zijn er mensen die ervaring hebben met het aanvragen van zo’n verklaring?


Reactie Lung Addie

De Belgische fiscus stelt tegenwoordig vaak een standaardvraag over de inkomsten in Thailand aan Belgen. Ze vragen zelfs om een verklaring dat de betrokken persoon geen inkomsten heeft in Thailand. Echter, in Thailand hebben personen zonder inkomsten geen fiscaal dossier of TIN (Tax Income Number). Meestal krijg je dus geen verklaring, omdat ze moeilijk iets kunnen bevestigen wat niet bestaat.

Wat je kunt doen, is een beleefde brief schrijven naar de fiscale dienst waarin je deze situatie uitlegt. Je kunt ook voorstellen dat ze bevestiging vragen bij de Belgische ambassade in Bangkok, die hiervan op de hoogte zijn. In alle gevallen waarin ik dit advies heb gegeven, werd het zonder problemen geaccepteerd door de Belgische fiscus. Ze zullen enkel in geval van ernstige twijfels dieper op deze kwestie ingaan.

Het kan zijn dat andere Belgen wel zo’n verklaring hebben verkregen. In dat geval vraag ik hen te melden WAAR en HOE ze dit hebben gekregen. Beperk je echter tot dit onderwerp.

Redactie: Heb je zelf een vraag aan Lung Addy? Gebruik het contactformulier.

11 reacties op “Thailand – Belgie vraag: Verklaring voor de Belgische fiscus dat je echtgenote niet werkt of geen inkomsten heeft in Thailand”

 1. Guy zegt op

  Ik heb dit opgelost met een geschreven verklaring van de ”dorpsburgemeester — Poeja baan) en twee getuigen.
  Dat in Thai geschreven document via een app vertalen en dat bleek zondermeer aanvaard te worden.

  Als je niet werkt heb je zoals je zegt geen TIN en krijg je geen verklaring bij de Thaise belastingdiensten.

 2. Roger zegt op

  Beste Addy,

  Ik denk niet dat onze belastingdienst zelf contact zal opnemen met de ambassade om één of andere bevestiging op te vragen. Ze zullen zich daarmee niet bezig houden.

  Misschien zou het bij deze interessant zijn dat iemand, die welbekend is in de ambassade, het initiatief neemt om dit algemeen gekend probleem aan te kaarten bij de ambassadeur. Dan zou er misschien voor al die mensen zonder tax ID een definitieve oplossing kunnen komen.

  Nu is het dweilen met de kraan open, dit probleem is hier al vele malen langs gekomen en iedereen is op zichzelf aangewezen om dit op te lossen. Voor veel mensen is dit een nachtmerrie want zoals je ook wel weet kan de belastingdienst bij deze nogal eens lastig doen.

  Een vriendelijke brief schrijven kan een oplossing zijn maar je bent steeds afhankelijk van de willekeur van F.O.D.

  Prettige dag verder.

 3. Johan zegt op

  Inderdaad vraag ik me ook af hoe je van een bepaalde instantie iets kan bekomen dat niet bestaat.

  Welke instantie kan bevestigen dat je echtgenote geen inkomsten heeft?

 4. Walter E.J. Tips zegt op

  “Je kunt ook voorstellen dat ze bevestiging vragen bij de Belgische ambassade in Bangkok, die hiervan op de hoogte zijn.”

  Hoe is dit mogelijk? Kan de ambassade –de consul– inderdaad bevestigen dat een Thaise vrouw/man in een huwelijk geen inkomen in Thailand heeft.

  Daar naast zijn er natuurlijk nog al de Belgen die zich nooit inschrijven op de consulaire bevolkingsregisters.

  Of gaat het hier over de uit de Middeleeuwen stammende “verklaring op eer” ?

  • Lung addie zegt op

   Beste Walter,
   neen de ambassade kan en zal geen bevestiging geven dat iemand geen inkomsten in Thailand heeft. De ambassade kan enkel bevestigen dat, wat iemand schrijft betreffende het feit dat een niet werkende in Thailand geen Taxdossier on TIN nummer heeft, correct is.
   Je kan het idd vergelijken met een \verklaring op eer’,
   En zoals ik schrref: het werd in ALLE gevallen door de fiscus aanvaard.
   Zoals eerder reeds te lezen in de reacties: Er zijn gemeenthehuizen die, met de nodige getuigen, bereid zijn een verklaring af te leveren dat de genoemde persoon niet werkzaam is. Doch dit zijn uitzonderingen. Men kan het altijd proberen.

   • Walter E.J. Tips zegt op

    Ik denk dat de fiscus in Belgie ondertussen wel weet dat 50% of meer van de inkomsten in Thailand in de grijze economie verdiend worden. Die worden niet aangegeven en dus heeft die persoon ook geen dossier met een TIN nummer in Thailand.

    Over de jaren heb ik nog al wat Thaise ega’s ontmoet die o.a. in het verlenen van informele leningen tegen woekerprijzen actief zijn. Een andere geliefde bezigheid is illegale loterij op basis van de nummers van de legale loterij maar de digitale loterij heeft daar nu misschien een einde aan gemaakt.

    Wat is de waarde voor de fiscus in Belgie te weten, met bevestiging van de consul, dat iemand geen TIN nummer heeft ? Is het nuttig dat iedere Belg in Thailand de consul opscheept met een verklaring “wat iemand schrijft betreffende het feit dat een niet werkende in Thailand geen Taxdossier on[=of ?] TIN nummer heeft, correct is”

    Misschien kan iemand hier bevestigen hoe het TIN nummer in Thailand verkregen wordt. Wordt dat niet afgeleid van het nummer op de identiteitskaart of de huisregistratie? Ik vrees dat iedereen een TIN nummer heeft maar pas als er een belastingsaangifte in Thailand is heeft de persoon een dossier met zijn/haar TIN nummer.

   • julius zegt op

    Ik heb het alsvolgt opgelost.
    Een bewijs verkregen bij de regional district office dat mijn vrouw geen inkomen heeft. Gevestigd in de ampur waar je normaal trouwt.
    Men vraagt wel 2 getuigen met id kaart en blauw huisboek.
    Deze thaise verklaring laten vertalen door een erkent vertaal kantoor. In pattaya in soi post office.
    Deze twee documenten laten legaliseren in central festival op het vierde verdiep naast de paspoorten afdeling..
    Dit alles doorsturen naar de belgische belasting.

 5. Johnny zegt op

  Wij hebben deze verklaring eenvoudig verkregen op het gemeentehuis in Sattahip. Laten vertalen naar het Engels en zelf een Nederlandse vertaling gemaakt en bijgevoegd.

  • foefie zegt op

   Beste Johnny,
   Je schrijft verklaring eenvoufig verkregen.
   Kan je eventueel deze Thaise verklaring met ons delen ?
   Of eventueel met de belgen specialist Lung Addy.
   Zou heel helpvol zijn voor mensen die ook een verklaring nodig hebben.
   Jouw voorbeeld verklaring laten zien op het plaatselijk gemeentehuis van
   de betrokkene.
   Prettige dag verder.

   • Johnny zegt op

    Ik denk dat ik alles heb doorgestuurd, maar wie weet heb ik nog een copy op pc.

 6. Lung addie zegt op

  Zoals ik, in mijn originele reactie schreef, is deze vraag van de fiscus een standaard vraag geworden.
  De fiscus doet hier echter niet moeilijk om. Dit is duidelijk te merken aan het feit dat ze ook zo een verklaring van het gemeentehuis aanvaarden.
  De verklaring van het gemeentehuis verklaart dat iemand niet werkzaam is, niets meer niets minder. Doch deze verklaring bepaalt totaal niet dat deze persoon geen inkomsten heeft. Strikt gezien betekent niet werkende niet dat je geen inkomsten zou hebben. En daar heeft het gemeentehuis in Thailand geen zicht op.
  Toch wordt het door de Belgische fiscus aanvaard, dus doen ze echt niet moeilijk.
  Er zijn trouwens ook nog andere criteria waar de fiscus zich op baseett.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website