Thailand – Belgie vraag: Is een geboorte akte nog bij aanvraag visum C?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Belgie vraag
Tags:
20 februari 2023

Vraagsteller: Daniel

Kan iemand mij met zekerheid zeggen of er een GEBOORTEAKTE nodig is voor het aanvragen van een visum C (samenwonen) of dat de ambassade gegevens en een paspoort voldoende is? Thais beweren met zekerheid dat ook een geboorte akte nodig is.


Reactie Lung Addie

In de lijst van de ambassade staat ‘de eis’ van het toevoegen van een geboorteakte niet vermeld, dat klopt.

Doch U moet weten dat deze lijst NIET BEPERKEND is.

De eisen tot aanvraag van C-visum zijn trouwens geen WETGEVING doch een REGELGEVING en kan dus, naar noodzaak, uitgebreid worden,

Een aanvraag tot het bekomen van C-visum wordt nooit door de ambassade alleen beslist. Dit dossier gaat steeds naar de DIENST VREEMDELINGEN ZAKEN (DVZ), voor onderzoek.

DVZ heeft ook zijn eigen eisen, welke in grote trekken net dezelfde zijn als wat je in de lijst van de ambassade kan lezen.

Een eis welke je niet zal zien in de lijst van de ambassade is maar WEL bij DVZ:

– het bewijs dat jij en je partner ouder zijn dan 21 jaar (tenzij er voor jou en je partner een leeftijdsvoorwaarde van 18 jaar geldt). Dat bewijs je met een geboorteakte of een paspoort.

Dat er OF in de zin staat betekent echter niet dat beiden niet kunnen of mogen gevraagd worden. De behandelende ambtenaar mag trouwens bijkomende informatie vragen indien hij dat nodig vindt. In geval dat de aanvrager(ster) op de rand van die ‘meerderjarigheid balanceert’ zal dit reeds leiden tot de vraag naar een geboorteakte.

DVZ gaat er van uit, en dat is in de meeste gevallen zo, dat NA het verkrijgen van een C-visum , dit later zal vervolgd zal worden, om een permanent verblijf te bekomen, door:

– een samenlevingscontract

– een wettelijk huwelijk

Dit is trouwens de bedoeling van een aanvraag tot C-visum.

Bij DVZ weten ze maar al te best dat in sommige landen, Thailand behoort daar toe, in het verleden, nogal wat geboortes THUIS plaatsvonden en nooit officieel geregistreerd werden. Hoe die achteraf aan een ID kaart en paspoort geraakten ??? Maar ze hadden het ondanks geen geboorteregistratie WEL. (TIT) (persoonlijke ervaring met zo een gevallen). Is de geboortedatum op die ID of paspoort wel correct???

In alle gevallen, waar ik weet van heb, werd het WEL het gevraagd bij aanvraag van een C-visum.

Trouwens begrijp ik niet goed uw bezorgdheid over dit, wat een van de gemakkelijkst te verkrijgen documenten is. Je zal andere, meer moeilijke bewijzen, moeten leveren.

Indien er ‘geen’ officieel geboortebewijs is van uw toekomstige partner is dat heel eenvoudig op te lossen::

– zij gaat naar de betreffende Ampheu voor de aanvraag

– vergezeld van haar moeder indien nog in leven

– indien niet van de vader

– vergezeld van een getuige die bij de geboorte aanwezig was. Het zou moeten lukken dat de moeder bevallen is in haar eentje.

Met deze gegevens zal een officieel geboortebewijs afgeleverd worden.

Ik geef dus als raad:

zorg voor een geboortebewijs om, achteraf, bij, een eventueel huwelijk, een weigering van C-visum …. geen extra problemen te hebben. Het is trouwens beter een document teveel te hebben dan een te weinig.

Je kan, in geval van weigering, steeds bezwaar aantekenen. Indien dit bezwaar niet aanvaard wordt, een gerechtelijke procedure opstarten. Hou er wel rekening mee dat in het woord ‘PROCEDURE’ er iets voorkomt wat ‘DURE’ is.

Redactie: Heb je zelf een vraag aan Lung Addy? Gebruik het contactformulier.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website