Vraagsteller: Roland

Ik geboren Belg en gepensioneerd. Mijn Thaise – Belgische echtgenoot dubbele nationaliteit, geen beroep in Thailand. Kreeg van de BE belastingdienst een schrijven ik citeer: Heeft u of uw echtgenoot nog andere inkomsten dan uw Belgisch pensioen? Gelieve dit aan te tonen door middel van een aanslagbiljet van Thailand voor inkomsten 2020. Of in gevallen geen inkomsten ,via een fiscaal woonplaatsattest. Dit attest kan u bekomen bij de Thaise belastingdienst.

Geantwoord dat we allebei een BE identiteitskaart kaart hebben en ingeschreven zijn bij de Be Ambassade en dat we als Belg niet mogen werken in Thailand (Thaise wetgeving). Samen met scan van BE identiteitskaarten en inschrijving BE Ambassade overgemaakt. Zijn naar de Amphur geweest daar telefoon gekregen van Thaise belastingdienst en gebeld. Thailand geeft enkel inkomsten attest als je inkomsten hebt. Geen inkomsten geen attest mogelijk.
Heeft iemand het zelfde reeds meegemaakt? Hulp welkom!


Reactie: Lung Addy

Je bent blijkbaar niet de enige welke zo een brief ontvangen heeft, ook al is dit reeds een tijd geleden. Daar Uw echtgeno(o)t(e)? de Belgische en de Thaise nationaliteit bezit, mag zij/hij? wel werken in Thailand, niets verbiedt hem/haar(?) dat, hij/zij(/) is en blijft tenslotte Thai(se)? Jij zal op de een of andere manier wel moeten bewijzen dat hij/zij(?} niet werkt in Thailand en geen inkomsten heeft. De brief welke de andere mensen, welke ik weet kregen, ging hem echter over:
niet gestuurde aan de echtgenote waarin gevraagd wordt dat de echtgenoot geen inkomsten in Thailand heeft. Dat zouden ze in de eerste plaats aan jou vragen. Is het niet juist omgekeerd dat JIJ een brief ontvangen hebt van de Belgische belastingdienst waarin gevraagd wordt of uw ECHTGENOTE geen inkomsten heeft en een bewijs hiervan???
-Tenzij U een Belgische gepensioneerde vrouw bent en met een Thaise man gehuwd bent.
– Tenzij U als man met een man gehuwd bent, een huwelijk wat in Thailand niet aanvaard wordt. Je zal dus in Thailand ook geen bewijs van huwelijk kunnen krijgen, waar nogal eens om gevraagd wordt in geval van ten laste neming van de partner en dus gezinspensioen ontvangt.
Uw huwelijkse toestand is mij totaal onduidelijk.

Je kan best proberen eens naar een groot belastingkantoor te gaan en daar proberen de overste te spreken te krijgen. De meeste bedienden hebben zoiets nog nooit meegemaakt (en ik ook niet) en zijn daar dus onwetend over.
Dat je in Thailand geen bewijs kan krijgen dat je geen inkomsten hebt en dus ook geen belastingen hoeft te betalen, daarvoor is mijn kennis van de Thaise administratie niet ruim genoeg.

Mogelijk zijn er andere lezers welke daar wel kennis van hebben?

Redactie: Heb je zelf een vraag aan Lung Addy? Gebruik het contactformulier.

10 reacties op “Belgische belastingdienst: Andere inkomsten dan uw Belgisch pensioen?”

 1. Matta zegt op

  Voor zover ik Uw schrijven begrijp dient U ( als gehuwden) een gezamenlijke aangifte in.

  Aangezien U een schrijven ontvangen heeft “veronderstel ik ” dat er ‘ergens’ een en nu druk ik mij voorzichtig uit ‘ een betwisting is.

  ps ik schrijf veronderstel maar lees ‘ zeker ‘

  Bijgevolg kan en zal de Fod Fin die Uw dossier beheert bijkomende inlichtingen vragen, om de ‘ betwisting’ aan te passen.

  Gezien U geen Rijksinwoner bent word ( in bijna alle gevallen) de vraag gesteld om aan te tonen dat U of Uw echtgenote geen inkomsten heeft in dit geval Thailand.

  a. U moet dit aantonen in een bepaalde tijd ( datum zal waarschijnlijk op het schrijven van de Fod Fin staan)
  Doet u dit niet dan neemt de Fod Fin ” hun berekeningen” voor waar aan !!! en uiteraard dat is dan het minst gunstige voor U

  b Dit aantonen is niet eenvoudig ( maar doe mijn best )

  – Het document dat U nodig hebt noemt in het Thais een ChorMor

  – Dit is te verkrijgen in Uw amphoe waar niet alleen U en uw echtgenote aanwezig moet zijn maar ook

  getuigen ( meestal is dat de phuab baan) die daar ook moet verklaren (en documenten) moet tekenen dat jullie geen inkomsten hebben
  ( denk zelfs maar ben niet zeker dat u hiervoor een afspraak moet maken)

  – Dweil niet alle Thaise instanties af zoals de belastingsdienst , u verspeelt tijd en ze kunnen u niet helpen

  – dat document is volledig in het Thais ( met de garuda zegel )

  – dit moet uiteraard vertaald worden en gelegaliseerd in ( normaal in 1 van de drie landstalen maar ze aanvaarden ook de Engels vertaling uiteraard gelegaliseerd)

  – Gezien de beperkte tijd opmaken document vertalen legaliseren raad ik u ook aan om als u het document hebt in te scannen en door te sturen naar de Fod Fin ( email adres staat op verso van u aanslagbiljet)

  Kan geen voorbeeld van een ChorMor doorsturen gezien ik niet beschik over uw gegevens, bijgevolg zult u het moet doen met deze kleine uitleg.
  Vriendelijke groeten

  • Lung addie zegt op

   Beste Matta,
   alles wat U schrijft strookt volledig met de werkelijkheid.
   De manier voor het verkrijgen van die ChorMor is mij totaal onbekend maar moet, volgens mijn bescheiden mening, wel mogelijk zijn.
   De manier, welke U aangeeft, bij de ampheu, is wel een mogelijke oplossing. Het grote probleem, vooral hier in Thailand, is dat iets, waar ze nog nooit mee te maken gehad hebben heel weigerachtig wordt behandeld. Iets wat ze niet kennen, bestaat voor hen niet en iemand vinden die zijn nek wil uitsteken en het uitzoeken…..??? Grote vrees is een fout te maken… dus gemakkelijker te zeggen: MAAI MIE, dan zijn ze er van af.
   De mogelijkheid scheppen om een klein belastingvrij inkomen, in Thailand, aan te geven door de partner, en dus over een Thais belastingdossier te beschikken, is ook een in ogenschouw te nemen oplossing. Doch deze zal dan slaan op de inkomsten 2022 en belastingjaar 2023…. wat een beetje laat zal zijn om dit nu nog voor 2020, zoals aangegeven in het schrijven van Roland, gebruikt te kunnen worden voor de vraag betreffende inkomen van 2020.
   Deze procedure zal elk jaar opnieuw moeten uitgevoerd worden vrees ik.

   Vele groeten en bedankt voor de goede info.
   Lung addie.

 2. Johnny BG zegt op

  Zoals Lung Addy al opmerkt mag een Thai gewoon werken. Laat je partner aangeven dat er 9234 baht is verdiend vanwege verkoop van goederen ( alles wat inkomsten zijn moet aangegeven worden net zoals fooi). Iets wat de centrale overheid ook toe juicht zodat men in het belastingsysteem bekend wordt. Vanwege vele aftrekposten is er uiteindelijk een nul heffing met het gevraagde papiertje als bewijs voor jullie probleem.
  Voor Nederlanders ligt het misschien iets anders met een recente wijziging van het doorgeven van gegevens door TH aan landen met belastingverdragen. Lammert weet daar dan weer veel meer over lijkt mij.

 3. Roland zegt op

  ik wil iedereen die een reactie gestuurd heeft bedanken in het bijzonder. : Matta
  ik woon in Doisaket tegen Chiang Mai mijn email is. : [email protected] .
  mijn telefoon is +66(0)84 32 987 25 als je nog info betreft deze zaak heb is , deze nog steeds welkom
  In 2018 naar Thailand komen wonen ,dit jaar belasting 6 maand belgie en 6maand Thailand moeten aangeven.
  Jaar nadien corona jaar en niet gekregen van de belastingsdient of niet gezien vandaar het schrijven.
  Bedankt voor de hulp .

  Verschelden Roland

  • Lung addie zegt op

   Beste Roland,
   Uw belastingdossier lijkt een grote ramp te zijn ofwel haal je vele zaken door elkaar:
   de twijfel welke je zaait: echtgenoot of echtgenote? (man of vrouw)

   In ‘2018’ naar Thailand komen wonen ,’dit’ jaar belasting 6 maand belgie en 6maand Thailand moeten aangeven.
   ‘Dit’ jaar of ‘dat’ jaar … DIT slaat op NU en DAT slaat op TOEN.
   Voor de aangifte inkomenjaar 2018 dus het jaar van uitschrijving, aanslagjaar 2019, is het normaal dat je je de inkomsten naar rato van het aantal maanden in Belgie en aantal maanden dat je in Thailand woonde moet opgeven.
   ‘Jaar nadien’ wat bedoel je daarmee? 2019-2020 ??? zet er dan tenminste een jaartal bij dan is er geen twijfel.

   Jaar nadien: dat je niets hebt ontvangen heeft NIETS met Corona te maken. Je moet wel weten dat, indien je van een bepaald jaar geen aangifte ontvangt, je het ZELF MOET AANVRAGEN.
   Ik geef je de goede raad: lees eens goed het dossier” UITSCHRIJVEN VOOR BELGEN’, staat niet voor niets en is ook niet geschreven voor niets,op het TB en je zal al een stuk wijzer worden.
   Je doet niets dan twijfels zaaien door op deze manier van vragen en te reageren.
   Indien je een correct antwoord wil, waar de mensen, die willen of kunnen helpen, eerst van geen boel veronderstellingen moeten uitgaan, wees dan correct en duidelijk in uw schrijven.

 4. Lung addie zegt op

  Beste Roland,
  ik heb deze zaak wat dieper bekeken en moet tot de vaststelling komen dat er idd twijfel is bij de belastingdienst omtrent het inkomen van uw partner, een inkomen welke bij uw gezinsinkomen komt en al dan niet bepaald of U recht hebt op belastingvermindering. Bij de andere dossiers, welke ik onder ogen kreeg, ging dit meestal om een gehuwde Belg met een buitenlandse partner welke in het buitenland wonen. In de meeste gevallen ging het om een partner die een leeftijd had waarop verondersteld ‘kan’ worden dat deze nog geschikt is voor het arbeidscircuit.De fiscus heeft geen enkel zicht op het eventueel inkomen van deze partner in het buitenland, zeker niet in Thailand. Ook de ambassade heeft dit natuurlijk niet.
  Het grote probleem wat zich kan of zal voordoen is: indien U geen bewijs levert van geen bijkomend inkomen:
  – de pensioendienst zal een voorheffing heffen als gehuwd want zij gaan enkel af op het rijksregister en daar sta je als gehuwd.. Deze voorheffing is lager dan als alleenstaande, afhankelijk van uw pensioen is dat een +/- 200Eu/m verschil.
  – de belastingdienst zal, bij twijfel betreffende het inkomen, u qualificieren als ‘NIET ALLEENSTAAND’. Deze term, welke in feite niet gebruikelijk is, laat echter de deur open tussen verschillende situaties. Doch het grote nadeel voor U is dat U zal belast worden als alleenstaande. Dat zal kunnen resulteren in een eindafrekening van tussen de 2000 en de 3000Eu op jaarbasis. Wees hier dus op voorbereid.

  De wetgever heeft wel voorzien in de mogelijkheid, voor de burger, om,binnen een welbepaalde termijn, bezwaar aan te kenen tegen de de aanslag. Dit bezwaar moet echter gesteund zijn op officiele bewijzen en dat is, in uw geval, het niet hebben van bijkomende gezinsinkomsten. Op de een af andere manier moet U daar dus zien aan te komen.
  Ik heb deze zaak, via een videogesprek, met mijn fiscaal-juridisch adviseur in Belgie besproken, en hij is ook van mening dat dit wel degelijk het geval is.

  Indien U, in het meest slechte geval, echt op geen enkele manier aan een bewijs geraakt van niet-inkomsten van uw partner, dan kan u enkel:
  – een juridische procedure opstarten waarvan het succes niet gegarandeerd kan worden
  – de pensioendienst vragen u te belasten op basis van alleenstaande om zo een zware eindaanslag te vermijden. Dit zal wel een verlies van inkomen betekenen,
  – de situatie laten zoals het is en jaarlijks door de zure appel heen bijten.

  groeten en succes gewenst,
  lung addie.

 5. Matta zegt op

  Ik ga niet verder ingaan op dit probleem. Enkel er nog aan toevoegen dat het bekomen van de nodige documenten minder prioritair is, maar de tijd om dit in orde te maken en die je krijgt van de overheidsdiensten belangrijker is.
  Persoonlijk heb ik het daarmee altijd moeilijk gehad. U krijgt bijvoorbeeld 1 maand om te betalen maar om iets terug te krijgen moet je wel 10 maand of langer wachten.
  U krijgt 1 maand om iets te bewijzen maar zelfs hebben ze 2 of drie maand om te reageren voorbeeld u hebt 1 maand de tijd om je levensbewijs ondertekend naar de pensioendienst terug te sturen maar om de status aan te passen duurt het nu wel 2 maand of langer.

  Ik zou graag van de gelegenheid gebruik willen maken om het volgende te zeggen. Een “Belg” is niet zo sociaal als andere nationaliteiten. Gezien de grote van het land wonen we ook niet in elkanders buurt.Er zijn plaatsen Hua Hin of Pattaya waar meer Belgen wonen en waar er samenkomsten zijn maar dat is meer de uitzondering dan de regel.
  Een forum zoals dit kan een oplossing bieden maar daar kunnen kanttekeningen bij geplaatst worden . Kent u alle details over de vraag die iemand stelt?

  Het feit bij dat er geen ( en ik leg de nadruk op geen) conformiteit bestaat in Thailand Hier in het noorden is het zo 20 km verder is het zus en als je naar het zuiden gaat is het al compleet anders.
  Op sommige vragen of het nu op dit of een ander platform gaat kan men naar eer en geweten de juiste
  informatie en antwoorden geven ware het niet dat men bijna in alle gevallen geconfronteerd word met wat ik noem de Thaise logica ( en dit kun je onder meer vertalen elk doe zijn goesting en interpreteert zijn eigen versie van regelgeving en wetten)

  Besluit :

  Probeer op zijn minst in regel te blijven met de nodig wet en regelgeving ook van België !!
  Voorbeeld maakt dat U en ook uw Thaise echtgenote beschikt over een geldige en geactiveerde e-id kaart

  Maak dat je iets of wat of de hoogte bent van IT (computermogelijkheden) dat ge weet waar ge moet kijken wie ge kunt contacteren enz

  Maak dat uw madam iets of wat ervan kent schrijft het desnoods op papier als er iets is wie ze kan en moet contacteren en wie haar kan of zou willen helpen als er met U iets gebeurt dat zij iets kent wat en hoe te reageren. Ik weet het het is allemaal ver van mijn bed, wat zou er ons kunnen gebeuren ? Tot natuurlijk het moment en dan is het van wie had dit nu kunnen denken …

  Dit vind ik persoonlijk heel erg om te schrijven maar rekent niet op iemand anders het tegenovergestelde is ook waar een ander rekent ook niet op U ( en dat ligt spijtig genoeg aan onze mentaliteit)

  ik vind het fantastisch dat Khun Lung een draaiboek gemaakt heeft wat bij overlijden.Maar hoeveel Thaise echtgenotes kunnen goed Nederlands lezen hoeveel Thaise echtgenotes weten er dat Khun Lung zoveel moeite gedaan heeft om dat op te stellen Hoeveel weten er uberhaupt hoe ze een computer moeten aan en uitzetten en waar die documenten te vinden zijn.

  Niemand moet nu in paniek schieten en madam op stang jagen met computer lessen maar men toch eens goed nadenken en voor zichzelf uitmaken wat als……of ben ik in orde met ….
  En alstublieft als ge een vraag hebt stel ze daarvoor hier niet op het forum maar op zijn minst aan een bevoegde instantie maar wacht er niet mee.

  dank

 6. Kris zegt op

  Wat een geluk dat we hier mensen als Matta en Lung Addie hebben!

  Die mensen staan steeds klaar om ons daar waar mogelijk verder te helpen. Hun gedegen dossierkennis hebben al heel wat mensen uit de nood geholpen.

  Langs deze weg nogmaals mijn dank voor jullie inzet!

 7. Lung addie zegt op

  Beste Matta,
  ik ben het volkomen eens met alles wat U schrijft. Doch veel problemen kunnen opgelost worden door een goede voorbereiding. Iets rechtzetten is niet eenvoudig en dat geldt niet enkel boor Belgenland.
  Dan is er ook nog het probleem dat, bij een vraag, er nooit het achterste van de tong getoond wordt, je moet maar gissen en reden. Zo heb ik van vraagsteller nog geen enkele reactie mogen ontvangen betreffende de aard van zij huwelijk. Hij geeft wel een telefoonnummer maar als hij denkt dat ik HEM moet bellen om ZIJN probleem op te lossen en raad te geven, dan heeft hij het verkeerd voor.
  Ik gaf hem raad en als dit niet voldoende is dan mag HIJ mij verder contacteren. Ik heb de indruk dat voor veel mensen een reis maken van 10.000km geen enkel probleem is, maar een verplaatsing naar Bangkok maken dat is er teveel aan.
  Ik vraag me wel af waarom hij niet registreerde bij: mymifin en mypension. Dan kan je rechtstreeks contact hebben met de betreffende diensten. Het enige wat je nodig hebt is een E-ID en kaartlezer en die heeft nu iedereen.
  In het slechtste geval zal hij dus moeten leven met de aanslag als alleenstaande en dat gaat hem een 200-250Eu/m kosten zolang hij het bewijs van niet inkomsten van zijn partner niet kan geven. Ik weet wel 1 ding: indien ik het nodig zou hebben ik het WEL zou hebben, ook al moet ik ervoor naar Bangkok, maar hebben zal ik het. Waar een wil is is een weg.

 8. Roland zegt op

  Graag nog een korte reactie lof voor de reacties.Maar je kunt niet gans je levensverhaal vertellen in het openbaar je beperkt je tot het minimum. Je verteld wat nodig is Je schrijft niet alles over je financiële zaken , je gezondheid , je beperkingen enz …
  De oplossing door Matta voorgesteld wordt gevolgd .
  Goed dat er mensen zijn die helpen , waar er beperkingen zijn bij andere . Ik heb dit ook gedaan al gedaan bij een vriend met 2 hersentrombose’s in een jaar tijd .
  Help andere waar je kunt met je eigen beperkingen (ziektes , financiële enz …)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website