(PHEANGPHOR studio / Shutterstock.com)

Op 15 augustus herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Hoewel de oorlogsjaren in ‘De Oost’ in heftigheid niet onderdeden voor wat er in Europa gebeurde, trekt de strijd in Nederlands-Indië veel minder de aandacht dan die in Nederland. Veel van de militairen die destijds de wapenen opnamen zijn inmiddels, 76 jaar later, overleden.

Als eerbetoon aan hen besteedt de Defensiekrant, op basis van al eerder gepubliceerde artikelen, aandacht aan de oorlog in de Indische Archipel.

Dit keer het verhaal van de vorig jaar overleden Indië veteraan Henk Bouwens, die nadat het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) zich in 1942 had overgegeven aan Japan, krijgsgevangen gemaakt werd. Hij moest aan het werk bij de Birmaspoorlijn; het 415 kilometer lange tracé tussen het Thaise Nong Pladuk en Thanbyuzayat in Myanmar (Birma).

Lees het hele aandoenlijke verhaal met indrukwekkende foto’s uit die periode op deze link: magazines.defensie.nl/

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website