Angyalosi Beata / Shutterstock.com

Morgen en overmorgen wordt in Thailand, Asahna Bucha Day gevierd. Deze officiële feestdag markeert de dag dat Boeddha zijn eerste preek hield in Benares (India), meer dan 2500 jaar geleden. De exacte datum van deze Boeddhadag wordt bepaald door de stand van de maan, maar wordt meestal gehouden in juli of augustus.

Boeddha hield zijn eerste preek in een hertenkamp en uit deze preek werd de Dharma van Boeddha gesymboliseerd als een wiel. De Dharmachakra staat ook bekend als het Wheel of Life, Wheel of Law of Wheel of Doctrine en is te zien op vlaggen in tempels en gebouwen in heel Thailand. Daarnaast zie je vaak afbeeldingen of modellen van herten bij tempels of in afbeeldingen van de Boeddha.

Zoals vele andere boeddhistische feesten en feestdagen, is Asahna Bucha (Asalha Puja) een dag waarop Thaise boeddhisten hun merits (verdienste) willen maken en de lokale tempel zullen bezoeken. Traditioneel zijn kaarsen die worden geschonken aan de tempel voor Asahna Bucha. Er worden processies met kaarsen gehouden in verschillende steden in Thailand. Deze traditie dateert uit de tijd vóór dat er elektriciteit was. De kaarsen zorgde voor extra licht in de tempel tijdens de donkere dagen van het regenseizoen.

Je zult dan ook veel locals zien rondlopen in de tempel met een brandende kaars, lotusbloemen en wierook. De dag na Asahna Bucha is een andere belangrijke dag waarop Wan Khao Phansa het begin markeert van de drie maanden durende ‘Phansa’-periode, die meestal de ‘Buddhist Lent’ wordt genoemd.


» Laat een reactie achter


1 reactie op “Asahna Bucha Day”

 1. Chander zegt op

  Dit is een zeer helder uitleg over het jaarlijksterugkerende Ashana Bucha (Asalha puja, of Ashadha, Shukla Purnima).

  In India wordt echter aan de kaarsverlichting nog een ander dimensie toegedicht.
  Daar wordt het branden van kaars of deepak de Hindoe god Agni (vuur) aangeroepen.
  Daarom wordt bij elke Hindoe ritueel vuur gebruikt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website